logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tanio zabezpieczyć drzwi na klatce schodowej bez domofonu?

fysiek 05 Wrz 2011 10:10 8562 22
REKLAMA
  • #1 9896570
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 608
    Witam. Na wstępie przepraszam, jeżeli umieściłem temat w złym miejscu - nie mam pojęcia, gdzie powinien wylądować. Przedstawiam sprawę. Blok w którym mieszkam jest ocieplany. Moja klatka posiadała domofon, jednak został uszkodzony i nie można było się dogadać, tylko otworzyć rygiel. Naprawa jak się okazała kosztowała by minimum 1500zł, a niestety na to całej klatki nie stać. Szkoda też w świeżym bloku zostawiać dziurę w elewacji na domofon, który ani nie wygląda, ani za bardzo nie działa.Mieszkańcy chcą aby drzwi były zamykane i niestety jak najmniejszym kosztem. Zwykły klucz nie wchodzi w grę...wiadomo z wygody. Wpadłem na pomysł, żeby na zewnątrz przy drzwiach zamontować przycisk dzwonkowy. Po naciśnięciu rygiel otworzy się na 2-3sek (ustawiane na RTX-132), niezależnie od czasu przyciskania przycisku. Problem z kluczem został rozwiązany, ale każdy może wejść kiedy mu się podoba i o której mu się podoba. Chciałem założyć zegar sterujący - o 22 blokuje rygiel i zwalnia dopiero o 6 rano - w tym czasie mógłby wejść tylko ten kto ma klucz do klatki. Tu pojawił się problem. Co jeżeli 2 minuty po 22 przyjedzie karetka, policja, albo straż...kto im otworzy drzwi na klatkę. Czy są przepisy które to regulują?
  • REKLAMA
  • #2 9896719
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4784
    fysiek napisał:
    Tu pojawił się problem. Co jeżeli 2 minuty po 22 przyjedzie karetka, policja, albo straż...kto im otworzy drzwi na klatkę. Czy są przepisy które to regulują?

A co na to administrator obiektu? Jest regulamin domowy?
  • #3 9897419
    fysiek
    Poziom 24  
    Z adminem nie rozmawiałem, pytam tutaj, żeby się w razie czego do rozmowy przygotować...założę się że gość nie ma o tym zielonego pojęcia i udzieli mi wymijającej odpowiedzi wymyślonej w ułamku sekundy a regulamin mówi tylko o zakazie palenia na klatce i ciszy nocnej.
  • Pomocny post
    #4 9898021
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    Otworzy ten kto wzywał karetkę, policję czy straż. Ale to dziwne rozwiązanie, nie wierzę że "całej klatki" nie stać na wymianę domofonu.
  • #5 9898103
    fysiek
    Poziom 24  
    No niestety. Wymiana domofonu została wyceniona na około 300zł na mieszkanie. Uroki "wspólnoty mieszkaniowej". Z funduszu remontowego nie da się wysępić, potrzebna jest osobna składka a z tym już jest problem. Nie każdego stać, tym bardziej, że jest wiele osób starszych...a wiadomo jak w tym kraju jest z emeryturami. Ja też nie zamierzam nikomu do portfela zaglądać i udowadniać, że jednak go stać. Jak mówi, że nie to znaczy że nie. Drzwi od środka otwierają się na "pchnięcie", więc z drogą ewakuacyjną nie ma problemu.

Elementy takie a nie inne, bo mam ich wiele i dam za darmo, bo w końcu tez tam mieszkam i nie czuję potrzeby zarobienia. Przyciśnięcie przycisku dzwonkowego nawet na ułamek sekundy powoduje podtrzymanie na przekaźniku na czas nastawiony na czasówce. W ten sposób, bo to wielkie ułatwienie gdy trzymamy w ręku torby z zakupami i nie za bardzo trzymać przycisk i łapać drzwi. Gdy minie czas nastawiony, rygiel zostanie wyłączony, nawet gdy ktoś włoży zapałkę w przycisk. Ma to wyglądać tak:
    Jak tanio zabezpieczyć drzwi na klatce schodowej bez domofonu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9898375
    matekogon
    Poziom 22  
    Ocena: 279
    Kolego wydaje mi się że nie ma takiej ustawy przykład w klatce zainstalowany domofon i teraz ktoś dostaje zawału dzwoni po karetkę okazuje się że w klatce jest tylko osoba poszkodowana reszta lokatorów w pracy i pytanie kto otworzy lekarzom drzwi?

odp. przyjedzie straż i wyważy drzwi
  • Pomocny post
    #7 9898588
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6576
    Kolego frysiek, podziwiam Twoją filantropię ale też przestrzegam. Z autopsji znam przypadki padniętych domofonów i kupę kłopotów z tym związanych. Piszesz, że nie chcą lokatorzy zrzucić się po 3 stówy na domofon? A co powiesz na to, że przy otwieraniu "na klucz" z czasem zdechła wkładka w zamku i trzeba było ją wymienić plus dorobić klucze - zrzuta <10PLN/mieszkanie ale wielki krzyk bo przecież "płacę czynsz to złamanego grosza nie dam!"

Odradzam Ci budowę i instalowanie jakiegokolwiek urządzenia "umilającego" lokatorom życie, chyba że lubisz być budzony w środku nocy. A co cwańszy prawnik gotów jest założyć Ci sprawę, bo o 4 nad ranem po pijaku nie mógł wejść do chałupy bo zapomniał jak się tym posługiwać a instrukcji obsługi ani żadnego certyfikatu nie otrzymał. ;-)
  • #8 9898664
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Kolego zbich70 - praktyka jest taka, że dorabia się wtedy wkładkę, a nie nowe klucze. A co do reszty wypowiedzi to się zgadzam.

pzdr
    -DAREK-
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 9898742
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 315
    Czasem stare klucze nie pasują do nowo dorobionej wkładki. Pracowałem kiedyś w zamkach i awaryjnych otwarciach ponad 4 latka... klucze i wkładki zużywają się mniej więcej równomiernie i czasem dorobiony klucz musi się dotrzeć do starej wkładki.

Co do domofonu, to nie wydaje mi się, żeby koszt przekraczał 300PLN, chyba, że w klatce jest 6-7 mieszkań, wtedy OK.
    Skoro mieszkańcy nie chcą się składać, to niech otwierają kluczem. Urok wszelakich udogodnień jest taki, że trzeba za nie zapłacić. Czy wspólnota to tylko jedna klatka?
  • Pomocny post
    #10 9899495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 9899602
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5143
    A ile kosztuje najprostrzy zamek szyfrowy elektroniczny na Allecośtam? A jak któryś zapije pałę i kod zapomni, to jego sprawa. To rozwiązanie ma jeszcze tą dobrą strone, że panience zapraszanej o 2giej w nocy, można telefonicznie kod otwarcia podać :D
  • #12 9900814
    Marsal20
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    fysiek napisał:
    Problem z kluczem został rozwiązany, ale każdy może wejść kiedy mu się podoba i o której mu się podoba. Chciałem założyć zegar sterujący - o 22 blokuje rygiel i zwalnia dopiero o 6 rano - w tym czasie mógłby wejść tylko ten kto ma klucz do klatki. Tu pojawił się problem. Co jeżeli 2 minuty po 22 przyjedzie karetka, policja, albo straż...kto im otworzy drzwi na klatkę. Czy są przepisy które to regulują?

Nie widzę różnicy między sytuacją, gdy po godz 22:00 rygiel jest zablokowany i każdy mieszkaniec chcąc wejść musi użyć klucza i sytuacją gdy wogóle nie ma Twojego usprawnienia i także każdy mieszkaniec (również po 22:00) musi użyć klucza
  • Pomocny post
    #13 9901278
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Witam

Nie lubię domofonów, jak tylko była potrzeba wejścia na klatkę, (pracowałem w tv kablowej) regułka z prośbą o wpuszczenie, tłumaczenie po co i dlaczego, było mocno flustrujące, a kiedy już słyszałem odpowiedź - dlaczego Pan dzwoni do mnie - niech Pan zadzwoni do sąsiadów -to ręce opadały.
    Dlatego jak ktoś chce wejść na klatkę - wystarczy głośno krzyknąć listonosz - drzwi otworem każde stoją. Przerabiałem, przerabiam i potwierdzam ;) Łukasz.

Myślałem sam nad udoskonaleniem tego urządzenia, które w moim odczuciu sprawdza się tylko dla osób mieszkających na wysokich piętrach - w celu porozmawiania czy stwierdzenia czyjeś obecności w domu.

Nie lepszym - być może i tańszym sposobem - byłoby zastosowania pastylek, kart do breloków ? przykładamy do wskazanego miejsca, nie musimy celować do dziurki, nie trzeba wymieniać wszystkich kluczy w przypadku uszkodzonego wkładu ?

Pzdr
  • #14 9903058
    fysiek
    Poziom 24  
    Marsal20 napisał:
    Nie widzę różnicy między sytuacją, gdy po godz 22:00 rygiel jest zablokowany i każdy mieszkaniec chcąc wejść musi użyć klucza i sytuacją gdy wogóle nie ma Twojego usprawnienia i także każdy mieszkaniec (również po 22:00) musi użyć klucza

A ja widzę. Różnica jest taka, że nie trzeba grzebać po kieszeniach czy torebce w poszukiwaniu klucza tylko wystarczy wcisnąć przycisk.

Prace budowlane zostały zakończone, kable położone. Jeszcze tylko muszę złożyć skrzynkę i podłączyć to wszystko. Jak nigdy cała klatka jest zgodna, więc może problemów z eksploatacją nie będzie.

Wycena domofonu była robiona na 15 mieszkań z całkowitą wymianą okablowania - teraz do każdego mieszkania idą dwie pary a potrzeba ponoć 6 par - cytuje speca, który to oglądał, bo ja na domofonach się nie znam. Panel z zamkiem kodowym.
    Naprawa starego domofonu taka droga bo się okazało, że przy docieplaniu ktoś zdjął panel i stwierdził, że mu się w domu przyda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 9903086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 9903122
    fysiek
    Poziom 24  
    Teraz to już musztarda po obiedzie. Zginął panel i nie ma już czego naprawiać - zastanawiam się kto wyraził zgodę na ściągnięcie czegoś co należy do właścicieli lokali, bo domofon była zakładany prywatnie. Dam znać jak się sprawuje nasz wynalazek....nawet w klatce obok byli zainteresowani:)
  • #17 9903535
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    U mnie są tylko 2 druty podłączone, a przewód 4 żyłowy.

Dane tego domofonu z pudełka: Unifon MAC współpracuje z centralami TD-3.., TD-6.., CC.. Firmy CYFRAL MADE IN POLAND.

Tylko jest taka niedogodność że aby otworzyć drzwi klatkowe, ktoś musi mnie wywołać na cyferblacie centrali, po odłożeniu słuchawki i podniesieniu nie da rady otworzyć, prąd nie dochodzi z centrali, nie da się usłyszeć co się dzieje pod drzwiami.

Domofony były zakładane rok temu i cena za 15 mieszkań 150zł na mieszkanie, czyli wiercenie, montaż rurek przewodów, dostałem 3 klucze w tym 1 klucz IBUTTON, możliwość otwarcia drzwi kodem, no ale to spółdzielnia to może dlatego taniej.
  • #18 10524953
    fysiek
    Poziom 24  
    Witam. Urządzenie działa do dzisiaj...już prawie 5 m-cy. Zero skarg, wszyscy zadowoleni, nic się nie psuję i nawet ładnie wygląda. Urządzenie się przyjęło w klatkowej społeczności...mało tego - opiekun klatki biegał po mieszkaniach i każdego pytał o pozwolenie od każdego z mieszkańców. W trakcie montażu pokazał się prezes spółdzielni bo akurat oglądał postęp prac termomodernizacji. Czepił się tylko drogi ewakuacyjnej, ale przecież drzwi od środka można otworzyć klamką w każdej chwili i rozmowa się zakończyła z powodu braku argumentów ze strony nadzoru.
  • #19 10550559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 10551179
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    .... Po co to nazywa się domofon ? Założyć od strony wejścia klamkę i będzie jeszcze taniej.
  • #21 10552635
    fysiek
    Poziom 24  
    Chyba nigdy nie mieszkaliście w bloku.....W ciągu dnia i tak wchodził kto chciał, bo albo drzwi były otwarte, zeby sie wietrzyło, albo dzwonili po przypadkowych mieszkaniach...tu chodzi o to że w nocy nie wejdzie byle kto.
  • #22 10553544
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia drzwi na klatce schodowej w bloku, gdzie uszkodzony domofon uniemożliwia komunikację. Mieszkańcy poszukują taniego rozwiązania, które nie wymagałoby dużych nakładów finansowych. Proponowane rozwiązania obejmują montaż przycisku dzwonkowego, który otwiera rygiel na krótki czas, oraz zastosowanie zegara sterującego, który blokuje dostęp po godzinie 22:00. Użytkownicy podnoszą kwestie związane z bezpieczeństwem, ewentualnymi problemami prawnymi oraz kosztami naprawy domofonu. Wskazano również na alternatywne metody, takie jak zamek szyfrowy elektroniczny czy systemy zbliżeniowe, które mogą być bardziej funkcjonalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA