logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soczewki Kontaktowe z wyświetlaczem OLED

06 Lut 2010 15:18 12913 20
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7652526
    george2002

Poziom 21  
    Ocena: 158
    No przyznam że to jest naprawdę pomysł - np do wykorzystania w szkole na klasówkach,sprawdzianach :D drogą radiową wyświetlają się nam ściągi itp :D albo w policji/wojsku wyświetlają się rozmieszczenia terrorystów lub zakładników itp naprawdę z tego może być pożyteczne urządzenie :)

Pozdrawiam
    George2002
    Konto firmowe:
    GS electronic Grzegorz Stoliński
    2 Pułku Lotniczego 18, Kraków, 31-857 | Strona WWW: www.gselectronic.pl
  • #3 7653159
    djoy
    Poziom 15  
    Ocena: 126
    Kiedyś myślałem żeby mieć takie okulary z wyświetlaczem, na klasówkach, a tu o masz jeszcze lepszy bajer :) Ciekawe tylko jak rozwiążą problem przezroczystości reszty komponentów obsługujących wyświetlacz.
  • REKLAMA
  • #4 7653358
    sobieraj_100
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Po pierwsze, procesy podejmowania wielu obiektywu części i podzespołów są niezgodne ze sobą oraz z delikatnych polimerów soczewki

A cóż to zdanie oznacza ?
    Google translator pracuje na elektroda.pl ?
  • REKLAMA
  • #5 7653362
    SPAWN17
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    djoy napisał:
    Kiedyś myślałem żeby mieć takie okulary z wyświetlaczem, na klasówkach, a tu o masz jeszcze lepszy bajer :) Ciekawe tylko jak rozwiążą problem przezroczystości reszty komponentów obsługujących wyświetlacz.

Wez pod uwage ze soczewka zazwyczaj pokrywa tez teczowke, wiec i elektronika moze kryc sie za wzorem teczowki w oku
  • #6 7653377
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    Ciekawe tylko, jak człowiek zogniskuje wzrok w takiej odległości od oka, żeby cokolwiek zobaczyć na tym wyświetlaczu.
  • #7 7653557
    adam cs
    Poziom 14  
    Ocena: 81
    Macosmail napisał:
    Ciekawe tylko, jak człowiek zogniskuje wzrok w takiej odległości od oka, żeby cokolwiek zobaczyć na tym wyświetlaczu.

Bardzo dobre pytanie, również jestem ciekawy.
  • #8 7653768
    herrinq
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    moim zdaniem nie ty bedziesz ogniskowal sie na wyswietlaczu a raczej wyswietlacz bedzie dzialal troche jak projektor i bedzie ogniskowal obraz na siatkowce
  • #9 7654015
    Kao
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Na razie wystarczyłoby w okularach, takich zwykłych, żeby nie było obciachu przy wychodzeniu na ulicę, soczewki się wyrzuca dosyć często, więc zawsze to będzie drogi biznes, nie wspomniawszy o dosyć częstych zakażeniach.
  • REKLAMA
  • #10 7654495
    Nkleczkowski
    Poziom 11  
    Spojrzenie oczyma TERMINATORA lub innego ufoluda lub telewizja dobre !!!:D
  • #11 7654503
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1460
    Tekst ciekawy, ale w końcowej części jest napisany troszkę nie po "polskiemu" , trąca google translatorem i metodą beznamiętnego "kopiuj-wklej".
    Pozdrawiam
  • #12 7655339
    El_liero
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Macosmail napisał:

a od czego niby jest cała soczewka?
  • #13 7656052
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Czy to ma chociaż rozdzielczość na tyle wysoką, żeby pokazać coś więcej jak 4 cyfrowy zegarek?.... I czy przypadkiem nie rozmaże nam wszystkiego w około?... W końcu skoro OLED to nie jest sama matryczka LCD, tylko ma jakieś diody, a te raczej prześwitujące nie są.
  • #14 7656103
    prologos
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    no nie ma nic za darmo skoro maja sie wyświetlić informacje to widoczność sie ograniczy pewnie o pole w którym ma być obraz ale biorąc pod uwagę jak dużym ekranem jest pole naszego widzenia to mała informacja w rogu nie powinna zbytnio przeszkadzać.
  • #15 7656336
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    El_liero napisał:
    Macosmail napisał:

a od czego niby jest cała soczewka?

Specem od optyki nie jestem, ale nie wydaje mi się, że ta sama soczewka będzie skupiała na siatkówce to co człowiek widzi w sposób naturalny i z dużej odległości i to co wyświetla na swojej powierzchni. Czyli praktycznie na powierzchni oka.
  • #16 7656509
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    prologos napisał:
    no nie ma nic za darmo skoro maja sie wyświetlić informacje to widoczność sie ograniczy pewnie o pole w którym ma być obraz ale biorąc pod uwagę jak dużym ekranem jest pole naszego widzenia to mała informacja w rogu nie powinna zbytnio przeszkadzać.

Mała informacja w rogu... Oko nie jest kwadratowym monitorem na którym wyświetla się w każdym punkcie tak samo wyraźny obraz, a poza jego krawędzią nic. Wyraźnie widzimy tylko to co jest centralnie przed nami (plamka żółta - warto poczytać). Monitor widzimy w całości wyraźny, bo poruszamy okiem. np.

Spójrz na strzałkę i próbuj KOMPLETNIE nie ruszając okiem przeczytać wskazywany przez nią napis.

==>...,,..,siabdabada

Różnica może 3-4cm, a dla ruchu oka to może 1 stopnień odchylenia. Nieruchomość takiej soczewki względem oka powoduje, że ALBO obraz będzie centralnie na środku, albo będzie tak nie czytelny jak gdyby go nie było. Z resztą... "mały napis". Patrząc na mający na monitorze 0,5cm napis, na dnie Twojego oka ten sam napis ma ułamek milimetra. Teraz wyobraź sobie jak drobne musiałoby to być, żeby przy samym oku, za soczewką stworzyć równie mały napis.
  • #17 7656982
    machacz102
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Myślę, że kwestię dostępnej przestrzeni załatwią czujniki akcelerometryczne wbudowane w soczewkę - będziemy przesuwać oko, a odpowiednia elektronika "przesunie" tekst na wyświetlaczu.

Wiem, że można budować przeźroczyste układy scalone (z wykorzystaniem polimerów, próbujemy się tym bawić m. in. na Wydziale Fizyki AGH), drukowane na foliach poprzez odpowiednią drukarkę itp. Myślę że po skombinowaniu z taką soczewką kontaktową (szklaną! żeby było tanio) można całkiem niezłe rzeczy zrobić. Minusem elektroniki polimerowej jest jej niska szybkość, więc np. do nawigacji i innych zadań raczej elektronika przy pasku, a w soczewce tylko wyświetlacz...

To ma potencjał.
  • #18 7700637
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    to ma przyszlość ale najszybciej wojsko to dostanie, zapewnie amerykańska armia albo agenci .. ale spokojnie.. nim się obejrzycie będzie to dostępne dla szerszego grona. Tak jest ze wszystkimi nowinkami. Pamiętacie Centertele? a dzisiaj każdy łepek z komórką do przedszkola lata.
    :)
  • #19 8935306
    ormo2010
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Bardzo dobry pomysł!
    Mi by się przydał przy odpowiadaniu z Historii :D
  • #20 9155869
    chomik13
    Poziom 10  
    Świetny pomysł zwłaszcza w przypadku naprowadzacza mam na myśli GPS .
    Przyszłość dla ściągania już widoczna GOŁYM OKIEM. :D
  • #21 9604130
    Monio303
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    A miałem patent zrobić...kiedy to było...lata 80-te. Jedynie dostałem kilka tysięcy groszy od "Młodego Technika". Jak ktoś ma archiwalne numery to sprawdźcie. To były czasy...tranzystory ASY17, ULN7281...i się robiło fajowe rzeczy. A teraz...napisze się program, wgra do klocka i jazda...Poza tym taki tranzystor ...0,02zeta...rezystor o,o1zeta...Kiedyś człowiek całą zime odkładał na parę elementów i leciał na targ (sklepów nie było) coś pokombinować z zamiennikami ( musiały być w głowie) aby zmajstrować odstraszacz komarów dla rodzinki. A jak gramofon (patefon) babci dostał wzmacniacz to i ojciec nie wierzył, że to nie cud nad Wisłą...
    A soczewki kontaktronowe już są ...na diodach OLED...oczywiście jeszcze w powijakach. A ja próbowałem to robić na światłowodach i telewizorze turystycznym-rozdzielczość...ok 100pikseli ;)-takie światłowody dostałem z Politechniki Wrocławskiej...Nawet próbowałem przyzwyczajać mózg do odbioru różnych obrazów z dwóch oczu...ćwiczyłem, ćwiczyłem i nic-obraz ciągle sie zlewał...a myślałem, że jedna półkula-jedno oko, druga-drugie...do dziś nikt nic nie wie na pewno...
    Najlepsza była modulowana syrena milicyjna na dwóch generatorach - zostawiona na słupie w Poznaniu w grudniu roku pańskiego 1981...tyle kasy i pracy...i dziś to samo...:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Naukowcy z University of Washington opracowali bioniczne soczewki kontaktowe z wbudowanymi diodami OLED, obwodami elektronicznymi i antenami, co umożliwia wyświetlanie obrazów bezpośrednio na oku. Użytkownicy dyskutują o potencjalnych zastosowaniach tych soczewek, takich jak pomoc w nauce czy w zastosowaniach wojskowych. Pojawiają się pytania dotyczące przezroczystości komponentów, ogniskowania wzroku oraz rozdzielczości wyświetlanego obrazu. Uczestnicy rozmowy zauważają, że technologia może być kosztowna i wiązać się z ryzykiem zakażeń, a także spekulują o przyszłości zastosowania takich soczewek w codziennym życiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA