logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oszczędność gazu po uruchomieniu pompy cyrkulacyjnej w C.O. domu jednorodzinnego

JaOleksy 07 Lut 2011 09:08 2842 3
  • #1 9115244
    JaOleksy
    Poziom 2  
    Dwaj moi koledzy mają system co z wbudowaną pompą cyrkulacyjną, ale te pompy nie działają już od niepamiętnych czasów.
    Spotkałem "specjalistę', który przekonuje mnie, że uruchomienie pompy cyrkulacyjnej (wspomaganie obiegu naturalnego) da do 20% oszczędności gazu.
    Nie mogę tego zrozumieć - przyspieszenie cyrkulacji wody grzewczej przyspiesza oddawanie ciepła (zwiększa ogrzewanie), ale większy wydatek ciepła wymaga większego ogrzewania. Skąd tu może być oszczędność?
    Dodam - jeden z moich kolegów ma piec pracujący cyklicznie (sterowany temperaturą), ale drugi ma piec pracujący w systemie ciągłym, dosyć stary (temperaturę reguluje się wielkością płomienia)
    Jestem przekonany, że w obu przypadkach jestem w stanie uruchomić stojące u nich pompy.
    Z góry dzięki za info
  • #2 9115277
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Uruchomienie pompy spowoduje równomierne rozprowadzenie ciepła w zainstalowanych grzejnikach.
  • #3 9115296
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2599
    Żeby obieg grawitacyjny mógł działać to tempeatura wody w obiegu musi być wyższa.
    Obieg grawitacyjny to takze powolny przepływ wody w rurach i długi czas przebywania gorącej wody w grzejnikach. Z tego powodu grzejniki nie grzeją równomiernie cała swoją powierzchnią, lecz są gorące u góry i zimne u dołu.
    Z tego powodu spada także wydajność grzewcza grzejników, a to z kolei pociąga za sobą konieczność jeszcze większego podniesienia temperatury wody w obiegu.
    Wyższa temperatura wody w obiegu to wyższa temperatura spalin, a zatem i większa strata ciepła.
    Jżeli jeszcze rury grzewcze biegną w ścianach lub w pomieszczeniach, których nie chcemy ogrzewać to ze względu na wyższą temperaturę wody oraz wolniejszy przepływ to tu powstają większe straty energii.

Czy to będzie 10 czy 20 zy też więcej % to zależy od instalacji i budynku.
  • #4 9115517
    JaOleksy
    Poziom 2  
    Dzięki kolegom,
    Czyli nie wiadomo o ile będzie lepiej, ale powinno być lepiej - uruchomię im te pompki (ja mam stary piec, ciśnieniowy, Termetu - 14 lat). Od nowości nie robiłem przeglądu, pewnie pompka też mi się wkrótce zapcha, muszę wezwać specjalistę latem (sam chyba nie zrobię?)
    pozdrawiam
    jo
REKLAMA