logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy 2xEL84

ROOMAN 29 Mar 2008 00:06 11467 29
REKLAMA
  • Wzmacniacz lampowy 2xEL84
    Witam.
    Po raz pierwszy chciałem zaprezentować wykonany przeze mnie wzmacniacz lampowy. Jest to mój pierwszy projekt. Budowa wzmacniacza zajęła mi około trzech tygodni . Budowałem go w wolnych chwilach po pracy .
    Do budowy wzmacniacza używałem materiałów które były w domu .
    Obudowę wykonałem z stelaży do ścianek działowych , paneli podłogowych
    i siatki na głośniki od starego telewizora .
    Lampy otrzymałem od kolegi , inne elementy są z odzysku.
    Dokupiłem tylko nowe kondensatory i rezystory.
    Schemat wzmacniacza pochodzi ze strony http://www.audioton.republika.pl/wzm-se.html .
    Moc wzmacniacza jest nieduża pomimo tego byłem zaskoczony jego siłą dźwięku w mieszkaniu.
    Wzmacniacz kosztował mnie około 50 zł. A ile radości . :D
    Pozdrawiam Roman.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    ROOMAN
    Poziom 12  
    ROOMAN napisał 16 postów o ocenie 2. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4967834
    marius.aesir
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Powiem szczerze ze mi się w miare podoba, jak sie przyglądam fotkom to jedna lampa wydaje sie krzywo stac. Jeśli chodzi o "zróżnicowanie materiałów konstrukcji obudowy" to się nie wypowiadam bo wiem że robiłeś z tego co bylo;) Nieźle Ci ten wzmacniaczyk wyszedł... Tylko z drugiej strony jeśli budujesz takie urządzenie jak wzmacniacz lampowy to chyba też dla ozdoby dlatego... W każdym razie "Oni" Cię tu zaraz zjedzą:) Mariusz.
  • #3 4967839
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 154
    Cześć, właśnie kompletuje graty do budowy tego wzmacniacza, mam nawet te same trafa głośnikowe i jestem ciekaw jak to gra i jaką sprawność mają Twoje kolumny. Zamierzam zbudować ten wzmacniacz także z wykorzystaniem odczepów słuchawkowych i może zmienić lampę na E88CC za względu na ekran między triodami. Już nie mogę się doczekać na przesyłki :-)
  • #4 4967857
    mlody91
    Poziom 20  
    Ocena: 45
    Witam, konstrukcja bardzo estetyczna, kabelki w środku ładnie poukładane (nie ma bałaganu ;)). Osobiście dla mnie się podoba.Pozdrawiam Patryk
  • #5 4968201
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Niby ladnie, ale te dwa plastikowe przyciski na froncie az bija po oczach. Niby detal, ale to pierwsza rzecz ktora rzucila mi sie w oczy.
  • #6 4968313
    HeloMelo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 53
    Super konstrukcja :D Ladnu chassic w wewnatrz :) wszystko ma swoje miejscie nic nie jest byle gdzie luty ladne ogolnie wszystko raczej bylo przewidzane :) I troche ciezko uwiezyc ze to twoj pierwszy projekt :)

Jakbys mogl opisze brzemienie wzmacniacza i jakie glosniki nim napedzeasz :)

Gratulacje :)
  • REKLAMA
  • #7 4968417
    KubeqZ
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Mógłbyć podać dokładny model transformatora zasilającego jakiego użyłeś?
  • #8 4968551
    airnox
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Witam! Dołączam się do pytania kolegi KubeqZ - jakie to trafa? TG2.5 czy TG5? Poandto skąd je wziąłeś? Czy dobrze widzę, że użyłeś 6P14P? Jakoś nie jestem zwolennikiem stereo na jednej ECC... po dwie na strone, dorzucić jakiś selektor wejść, na ECC83 zrobić preampa RIAA... ale generalnie projekcik nieźle Ci wyszedł :)

Pozdrowienia
    Airnox
  • #9 4968601
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    :arrow:airnox

Autor tego projektu zastosował transformatory głośnikowe TG 2,5-2-666, widać to na ostatnim zdjęciu.
  • REKLAMA
  • #10 4968687
    airnox
    Poziom 24  
    A tak, nie zwróciłem uwagi na to zdjęcie. Swoją drogą mają fajne parametry, jak się dobrze dobierze sprzężenie. Mam je u siebie razem z ECL86 i muszę przyznać, że bardzo miło to gra :)

Pozdrowienia
    Airnox
  • #11 4968718
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    No niby te niektóre detale, ale mi sie to bardzo podoba, włożone 50 złotych i widać te 50 złotych, normalnie wzmacniacz mnie urzekł. Już były tu wzmacniacze w które ludzie wpakowali po 200-300 złotych a wyglądały.... nie wyglądały, a tu normalnie coś pięknego, 50 złotych i wzmacniacz jak marzenie.
    jeszcze raz, bardzo mi sie podoba a gra na pewno ładnie.
    Pozdrawiam
  • #13 4969303
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Ogólnie fajne, ale trochę mnie odrzuca budowanie wnętrza w stylu "na pająka"
  • #14 4969376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4969624
    synbmx
    Poziom 20  
    Nie tylko odbiorniki stare były na pająka, zobacz sobie tez i te nowe najwyższej klasy lampowce, tam nie ma czasami ani cm kwadratowego PCB. Dzieki pajakowi, oczywiście dobremu można sobie bardzo łatwo zmieniać elementy żeby dostosować parametry według własnych upodobań.
  • #16 4969649
    wikingc1
    Poziom 18  
    Witam.
    Konstrukcja całkiem ładna zwłaszcza biorąc pod uwage stosunkowo niewielki koszt. Powiem jeszcze że obudowa jest troszeczkę inaczej zrobiona i nie jest taka oklepana, trafa głośnikowe na wierzchu.
    Ja mam w swojej "karierze" na razie jeden wzmacniacz na ECL 86 który powstał dzięki pomocy kolegi Airnoxa. Teraz przymierzam się do budowy drugiego na PCL 86 większość części już mam teraz muszę to poskładać do kupy i gotowe (łatwo powiedzieć :D ).
    A jeszcze jedno nie myślałeś nad wstawieniem podstawek lamp w ten panel tak żeby lampa bardziej wystawała bo teraz jest częściowo schowana i psuje to troszeczkę efekt niewiele więcej roboty a jednak ładniej by było.
    Pozdrawaim.
  • #17 4969660
    ROOMAN
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam ponownie.
    Odpowiadam na pytania.
    Transformator sieciowy to TS 40/23/666 pochodzi z radia DML 351.
    Myślałem że będzie się grzał , ale daje sobie radę bez problemu po godzinie grania jest lekko ciepły.
    Transformatory głośnikowe to TG 2,5-2-666 pochodzę z tv Ametyst.
    Lampy to radzieckie 6P14P
    Kolumny Jamo Duet80 takie jak na zdjęciu poniżej .
    Pozdrawiam Roman.
  • #18 4969826
    airnox
    Poziom 24  
    TS40 starczy na wzmacniacz na 2x ECL86 i 2xEM84 spokojnie. Jak masz realizowane żarzenie? Stałe czy zmienne? Ile V masz na nim? U mnie po prostowaniu 6.9V ze zmiennego żarzenia robiło się 5.4V stałego... zrobiłem symetryzacje, wywaliłem prostownik i też jest OK :]

Pozdrowienia
    Airnox
  • #19 4970375
    jatzek j
    Poziom 21  
    Ocena: 49
    Siemanko.Jeżeli parametry,których niestety nie możemy sprawdzić,odpowiadają,,normie'',to jako zdecydowany przeciwnik ,walorów estetycznych'' układu daję 5 z plusem[z rozrzewnieniem wspominam wzmacniacze na tego typu lampach].Powodzenia.
  • #20 4970868
    zylak86
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Konstrukcja bardzo mi sie podoba.
    Wykonana niskim kosztem, a przy okazji widać pomysłowość autora.
    Sposób montażu elementów wpisuje sie w kanony sprzętu lampowego.
    pozdrawiam i życzę kolejnych udanych projektów.
  • #21 4971248
    pini0
    Poziom 15  
    Witam:D
    Ładnie wyszedł wzmacniacz 4/5. A jakich przewodów użyłeś do podłączenia potencjometru bo nie znalazłem ich na fotografiach?
  • #22 4972971
    diablokomis
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Powiedz , czy nie miałes problemów z przydzwiekiem , buczeniem, i powiedz mi szczerze jak on gra ??
  • #23 4977905
    corsair
    Poziom 12  
    Witam Konstrukcja ładna w środku wzgłędny pożądek tylko mogłeś elementy na PCb montować a nie na pająka 5/6 za pająka.
    Powiedz jak wrażenia odsluchowe.
    Pozdro
  • #24 4978524
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    corsair napisał:
    Witam Konstrukcja ładna w środku wzgłędny pożądek tylko mogłeś elementy na PCb montować a nie na pająka 5/6 za pająka.
    Powiedz jak wrażenia odsluchowe.
    Pozdro

99% konstrukcji lampowych jest w pająku (lub na specjalnych listwach) także nie widze w tym błędy, chasiss ładne ale te przyciski na prawdę rzucają się w oczy, masz uziemioną obudowę ?? jak tak to 5+/6
  • #25 4978722
    jarek0041
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Biorąc pod uwagę koszt a wygląd to dla mnie rewelacja. Hymm a co do pająka to większość odbiorników radiowych jakie widziałem miała to tak zrobione. Jak dla mnie to super. I czekamy na następne egzemplarze.
    Z ciekawości też przejrzałem ceny takich wzmacniaczy na allegro.pl
    I nie są one niskie. Tak więc wzmacniacz który kosztował 50zł oczywiście pewnie nie wliczamy w to obudowy. Bo widać ze jest robiona z tego co było dostępne w domu(choć i tak wygląda dobrze) to jego wartość moim zdaniem może sięgać 200zł a może i nawet więcej.
    Tu znalazłem coś podobnego na allegro http://photos01.allegro.pl/photos/400x300/332/99/92/332999232
    I cena tego wzmacniacza na allegro w chwili obecnej to 105zł a ten zaprezentowany przez Użytkownika: ROMAN wygląda moim zdaniem znacznie lepiej.

Pozdrawiam:D
  • #26 4978869
    ROOMAN
    Poziom 12  
    Przewodów do potencjometru nie widać ponieważ zdjęcie było robione w trakcie budowy wzmacniacza. Przewody są ekranowane i biegną po ściance od gniazda do potencjometru.
    Jeżeli chodzi o „buczenie” to jest bardzo niewielkie będąc metr od kolumn jest już niesłyszalne.
    Obudowa jest oczywiste uziemiona , widać to na zdjęciu. Wzmacniacz brzmi inaczej niż tranzystorowy szczególnie basy pomimo tego że wzmacniacz nie posiada korekcyj barwy tonu.
    Tonów niskich i wysokich jest dosyć byłem tym bardzo zaskoczony .
    A co do wyglądu rzeczywiście plastykowe przyciski psują wygląd ale niemożna mieć wszystkiego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #27 4994214
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Jak mam rozumieć brzmi inaczej niż tranzystorowy na pewno nie przeniesie takiego pasma akustycznego co tranzystorowy (transformator+pojemności między zwojowe itd--transformator hifi to dopiero sztuka i zabawa żeby nawinąć,tym bardziej 2 kan.).
    Miałem kolegów pasjonatów wzmacniaczy którzy nawijali w profesjonalny sposób transformatory od10 do 20 i wybierali dwa jednakowe(prawie) po pomiarach. Za moich czasów (70-75) była dyskusja jak zamienisz tg 70 na 72 to dopiero cuda usłyszysz a teraz z powrotem drzwi otwarte dawno do lasu ponownie otwieramy. Może kolega zaprezentuje pomiary tak wykonanego wzmacniacza to wtedy mamy odpowiedź co to potrafi -pasmo zniekształcenia moc wyjściową itd(następny problem czym to wykonać -ucho ??? u każdego inne)
    Generalnie wykonany więcej niż poprawnie ( 5-) i tu koledze gratuluje, a że pomiarami się param i serwisem od 70 r z tego powodu moje dociekliwe pytanie hi
    Pozdrawiam i życzę dalszych udanych konstrukcji!
  • #28 4999649
    ROOMAN
    Poziom 12  
    Chciałbym odpowiedzieć jaki był cel budowy tego wzmacniacza .
    Nie było to osiągniecie jakiś wysokich parametrów technicznych , ponieważ zastosowane w nim transformator głośnikowe nie mają zbyt szerokiego pasma przenoszenia i jestem całkowicie tego świadomy. Mogłem kupić jakiś układ scalony i zbudować na nim wzmacniacz który będzie wielokrotnie przewyższał parametrami mój wzmacniacz. Mam czternastoletniego syna i niejednokrotnie opowiadałem mu o lampach . A teraz mógł na własna oczy zobaczyć lampy w działaniu i usłyszeć dźwięk lampowy. Chciałem coś zbudować w przemijającej technice i padło
    na wzmacniacz . Swoją karierę zawodową zaczynałem kiedy jeszcze panowały lampy , szczególnie
    w telewizorach . A tak nawiasem mówiąc to chyba parametry nie są najważniejsze w takich wzmacniaczach tylko to co odczuwamy uchem . Jeżeli będę chciał posłuchać muzyki z wysokimi parametrami dźwięku to włączę swój wzmacniacz tranzystorowy. Pomiarów nie będę wykonywał
    ponieważ z góry wiem że nie są oszałamiające . Mnie nie chodziło o odkrywanie czegoś na nowo.
    Mam nadzieje że trochę wyjaśniłem sens budowy takich wzmacniaczy.
    Pozdrawiam
    Roman
  • #29 5000608
    Z. Chrzanowski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A propos "pająka": wynika on z konieczności jak najkrótszych połączeń i łączenia masy w jednym punkcie. A więc Kolego ROOMAN, niech Kolega nie robi żadnych poprawek w montażu.
    Pozdrawiam.
  • #30 5002860
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 154
    Właśnie w piętek ok. 2 w nocy uruchomiłem swój wzmacniacz. Ze względu na porę i śpiącą żonę i córcię uruchomienie odbyło się na słuchawkach i byłem mocno zawiedziony. Rano żona na uczelnię a ja do wzmacniacza. Podłączyłem kolumny i o dziwo przydźwięk był dużo niższy niż na słuchawkach i trzeba było "wsadzić ucho w głośnik" aby usłyszeć brum- trochę jednak go słychać, ale tylko z bliska. Zagrało to tak dobrze, że postanowiłem rozwinąć tą konstrukcję. Mam pytanie do ROOMANa:
    1. Jakie napięcie ustawiłeś na anodzie ECC83, prąd katody i BIAS? [miałem 12AX7- 150V/1mA/-1V]
    2. Jaki prąd katody na EL84? [250V/36mA/Rk=130kOhm]
    3. Jakie elementy w sprzężeniu zwrotnym? [tu nie mam pomysłu ;-( na razie chodzi na Rf=6k8].
    Moje kolumny to Ushery S-520 skuteczność ok. 85 dB lub nawet mniej, a wzmacniacz na pcb w/g projektu ze strony www.audioton.republika.pl/wzm-se.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono autorski projekt wzmacniacza lampowego 2xEL84, wykonanego w technologii DIY z wykorzystaniem materiałów z odzysku oraz lamp radzieckich 6P14P. Schemat pochodzi ze strony audioton.republika.pl. Zastosowano transformator sieciowy TS 40/23/666 z radia DML 351 oraz transformatory głośnikowe TG 2,5-2-666 z telewizora Ametyst. Obudowa wykonana z paneli podłogowych, stelaży ścianek działowych i siatki z głośników starego telewizora. Wzmacniacz charakteryzuje się niskim kosztem (około 50 zł) i zaskakującą jakością dźwięku w warunkach domowych, szczególnie podkreślając basy i wysokie tony mimo braku korekcji barwy. Dyskusja poruszała kwestie estetyki obudowy, montażu elementów w układzie "na pająka" (uznanym za właściwy dla lampowych konstrukcji), oraz pytania o parametry pracy lamp i transformatorów. Autor podkreślił, że celem projektu było pokazanie działania lamp synowi i doświadczenie dźwięku lampowego, a nie osiągnięcie wysokich parametrów technicznych. Wzmacniacz napędza kolumny Jamo Duet80. Wzmiankowano także o możliwych modyfikacjach, takich jak zastosowanie lampy E88CC zamiast ECC83 w stopniu wejściowym oraz wykorzystanie odczepów słuchawkowych. Pojawiły się pytania o napięcia anodowe, prądy katodowe i elementy sprzężenia zwrotnego. Wzmacniacz wykazuje minimalne buczenie, uziemiona obudowa zapewnia bezpieczeństwo, a montaż przewodów ekranowanych do potencjometru wykonano starannie. Projekt spotkał się z pozytywnymi opiniami za pomysłowość, estetykę i efektywność kosztową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA