logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy falownik 38kW wystarczy do silników 17,5kW z płynną regulacją?

Jarpen83 04 Cze 2011 21:07 6651 23
REKLAMA
  • #1 9576961
    Jarpen83
    Poziom 10  
    Witam.

Powiedzcie mi proszę czy zastosowanie jednego falownika 38kW będzie prawidłowe tak jak na schemacie? Silniki 17,5kW mają pracować ze zmiennym momentem i płynną regulacją prędkości w zależności od sytuacji bądź równolegle bądź pojedynczo. Sterowanie wykonane jest tak, że najpierw stycznik/styczniki załącza silnik/silniki, dopiero załączany jest falownik. Bardzo proszę o uwagi.

Pozdrawiam

Czy falownik 38kW wystarczy do silników 17,5kW z płynną regulacją?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9577001
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Będzie działać, niemniej dobierając przemiennik nie kieruj się jego mocą lecz wartością nominalną prądu wyjściowego- musi być większa lub równa (lepiej większa) niż sumaryczna wartość prądów znamionowych silników. Jeżeli istnieje możliwość pracy tylko jednego z dwu silników, to powinieneś dodatkowo w torze zasilania każdego z nich dołożyć zabezpieczenie nadmiarowoprądowe lub zastosować silniki z wyłącznikami termicznymi w uzwojeniach.
    Zasilanie przemiennika możesz zabezpieczyć wyłącznikiem instalacyjnym lub (przy takiej mocy) bezpiecznikami z wkładkami WTNH.
    V.
  • #3 9577031
    Jarpen83
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Prąd wyjściowy falownika jest większy niż suma prądów znamionowych silnika. Dodatkowo silniki są wyposażone w zabezpieczenia termiczne w uzwojeniach. Zabezpieczeniem falownika jest natomiast typowy PKZ. Taki układ będzie w porządku?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 9577130
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    Istnieje ZASADA zasilania JEDNEGO silnika z jednego falownika. I co Wy na to, Koledzy ? A i bez tych styczników by się obyło. Jak w takim układzie ma pracować funkcja kontroli prądu w uzwojeniach silnika realizowana przez falownik ??

Dodano po 9 [minuty]:

vorlog napisał:
    Będzie działać, niemniej dobierając przemiennik nie kieruj się jego mocą lecz wartością nominalną prądu wyjściowego- musi być większa lub równa (lepiej większa) niż sumaryczna wartość prądów znamionowych silników. Jeżeli istnieje możliwość pracy tylko jednego z dwu silników, to powinieneś dodatkowo w torze zasilania każdego z nich dołożyć zabezpieczenie nadmiarowoprądowe lub zastosować silniki z wyłącznikami termicznymi w uzwojeniach.
    Zasilanie przemiennika możesz zabezpieczyć wyłącznikiem instalacyjnym lub (przy takiej mocy) bezpiecznikami z wkładkami WTNH.
    V.

I jak te termistory połączysz ? szeregowo czy równolegle ?? :D
  • #6 9577258
    Jarpen83
    Poziom 10  
    W tej aplikacji niestety nie ma opcji (z różnych względów), aby zastosować dwa falowniki niestety (wtedy nie byłoby problemu).
    Termiki działają w układzie sterownia stycznikami. Zadziałanie termika wyłącza jeden z silników. Silniki są identyczne i będą identycznie obciążone podczas pracy równoległej.
  • REKLAMA
  • #7 9577336
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    No cóż, szukajcie Panowie oszczędności dalej. Jak to odbije się w przyszłości na pracy maszyny to już nie moja sprawa. Na marginesie dodam tylko, że niejako pod ,,opieką" mam miedzy innymi chińską (:D ) maszyne do produkcji toreb na smiecie z folii PVC. Zastosowali tam do posuwu silnik 1kW, przy czym silnik oryginalnie pracował poprzez stycznik (pomiędzy sobą a falownikiem) z uwagi na użycie hamulca elektromagnetycznego sterowanego właśnie poprzez styki pomocnicze NO tego stycznika, a falownik służył wyłącznie do zadawania prędkości :D . Efekt był taki, że dwa razy do roku trzeba było wymieniać albo cały falownik, albo mostek IGBT+diody.
    Teraz stycznika nie ma, zmieniłem oprogramowanie falownika na hamowanie dynamiczne impulsami DC, a hamulec jest sterowany z któregoś z wyjść przekaźnikowych. Wreszcie mam z tym spokój :D
  • #8 9577357
    vorlog
    Poziom 40  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Istnieje ZASADA zasilania JEDNEGO silnika z jednego falownika. I co Wy na to, Koledzy ? A i bez tych styczników by się obyło. Jak w takim układzie ma pracować funkcja kontroli prądu w uzwojeniach silnika realizowana przez falownik ??

I jak te termistory połączysz ? szeregowo czy równolegle ?? :D

Gdzie kolega doczytał się o termistorach? Pisałem o wyłącznikach termicznych- prawda?
    Jaka ZASADA? Gdzie to kolega wynalazł?
    A cztery silniki pod jednym przemiennikiem (standard) np. w układzie jazdy mostu suwnicy to jakaś nowość dla kolegi? Bywa i więcej...
    A te wyłączniki termiczne to się łączy szeregowo i wpina w obwód napięcia referencyjnego przemiennika, którym to napięciem steruje się wejścia cyfrowe, np. zadawanie startu/kierunku- w razie przegrzania KTÓREGOKOLWIEK z silników układ zostaje wyłączony- skomplikowane?
    V.
  • #9 9577361
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    A co jest zastosowane w uzwojeniach silnika do kontroli temperatury ?

Dodano po 2 [minuty]:

vorlog napisał:

A cztery silniki pod jednym przemiennikiem (standard) np. w układzie jazdy mostu suwnicy to jakaś nowość dla kolegi? Bywa i więcej...
    V.

Tu akurat zgoda, tyle że brak styczników-te silniki sa ekwiwalentem jednego, prawda ?
  • #10 9577368
    vorlog
    Poziom 40  
    vorlog napisał:
    zastosować silniki z wyłącznikami termicznymi w uzwojeniach
    V.

Po raz trzeci- nadal nie widać?
    Dla łatwiejszego "zajarzenia"- wyłącznik termiczny NC, Klixon...
    V.

Dodano po 2 [minuty]:

Krzysztof- luknij do oferty firmy NORD, seria SK500E, SK700E- przemienniki z oprogramowaniem pozwalającym na zapisanie chyba pięciu dowolnych konfigów z możliwością wyboru w każdej chwili- jeden silnik, dwa, trzy...
    Inne firmy też to mają zapewne.
    V.
  • #11 9577383
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Znam to, wiem o co Ci chodzi, przetworzenie zmiany rezystancji TERMISTORA na sygnał NO/NC. odcinające napiecie referencyjne. Tylko, zauważ, o czym jest dyskusja - o styczniku pomiędzy falownikiem a silnikiem (silnikami) czyli o tym, że zmieniamy obciążenie raz zaprogramowanego falownika, bo taki był, o ile pamiętam pierwszy post Pytającego.
  • REKLAMA
  • #12 9577414
    Jarpen83
    Poziom 10  
    Przy tej aplikacji raczej nie będzie nagłej zmiany obciążenia falownika. Jeśli już to ewentualnie w sytuacji gdy silniki będą pracowały równolegle i nastąpi wyłączenie jednego z nich przez zabezpieczenie termiczne.
    System już pracował z tym, że silniki pracowały zamiennie, albo jeden albo drugi. Wtedy zainstalowany był falownik o mocy 18kW. Nastąpiła konieczność, aby obydwie pompy mogły pracować równolegle. Działało to nawet na poprzednim falowniku, ale silniki mogły pracować jedynie z połową swojej mocy. Dlatego konieczność jego wymiany na większy. Pytam więc czy będzie to działało po tej zmianie i czy nie będzie jakiś dziwnych kwiatków. Jeśli jak to ewentualnie jakie.

P.S. Dzięki za zainteresowanie tematem:)
  • #13 9577420
    vorlog
    Poziom 40  
    Znam to, wiem o co Ci chodzi, przetworzenie zmiany rezystancji TERMISTORA na sygnał NO/NC. odcinające napiecie referencyjne. Tylko, zauważ, o czym jest dyskusja - o styczniku pomiędzy falownikiem a silnikiem (silnikami) czyli o tym, że zmieniamy obciążenie raz zaprogramowanego falownika, bo taki był, o ile pamiętam pierwszy post Pytającego.

Nie znasz najwyraźniej.
    Nie mam na myśli termistora, ani przetwornika PTC (bo taki właśnie jest standardowo pakowany w silniki) lecz normalny rozwierny zestyk, otwierający się pod wpływem przekroczonej, zadanej temperatury, również standardowe wykonanie.
    Jeżeli zajdzie taka potrzeba, by chronić obwód tylko jednego z silników, to co za problem włączyć wyłącznik termiczny w obwód cewki stycznika tego silnika?
    Jeżeli autorowi wątku rzeczywiście zależy na sterowaniu momentem itd. a nie tylko kierunkiem/prędkością różnej konfiguracji silników, to faktycznie pasuje tu przemiennik z zaprogramowanymi różnymi konfigami, wybieranymi wejściem cyfrowym, zależnie od ilości czynnych silników na wyjściu. Do zrobienia, bez problemu.
    Jarpen83- jeżeli te silniki napędzają pompy, to faktycznie lepiej dać osobne przemienniki- takie obciążenia jak pompa, wentylator, to dość wymagające aplikacje, gdy chcemy mieć kontrolę nad momentem, a tutaj jest to przydatne.
    V.
  • #14 9577442
    Jarpen83
    Poziom 10  
    Faktycznie są to pompy, ale nie ma opcji na zastosowanie dwóch oddzielnych falowników :( stąd moje wątpliwości...
  • #15 9577447
    vorlog
    Poziom 40  
    No jak pisałem, przemiennik z kilkoma zaprogramowanymi profilami.
    Z pewnych względów nie zamieszczam niektórych informacji na forum, wyślę Ci na PW :)
    V.
  • #16 9577451
    Jarpen83
    Poziom 10  
    Ok. Będę wdzięczny:)
  • #17 9577973
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Kolega KK jest natrętny jak mucha - jasne, że chodzi o wyłącznik termiczny.
    Nie wolno wpinać go jednak w szereg z cewką, jak ktoś radzi, ale na sterowanie falownika. Nie wolno rozłączać i załączać styczników przy pracującym falowniku. Jeśli w razie przegrzania jednej pompy druga ma pracować, to proszę bardzo - mikrosterowniczek i w razie sygnału przegrzania z termika zjeżdżamy z obrotami do zera, odłączamy stycznik przegrzanej pompy i startujemy ponownie samą sprawną.
    Pompy i wentylatory to nie są wymagające aplikacje, o ile nie zamierzamy przekroczyć znamionowych 50Hz.
    Przy równoległym łączeniu silników sterowanie tylko skalarne, przy pompie wystarczy.
    Samowolna przeróbka chińskiej maszyny powoduje utratę znaku "CE made in China" i wiele kolejnych nieszczęść.
  • #18 9579167
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Bonanza_ tylko taki mały offtop: Ty chyba nigdy nie widziałeś chińskiej maszyny (np. przetwórstwo tworzyw sztucznych, poligrafia) robionych na rynek wewnętrzny Chin lub na eksport na rynki Trzeciego Świata, bo o takich tu napisałem, a niestety z takimi tu gdzie mieszkam mam styczność. Chętnie wrzucił bym Ci kolekcję zdjęć to dopiero byś się zdziwił. Ale wracając do tematu: By zakończyć - Nie stosujemy styczników w obwodzie silnika zasilanego z falownika - takie jest moje credo.

Pozdrawiam.

PS. Elektryczne silniki produkcji brazylijskiej (a tylko takie w większości tu są dostępne) o mocy pow. 5 kW obligatoryjnie mają zamontowany czujnik PTC 1 kΩ w uzwojeniach.
  • #19 9579930
    vorlog
    Poziom 40  
    Silniki dowolnej produkcji mogą posiadać albo PTC albo wyłączniki termiczne, kwestia określenia tego w zamówieniu. Dotyczy to w moim przypadku mocy od 0,17 do 132 kW, większych na razie nie trafiło mi się stosować. Ja zamawiam z PTC do pracy indywidualnej z przemiennikiem, gdy wykorzystuję wejście karty przemiennika, zaś z wyłącznikami termicznymi do pracy grupowej z jednym przemiennikiem.
    Nie stosuję styczników za przemiennikiem, wynika to z konfiguracji sprzętowej maszyn.
    bonanza, prawda- styczniki mogą być załączane PRZED wysterowaniem przemiennika i wyłączane PO zastopowaniu przemiennika i chwili zwłoki na rozładowanie mostka- spotkałem się z czymś takim, nie mój projekt :)
    Pozwolisz, że nie bardzo się zgodzę co do prostej aplikacji przemiennika w przypadku pomp i wentylatorów- miałem do czynienia z pompami hydraulicznymi z silnikiem mocy 90 kW oraz z wentylatorem promieniowym o średnicy wirnika ponad dwa metry i z silnikiem 75 kW- za ciekawie nie było- ciężki i długi rozruch, te sprawy :)
    I tak poza tematem- mam w firmie dwie potężne wytaczarki chińskie, kolosy, o dziwo całkiem przyzwoite wykonanie, solidne odlewane korpusy- raczej nie przysłowiowa żółta lipa :D
    Oczywiście ichnim znaczkiem ChinaExport nie warto się przejmować :P
    V.
  • #20 9584737
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Zestawy pompowe np. Leszno/Grundfos mają jeden falownik do kilku pomp i styczniki między pompami a falownikiem. Więc to nie jakaś egzotyka. Też uruchamiałem falownik z silnikiem 75kW i dwumetrowym wentylatorem i osiągnął 50Hz dopiero po zmianie jednego z parametrów rzekomo zarezerwowanych tylko dla najbardziej wtajemniczonych - w instrukcji użytkownika w ogóle nie opisanego.
  • #21 9584767
    vorlog
    Poziom 40  
    Więc wiesz o czym pisałem :)
    Niektóre przemienniki posiadają setupy już z góry dedykowane właśnie dla pomp czy wentylatorów o długim i ciężkim rozruchu, o tych dla dźwignic nie wspominając (zwłaszcza z doborem rezystorów hamowania...). Standardowy przemiennik ogólnego stosowania jest tylko tym czym jest, bywa, że bez przyjaznego kontaktu ze specami z serwisu, którzy znają nieobjęte dokumentacją sztuczki, można się bólu głowy doczekać.
    Przy okazji- jak ćwiczysz w miarę często przemienniki w zaawansowanych konfiguracjach, to "zareklamuję" Ci serię Movidrive MDX produkcji SEW-Eurodrive- niesamowite maszynki, w dodatku z dostępnym fantastycznym oprogramowaniem na kompa do konfiguracji- są warte swej ceny, a ile radochy przy odpalaniu! :D
    V.
  • #22 9587328
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    ...... Nie stosujemy styczników w obwodzie silnika zasilanego z falownika - takie jest moje credo....

Zbyt generalizujesz.
    A jeżeli napęd ma mieć możliwość pracy w "obejściu" ( z pominięciem falownika) i jest mocy np 100 kW? Również nie zastosujesz styczników ( lub wyłaczników manewrowych)?
    Pozdrawiam.
  • #23 9601108
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam,
    nie widzę problemów aby stosować jeden przemiennik do kilku silników, jeden warunek: trzeba to zrobić "z głową" ;)
    pozdrawiam
  • #24 9601869
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    3.1.9. (4, 10.8, 10.4) Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

To tak dla ostudzenia emocji.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania falownika o mocy 38 kW do zasilania dwóch silników o mocy 17,5 kW każdy, które mają pracować ze zmiennym momentem i płynną regulacją prędkości. Uczestnicy podkreślili, że kluczowe jest, aby prąd wyjściowy falownika był większy lub równy sumarycznym prądom znamionowym silników. Zwrócono uwagę na konieczność zabezpieczenia nadmiarowoprądowego oraz zastosowanie wyłączników termicznych w uzwojeniach silników. Wskazano również, że w przypadku pracy równoległej silników, lepszym rozwiązaniem byłoby użycie oddzielnych falowników, jednak w omawianej aplikacji nie było to możliwe. Uczestnicy podzielili się doświadczeniami związanymi z różnymi konfiguracjami falowników oraz ich zastosowaniem w praktyce, zwracając uwagę na znaczenie odpowiedniego doboru urządzeń do specyfiki aplikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA