logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz LCD do soczewki kontaktowej

exti 09 Gru 2012 16:37 6594 16
REKLAMA
  • Wyświetlacz LCD do soczewki kontaktowejCentrum Technologii Mikrosystemów w Uniwersytecie Gent (Belgia) opracowało sferyczny wyświetlacz LCD nadający się do wbudowania w soczewkę kontaktową. W przyszłości mógłby on wyświetlać treści przesyłane do niego bezprzewodowo, np. wiadomości tekstowe.

"Stworzyliśmy podstawową technologię i teraz możemy rozpocząć prace w kierunku realnych zastosowań, co jest możliwe w perspektywie zaledwie kilku lat," powiedział prof. Herbert De Smet.

W porównaniu do poprzednich projektów wyświetlaczy na soczewkach kontaktowych (1, 2, 3), które ograniczały się do niewielkiej matrycy diod LED, ten, który stworzyli naukowcy z Belgii pokrywa soczewkę w całości i ma całkiem sporą rozdzielczość.

Na razie wyświetlacz może pokazywać podstawowe kształty, takie jak znaki alfanumeryczne, i jest podłączony taśmą, lecz naukowcy roztaczają wizję całkowicie autonomicznego i bezprzewodowego wyświetlacza. Wymieniają wiele jego potencjalnych zastosowań, od najprostszych - soczewek przeciwsłonecznych o regulowanym współczynniku przepuszczania światła, poprzez wspomniane wyświetlanie tekstów, aż do zastosowań medycznych i kosmetycznych, np. ograniczanie ilości światła docierającego do siatkówki w przypadkach uszkodzenia tęczówki i dowolne zmienianie koloru tęczówki.

Źródła:
    http://www.telegraph.co.uk/technology/news/97...ext-messages-direct-to-your-contact-lens.html
    http://www.ugent.be/en/news/bulletin/augmented-reality-contact-lens

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    exti
    Poziom 32  
    exti napisał 2419 postów o ocenie 171, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11630542
    Pablo2015
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    A co z zasilaniem? Nic o tym nie ma...
  • #3 11630675
    Metalowyy
    Poziom 9  
    Wg mnie taki wyświetlacz nie zjadałby dużo prądu, a więc zwykła bateria powinna wystarczyć, aczkolwiek nie znam się aż tak dobrze, abym wiedział to na 100%.

Moderowany przez CMS:

Nakazuję uważnie przeczytać regulamin, w szczególności pkt 3.1.17. Rozumiem, że to kolegi pierwszy post na naszym forum, ale do zasad, należy się stosować. Następna taka wypowiedź poleci do kosza.

• #4 11630743
    exti
    Poziom 32  
    Ocena: 171
    Metalowyy napisał:
    zwykła bateria powinna wystarczyć

No tak, tylko problem polega na tym, jak tę "zwykłą baterię" zmieścić w soczewce ;)
    Fakt, nie zjadałby dużo prądu, bo to "goły" LCD bez podświetlenia. Można byłoby to zasilać samymi falami EM, podobnie jak pasywne tagi RFID. To zresztą zastosowali już tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1879519.html .
  • #5 11631562
    fotoman
    Poziom 14  
    Tylko dla kogo jest on adresowany ? Nie znam osobiście osoby, której oko potrafi wyostrzyć obraz na soczewce.
  • REKLAMA
  • #6 11631989
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 400
    Dokładnie. Wyświetlanie czegokolwiek na soczewce kontaktowej nie ma żadnego sensu, bo tego się nie da zobaczyć. Noszę soczewki kontaktowe, i żaden "wyświetlacz" tego typu nie ma sensu.

GDYBY można zrobić w soczewce kontaktowej "projektor", który potrafiłby np. laserowo rzucić obraz na dno oka, zachowując ostrość, to może miałoby to sens.
    Z naciskiem na "może"...
  • #7 11632147
    Citek
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Wydaje mi się, że z ostrością sobie jakoś poradzą, wystarczy tylko w jakiś sposób ustawić głębię.
    Przykładowo wyświetlacze HUD mają, ustawioną tak głębię, aby człowiek nie tracił czasu co chwila spoglądając raz tu a raz tam
  • #8 11632245
    bombajradiator
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Patrzcie z drugiej strony można by wyświetlić "efekt" z drugiej strony do świata np. wzorek na oku po co hmm tak samo jak po co tatto tylko z lepszymi bajerami bo np zmienny efekt wzorami na oku :))

Moderowany przez CMS:

Widzę, że kolejny nowy użytkownik, nie zapoznał się z regulaminem forum. Proszę natychmiast to uczynić. Szczególną uwagę proszę poświęcić punktowi 3.1.13.

• REKLAMA
  • #9 11632471
    szulat
    Poziom 23  
    Ocena: 110
    Citek napisał:
    Wydaje mi się, że z ostrością sobie jakoś poradzą, wystarczy tylko w jakiś sposób ustawić głębię.
    Przykładowo wyświetlacze HUD mają, ustawioną tak głębię, aby człowiek nie tracił czasu co chwila spoglądając raz tu a raz tam

tak, dzięki elementom optycznym pomiędzy ekranem a okiem :D ale gdy ekran jest w oku to niestety ten sposób odpada :P

ciekawe że taki naukowiec jest w stanie zbudować wyświetlacz na soczewce ale wyjście poza wąską specjalizację i ogarnięcie całości procesu (fizyka na poziomie szkoły średniej) jest już poza zasięgiem - a myślałem że naukowcami zostają ci co w szkole fizykę lubili ;) chyba że te fantazje snuł akurat ich rzecznik prasowy.
  • REKLAMA
  • #10 11632674
    9izik9
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Co do zasilania i całej soczewki może być zastosowany GRAFEN. Trwają prace nad grafemem i za 5 lat ma wyjść pierwsze urządzenie. Czytałem coś o elastycznych i przezroczystych bateriach wiec może coś jest na rzeczy.
  • #11 11632903
    gedeon
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    A skąd ta pewność że oko nie złapie ostrości? Podejrzewam że sprawdzili to zanim pakowali kase w badania i rozwój czegoś takiego.
  • #12 11633294
    Ami
    Poziom 13  
    Ocena: 47
    Znam dwie osoby, które potrafią wyostrzyć obraz "na powierzchnię" oka... ja i brat mojej żony, przy czym ja mam -1.5D a on ma 0D. Jeśli przy dobrym oświetleniu (może być punktowe lub rozproszone) zmrużyć lekko powieki, tak by z cieczy pokrywającej oko powstała dodatkowa soczewka, można zobaczyć różne drobiny i "kłaczki" pływające nad powierzchnią oka, oraz czasami żyłki wewnątrz oka (tu soczewka musi działać częściowo jak lustro).

Nie jest to męczące i w wolnych chwilach, np. czekając na pociąg, kiedy inni szwendają się tu i tam, fajnie sobie popatrzeć "co tam dziś pływa" ;) Myślę, że jeszcze parę osób, które się tego nauczyły, by się znalazło. A jak ktoś nie wierzy to niech popróbuje :)

Najgorszy szkopuł przy takich "obserwacjach" jest taki, że obraz dosłownie pływa (np. szczególnie przy ruchach gałką oczną, którą mimowolnie próbuje się spojrzeć w obszar "obok"). Trzeba więc tak ruszać okiem, by interesujący obiekt wpłynął (lub nie wypływał) z obszaru widzenia. No i widać jednocześnie i to na co jest wzrok wyostrzony, i nieco rozmazane obiekty pływające nad i pod nim. W przypadku wyświetlacza w soczewce kontaktowej problemy te pewnie by nie występowały. Może mieć ona też specjalną strefę o odmienne geometrii (jak w przypadku okularów dwuogniskowych), która by usuwała konieczność mrużenia oczu itp.

Czas pokaże jak to wyjdzie, szkoda tylko, że noszenie soczewek nie jest obojętne dla oka.
  • #13 11633329
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Ami a czy to coś dziwnego? Bo też tak mam:P Szczerze powiedziawszy wkurza mnie to, że jakieś babole pływają mi po oku. Jest dokładnie jak mówisz, spływają na boki więc trzeba mrugać by je zobaczyć. Obserwuje to tylko rano - pewnie po nocy jakieś mikro babole wpadają do oczu np kurz.
  • #14 11633715
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Karol966 napisał:
    Ami a czy to coś dziwnego? Bo też tak mam:P Szczerze powiedziawszy wkurza mnie to, że jakieś babole pływają mi po oku. Jest dokładnie jak mówisz, spływają na boki więc trzeba mrugać by je zobaczyć. Obserwuje to tylko rano - pewnie po nocy jakieś mikro babole wpadają do oczu np kurz.

Wszyscy tak mają ;-)
  • #15 11633794
    sundayman
    Poziom 26  
    Wszyscy tak mają, tylko że to nie ma nic wspólnego z rogówką....
    Są to tzw. męty ciała szklistego, i znajdują się one w samym oku, a nie na jego powierzchni.

http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99ty_cia%C5%82a_szklistego

Więc nie fantazjujcie o widzeniu "na soczewce", bo to jest wykluczone dość prostymi prawami optyki (co już któryś kolega wspomniał).

przypominam także panom elektronikom, bo jak widać , rzeczywiście słabo jest z wiedzą ogólną, że obraz w oku, zgodnie z tymi dość prostymi prawami optyki :) jest odwrócony. To, że widzimy "prosto" jest zasługą "software'u".

Czyli, de facto, widziane przez nas "męty" ciała szklistego , to są te, które są najbliżej dna oka, i tak naprawdę one się poruszają PRZECIWNIE do ruchu oka (myśląc o tym, że jeśli spoglądamy w prawo, to siatkówka porusza się w lewo) . Jednak, biorąc pod uwagę, że obraz na siatkówce jest jak wspomniałem odwrócony, powstaje wrażenie , że męty podążają ZA kierunkiem patrzenia, co wywołuje wrażenie, że są one na powierzchni oka. (innymi słowy - męty podążają za ruchem oka jako takiego, czyli ich ruch jest zgodny z ruchem siatkówki - tak prościej ?)

Jednak, osoby które nie spały na fizyce, powinny zdawać sobie sprawę, że nie może to być prawda, jako że nie da się ostro sfotografować obiektu znajdującego się na obiektywie aparatu fotograficznego :)

To jeszcze dodam :

Wszystko to nie oznacza, że nie można zrobić soczewki wyświetlającej obraz.
    Nie można tego zrobić "po prostu", traktując tą soczewkę jak ekran LCD.

Ale, jeśliby właśnie wbudować w soczewkę picoprojektor laserowy, który będzie rzutował obraz na siatkówkę (takie kino w oku ), to jak najbardziej.
    Tyle, że to rzeczywiście musiałoby być małe :)

Przypuszczam, że opcje żeby zrobić w samej soczewce układ optyczny, chyba są niewykonalne - podejrzewam, że nie da się wykonać takiego układu w sposób możliwy do umieszczenia w soczewce, i chyba żadna soczewka fresnela tego nie załatwi . Może jakaś technika holograficzna, jeśliby to pozwoliło na skierowanie światła w określonym kierunku ?
  • #16 11651396
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2584
    Mam "trochę :) " do czynienia z optyką i przyznam, ze temat mnie zainteresował. Niestety nie znam jednoznacznej odpowiedzi, aczkolwiek w poniedziałek postaram się poznać. Wydaje mi się, że da się to zrobić.

Oczywiście wszyscy którzy mówią o tym, że nie da się zobaczyć obrazu na powierzchni oka, (jeśli uznamy oko za kompletny obiektyw, a siatkówkę za matówkę/matrycę) mają rację, bo taki obiektyw (oko) jest tak samo jak obiektyw w aparacie przystosowany do "konkretnych zastosowań".

Zwróćcie jednak uwagę, że nie jest tu mowa o ekranie bezpośrednio na oku, a o soczewce kontaktowej na której jest ekran.
    Zmierzam do tego, że kolejna soczewka w obiektywnie, zmienia jego parametry, co za tym idzie ogniskowa się przesuwa.

Inna sprawa, to że w takiej soczewce owszem widać by było obraz z wyświetlacza na niej umieszczonego, ale z jakimkolwiek innym byłby spory problem. No chyba, że soczewka była by w stanie zmieniać ogniskową na bieżąco.

Pozdrawiam.
    CMS
  • #17 11653327
    sundayman
    Poziom 26  
    Cytat:
    kolejna soczewka w obiektywnie, zmienia jego parametry, co za tym idzie ogniskowa się przesuwa.

To prawda, ale jest poważne zastrzeżenie, że do odpowiednich zmian wymagana jest optyka, która jak sądzę, nie ma szansy zmieścić się w soczewce (niestety, nie bez powodu obiektywy mają określoną długość).

Dlatego imho "tradycyjnie", czyli "soczewkowo" tego się nie da zrobić, ale stosując inne rozwiązania już wspomniane - pewnie tak.

Ale to już inna bajka jak sądzę...

Podsumowanie tematu

✨ Centrum Technologii Mikrosystemów na Uniwersytecie Gent opracowało sferyczny wyświetlacz LCD, który może być zintegrowany z soczewką kontaktową. Technologia ta ma potencjał do wyświetlania treści bezprzewodowo, takich jak wiadomości tekstowe. Obecnie wyświetlacz może pokazywać podstawowe kształty, ale naukowcy planują stworzenie autonomicznego, bezprzewodowego rozwiązania. Dyskusja porusza kwestie zasilania, sugerując możliwość użycia fal elektromagnetycznych lub innowacyjnych materiałów, takich jak grafen. Uczestnicy debaty podnoszą również wątpliwości dotyczące widoczności obrazu na soczewce oraz możliwości zastosowania optyki w soczewkach kontaktowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA