Witam. W związku, że zaczęły się ferie i dzieci mają dużo czasu postanowiłem sobie uklepać jakiś subwoofer. Jest to moja pierwsza konstrukcja. Zapraszam do lektury.
Założenia - ładnie wyglądający i z 'walnięciem' mocniejszym niż moje altony 80, żeby go nie zagłuszały.
Wzmacniacz - to panel 85W kupiony od usera tego forum karol22m
Przetwornik - ostatecznie zdecydowałem się na GDN 22-140-8 SCX
Obudowa - całość robiona z płyty wiórowej 19mm. Płyty dał i pociął idealnie ojciec kumpla za co kupiłem mu czteropaka żubra. Wymiary 353x400x400[mm] Oddzielna przegroda na elektronikę ustawiona pod kątem aby zaoszczędzić na litrażu. Komora z głośnikiem ma około 30l, a z elektroniką około 12l. Na obudowę nakleiłem watę, która została mi od wygłuszenia i na to przykleiłem skaja. Całość klejona syto jakimś klejem do drewna i butaprenem. Skręcana konfirmatami i wkrętami do drewna. Uszczelniona silikonem.
Tunel br o średnicy 10cm i dł. 21cm kupiony razem z głośnikiem i materiałem wygłuszającym w stxie. Starałem się stroić na około 40Hz i nie wiem czy wyszło.
Odsłuch - po pierwszym podłączeniu nie zaskoczył mnie przyznam nawet, że altony go zagłuszały.. Zobaczymy po wygrzaniu. Nie jestem jeszcze pewny co do długości br czy taka powinna być. Działa z amplitunerem pioneer vsx-505rds
Kosztorys:
- Przetwornik - 82,00 zł
- Tunel bass-Reflex 101x218 - 7,50 zł
- Materiał tłumiący - 11.00 zł
- Przesyłka - 35,51 zł
- Wzmacniacz - 120 zł
- Drewno i przycięcie - czteropak żubra 10zł
- Konfirmaty i wkręty, kleje i lakier, okleina - ok 20zł.
- Zdobyte doświadczenie - bezcenne
Na koniec mam jeszcze kilka pytań:
-Ile zaoszczędziłem kasy gdybym chciał kupować podoby na allegro?
-Jak sprawdzić na ile mam wystrojony sub w tym momencie?
-Czy w komorze z elektroniką jest potrzebne jakieś chłodzenie czy dziurka wystarczy?
-Głośnik z panelem połączony jest jakimś starym, nie za grubym kablem głośnikowym, czy to ma znaczenie?
Podziękowania dla karol22m za pomoc i dla Karola Sz. również za pomoc i za to, że miał przekazać browary swojemu ojcu a sam je wypiił
CZEKAM NA OPINIE I KRYTYKĘ!
Zdjęcia:
Założenia - ładnie wyglądający i z 'walnięciem' mocniejszym niż moje altony 80, żeby go nie zagłuszały.
Wzmacniacz - to panel 85W kupiony od usera tego forum karol22m
Przetwornik - ostatecznie zdecydowałem się na GDN 22-140-8 SCX
Obudowa - całość robiona z płyty wiórowej 19mm. Płyty dał i pociął idealnie ojciec kumpla za co kupiłem mu czteropaka żubra. Wymiary 353x400x400[mm] Oddzielna przegroda na elektronikę ustawiona pod kątem aby zaoszczędzić na litrażu. Komora z głośnikiem ma około 30l, a z elektroniką około 12l. Na obudowę nakleiłem watę, która została mi od wygłuszenia i na to przykleiłem skaja. Całość klejona syto jakimś klejem do drewna i butaprenem. Skręcana konfirmatami i wkrętami do drewna. Uszczelniona silikonem.
Tunel br o średnicy 10cm i dł. 21cm kupiony razem z głośnikiem i materiałem wygłuszającym w stxie. Starałem się stroić na około 40Hz i nie wiem czy wyszło.
Odsłuch - po pierwszym podłączeniu nie zaskoczył mnie przyznam nawet, że altony go zagłuszały.. Zobaczymy po wygrzaniu. Nie jestem jeszcze pewny co do długości br czy taka powinna być. Działa z amplitunerem pioneer vsx-505rds
Kosztorys:
- Przetwornik - 82,00 zł
- Tunel bass-Reflex 101x218 - 7,50 zł
- Materiał tłumiący - 11.00 zł
- Przesyłka - 35,51 zł
- Wzmacniacz - 120 zł
- Drewno i przycięcie - czteropak żubra 10zł
- Konfirmaty i wkręty, kleje i lakier, okleina - ok 20zł.
- Zdobyte doświadczenie - bezcenne
Na koniec mam jeszcze kilka pytań:
-Ile zaoszczędziłem kasy gdybym chciał kupować podoby na allegro?
-Jak sprawdzić na ile mam wystrojony sub w tym momencie?
-Czy w komorze z elektroniką jest potrzebne jakieś chłodzenie czy dziurka wystarczy?
-Głośnik z panelem połączony jest jakimś starym, nie za grubym kablem głośnikowym, czy to ma znaczenie?
Podziękowania dla karol22m za pomoc i dla Karola Sz. również za pomoc i za to, że miał przekazać browary swojemu ojcu a sam je wypiił
CZEKAM NA OPINIE I KRYTYKĘ!
Zdjęcia:
Moderowany przez ANUBIS:
Fajne? Ranking DIY