logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amator 2 - Szumy i brak reakcji potencjometra po przestrojeniu radia

rav.k 08 Lut 2003 01:21 2395 11
REKLAMA
  • #1 96170
    rav.k
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Pozdrawiam
    Mam roblem chciałem przestroić radio Amator 2 zgodnie z radami które znalazłem w tym serwisie. lecz nie spełniony jest jest jeden z pierwszych punktów - mianowicie radio mi nie działa poprawnie. Po włączeniu są szumy o stałym natężeniu siły głosu niezależne od położenia potencjometra głosu i niezależne od rodzaju fal. Co ciekawe wskaźnik wysterowania cały czas jest na zero. Co to jest? Czy ktoś już może spotkał się z takim problemem. Sprawdziłem końcówki mocy wyglądają na zdrowe, przynajmniej na pierwszy rzut oka, pozostałe elementy dyskretne również nie wyglądają podejrzanie. Mam wię dylemat egzystencjonalny.
    Proszę pomóżcie.
    Pomożecie..........?
  • REKLAMA
  • #2 96223
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Witam.
    Myślę że zrobiłeś jakiś błąd ponieważ przy skręconym potencjometrze siły głosu w głośnikach nie powinno być nic słychać.Jeżeli tak się dzieje,że buczy to
    możliwe że uszkodziłeś wzmacniacz lub filtr w zasilaczu.Sprawdz najpierw wszystko dokładnie to co robiłeś.
  • REKLAMA
  • #3 96372
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    mialem kiedys taki przypadek uszkodzony byl gml ale niepiszesz czy jest zle w dwoch kanalach jesli w jednym to idz za rada polo2
  • #4 96377
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Może napisz najpierw ,czym dysponujesz -jakiś miernik ,elementy ,bo to może być zabawa we wróżenie. Jeżeli szum się nie zmienia ,to może sugerować ,że jest urwany jakiś kabelek masy ,lub klapnął potencjometr głosu. Napisz czy wcześniej coś grzebałeś (lub ktoś) ,a jeśli tak to co i będziemy sie zastanawiać dalej. Pozdrawiam
  • #5 96557
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Czestą przyczyną uszkodzeń były przewody do potencjometrów suwakowych (bardzo delikatne i partacko lutowane).
    Przełącz odbiornik na wejście AUDIO, na klawiaturze zakresów fal, i podłącz jakikolwiek sygnał do gniazdka z tyły (może być nawet audio z magnetowidu).
    Od razu będziesz miał odpowiedż czy wzmacniacz wogóle żyje.
  • #6 96735
    rav.k
    Poziom 14  
    Przystępuję do odparcia zarzutów:
    1. Jeszcze nic nie zrobiłem w tym radiu, włączyłem je po długim leżakowaniu w piwnicy i nie działa
    2. Buczenie obserwuję w obu kanałach
    3. Natężenie "buczenia" jest stałe niezależnie od położenia potencjometra siły głosu
    4. Buczenie również obserwuję również na wejściu Audio - aczkolwiek jeszcze nie podłączałem tam nic
    5. Mierniczek poziomu sygnału wskazuje cały czas zero
    6. Elementy typu miernik posiadam.
    7. Problemu nie potrafię rozwiązać sam
    8. Mam nadzieję że to rozjaśniło troszkę moją sytuację i czekam na dalszą pomoc
    9. Dziękuję za tak wiele odpowiedzi, nie spodziewałem się że mój problem poruszy serca tak wielu.
  • REKLAMA
  • #7 96753
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 549
    Biorąc pod uwagę to co napisałeś to nasuwa mi się jeden wniosek że masz uszkodzony filtr w zasilaczu.t.z.n uszkodzone kondensatory elektrolityczne.Wymień je i powinno być o.k.
  • REKLAMA
  • #8 96761
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Oki -nie denerwuj się. Pierwsze to sprawdź ,czy w skrajnym położeniu balansu wspomniane buczenie cichnie ,a jeszcze lepiej ,gdybyś zwarł wszystkie przewody jakie idą z tego potencjometru -do masy. Jeżeli buczenie ustanie ,to istnieje duże prawdopodobieństwo uszkodzenia tranzystora BC 211 w zasilaczu -sprawdź na nim napięcia. Jeżeli napięcia są OK ,to trzeba szukać uszkodzonego elektrolitu w tym obwodzie.
    Drugi przypadek ,gdy nie pomaga zwarcie wspomnianego potencjometru i dalej buczy -prawie pewne ,że wywaliło diodę w prostowniku lub kondensator 2200mikroF w zasilaczu. Sprawdź je !
  • #9 98968
    rav.k
    Poziom 14  
    Kurcze jak Wy szybko odpisujecie. W jak najszybszym trybie przystąpie do sprawdzenia wspomnianych elementów i poinformuję Was o efektach. Dziękuję za zainteresowanie.
  • #10 99709
    Bedi
    Poziom 13  
    Jak By Ci sie udalo naprawic to daj znac co bylo nie tak mam taki sam problem
  • #11 100953
    rav.k
    Poziom 14  
    Udało mi się przestroić. Usterka nagle ustąpiła lub zbyt pochopnie ją zidentyfikowałem. Dziękuję za wszelką pomoc, jestem bardzo wdzięczny i zobowiązany.
  • #12 107028
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    NO ja mam podobny problem, tyle że u mnie przy skręconym pocie słychać w głośniku (gdy jest jeden podłączony) bardzo słabo audycje radiowe. Cz morze to miec związek z niedziałającym potem balansu??

Podsumowanie tematu

✨ Radio Amator 2 po długim nieużywaniu generuje stałe szumy niezależne od położenia potencjometru siły głosu i rodzaju fal, a wskaźnik wysterowania pozostaje na zero. Problem występuje w obu kanałach, a potencjometr nie wpływa na natężenie dźwięku. Podejrzewa się uszkodzenie wzmacniacza, filtru w zasilaczu lub elementów takich jak kondensatory elektrolityczne i diody prostownicze. Zalecane jest sprawdzenie przewodów do potencjometrów suwakowych, pomiar napięć na tranzystorze BC211 w zasilaczu oraz wymiana kondensatorów elektrolitycznych, zwłaszcza 2200µF. Po weryfikacji i ewentualnej wymianie tych elementów problem ustąpił lub został błędnie zidentyfikowany. W podobnych przypadkach pojawia się pytanie o wpływ potencjometru balansu na słyszalność sygnału przy skręconym potencjometrze siły głosu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA