logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry Pi - prawdopodobnie najmniejszy i najtańszy komputer na świecie

lukasker 06 Maj 2011 16:14 39417 100
  • #91 11042981
    badboy23
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    v1ck napisał:
    Qb4HkM napisał:
    Jakby babcia miała wąsy... :-)

Nie każdy dysponuje amplitunerem z HDMI, a dla mnie jest to kluczowa sprawa czy ma optyka czy nie ;)

Ja mam tylko stereo i jakoś mi to nie przeszkadza. Aczkolwiek miło by było gdybym miał optyke ale zdrugiej strony to nie zostało zaprojektowane do kina domowego. Mam popcorn hour a200 i brakuje mi wnim przeglądarki internetowej a ten RPi wydaje się być bardzo dobrą alternatywą popcorn hour tylko przydało by się SATA.

Chub USB obsguje to?
  • #92 11043014
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    v1ck napisał:
    Qb4HkM napisał:
    Jakby babcia miała wąsy... :-)

Nie każdy dysponuje amplitunerem z HDMI, a dla mnie jest to kluczowa sprawa czy ma optyka czy nie ;)

Owszem ale niestety optyka juz odchodzi powoli do lamusa (mowa o systemch dzwieku przestrzennego w kinie domowym)... Sam zmienialem przez to amplituner (pod katem HD Audio)... Wiec jak zalezy ci na dobrym audio trzeba isc z postepem, jak nie to kupujesz jakas karte za pare groszy pod USB i tyle...

Uklad mial byc z zasady tani i sluzyc do innych celow, a ze mozna na tym zrobic sobie media centrum to tylko jakas tam dodatkowa zaleta. W tej cenie nie kupisz oryginalnego playera ktory bedzie fajnie chodzil i bedziesz mogl go samodzielnie rozwijac o nowe funkcje. Jak dla mnie to jest swietna alternatywa dla tanich playerow opartych o Realteka czy starsza Sigme...

Troche w tym temacie walczylem - swojego czasu kupilem Xtreamera ktory mial miec niezle wsparcie dla developerow, zakonczylo sie na obiecankach. Piszac glupi plugin do ipla musialem napisac sterte kodu w C (dzialajacy jako proxy) aby to jakos tam dzialalo. Podpiecie innej karty wifi to byla masakra - bo zrodla kernela jakie zostaly udostepnione do niczego sie nie nadaja. Teraz ludzie walcza z alternatywnym softem bo producent olal juz sprzet i jeszcze to tepia na forum producenta. Dodam ze kosztowalo to sporo wiecej niz ta plytka, a jesli chodzi o stabilnosc i wydajnosc dziala ot tak sobie...

Generalnie pdopinajac do tego pod USB muzyke + przejscie na SATA wyjdzie nie tak drogo, a mozliwosci rozbudowy dalej zostaja otwarte (w przeciwienstwie do komercyjnych rozwiazan gdzie jestesmy na lasce producenta). Owszem mozna zrobic cos na miniITX (ale to juz bedzie troche pradu szarpac) i nie bedzie tak male (cena tez sporo wieksza jak mowimy o Full HD).
  • #94 11044265
    tplewa
    Poziom 39  
    Nie wiem jak jest obecnie z XBMC i ipla. Wiem ze ja pisalem i nikt sie do mnie nie przyczepil. Ale gdzies czytalem ze ktos pisal tez plugin (nie wiem czasem czy nawet nie pod XBMC) i straszyli go prawnikami itd. wiec chyba zrezygnowal. Ale to nie znaczy ze napisac sobie mozna i uzywac w domowym zaciszu ;)

Odnosnie wyswietlacza to osobiscie myslalem nad graficznym - ot tak jak to bylo w tunerach DVB-S DBOX 2. Bedzie to troche wieksze - no ale co tam :)

W sumie tutaj jedynym ograniczeniem jest kreatywnosc spolecznosci, a patrzac na zainteresowanie bedzie tego sporo. Osobiscie poza media centrum mam jeszcze kilka innych zastosowan (ale to raczej zwiazane z moja praca i malo ciekawe dla wiekszosci osob). Zreszta co tutaj pisac - Sam czekam az mi przysla - kase pobrali i zostalo czekanie...

Jak lubisz sie bawic to mysle ze jest to fajnie i niedrogie rozwiazanie. Jak liczysz na cos super to wykladasz 1.5k zl (lub cos kolo tego) kupujesz Diune/Popcorn itp. i masz gotowca z bajerami :)
  • #95 11045242
    badboy23
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    tplewa napisał:
    Nie wiem jak jest obecnie z XBMC i ipla. Wiem ze ja pisalem i nikt sie do mnie nie przyczepil. Ale gdzies czytalem ze ktos pisal tez plugin (nie wiem czasem czy nawet nie pod XBMC) i straszyli go prawnikami itd. wiec chyba zrezygnowal. Ale to nie znaczy ze napisac sobie mozna i uzywac w domowym zaciszu ;)

Odnosnie wyswietlacza to osobiscie myslalem nad graficznym - ot tak jak to bylo w tunerach DVB-S DBOX 2. Bedzie to troche wieksze - no ale co tam :)

W sumie tutaj jedynym ograniczeniem jest kreatywnosc spolecznosci, a patrzac na zainteresowanie bedzie tego sporo. Osobiscie poza media centrum mam jeszcze kilka innych zastosowan (ale to raczej zwiazane z moja praca i malo ciekawe dla wiekszosci osob). Zreszta co tutaj pisac - Sam czekam az mi przysla - kase pobrali i zostalo czekanie...

Jak lubisz sie bawic to mysle ze jest to fajnie i niedrogie rozwiazanie. Jak liczysz na cos super to wykladasz 1.5k zl (lub cos kolo tego) kupujesz Diune/Popcorn itp. i masz gotowca z bajerami :)

Nawet nie wiem jak się zabrać za ten plugin do ipla. Wyświetlacz fajny też mi takiego brakuje w popcorn hour zakazdym razem włączać tv do podglądu playlisty pomyłka :-)
  • #96 11045912
    tplewa
    Poziom 39  
    badboy23 napisał:

Nawet nie wiem jak się zabrać za ten plugin do ipla. Wyświetlacz fajny też mi takiego brakuje w popcorn hour zakazdym razem włączać tv do podglądu playlisty pomyłka :-)

he he no to widzisz moze raspberry posluzy u ciebie do tego do czego zostalo wymyslone. Moze to bedzie dobry poczatek nauki programowania. Jesli chodzi o moj plugin to kompletny kod w PHP pluginu jak i serwera proxy w C jest dostepny w necie :) Widac tam jak to ma dzialac... Wiec mozna bedzie przepisac tak aby dzialalo i na tym...
  • #97 11052183
    blur
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    No i jak tam Panowie Raspberry ? ja się pobawiłem 2 dni i dałem to w prezencie kumplowi, do zastosowań multimedialnych to raczej się nie nadaje, bawiłem się gotowym distro z xbmc i jest średnio tragicznie, powiem tak każde urządzenie jest tak silne jak jego najsłabszy element, co z tego że mamy HDMI i kodek skoro procesor i pamięć są tak wolne że do czasu startu filmu musimy wieki czekać. Buforowanie filmu z YT trwa koszmarnie długo, ja zostaję przy mojej płycie Intela z Atomem.
  • #98 11054700
    v1ck
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Dobrze słyszeć, bo już chciałem zamawiać jako odtwarzacz multimedialny.
    Jednak nie ma to jak poczciwy pecet, nadaje się do wszystkiego :)

W języku polskim zdania zaczynamy z wielkiej litery !
    Poprawiłem.
    CMS
  • #99 11054873
    tplewa
    Poziom 39  
    No Panowie pewnie macie super zdanie po 2 dniowych testach lub nie kupieniu sprzetu :) Do tego po testach na niedopracowanym sofcie (niedopracowanym bo na nowa platforme ktora wszedzie jeszcze trudno zdobyc). Dodam ze kupa playerow za wieksza kase ma czasem wolniejsze procki i dzialaja 8-O

Pojawi sie wieksze grono uzytkonikow to zapewne bedzie wiecej osob do pracy nad softem i jego optymalizacja pod katem tej platformy.

Ehh nie ma to jak profesjonalne testy sprzetu :cunning:
  • #100 11056070
    blur
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    Napisałem tylko moje odczucia po 2 dniowym teście, jestem średnia lama i softu pisać na to nie będę, narazie kumpel to męczy i już cuda nawyrabiał z tym ale potwierdził że wydajność jest kiepska, co ciekawe szybciej operacje wykonują się przez zdalny terminal po lanie niż robiąc to bezpośrednio z klawiatury (jeśli wiecie co mam na myśli) urządzenia nie przekreślam i trzymam kciuki za rozwój projektu.
  • #101 11056099
    tplewa
    Poziom 39  
    Zalezy co sie uznaje za kiepsko wydajnosc, w porownaniu do nowoczesnych komputerow mozna za pewne tak powiedziec. Na jakies cuda nie ma co liczyc :) Ale do wielu zastosowan spokojnie powinno wystarczyc, no i trzeba poczekac az sprzet bedzie powszechniejszy (tak aby wieksza spolecznosc mogla nad nim posiedziec).

Na chwile obecna moga wystepowac zapewne jakies problemy z software i jego wydajnoscia (ot mlody sprzet). Do tego warto zadbac o szybka karte...

Generalnie jak ktos liczy ze teraz kupi i bedzie super - to faktycznie sie moze zawiesc :)

Podsumowanie tematu

✨ Raspberry Pi to miniaturowy komputer zaprezentowany przez Davida Brabena, składający się z procesora ARM, portu USB i HDMI, z ceną produkcji wynoszącą 25 dolarów. Użytkownicy dyskutują o jego dostępności, potencjalnych cenach detalicznych oraz możliwościach zastosowania, takich jak programowanie, przeglądanie internetu czy jako domowy serwer NAS. Wiele osób wyraża obawy dotyczące wydajności, pamięci RAM oraz wsparcia dla systemów operacyjnych, takich jak Ubuntu. Komputer ma być dostępny w dwóch wersjach: A z 256MB RAM i B z 512MB RAM oraz portem Ethernet. Użytkownicy dzielą się informacjami o dostępności, zamówieniach oraz testach wydajności, a także porównują Raspberry Pi z innymi urządzeniami, takimi jak BeagleBoard czy PandaBoard.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA