logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać 230V AC 50Hz z alternatora 12V w samochodzie?

hubiwit 02 Kwi 2011 00:19 24625 10
REKLAMA
  • #1 9350566
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 261
    Witam.
    Musze zrealizować w aucie zasilanie 230 V ac 50 Hz.
    Widziałem takie coś:
    http://www.waeco.com/de/4099_2984.php
    Moc 5000 Watt 230 V Cena jedyne € 4.099,00

Bardzo podobne to do zwykłego alternatora i teraz tak sobie rozważałem:
    120 A - 14V
    x - 230V

x = 1971 Watt

Czy regulując wzbudzenie na wyjściu mogę otrzymać 230V?
    Czy trzeba przewinąć?
    Jaki przebieg otrzymam na wyjściu?

Od alternatora do "skrzyneczki" biegnie 5 żyłowy kabel ok 2,5 mm2 więc "skrzyneczka" pewnie steruje wzbudzeniem i robi z 3 faz jedną, tylko jak..

P.S.
    Jeżeli nie odpowiedni dział to proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 9350577
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    Witam!
    Pomysł niezbyt realny: alternator ma wbudowane diody, więc na wyjściu ma prad stały - a te diody nie są na wyższe napięcia (góra 50V).
    Pomyśl nad gotowym i tanim agregatem pradotwórczym na 230V, taki na kilkaset Wat kupisz już za 300.- złotych.
    Jak nie agregat, to możesz pomyśleć o UPS-ie o odpowiedniej mocy, zasilany z instalacji samochodowej 12V, zamiast z wbudowanych akumulatorów, ale pamiętaj o tym, że 1kW przy 12V to 80A - taki prąd (przez chwilę) bierze rozrusznik, a Twój akumulator (i reszta instalacji) może tego nie lubić ...
  • #3 9350613
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    hubiwit napisał:
    Witam
    Musze zrealizować w aucie zasilanie 230 V ac 50 Hz.

Nie ac, tylko AC. I dlaczego musisz? A Ty wiesz, że na takie coś, to musisz mieć certyfikat? Jak zamierzasz rozwiązać kwestie bezpieczeństwa?

Podajesz trochę za mało informacji o tym po co to, dla kogo i kto tak kazał, oraz na jakiej podstawie. Dlatego trudno udzielić sensowniejszych podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #4 9351216
    hubiwit
    Poziom 25  
    retrofood napisał:

Nie ac, tylko AC. I dlaczego musisz? A Ty wiesz, że na takie coś, to musisz mieć certyfikat? Jak zamierzasz rozwiązać kwestie bezpieczeństwa?

Podajesz trochę za mało informacji o tym po co to, dla kogo i kto tak kazał, oraz na jakiej podstawie. Dlatego trudno udzielić sensowniejszych podpowiedzi.

Ja tutaj próbuje rozeznać temat, a kolega od razu o certyfikatach :D Wiem, jakie są przepisy i co trzeba zrobić, żeby zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych. Na razie rozmawiamy o samej koncepcji wykorzystania alternatora.

Jeżeli chodzi o przetwornicę to temat już testowałem, niestety nie są zbyt "sztywne" i ciężko o sinus na wyjściu w rozsądnej cenie (Victron Enery). Po za tym weźmy np. 1500 Watt na wyjściu, to licząc straty i moc to po stronie 12 V nie będzie za ciekawie.

Jeżeli chodzi o zastosowanie to głównie samochody z silnikiem Diesel typu multivan, viano itp.

Tutaj jest 60 V: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1053350.html

P.S.
    Oczywiście miałem na myśli AC a nie ac - moja pomyłka przy pisaniu.
  • #6 9351376
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3617
    A czy ktoś zwrócił uwagę na tą skrzyneczkę po lewej stronie? Przecież cały ten układ wygląda na alternator, możliwe że dostarczający jakieś nietypowe napięcie, a na pewno o dużej mocy i przetwornicę DC/AC, która dostarcza stabilizowanego napięciowo i częstotliwościowo prądu przemiennego.
    Prąd zmienny z alternatora będzie zawsze zależny od jego obrotów
  • #7 9351690
    hubiwit
    Poziom 25  
    http://www.waeco.com/de/4099_2984.php?artOrigID=44348&sprID=1
    tutaj mamy kabelek między alternatorem a magiczną skrzyneczką. Dosyć cienkie te żyły, wydaje mi się że alternator jest bez diod a w skrzyneczce jest coś, co kontroluje prąd wzbudzenia i robi z 3 faz jedną fazę 230V 50 Hz. Pewnie jakieś zabezpieczenia itp. Do skrzyneczki jest podłączany taki bajer:
    http://www.waeco.com/de/4099_2984.php?artOrigID=44354&sprID=1

"częstotliwość napięcia twornika jest liniowo zależna od prędkości obrotowej" - czyli skrzyneczka ma jakiś przetwornik częstotliwości

na stronie są wersję od 3500 do 8000 Watt i waga skrzyneczki jest prawie taka sama
  • REKLAMA
  • #8 9352356
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    hubiwit !
    Konstrukcja takiej "skrzyneczki" siłami amatorskimi jest "poza zasięgiem", nie mówiąc już o tym, że jeśli chcesz, aby silnik samochodu (o mocy kilkadziesiąt kW) napędzał "cudo" o mocy kilka kW - to masz przykład złego doboru mechanizmów - to się mści kilkakrotnie wyższym zużyciem paliwa dla wyprodukowania 1kWh.
    "Magiczna skrzyneczka" przetwarza prąd wielofazowy na prąd stały, a potem prąd stały na zmienny (falownik), zaś alternator jest wyposażony w swój własny niezależny regulator napięcia. Ponieważ alternatory na 12V (lub 24V) są dostępne, podobnie jak regulatory na 12 lub 24V, więc przerabiania jednego i drugiego jest bezcelowe, należy wykorzystać to, co jest gotowe i dobrze działa.
  • REKLAMA
  • #10 9353033
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5143
    Błażej_ Dokładnie. Niedawno montowałem taki zestaw na jachcie znajomego. Ten alternator dostarcza 230VDC/50A i jest tak ze trzy razy większy niz samochodowy (system jest prod. amerykańskiej). Ta skrzynka, to nic innego jak falownik 3x204/115V/60Hz + dobudowany regulator do tego alternatora. Tyle, tylko że zastosowane było do silnika glownego Detroit Diesel o mocy 400KM pracujący jako jeden z dwóch silników napędowych tej jednostki(łodzi motorowej)
  • #11 20173381
    Ciubas85
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Błażej_ Dokładnie. Niedawno montowałem taki zestaw na jachcie znajomego. Ten alternator dostarcza 230VDC/50A i jest tak ze trzy razy większy niz samochodowy (system jest prod. amerykańskiej). Ta skrzynka, to nic innego jak falownik 3x204/115V/60Hz + dobudowany regulator do tego alternatora. Tyle, tylko że zastosowane było do silnika glownego Detroit Diesel o mocy 400KM pracujący jako jeden z dwóch silników napędowych tej jednostki(łodzi motorowej)

Witam. Czy kolega orientuje się zy ten falownik można zastosować do fotowoltaiki? Posiadam taki firmy Electrolux 3,5kw tyle, że brak mi tego alternatora i nie wiem za co odpowiada konkretny przewód.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie zasilania 230V AC 50Hz z alternatora 12V w samochodzie. W odpowiedziach podkreślono, że standardowy alternator generuje prąd stały, a jego diody nie są przystosowane do wyższych napięć. Zamiast przerabiać alternator, sugerowane są gotowe rozwiązania, takie jak agregaty prądotwórcze lub przetwornice DC/AC. Wskazano również, że alternator nie dostarczy 50Hz bez odpowiednich modyfikacji, a konstrukcja "skrzyneczki" może zawierać falownik, który stabilizuje napięcie i częstotliwość. Użytkownik rozważał zastosowanie alternatora w pojazdach typu multivan, a także zwrócił uwagę na kwestie bezpieczeństwa i certyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA