logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Wzmacniacz lampowy małej mocy pojedyncza EL84 sterowana ECC85.
    Posiada sprzężenie zwrotne.Z góry mówię że mi w nim chodziło głównie o
    wygląd a nie o stronę akustyczną,w której dużo lepszy jest tranzystorowy
    wzmak-gra już naprawdę dobrze.Wzmacniacz oparty na projekcie zamieszczonym w kwietniowym numerze „Elektroniki dla wszystkich”w roku 2000 (numer kitu 2356) oraz na materiałach zawartych na stronie
    www.passlabs.com .
    W stosunku do projektu EDW mój wzmacniacz ma zmienione:
    -układ zasilania wykonałem na trzech transformatorach 120W,
    -zamiast IRF640 zastosowałem IRF540N,
    -zwiększyłem pojemność kondensatorów w zasilaniu przedwzmacniacza oraz
    zasilaczu końcówek wzmacniacza mocy,
    -zastosowałem filtr zasilania,
    -zastosowałem symetrię odśrodkową,
    -parowane elementy,
    -zrezygnowałem z złącz ARK,
    -w przedwzmacniaczu zlikwidowałem CON1 i CON2,
    - mostek i kondensatory zasilania predwzmacniacza umieściłem na osobnej płytce.
    Budowę wzmacniacza rozpocząłem od projektu obudowy,która w moim wzmacniaczu
    miała być zrobiona z przezroczystej pleksi.Po dwa radiatory po obu bokach wzmacniacza.
    Przód z polakierowanego drewna.Włącznik oparty na mikrostyku.
    W moim założeniu wzmacniacz miał być bardzo prosty w budowie:
    -jedno wejście stereofoniczne,
    -brak korekcji dźwięku,
    -osobna regulacja głośności prawego i lewego kanału.
    Załączniki:
    • Moje dwa projekty 100_0332.JPG (75.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje dwa projekty 100_0329.JPG (84.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje dwa projekty 100_0328.JPG (55.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje dwa projekty 100_0327.JPG (92.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moje dwa projekty 100_0319.JPG (78.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Daris
    Poziom 20  
    Płyty zalane kawą naprawia się prosto, te zalane herbatą też uratuję ale te zalane zimnym specjalem zazwyczaj lądują w koszu :)
    Daris napisał 671 postów o ocenie 93, pomógł 18 razy. Mieszka w mieście Gdynia. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1047822
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Pienie wyglada, ale bez opisu...nie da rady - prosze uzyc ZMIEN i dopisac nam conieco ;)
  • REKLAMA
  • #3 1048553
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Gałeczka z Elisabeth-y coś się kłóci. Ale to moje subiektywne wrażenie. Poza tym design bardzo ciekawy.
  • #4 1048580
    Daris
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    opis będzie 10 grudnia.Gałka z Elizabeth na żywcu wygląda naprawde dobrze,tylko fotki nie ciekawe ale to poprawię.Pozdrawiam
  • #5 1048609
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Chętnie poznał bym opis prac stolarskich, bo z tym mam największy problem.
  • REKLAMA
  • #6 1054092
    Daris
    Poziom 20  
    Najpierw powstał wzór góry wzmacniacza lampowego na papierze z rozmieszczeniem lamp.
    Wysokość wewnętrzna równa się wysokości transformatora w.n. Obudowa kondensatorów zdobiona z
    rury od odkurzacza - taka chromowana, pocięta na 2 równe 11 cm kawałki, a góra zrobiona z
    polerowanej blachy. Kolejne czynności to odpowiednie wycięcie, wyfrezowanie drewna, posklejaniu,
    wyszlifowaniu i pomalowaniu odpowiednim lakierem. Najgorsze było umieścić wszystko w dość małej obudowie
    bez sprzęgów - no ale się udało (nie ma przydzwięku). Początkowo miały być inne (magiczne oczka - EM 4 i
    wyprowadzone na przednim panelu. Wzmacniacz z założenia miał być cały lampowy, to też prostownik wykonany
    na PY88 - nie najlepsze rozwiązanie, ale co tam! :). Z tranzystorowym wzmakiem było troszkę inaczej -
    najpierw powstała pierwsza wersja (inne trafa, radiatory, przód). Po testach i stwierdzeniu, że warto
    kontynuować ten projekt, zabrałem się już do konkretnej roboty. Góra i dół z pleksi. No i trzeba było troszkę płytki
    montażowe pozmieniać. Ogólnie polecam tego wzmachola osobom, które za niewielką kasę chcą mieć
    naprawdę dobry sprzęt, na którym (oczywiście z dobrymi kolumnami) można już coś usłyszeć. A projekt jest
    pewny i trudno coś spieprzyć przy montażu i uruchomieniu. Ma ok. 10-12W i pobiera 400W (grzeje się
    przy tym nieziemsko - ale właśnie o to chodzi, nagrzany gra inaczej). Pozdrawiam
  • #7 1054487
    Andrzej-N
    Poziom 15  
    Daris- jakie to drewno? Bejcowane? Jakie lakiery, podkład, kapon, nitro?
  • #8 1055017
    Daris
    Poziom 20  
    W tranzystorowym to polisander-dość drogi i zwykły lakier bezbarwny w sprayu i dotego samochodowy!!
    ale nadawał się bo to drewno bardzo twarde.Nie pamiętam jakie drewno w lampówce ani jaka to była
    dokładnie lakierobejca.Tak jak mówię drewno tylko wyszkifowane,polakierowane kompresorem i tak to wyszło.
  • #9 1055636
    peikman
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mi się podoba. Autor zresztą zna moją opinie. A zdjęcia pewnie robione nowym aparatem. :) Pamiętam, że po wykonaniu płytek do wzmaka klasy A okazało sie, że brakuje jednej ścieżki. :sm1: Trzeba było od nowa płytki robić. Też mam zamiar wykonać ten projekt ale raczej dla samego projektu niż do słuchania.
  • #10 1059553
    Daris
    Poziom 20  
    Czekam nie cierpliwie,może kiedyś twój peikman-ie:) projekt wzmacniacza zostanie umieszczony
    na forum.A z zdjęciami,opisem i schematem płytek była by to naprawdę ciekawa publikacja.Na razie pozdrawiam.
  • #11 1060795
    Tomekmały
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Dlaczego sadzisz ze wzmacniacze na tranzystorac sa lepsze od lampowych?? Te drugie wrócily do lask bo podobno lampy bija tranzystory na glowe tylko sa duzo drozsze. Prejekt wyglada swietnie tylko mam pytano pisales o przezroczystej obudowiez pleksjii gdzie ona jest??
  • REKLAMA
  • #12 1062554
    Daris
    Poziom 20  
    Nic takiego nie powiedziałem!!!wypowiedz tyczy się dokładnie mojego projektu!!Wzmacniacz tranzystorowy ma górę,boki i dół z pleksi.
  • #13 1063152
    Tomekmały
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Daris napisał:
    Z góry mówię że mi w nim chodziło głównie o
    wygląd a nie o stronę akustyczną,w której dużo lepszy jest tranzystorowy
    wzmacniacz.

Wybacz ze jestem taki dociekliwy ale poprostu tego niechwytam. Mam wrazenie jakby polowa twojego poisu nie wyswietlala sie u mnie. Opisujesz wzmacniacz lampowy a co jakis czas wspominasz o tranzystorowym (skad to sie wzielo??) a moze ja poprostu nie moge tego doczytac??
  • #14 1063515
    peikman
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja ci wytłumacze. Daris opisał dwa wzmacniacze. W lampowym wzmaku chodziło o wygląd. Natomiast wzmacniacz tranzystorowy ma dobre (lepsze od lampowego, ale tylko w tym konkretnym przypadku) parametry akustyczne.
  • #15 3592372
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    projekt naprawde fajny, starannie zrobiony, kable w środku poukladane itp.
    PZDR

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt wzmacniacza lampowego małej mocy z pojedynczą lampą EL84 sterowaną ECC85, oparty na projekcie z "Elektroniki dla wszystkich" (nr 2356, rok 2000) oraz materiałach z www.passlabs.com. Wzmacniacz posiada sprzężenie zwrotne i zmodyfikowany układ zasilania z trzema transformatorami 120W, zastosowano tranzystory IRF540N zamiast IRF640, zwiększono pojemności kondensatorów w zasilaniu przedwzmacniacza i końcówek mocy, dodano filtr zasilania oraz symetrię odśrodkową. Elementy są parowane, zrezygnowano z złącz ARK, a mostek i kondensatory zasilania przedwzmacniacza umieszczono na osobnej płytce. Budowa obudowy obejmowała ręczne frezowanie i lakierowanie drewna, wykorzystano chromowane rury od odkurzacza do dekoracji, a górę wykonano z polerowanej blachy. Wzmacniacz lampowy miał być głównie estetyczny, natomiast równolegle powstał wzmacniacz tranzystorowy z obudową z pleksi, wykonany z drewna polisandrowego i lakierowany bezbarwnym lakierem samochodowym. Dyskusja poruszała kwestie estetyki, wykonania obudowy, zastosowanych materiałów oraz różnic w brzmieniu między wzmacniaczami lampowymi i tranzystorowymi. Projekt spotkał się z pozytywnymi opiniami dotyczącymi staranności wykonania i układu kabli wewnątrz urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA