logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus - Kontrolka ABS i wykrzyknik po wymianie licznika, brak ABS-u

RAFAŁ D 14 Maj 2011 00:17 1698 9
REKLAMA
  • #1 9503315
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    witam jeśli to już było na forum to nie znalazłem tego.
    Mam kłopot taki że po wymianie licznika w fordzie focusie na nowym liczniku pali mi sie cały czas lampka ABS i czerwony wykrzyknik -----mimo że mój samochód nie ma wcale ABS-u na starym liczniku to było ok. tam był kłopot z wyświetlaczem nic nie pokazywał lub same usemki. Na nowym to jest ok, tylko ta kontrolka Abs, a razem z nią zapala sie czerwony wykrzyknik.
    Czy ktoś wie co mam zrobić aby te kontrolki mi zgasły i działały prawidłowo? za karzdą sugestie dziękuje z góry.
  • REKLAMA
  • #2 9503343
    Opalony
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    Nie wiem jak w fokusie (jak nie prawda niech ktoś sprostuje) ale licznik który masz był z auta który miał ABS, ty go nie posiadasz więc do licznika nie dochodzi sygnał o sprawności ABS-u i wywala ci kontrolkę. Czyli licznik do elektronika i niech go przeprogramuje. Nowsze liczniki mają tak że mają zaprogramowany w pamięci każdy układ typu ABS, poduszki, itd. W starych licznikach kontrolki były zapalane analogowo, czyli ze sterownika szedł konkretny przewód, który zapalał konkretną kontrolkę, Tu jest to sterowane elektronicznie. nie ma sygnału czyli ABS nie działa no to bach kontrolka świeci.
  • #3 9503403
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    acha dzięki. szkoda że nie ma prostszego sposobu:-(
    a ma ktoś jakieś jeszcze sugestie lub sposoby? może coś pomogą....
  • REKLAMA
  • #4 9503429
    ALLSTART
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    "OPALONY"ma 100% racji ,tylko programowanie(zazwyczaj w kodowaniu ,czyli 345271 ma abs a 341271 nie ma),2 sposób przelutować w fordzie chyba hc11f1
  • REKLAMA
  • #5 9503480
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 1000
    Wywal diody od ABSu i "!", chyba że jeszcze piszczy przy przekręcaniu zapłonu, to wtedy tylko kodowanie.
  • #6 9503763
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    ALLSTART a mozesz troche prosciej co to znaczy te "hc11f1" bo to mi nic nie mówi. jak bym wiedział co mam zlutowac to bym to zrobił.

Dodano po 9 [minuty]:

saly jak wywale "!" to strace kontrolki ręcznego oraz płynu. a to przecież też ważne co nie?
  • #7 9503806
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 253
    Musisz przelutować procesor HC11F1_4E28B,znaczy motkę.
    Załączyłem foto jak wygląda ta kostka.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #8 9504289
    RAFAŁ D
    Poziom 10  
    Jurek220
    A mam przelutować którąś konkretną ścierzkie czy coś więcej. bo nie chciał bym zbędnych rzeczy ruszać. a może te linie to, to co mam zrobić?
  • #9 9504331
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 345
    Całą kość.
  • #10 9504882
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Zaniżanie poziomu forum. Brak podstawowej wiedzy z zakresu elektrotechniki i elektroniki może w tym przypadku zaowocować dodatkowym uszkodzeniem pojazdu.
    Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie licznika w Fordzie Focusie, użytkownik napotkał problem z ciągłym świeceniem lampki ABS oraz czerwonego wykrzyknika, mimo że samochód nie jest wyposażony w system ABS. Użytkownicy forum sugerują, że nowy licznik pochodzi z pojazdu z ABS, co powoduje brak sygnału do licznika, skutkując świeceniem kontrolek. Rekomendowane rozwiązania obejmują programowanie licznika przez specjalistę, przelutowanie procesora HC11F1, lub usunięcie diod od ABS. Użytkownik wyraża obawy dotyczące utraty innych kontrolek, takich jak ręczny czy płyn.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA