logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyszedł Firefox 5.0 dla PC i Androida, sporo zmian

lukasker 21 Cze 2011 21:50 3353 7
REKLAMA
  • Wyszedł Firefox 5.0 dla PC i Androida, sporo zmianZgodnie z zapowiedzią, zaledwie 3 miesiące po premierze Firefoxa 4.0 można już pobrać wersję Firefoxa 5.0, również dla systemów Android. Następnej wersji możemy się spodziewać równie szybko zgodnie z nowym planem wydawniczym Mozilli. Wśród nowości warto wymienić:

- wsparcie animacji CSS
    - poprawiono canvas (html5), JavaScript, zarządzanie pamięcią i wydajność sieciową
    - poprawiono kompatybilność ze standardami HTML5, XHR, MathML, SMIL i Canvasami
    - poprawiono sprawdzanie pisowni dla niektórych języków
    - poprawiono integrację ze środowiskiem graficznym Linuksa
    - poprawiono działanie WebGl
    - poprawiono stabilność i bezpieczeństwo

Firefox 5 w wersjach dla systemów Mac OS X, Linux oraz Windows można pobrać tutaj

W wersji dla systemu Android
    - poprawiono działanie szczególnie w sieciach 3G
    - poprawiono działanie klawiatury Swift
    - poprawiono kilka błędów
    - poprawiono wygląd powiadomień
    - poprawiono wydajności w trakcie przewijania stron
    - dodano 6 pozycji w menu

Firefox 5.0 można pobrać w android market

Źródło

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lukasker
    Tłumacz Redaktor
    Specjalizuje się w: programowanie, strony www
    lukasker napisał 2900 postów o ocenie 182. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 9638388
    Mlody_XX0
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Chciałem dać tej przeglądarce szanse, pewnie będzie lepsza niż firefox 4. Sciągam, uruchamiam. Nic, proces w tle, zabijam proces i uruchamiam, nic, jeszcze raz zabijam proces i uruchamiam, po 3 minutach firefox zajarzył. A intelisense, jak nie było tak nie ma. Google Chrome, narazie niedościgniony. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 9638419
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 185
    To jeszcze niech kolega powie na jakim telefonie to kolega próbował?

Na HTC Desire HD śmiga aż miło.
  • #4 9638455
    selser
    Poziom 14  
    Wersja PC-win również śmiga bez problemu
  • REKLAMA
  • #5 9639474
    MasterMatan
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    wyszedł łognisty lis 5 a ja dalej mam 3.6.17...
  • REKLAMA
  • #6 9639669
    Alberto86
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Miałem 4.0, zainstalowałem 5.0 i jest wyraźna poprawa szybkości ładowania stron. Nowa wersja nie zamula tak komputera jak ta poprzednia i to też jest duży plus. Czyżby Mozilla się wzięła za robotę po tym, jak pojawiły się zapowiedzi zastąpienia Firefoxa przez Google Chrome w dystrybucjach linuxa?

Problemów z updatem z 4.0 na 5.0 nie miałem.
  • #8 9641557
    proprocek
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    leonow32 - z tym, że to FlashBlock, a nie AdBlock Plus, który jeszcze bardziej zamula przeglądarkę...

Podsumowanie tematu

✨ Wyszedł Firefox 5.0 dla PC i Androida, oferując szereg ulepszeń, takich jak wsparcie dla animacji CSS, poprawioną wydajność JavaScript oraz lepszą kompatybilność z HTML5. Użytkownicy zgłaszają poprawę szybkości ładowania stron oraz stabilności w porównaniu do wersji 4.0. Wersja na Androida działa lepiej w sieciach 3G i poprawiono integrację z klawiaturą Swift. Niektórzy użytkownicy zauważyli problemy z uruchamianiem przeglądarki, ale ogólnie wersja PC działa bez zarzutu. Wspomniano również o dodatkach blokujących reklamy, które przyspieszają działanie przeglądarki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA