logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soczewka kontaktowa z wyświetlaczem LED, na razie tylko 1 piksel

exti 22 Lis 2011 22:06 4382 13
  • Soczewka kontaktowa z wyświetlaczem LED, na razie tylko 1 pikselBioinżynierowie z University of Washington w Seattle umieścili w soczewce kontaktowej wyświetlacz, który w swoich przyszłych wersjach ma szansę upodobnić się do tego, który znamy z serii filmów "Terminator". Być może w nieodległej przyszłości będziemy odczytywali e-maile i wskazówki dawane prze nawigację satelitarną wprost z soczewki umieszczonej na naszym oku.

Na razie wyświetlacz ma niezbyt oszałamiającą rozdzielczość, bo tylko jeden piksel i do tej pory testowano go jedynie na królikach, lecz jako że nie wystąpiły żadne efekty uboczne, kolejne testy będą już z udziałem ludzi.

Wyświetlacze w soczewkach kontaktowych mogą również posłużyć do wyświetlania odczytów z glukometrów lub czujników ciśnienia wewnątrzgałkowego zintegrowanych w tej samej soczewce. W lutym tego roku New Scientist pisał o pewnej firmie, która stworzyła soczewki ze zintegrowanymi czujnikami tensometrycznymi mierzącymi ciśnienie w gałce ocznej. Nie było jednak możliwe bezpośrednie prezentowanie wyniku, dlatego pacjent musiał nosić na głowie odbiornik zbierający drogą bezprzewodową dane z chipu w soczewce. Jeśli technologia wspomnianych wyświetlaczy się rozwinie, będzie można to zrobić prościej.

Soczewka, którą testowali naukowcy z University of Washington posiada nadrukowaną 5-milimetrowej długości antenę odbierającą fale radiowe z zakresu GHz, które służą jako źródło energii dla wyświetlacza. W wolnej przestrzeni źródło fal może się znajdować w odległości jednego metra, jednak gdy soczewka została umieszczona na oku królika, naukowcy musieli zbliżyć je na 2 cm, aby wyświetlacz mógł działać.

Źródło:
    http://www.newscientist.com/blogs/onepercent/2011/11/electronic-contact-lens-displa.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    exti
    Poziom 32  
    exti napisał 2419 postów o ocenie 171, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2008 roku.
  • #2 10171806
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 399
    No bzdura oczywista.
    Nawet jeśliby się tam udało wstawić wyświetlacz HD, to nic się nie da zobaczyć w ten sposób, dokładnie tak samo, jak nie można odczytać kartki postawionej w odległości 1cm przed okiem.

Do tego celu niezbędny jest układ optyczny, którego z natury rzeczy nie da się umieścić w soczewce kontaktowej.

Kto to wypisuje takie głupstwa ?
  • #3 10171922
    exti
    Poziom 32  
    Ocena: 171
    A te wszystkie okulary wideo to niby jak działają?
    Jeśli chodzi o tę soczewkę, to ona została wykonana jako soczewka Fresnela, żeby światło z tego wyświetlacza mogło się skupić na siatkówce.

Cytat:
    To focus the light on the rabbit's retina, the contact lens itself was fabricated as a Fresnel lens - in which a series of concentric annular sections is used to generate the ultrashort focal length needed.
  • #4 10172360
    webmortiz
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam,

Ostatnimi czasy czytając różne artykuły na portalach doszedłem do wniosku, że tytuły tych artykułów czy czasami jakieś stwierdzenia w samej treści są bez sensowne. Ale nie tylko to, często taki artykuł powstaje na bazie jakiegoś doświadczenia, które do końca nie jest pewne czy wynalazku w wersji alfa z bardzo ograniczonymi możliwościami a wszyscy już mówią jakie to będzie miało możliwości i zastosowanie oraz jakie to będzie niesamowite. Proszę weźcie pod uwagę ironię w moich przykładach.

Dla przykładu:

Obecny art - soczewka z jednym pikselem, a czytając odnoszę wrażenie że full hd telewizję zaraz będę oglądał z wyświetlaniem pełnej diagnostyki mojego ciała i teletekstu. A tu info że możemy jeden piksel wyświetlić.

"Wyświetlacze w soczewkach kontaktowych mogą również być nowatorskim sposobem monitorowania stanu osób cierpiących na jaskrę lub cukrzycę" - nie wiem czy jest to bezpośrednie tłumaczenie czy fantazja tłumacza bo przyznam że z tekstem źródłowym się nie zapoznałem ale monitorowania (wg słownika wyrazów obcych oznacza to śledzenie, prowadzenie obserwacji - jak wyświetlacz jest to w stanie zrobić)? a może prezentacji? nie wyobrażam sobie żeby wyświetlacz mógł coś monitorować, co najwyżej prezentować wyniki urządzeń współpracujących.

Opracowano katodę akumulatora o trwałości 40 tys. cykli - któryś tam z rzędu wstecz art.

Napalam się przez cały czas czytania art. że tel. będę ładował raz na miesiąc i bateria zachowa swoją jakość przez 20 lat i że to już będzie zaraz bo już im to działa a tu się nagle dowiaduję że katodę udało im się zrobić ale anody jeszcze nie mają. WTF?

Wiemy wszystko o czarnej dziurze. Wszystko co się da - gdzieś tam wynorane w przestrzeni internetu

Zaobserwowano zjawisko pochłaniania przez czarną dziurę sąsiedniej gwiazdy. Mimo to że tytuł sugeruje że już o nich wiemy wszystko to treść i tak mówi że o dziurach możemy się dowiedzieć tylko 3 rzeczy. Więc jest tu jakaś sprzeczność.

I ostatni przykład (a mógłbym ich znaleźć o wiele więcej)

Przekroczono prędkość światła - kolejny z czeluści neta

W cernie zaobserwowali że neutrina po przebyciu 730 kilometrów przybyły miliardowe części sekundy wcześniej niż się tego naukowcy spodziewali. Oczywiści mieści się ten pomiar w granicy błędu i teraz ci naukowcy czekają na potwierdzenie tego od innych ekip. Autor artykułu już obala w jego treści teorię względności i szykuje prowiant na wycieczkę gdzie będzie oglądał dinozaury.

Proszę więc każdego autora tekstu o rzetelne tłumaczenia oraz o sensowną treść nie wprowadzającą w błąd. Od artykułów "naukowych" a przynajmniej opisujących coś naukowego powinniśmy spodziewać się konkretów a nie haseł w stylu portali typu pudelek.

No pech chciał że akurat pod Bogu ducha winnym art wylałem całą swoją irytację ale trudno :)

pozdrawiam.
  • #5 10172624
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10173018
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 399
    Cytat:
    A te wszystkie okulary wideo to niby jak działają?

No właśnie ? Poczytaj sobie, jak działają to będziesz wiedział.
    Tam jest normalna optyka, i obawiam się, że żadną soczewką fresnela tego się nie zastąpi.
  • #7 10173398
    exti
    Poziom 32  
    Ocena: 171
    webmortiz napisał:
    "Wyświetlacze w soczewkach kontaktowych mogą również być nowatorskim sposobem monitorowania stanu osób cierpiących na jaskrę lub cukrzycę" - nie wiem czy jest to bezpośrednie tłumaczenie czy fantazja tłumacza

Cytat:
    In the shorter term, the breakthrough also means people suffering from conditions like diabetes and glaucoma may find they have a novel way to monitor their conditions.

Nie jest to tłumaczenie 1:1, ale sens został zachowany. Napiszę to jednak inaczej, żeby nie było wątpliwości.

webmortiz napisał:
    Opracowano katodę akumulatora o trwałości 40 tys. cykli - któryś tam z rzędu wstecz art.

Napalam się przez cały czas czytania art. że tel. będę ładował raz na miesiąc i bateria zachowa swoją jakość przez 20 lat i że to już będzie zaraz bo już im to działa a tu się nagle dowiaduję że katodę udało im się zrobić ale anody jeszcze nie mają. WTF?

Tu komentarzem niech będą moje podkreślenia.
  • #8 10173643
    Lord Gaga
    Poziom 2  
    webmortiz napisał:
    Oczywiści mieści się ten pomiar w granicy błędu i teraz ci naukowcy czekają na potwierdzenie tego od innych ekip.
    Nie wiem skąd masz tę informację, ale jest całkowicie błędna. Pomiar nie mieści się w granicach błędu i ma pewność 6-sigma, czyli w cholerę i trochę.
    Wynik to 57,8 ns +/- 7,8 ns (błędu statystycznego) +8.3/-5,9 ns (błędu systematycznego)
  • #9 10174083
    Mac3k
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Świetnie, gdy ta soczewka zastąpi telefon/telewizor/konsolę/komputer/lodówkę/pralkę/odkurzacz i ekspres do kawy , nie zdziwię się jeśli będziemy sobie szli przez miasto a tu nagle reklama na cały "ekran" , albo żeby "oglądać świat" opłać abonament.
  • #10 10174678
    webmortiz
    Poziom 20  
    Lord Gaga:

Albo przytoczyłem to z art., który czytałem jak były pierwsze wzmianki o takich rezultatach albo trafiłem na jakieś nierzetelne źródłlo co potwierdza po części moje wcześniejsze wypociny :)
  • #11 10174812
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Z soczewkami będzie jak z hełmami 3d - jak je wymyślono to wszyscy spekulowali do czego one się mogą przydać w przyszłości (wymyślono je jakieś 20 lat temu).
    Nastąpiła przyszłość (zminiaturyzowali do wielkości okularów) a nadal nie ma żadnego sensownego zastosowania do nich, nawet nie zrobiło to furory w grach.
  • #12 10175162
    780810
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    "Napalam się przez cały czas czytania art. że tel. będę ładował raz na miesiąc i bateria zachowa swoją jakość przez 20 lat"

Co do ładowania telefonu co miesiąc to już to jest: Samsung e2370, mam i ładuję co miesiąc w międzyczasie topiąc go i deptając ;D Co do baterii że ma wytrzymać 20 lat? A kto za 20 lat chciałby mieć taką cegłę?
  • #13 10175762
    webmortiz
    Poziom 20  
    780810:
    Cytat:
    A kto za 20 lat chciałby mieć taką cegłę?

Cytat:
    Proszę weźcie pod uwagę ironię w moich przykładach
  • #14 10175928
    780810
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    webmortiz napisał:
    780810:
    Cytat:
    A kto za 20 lat chciałby mieć taką cegłę?

Cytat:
    Proszę weźcie pod uwagę ironię w moich przykładach

Wiem, wiem, moją ironię też weźcie pod uwagę. Obaj odbiegliśmy lekko od tematu ;D

Podsumowanie tematu

✨ Bioinżynierowie z University of Washington opracowali soczewkę kontaktową z wyświetlaczem LED, która na razie ma jedynie jeden piksel. Testy przeprowadzono na królikach, a brak efektów ubocznych otwiera drogę do badań z udziałem ludzi. Soczewka, wykonana jako soczewka Fresnela, ma potencjał do wyświetlania informacji, takich jak e-maile czy dane z glukometrów. Uczestnicy dyskusji podnoszą wątpliwości co do praktyczności i zastosowania technologii, wskazując na potrzebę układu optycznego oraz porównując do innych technologii, jak okulary wideo. Krytyka dotyczy również nadmiernego entuzjazmu w mediach dotyczącego możliwości soczewek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA