Witam. Na wstępie przepraszam, jeżeli umieściłem temat w złym miejscu - nie mam pojęcia, gdzie powinien wylądować. Przedstawiam sprawę. Blok w którym mieszkam jest ocieplany. Moja klatka posiadała domofon, jednak został uszkodzony i nie można było się dogadać, tylko otworzyć rygiel. Naprawa jak się okazała kosztowała by minimum 1500zł, a niestety na to całej klatki nie stać. Szkoda też w świeżym bloku zostawiać dziurę w elewacji na domofon, który ani nie wygląda, ani za bardzo nie działa.Mieszkańcy chcą aby drzwi były zamykane i niestety jak najmniejszym kosztem. Zwykły klucz nie wchodzi w grę...wiadomo z wygody. Wpadłem na pomysł, żeby na zewnątrz przy drzwiach zamontować przycisk dzwonkowy. Po naciśnięciu rygiel otworzy się na 2-3sek (ustawiane na RTX-132), niezależnie od czasu przyciskania przycisku. Problem z kluczem został rozwiązany, ale każdy może wejść kiedy mu się podoba i o której mu się podoba. Chciałem założyć zegar sterujący - o 22 blokuje rygiel i zwalnia dopiero o 6 rano - w tym czasie mógłby wejść tylko ten kto ma klucz do klatki. Tu pojawił się problem. Co jeżeli 2 minuty po 22 przyjedzie karetka, policja, albo straż...kto im otworzy drzwi na klatkę. Czy są przepisy które to regulują?