logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor powietrza zbudowany za pokutę .

kidu22 23 Kwi 2011 16:23 24261 35
  • Kompresor powietrza zbudowany za pokutę .

Witam oto moje DYI na święta.
    W końcu sie skupiłem i sfotografowałem mój kompresorek.
    Sprężarka HS17 Pompująca do 8bar, wyłaczana wyłącznikiem ciśnieniowym.
    Pracuje na obrotach ok 1500obr/m gdyż silnik ma 1440obr a przełożenie jest lekko podnoszące obroty.
    Silniczek 5,5kW startuje zawsze bez problemu.
    Jako smarowanie wykorzystałem pompe wspomagania od opla vectry, jest manometr ciśnienia i przezroczyste przewody fi 10 pozwalające obserwować czasami olej, zbiornik też jest przezroczysty z tego samego powodu.
    Pozatym nie robiłem osłony na paski bo kompresor stoi w rogu magazynu i nie ma możliwośći żeby nawet ..... włożyć tam łapki. Zresztą tam gdzie stoi nikt nie przebywa.
    Pracuje dosyć cicho. Butla 150l napełnia sie ook 2 min. Jest podłaczony do instalacji poprzez szybkozłączkę.
    Chłodnica powietrza to rurka miedziana 15mm w żeberku silnika. I daje radę jak się złapie zaraz za sprężarką to ma ponad 100'C bo woda wrze a na wejsciu do butli można ręką utrzymać.
    Używany jest do klucza , ropowania, pompowania i przedmuchiwania.

Jest na 2 kołach od taczki a z przodu jest położony na szczelnie zamknietym pojemniku z powietrzem tak że żadnych wibracji nie przenosi.
    Spust kondensatu jest u dołu butli.

Obecne zdjęcia są przy przemeblowaniu tak więc nie ma osłon na silniku i na wyłaczniku ciśnieniowym.

Ogólnie bardzo fajnie pracuje, miekko, dobrze i szybko nabija ciśnienie.

Co do kosztów to kupiłem jedynie zawór zwrotny, pasek smarowania, szybkozłaczki, tulejke redukcyjną silnika, koła taczki, olej.
    Koszt ok 220zł.

Kompresor powietrza zbudowany za pokutę . Kompresor powietrza zbudowany za pokutę . Kompresor powietrza zbudowany za pokutę .
    Kompresor powietrza zbudowany za pokutę . Kompresor powietrza zbudowany za pokutę . Kompresor powietrza zbudowany za pokutę .

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kidu22
    Poziom 35  
    Specjalizuje się w: pluszowy miś
    kidu22 napisał 3214 postów o ocenie 740, pomógł 150 razy. Mieszka w mieście Zawada Mazurska. Jest z nami od 2010 roku.
  • #2 9432374
    DelphiX
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    Bardzo ciekawa konstrukcja, a 220zł to naprawdę niedużo. Do tego dochodzi radocha z budowy która jest bezcenna. Jak oglądam zdjęcia to mi się przypominają konstrukcje mojego ś.p dziadka który właśnie takie rzeczy konstruował. Jego największym sukcesem zw DIY była betoniarka - spawana od zera .

Więc jak mi się bardzo podoba, tylko pasowało by trochę popracować nad estetyką urządzenia - np pomalować zbiornik :)

Na zdjęciu widać nie podłączony przewód ochronny - czemu wisi w powietrzu ?? I czemu nie ma żadnej puszki na kostkę ??
  • #4 9432417
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Więc jest to pomalowane na czarno, a ten odcień to olej a reszta kurz.
    PE leży obok zwiniety.
  • #5 9432437
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    ...lepiej usunąć temat, zanim jakiś szaleniec spróbuje takie coś zbudować. Estetyka - zero, bezpieczeństwo - zero, innowacyjność - zero.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 9432450
    antyprykator
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    1. Klasyczny element (a w zasadzie jego brak) chroniący sprężarkę przed ekspresowym zużyciem, typowego Polskiego użytkownika (a ponoć taki uzdolniony naród):

2. Ochrona niepotrzebna, wszak konstruktor nie przewiduje awarii silnika, elegancki profesjonalny mostek, w sam raz dla silnika 5.5kW (za dużego o 1.5kW). Pokrywka i dławik też niepotrzebny - przecież nikt nie będzie dotykał :D

3. Sądząc po barwach, uzwojenia silnika są cały czas pod napięciem, tymi pięknymi utlenionym przewodami z profesjonalnym połączeniem płynie sobie prąd rozruchowy silnika (kilkadziesiąt amperów).

4. Wymiana łożysk, zmiana koła etc, nieprzewidywana w przyszłości.

Pomijając estetykę wykonania jak u złomiarza, brak zaworu bezpieczeństwa, stary zapewne przerdzewiały bojler możliwe że na 6 bar, ale pewnie żadna tabliczka tam nie występuje, na boku widoczne ślady jakby spawania dziur :D
    przewody oleju jakieś polimerowe połamane rureczki (temperatura mięknienia ile, z 80*C ?

Podsumowując, to dobrze dla Ciebie że zaprezentowałeś to na forum, może przemyślisz sprawę głównie jakości zbiornika i unikniesz czegoś podobnego w przyszłości:

• #7 9432487
    Pittt
    Poziom 32  
    Ocena: 213
    Witam. Może i wiesz co z czym połączyć, ale nie masz pojęcia jak to zrobić dobrze. Z poczuciem estetyki i podstawowej kultury technicznej to jest u ciebie tragicznie. No ale było tanio. Naprawdę jesteś z siebie dumny ?
  • #8 9432508
    DelphiX
    Poziom 12  
    Ocena: 68
    ten zbiornik na olej też wygląda nie za porywająco :( poza tym że widać jego poziom .
  • #9 9432557
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 9432564
    kidu22
    Poziom 35  
    Tak ten zagiety wąż jest to zawór regulacji ciśnienia samarowania ok 1 bar.
    Dobrze kol. zauważył.
    Bo to co smutne już dawno wypunktowano.

Pozatym sprężarka pracuje od dłuższego czasu i spisuje sie rewelacyjnie w porównaniu do buczącej szybkoobrotowej chinki.
    Jestem zadowolony.
    Co do przewodów elektrycznych to jest racja że jest bajlez ale w komórce nikt nie widzi i nie słyszy kompresora.
    Koło pasowe na silniku jest osadzone na tulejce redukcyjnej a nie przyspawane do wirnika, pozatym jest to koło pasowe c-330.
  • #11 9432582
    luxus19
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Zegar wskazujący ciśnienie powietrza w "bojlerze" powinien być olejowy żeby jego wskazania były 100%. Myślę że po jakimś zegar przestanie działać bo nawet nie ma osłony. Dziwię się że taki wynalazek trafił na główną stronę, dla bezpieczeństwa potomnych radził bym usunąć tą konstrukcje z forum.
  • #12 9432595
    kidu22
    Poziom 35  
    Zegar mam drugi w warsztacie z którego korzystam.
    Z kompresora idzie wężem 10mm jakieś 26metrów i tak działam powietrzem sprężonym.
    Pozatym która sprężarka samosmarowna ma taką wydajnośc, trzeba by z 500zł wydać na samą sprężarkę.

Życzę smacznego jajaka z chrzanem.

I przestrzegam https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1338607.html
  • #13 9432672
    edenlubawa
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Dobrze, że działa, ale przydały by się: zawór bezpieczeństwa, filtr powietrza, szczelniejsze połączenia przewodów z olejem, estetyka, dodatkowy wyłącznik który odłączał by sprężarkę od sieci i osłony tabliczki zaciskowej.

Nie podłączył przewodu PE bo może instalacje w warsztacie ma zrobioną w tn-c, nikt o tym nie pomyślał?
    Wszyscy macie już tn-cs??
  • #14 9432721
    kidu22
    Poziom 35  
    W planach mam już łuparkę śrubową, śruba , silnik i stół już kupione.
    Przyłoże sie bardziej w drugiej mojej konstrukcji.

Z minusów które mi przeszkadzają to niedopasowane koła pasowe i pasek jest już przyniszczony ale co pół roku mozna zmienić.

Jak się zdecyduję na nowe koło pasowe to podwyższę obroty do 2000obr/min co leży w bezpiecznej charakterystyce pracy sprężarki.
    Po ok 15 minutach pompowania olej robi sie ciepły i wycieka mi.
    Jak zimny to wszystko ok.

Po świętach poreperuje wszystkie braki i niedociągnięcia.
  • #15 9432819
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    edenlubawa napisał:

Nie podłączył przewodu PE bo może instalacje w warsztacie ma zrobioną w tn-c, nikt o tym nie pomyślał?
    Wszyscy macie już tn-cs??

A kto powiedział, że TN-C eliminuje możliwość zabezpieczenia silnika przewodem ochronno-neutralnym? PEN ?

A do autora:

To, że kompresor stoi w komórce i nikt go nie widzi to nie znaczy, że jest on tam bezpieczny, i że jest bezpieczny dla otoczenia.

Kompresor bez filtra, nawet w pomieszczeniu do którego nikt nie wchodzi, będzie łapał kurz i szybko się zużyje.

Połączenia elektryczne grożą pożarem !!!
    Zbiornik wygląda na bojler w dodatku osłabiony spawami.
    Takie zbiorniki starszej daty były przewidziane do max 4 bar. A ty jeszcze spawałeś!!!

Przydałoby się zabezpieczenie termiczne.

To że Twój post spełnia wymogi regulaminu, nie oznacza, że Twój projekt nadaje się do prezentacji.

Obejrzyj sobie jeszcze kilka razy film załączony przez kolegę antyprykator i miej go zawsze przed oczami jak będziesz włączał tą bombę.

Życzę smacznego jajka i bardzo dużo szczęścia.

• #16 9433011
    drowning_man
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam, może trochę nie na temat ale jednak zapytam, posiadam zbiornik 120l od hydroforu (starszej daty), oprócz fabrycznych spawań nic do niego nie było spawane, nie jest zkorodowany, blacha wygląda zdrowo, nie wiem na jakim ciśnieniu pracował i dlatego chciałbym zapytać na jakim ciśnieniu może on pracowac jako kompresor? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #17 9433031
    piracik
    Poszukaj tabliczki z danymi tego zbiornika. Jeżeli jest to jest tam wybita wartość dopuszczalnego ciśnienia.
    Starsze hydrofory z jakimi się spotykam mają ciśnienie 4bar.
    Zdażają się na 6 bar, ale rzadko.
  • #18 9433071
    drowning_man
    Poziom 15  
    Niestety tabliczki nie ma:-/. Te 4bar o których pisałeś to ciśneinie maksymalne czy ciśneinie pracy? Najlepszym rozwiązaniem jest wstawić go w jakis dół nabić na długim wężu np do 8bar, jeśli wszystko będzie ok to wstawić zawór bezpieczeństwa na 6bar i powinno być w miarę bezpiecznie.
  • #19 9433078
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Jak najprędzej zdemontuj ten zbiornik, przecież on zagraża zdrowiu/życiu, do tego jeszcze te kable, starczy chwila nieuwagi...
    Cytat:
    Co do przewodów elektrycznych to jest racja że jest bajlez ale w komórce nikt nie widzi i nie słyszy kompresora.

To nie zwalnia Cię od zachowania zasad bezpieczeństwa.
  • #20 9433102
    idzikow
    Poziom 10  
    Mnie zaskoczyła dość duża wydajność tej sprężarki. Autor podaje, że zbiornik 150 litrów napełnia do 8 bar w 2 minuty przy obrotach sprężarki rzędu 1500 obr/min.
  • #21 9433108
    piracik
    drowning_man napisał:
    Niestety tabliczki nie ma:-/. Te 4bar o których pisałeś to ciśneinie maksymalne czy ciśneinie pracy? Najlepszym rozwiązaniem jest wstawić go w jakis dół nabić na długim wężu np do 8bar, jeśli wszystko będzie ok to wstawić zawór bezpieczeństwa na 6bar i powinno być w miarę bezpiecznie.

Temat na oddzielny wątek. Tutaj to bardziej jako spam.
    Zbiornik nie musi się uszkodzić od razu po pierwszym napompowaniu do 8 bar. Może to być 100 razy 1000 razy.
    Jeżeli nie planujesz go napełniać do 8barów to tego nie rób. taka próba również może osłabić zbiornik, który następnie uszkodzi się już przy niższym ciśnieniu.
    Pytanie jeszcze do czego chcesz wykorzystywać to powietrze. Może wystarczyło by 4 lub 5 bar.
  • #22 9433148
    drowning_man
    Poziom 15  
    Wiem wiem, ze spam, ale nei chciałem zakładać nowego tematu który od razu zostałby usunięty, a skoro został tu poruszony temat kompresora więc zapytałem.
    W sumie to masz rację z tym ciśneiniem, będę głównie używał go do pompowania, ropowania, odmuchiwania no i malowania pistoletem dysza 1,5mm (pracuje na 3,5bar), więc zgodnie z Twoją radą dam wyłącznik ciśneiniowy na 5bar, a zawór bezpieczenstwa na 5,5-6bar. Dzięki za rady.
  • #23 9433284
    antyprykator
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    idzikow napisał:
    Mnie zaskoczyła dość duża wydajność tej sprężarki. Autor podaje, że zbiornik 150 litrów napełnia do 8 bar w 2 minuty przy obrotach sprężarki rzędu 1500 obr/min.

Nie jest podane że od 0-8 bar trwa to 2 minuty, może od 4-8bar...
    gdyby jednak było to od zera, to sprężarka by miała wydajność 36m3/h co przy 80% napełnianiu i 1500rpm na wale dawało by jej objętość skokową 500cm³. A rzeczywiście ma 293 albo 229cm³...
  • #24 9434054
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    drowning_man napisał:
    Witam, może trochę nie na temat ale jednak zapytam, posiadam zbiornik 120l od hydroforu (starszej daty), oprócz fabrycznych spawań nic do niego nie było spawane, nie jest zkorodowany, blacha wygląda zdrowo, nie wiem na jakim ciśnieniu pracował i dlatego chciałbym zapytać na jakim ciśnieniu może on pracowac jako kompresor? Z góry dziękuję za odpowiedź.

wiem o jakim zbiorniku piszesz- spokojnie nawet 10bar
  • #25 9434103
    edenlubawa
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Na sprężarkę doskonale się nadaje zbiornik samochodowy od gazu lpg.
    ciśnienie max. grubo ponad 10bar.

U mnie w domu mam instalację tn-c. Bolców PE w gniazdkach nie ma.
    Podyktowane było to tym, że przewody mają żyły jednakowego koloru i w wypadku gdyby przez przypadek przewody zostały by zamienione w rozdzielnicy lub w gniazdku to na bolcu mogło by pojawić się 230v.
  • #27 9467317
    robokop
    Ocena: 6353
    antyprykator napisał:
    w sam raz dla silnika 5.5kW (za dużego o 1.5kW).

Jak już coś pisać to z sensem. Zarówno silnik 5,5kW jest za duży, jak i mniejszy o 1,5 kw. Silnik 1.1-1,5 kW napędzi ten kompresor bezproblemowo - sam mam taki.
    Cytat:
    4. Wymiana łożysk, zmiana koła etc, nieprzewidywana w przyszłości.

Nie dopatrzeć, a krytykować...

luxus19 napisał:
    Zegar wskazujący ciśnienie powietrza w "bojlerze" powinien być olejowy żeby jego wskazania były 100%.

W jakim kompresorze widziałeś taki manometr? Bo olejowe daje się tylko tam, gdzie są potężne drgania, żeby się wskazówki nie urywały. Nawet w przemysłowych WAN-ach były normalne.
    A co eksplozji zbiornika, to to już naprawdę jest śmieszne - pewnie zrobi lej na kilka metrów głęboki. W tej konfiguracji sprężarka nabije może z 10 atm - pod warunkiem że jest w pełni sprawna - co żadnym wybuchem nie grozi, co najwyżej psiknięciem z pęknięcia w zbiorniku. Całość faktycznie wybitnie szpetna, bez odolejacza/odwadniacza, smarowanie ciśnieniowe też zbędne.
  • #28 9467394
    luxus19
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    :arrow:robokop jesteś moderatorem mechanika, jeśli popierasz taką sztukę po daje dużo do myślenia. Sądzisz że ten kompresor nie ma drgań? zauważyłeś korek zaślepiający w tym zbiorniku? uważasz ze to jest ok zrobione i nikomu krzywdy nie może zrobić? podłączenie zasilania też jest ok? Jak chcesz wymienić łożysko na silniku?
  • #29 9467676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 9472135
    robokop
    Ocena: 6353
    luxus19 napisał:
    :arrow:robokop jesteś moderatorem mechanika, jeśli popierasz taką sztukę po daje dużo do myślenia. Sądzisz że ten kompresor nie ma drgań? zauważyłeś korek zaślepiający w tym zbiorniku? uważasz ze to jest ok zrobione i nikomu krzywdy nie może zrobić? podłączenie zasilania też jest ok? Jak chcesz wymienić łożysko na silniku?

Po pierwsze, to wypadało by się nauczyć pisać poprawnie po polsku.
    Po drugie czytać ze zrozumieniem:
    Cytat:
    jak chcesz wymienić łożysko na silniku?

kidu22 napisał:

Koło pasowe na silniku jest osadzone na tulejce redukcyjnej a nie przyspawane do wirnika, pozatym jest to koło pasowe c-330.

Wreszcie po trzecie - pokaż mi proszę w jakich kompresorach widziałeś manometry z olejowym tłumieniem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował swoją konstrukcję kompresora powietrza DIY, który osiąga ciśnienie do 8 bar. Sprężarka HS17 z silnikiem 5,5 kW działa na obrotach 1500 obr/min i napełnia zbiornik 150 l w około 2 minuty. Użytkownik zastosował pompę wspomagania od Opla Vectry do smarowania oraz przezroczyste przewody do monitorowania poziomu oleju. W dyskusji pojawiły się liczne uwagi dotyczące estetyki, bezpieczeństwa i braku niektórych elementów, takich jak zawór bezpieczeństwa i filtr powietrza. Krytycy podkreślili ryzyko związane z używaniem zbiornika, który może nie być przystosowany do pracy pod wysokim ciśnieniem. Użytkownik planuje wprowadzenie poprawek, w tym zwiększenie ciśnienia oleju oraz dodanie zaworu bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA