logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie biegów pomp w rozdzielaczach podłogówki i kotła gazowego – jak dobrać?

cichy koksik 23 Kwi 2025 18:58 1473 30
REKLAMA
  • #1 21528419
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    Witajcie forumowicze,
    Znów pomęczę Was pytaniami😉
    W domu została zrobiona podłogówka oddzielnie na dole i na górze-nie pamiętam po ile pętli,ale chyba 6 dół i 6 góra.
    W każdej szafie zamontowali rozdzielacz z pompą i zaworem mieszającym (jak na zdjęciu).
    Ogrzewanie prawdopodobnie za pomocą kotła gazowego,który też ma swoją pompę.
    I teraz pytanie:
    Mamy łącznie 3 pompy i na moją logikę pompy od podłogówki pracują cały czas (1-wszy bieg wystarczy?) a pompa od kotła uruchamia się dopiero,gdy będzie zapotrzebowanie na ciepło.
    Zgadza się?
    Jeśli tak to na jaki bieg ustawić pompę kotła skoro jej pracę poniekąd przejmują dwie pompy od podłogówki.
    Rozdzielacz do ogrzewania podłogowego z pompą i zaworem mieszającym, z podłączonymi obiegami.
  • REKLAMA
  • #2 21528649
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Przy tych 12 pętlach prawdopodobnie te pompy są zbędne, jeśli masz tylko ogrzewanie podłogowe, to nie rozumiem instalatorów po co to montują z uporem maniaka. Drożej i gorzej.
    Jeśli chciałbyś pompę ciepłą, to pompy i mieszacze do wyrzucenia.
  • #3 21528656
    cichy koksik
    Poziom 17  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Przy tych 12 pętlach prawdopodobnie te pompy są zbędne

Na pewno na górze jest nie więcej niż 6 pętli a na dole myślę,że też tak będzie,ponieważ metraż jest ten sam (łącznie 110m2)
    Trochę poszperałem na forum i faktycznie jest to zbędne tyle,że zasilenie obu rozdzielaczy jest z jednej rury pex 25 i to już może być za mało.
    Czy dobrze wyczytałem,że w moim przypadku jestem zmuszony teraz montować sprzęgło?
  • #4 21529891
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    A co da to sprzęgło, jak i tak masz JEDNĄ rurę na oba rozdzielacze?
    Rozumiem, że szpece dali trójnik pex w podłodze, czy ścianie i rozeszli na górę i dół?
    Dziś montowałem na górze rozdzielacz 6-obwodowy i dałem OSOBNĄ rurę pp 32 ( średn. wewn. 23mm), a na dole będzie 13 obwodów zasilanych pp 40 ( średn. wewn. 29mm) dom o powierzchni całkowitej 172m2.
    Pex 25 ma 20 wewnątrz , a w złaczkach średnica spada do 15-16mm.
  • #5 21529903
    cichy koksik
    Poziom 17  
    A co da to sprzęgło, jak i tak masz JEDNĄ rurę na oba rozdzielacze?

Czyli też lipa?
    Rozumiem, że szpece dali trójnik pex w podłodze, czy ścianie i rozeszli na górę i dół?

Może tak być lub w skrzynce jest jakieś odejście-nie sprawdzę w najbliższym czasie niestety.
  • Pomocny post
    #6 21531792
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Jeśli masz wpływ na to co będzie montowane w kotłowni, to ja bym zamontował sam kociol bezpośrednio do instalacji, powywalał wszystkie mieszacze i dodatkowe pompy i grzał bezpośrednio z krzywej grzewczej kotła dobranej do strefy, w której jest zimniej ( prawdopodobnie góra), a dół doregulować przepływami w rotametrach.
    Nie spodziewaj się przepływów większych niż 1-1,5l/min na rotametrach, ale w nowym domu powinno spokojnie wystarczyć pod warunkiem, że szpece czegoś nie spierniczyli w podłogówce w ramach oszczędności.
  • #7 21531803
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @andrzej lukaszewicz
    Tak właśnie chce zrobić,czyli wywalić pompy,ale zastanawiam się czy tych mieszaczy nie zostawić-one mają dość duży przepły 3.4Kvs
    Wczoraj pogadałem raz jeszcze z inwestorem i wygląda to tak,że w podłodze jest trójnik na góra i bok (od kotła do rozdzielaczy 25mm) a pętli jednak jest po 5
    Ogólnie jak do tej pory nie wyłapałem żadnych "niespodzianek" poza hydrauliką.
  • Pomocny post
    #8 21532144
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Nie zostawiaj tych mieszaczy i pomp( kolejny , zbędny pobór prądu), bo taka koncepcja wymusza pracę kotła gazowego na wyższym (niż wymagany) parametrze, co nieznacznie, ale jednak obniża sprawność kotła.
    Mieszacze termostayczne będą wymagały regulacji: inne ustawienia w duże mrozy vs jesień/wiosna.
    Na 110 m2 ja bym zrobił przynajmniej 13 obwodów przy rurze 16mm i 11 przy rurze 17mm. A tu masz 10 obwodów ( na jakiej rurze?), czyli ta instalacja nie jest wykonana optymalnie pod jak najniższa temp czynnika grzewczego, o co sie spieraliśmy w innym temacie.
  • REKLAMA
  • #9 21532164
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @andrzej lukaszewicz
    Dziękuję za poświęcony czas.
    Ogólnie mam dwa wyjścia:
    1.wywalenie mieszaczy+pomp i zobaczenie czy ten przepływ na poziomie 1-1.5l/min wystarczy (ocieplenie zgodne z wt2024) zapotrzebowanie nie więcej niż 3.5kWh przy -16°C
    Tutaj odległość od kotła do rozdzielaczy wynosi do 5m

2.odcięcie rur zaraz za trójnikiem i ich zaślepienie/rozdzielenie (od strony parteru)-została by jedna para która idzie na parter i druga para,która idze na piętro.
    Z kotła puścić pex 32mm lub cu fi 28 i połączyć obie pary-tyle,że w tym przypadku chyba już sprzęgło wymagane czy normalnie przez trójnik?

Dodano po 10 [minuty]:

Na 110 m2 ja bym zrobił przynajmniej 13 obwodów przy rurze 16mm i 11 przy rurze 17mm. A tu masz 10 obwodów ( na jakiej rurze?),

Tak,powierzchnia wynosi 110m2,ale jak tak licze odejmując schody/ściany itd to tam gdzie jest ogrzewanie podłogowe wyjdzie w granicach 102m2 (+-1m2)
    Zasilenie rozdzielaczy pex 25,podłogówka rura PE-RT 16×2mm
  • REKLAMA
  • #10 21532194
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Przy 10 obwodach nie ma sensu rozdzielanie tego i montowanie sprzęgła, grup pompowych.
  • #11 21532204
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Przy 10 obwodach nie ma sensu rozdzielanie tego

Rozdzielić chciałem tylko po to by zasilenie z kotła nie było od początku do końca jedną rurą pex 25mm na dwa rozdzielacze tylko z kotła pex 32 i dalej osobno na rozdzielacze pex 25.
    Według Ciebie nie ma to sensu?
  • Pomocny post
    #12 21532826
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Nie ma sensu na tak małej instalacji. Pompa kotła da sobie radę, własciwe proporcje przepływów do ustawienia na rotametrach.
  • #13 21532833
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @andrzej lukaszewicz
    Tak latam po forum i kojarze coś,że jesteś intalatorem termeta?
    Jaki na obeną chwilę z ich stajni byś polecił,kocioł 2f? Ale musi obsługiwać gaz z butli.
    Na początku myślałem o integra,ale My tam jesteśmy kilka tyg w roku a woda zapewne by zzieleniała😃
  • #14 21533934
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Zgadza się, instaluję i serwisuję Termeta. Polecam Crystal II 20kW. Tani, i udany kocioł, bardzo cichy i i szerokim zakresie modulacji. Na propan trzeba go przestroić przy uruchomieniu zerowym- robota serwisanta.
  • REKLAMA
  • #15 21533950
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Polecam Crystal II 20kW

Mój faworyt,który odpadł bo nie ma open therm-model 20kW-strzał w kolano😡
    Został jedynie slim,ale cena taka,że chyba lepiej dopłacić do lepszych kotłów innych firm.
  • #16 21535004
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Crystal II Plus ma open therm.
  • #18 21535203
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    A skąd taka infirmacja? Instrukcja jest wspólna dla kotłów 20,25,35kW i wyrażnie jest wejście OT.
  • #19 21535231
    cichy koksik
    Poziom 17  
    A skąd taka infirmacja?

Sklep z kotłami (dość znany) zrobił porównanie kotłów termet (na yt) i kilkukrotnie powtórzył,że nie mam open therma i nie współpracuje ze sterownikiem pokojowym termet 2801-tylko wersja 20kW.
  • #20 21537746
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Fragment instrukcji kotła 20/25/35kW 1/2F.
    Schemat z zaciskami elektrycznymi sterownika oraz instrukcja podłączenia regulatorów i czujników do kotła.
  • #21 21537759
    cichy koksik
    Poziom 17  
    Fragment instrukcji kotła 20/25/35kW 1/2F.

Nie wnikam dalej czy ma open therma czy nie,ale po instrukcji widzę,że i moc na cele grzewcze wynosi fabrycznie 3.9kW,więc zapewne to instalator musi grzebać by zejść z mocą a z wielu wątków na ten temat wynika,że wtedy zaczynają się problemy.
    Chyba trzeba iść w boscha😄
  • #22 21538598
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Problemy były z silverem, który miał zaniżoną moc minimalną. Crystal bardzo ładnie pracuje na mocy minimalnej, montuje je czesto w małych mieszaniach, czasem na wymianę po innych kotłach i różnica jest kolosalna , ale to tez zależy od długości komina.
  • Pomocny post
    #23 21539018
    mariusz055
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    cichy koksik napisał:
    Witajcie forumowicze,
    Znów pomęczę Was pytaniami😉
    W domu została zrobiona podłogówka oddzielnie na dole i na górze – nie pamiętam po ile pętli, ale chyba 6 dół i 6 góra.
    W każdej szafie zamontowali rozdzielacz z pompą i zaworem mieszającym (jak na zdjęciu).
    Ogrzewanie prawdopodobnie za pomocą kotła gazowego, który też ma swoją pompę.
    I teraz pytanie:
    Mamy łącznie 3 pompy i na moją logikę pompy od podłogówki pracują cały czas (1-wszy bieg wystarczy?), a pompa od kotła uruchamia się dopiero, gdy będzie zapotrzebowanie na ciepło.
    Zgadza się?
    Jeśli tak, to na jaki bieg ustawić pompę kotła, skoro jej pracę poniekąd przejmują dwie pompy od podłogówki.
    Rozdzielacz do ogrzewania podłogowego z pompą i zaworem mieszającym, z podłączonymi obiegami.

Miłem podobnie zrobioną instalację, z tym że mam 220 m² powierzchni do ogrzania. Moja przeróbka polegała na rozebraniu tych zaworów termostatycznych i wyciągnięciu ze środka elementów termostatycznych (zawleczka na pokrętle i wychodzi całe pokrętło, a w środku element termostatyczny). Zmiany sterowaniem pompami, tzn. na piętrze termostat bezprzewodowy załącza piec, zwiera styk załączający piec gazowy i z drugiego styku załącza pompę na piętrze i analogicznie tak samo jest na parterze. Przepływy na rotametrach ustawiłem na 2–3 l. Mam i oszczędność prądu – pompy działają tylko, jak załączą je termostaty, i oszczędność na zużyciu gazu, praca na niskich temperaturach pieca (28–36 stopni). Z pieca mam identycznie – idzie mi PEX 32 do trójnika i do rozdzielaczy. Cały dom zasilany tylko przez podłogówkę.
  • #24 21539033
    cichy koksik
    Poziom 17  
    mariusz055 napisał:
    Moja przeróbka polegała na rozebraniu tych zaworów termostatycznych i wyciągnięciu ze środka elementów termostatycznych

Ok,ale rozumiem,że w tym przypadku zawór zostaje zablokowany i nie miesza czynnika grzewczego z powrotem?
    mariusz055 napisał:
    Na piętrze termostat bezprzewodowy załącza piec

Mógłbyś podrzucić link do termostatu?
    Rozumiem,że masz to podzielone na strefy,czyli góra/dół z osobnym termostatem,który może załączyć albo dół albo górę?
    A jaki bieg ma pompa w kotle?
    Bo być może u mnie uda się zgrać wszystkie pompy na pierwszym biegu-bez pomp myślę,że trzeci bieg w kotle trzeba załączyć.
    mariusz055 napisał:
    Z pieca mam identycznie idzie mi PEX32 do trójnika i do rozdzielaczy

Trochę wlałeś mi nadziei w serce😉
    Ty masz pexa 32 na 200m2 a ja pexa 25 na 100m2,więc być może uda się uruchomić to na pompie z kotła-na pewno sprawdzę.
    Pompa w kotle będzie raczej taka sama jak jest w rozdzielaczach bo celuję w boscha👍
  • #25 21539061
    mariusz055
    Poziom 13  
    cichy koksik napisał:
    Ok, ale rozumiem, że w tym przypadku zawór zostaje zablokowany i nie miesza czynnika grzewczego z powrotem?

Miesza z mniejszymi oporami, jest większy prześwit w środku, bardziej to teraz działa jak mini sprzęgło hydrauliczne.
    cichy koksik napisał:
    Rozumiem, że masz to podzielone na strefy, czyli góra/dół z osobnym termostatem, który może załączyć albo dół, albo górę?
    A jaki bieg ma pompa w kotle?

Tak, podzielone na strefy, bo jednak okna dachowe potrafią sporo podnieść temperaturę (słońce), a na parterze mam cień, okna na północ - chłodniej w lato. Instalacja ma 11 lat, ale patent na ustawianie pompy w piecu jest taki, że notujesz przy jakim najniższym biegu pompy przy grzaniu wody w zasobniku temperatura na piecu nie podnosi się mocno, tzn. w miarę możliwości była poniżej 50 stopni (kondensacja i największa sprawność pieca, temperaturę w zasobniku mam ustawioną na 42 stopnie) i żeby pompa pieca nie szumiała za mocno, jak zwiększysz obroty, dasz wyższy bieg przy pracy z grzaniem podłogówki. Termostat mam z Ali z dwoma przekaźnikami do załączania urządzeń, drugi czeski. W mojej instalacji same odbiorniki mam trochę przerobione, bo styki przekaźników się wypalały od załączania pomp elektronicznych, musiałem podłączyć pod odbiorniki 2 przekaźniki elektroniczne z Arduino, koszt ok. 10 zł szt.

Dodano po 2 [godziny] 11 [minuty]:

Masz jeszcze dwa wyjścia: wywalić pompy w rozdzielaczach i zawory 3-drogowe termostatyczne, które wbrew pozorom mają też spore opory przepływu (w środku jest około 0,5 prześwitu z całej średnicy). Podłączasz do pieca, na dole przed rozdzielaczem montujesz zwykły zawór, którym wyrównasz przepływy, ew. różnice temperatur między parterem a piętrem. W piecu w menu ustawiasz max. temperaturę CO (ogrzewania podłogówki na 40 stopni) i ew. bieg pompy. Na rotametrach ustawiasz jednakowe przepływy, a zaworami na dolnej belce zmniejszasz zaworem przepływ i temperaturę w np. w pralni czy korytarzu.
    W drugiej wersji to samo, tylko zamiast pomp dajesz elektrozawory i sterowanie z termostatów, tak jak u siebie podłączyłem pompy z termostatów, tylko dodatkowo oprócz ograniczenia max. temp. "CO" musiałbyś ustawić opóźnienie zadziałania palnika w piecu, żeby zawory zdążyły się otworzyć. Czas otwarcia masz w parametrach elektrozaworów. W moim domu bez rozdzielenia na dwa termostaty temperatura potrafiła się różnić między parterem a piętrem nawet 2-3 stopnie (nagrzewanie przez słońce itp.)
  • #26 21539359
    cichy koksik
    Poziom 17  
    mariusz055 napisał:
    Podłączasz do pieca, na dole przed rozdzielaczem montujesz zwykły zawór, którym wyrównasz przepływy, ew. różnice temperatur między parterem a piętrem.

To akurat rotamerami da się uzyskać.
    Ogólnie na ten moment muszę kupić jakiś sterownik wifi być może z pogodówką-najlepsze rozwiązanie,gdy mieszkamy w domu,ale ja rzadko tam będę,więc nie będzie to tak sterowalne jak w przypadku instalacji grzejnikowej.
  • #27 21539649
    mariusz055
    Poziom 13  
    Piec gazowy ma zapewne możliwość podłączenia czujnika pogodowego i ustawienia krzywej grzewczej. Sam czujnik, jak dobrze poszukasz, to kupisz za kilka zł (może być np. termistor). Za oryginalne najczęściej chcą w okolicach 100 zł.
  • #28 21539657
    cichy koksik
    Poziom 17  
    mariusz055 napisał:
    Sam czujnik jak dobrze poszukasz to kupisz za kilka zł

Tak,ale ja potrzebuję bardziej rozbudowany sterownik z możliwością sterowania wifi+ustawianie temperatury/krzywej.Mam taki kocioł z boscha,ale szukam tańszej opcji-jeśli nie znajdę to trudno😉
  • #29 21539854
    mariusz055
    Poziom 13  
    To zostaje ci zapewne dedykowany. Do swojego pieca Imergaz mam elektroniczny termostat FRT7 ELEKTROBOCK (200 zł) ale bez komunikacji z piecem (on/off), dedykowany kosztował 11 lat temu 700 zł, którego ustawienia dublowały się w menu serwisowym pieca.
  • #30 21540182
    cichy koksik
    Poziom 17  
    @mariusz055
    Tak,dedykowany.
    Tyle,że niektóre kotły działają bez sensu,gdy podłączy się sterownik dedykowany.
    W każdym bądź razie dzięki za dyskusję😉

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy optymalnego ustawienia biegów pomp w instalacji ogrzewania podłogowego z dwoma rozdzielaczami (po około 5-6 pętli każdy) oraz kotłem gazowym z własną pompą. Wskazano, że pompy przy rozdzielaczach podłogówki mogą być zbędne, a ich obecność zwiększa koszty i obniża efektywność kotła, który pracuje na wyższych parametrach. Zalecane jest usunięcie pomp i mieszaczy, a regulację przepływów realizować za pomocą rotametrów, przy czym przepływ na pętli powinien wynosić około 1-1,5 l/min. Zasilanie obu rozdzielaczy z jednej rury PEX 25 jest niewystarczające, lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie osobnych rur o większej średnicy (np. PEX 32). W przypadku małej instalacji (około 10 obwodów) nie ma sensu stosować sprzęgła hydraulicznego ani grup pompowych. Sterowanie strefowe z termostatami bezprzewodowymi pozwala na oszczędność energii i lepszą regulację, a pompy powinny pracować na najniższych możliwych biegach, aby utrzymać kondensacyjną pracę kotła. Wspomniano o konieczności stosowania sterowników z funkcją WiFi i pogodówki dla lepszego zarządzania temperaturą, zwłaszcza przy rzadkim użytkowaniu domu. W zakresie kotłów gazowych rekomendowano modele Termet Crystal II 20 kW i Crystal II Plus, z uwzględnieniem kwestii kompatybilności z protokołem OpenTherm oraz możliwości pracy na gazie propan. Testy wykazały, że pompa kotła na 3. biegu zapewnia przepływ 1,3-1,5 l/min na pętlach podłogówki, a usunięcie pomp przy rozdzielaczach może poprawić przepływ i efektywność instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA