logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączanie bezpiecznika po włączeniu komputerów w pracowni.

BURMAR 16 Gru 2011 13:54 8790 48
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego po jednoczesnym włączeniu 16 komputerów z monitorami LCD wyłącza zabezpieczenie i jak bezpiecznie uruchomić taką pracownię?

Przyczyną nie są same monitory LCD, tylko zbyt duży jednoczesny pobór prądu przy załączaniu oraz najpewniej zadziałanie wyłącznika różnicowoprądowego, a nie „zwykłego bezpiecznika” [#10266399][#10279126] Nie zwiększaj wartości zabezpieczenia 25 A — to nie rozwiąże problemu i może być niebezpieczne; instalacja jest wykonana nieprawidłowo i nie ma właściwego podziału na obwody [#10267458][#10279318] Zalecano podział pracowni na mniejsze obwody po 3–4 zestawy komputerowe na jeden obwód, z osobnymi zabezpieczeniami nadprądowo-zwarciowymi i różnicowoprądowymi, np. C10A/B16A oraz 30 mA, najlepiej rozłożone na kilka obwodów/faz [#10266471][#10280933] Przy takiej liczbie zasilaczy impulsowych nie należy załączać wszystkiego naraz; warto też sprawdzić każdy zestaw osobno, bo uszkodzony monitor, kabel albo zasilacz może powodować zwarcie lub dodatkowe upływy [#10266403][#10266507] W praktyce uczestnicy wątku uznali, że ta instalacja wymaga modernizacji przez elektryka, bo w obecnym stanie nie nadaje się do bezpiecznego użytkowania [#10279481][#10279501]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 10266389
    BURMAR
    Poziom 23  
    Ocena: 300
    Witam,
    Mam problem. U kolegi w pracowni komputerowej znajduje się 16 komputerów PC. Do tej pory posiadały one monitory kineskopowe. Od zeszłego tygodnia wymieniono je na monitory LCD. Nie wprowadzano oprócz tego żadnych zmian, z tym że kineskopowe były włączone osobno do gniazd zasilania 230 V. Te nowe LCD są włączane do wyjścia w zasilaczach PCtów. Po włączeniu głównego bezpiecznika (25 A) momentalnie jest on wyłączany tak jakby zasilanie było przeciążone. Jeżeli wyłączę z gniazd 230 V kilka komputerów i później je włączę wszystko jest OK. Czy przyczyną mogą być te monitory LCD zasilane z wyjścia zasilacza PCtów ?
    Prosze o jakąś radę co z tym zrobić.
  • #2 10266399
    kaputo
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    Na początek uściślijmy. Wybija wyłącznik nadmiarowoprądowy (jaka charakterystyka?), czy wyłącznik różnicowoprądowy (jaki prąd różnicowy?)
    Skoro piszesz włączamy wyłączamy to na pewno nie ma tam bezpiecznika instalacyjnego.
  • #3 10266403
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Sprawdzaj po kolei każdy zestaw - odłączając monitor - wygląda, że któryś monitor/kabel/zasilacz powoduje zwarcie.
  • #4 10266471
    darpajdp
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Źle jest wykonana instalacja elektryczna! Nie powinno tyle komputerów być podłączonych na jednym obwodzie, 3-4 komputery na obwód i zabezpieczone wyłącznikiem instalacyjnym o charakterystyce C10A lub B16A + wyłącznik różnicowoprądowy 30mA na każdy obwód. I jeśli jest taka możliwość, należało by rozłożyć obciążenie na 3 fazy.
  • #5 10266490
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    To jak wykonana jest instalacja to jedno ale jeżeli wcześniej działała z CRT to tym bardziej powinna z LCD.

Jakie wcześniej były te monitory CRT?
    Jakie sa teraz monitory LCD?
  • #6 10266503
    mondo_09
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Przy tej ilości komputerów, gdzie zapewne zasilacz jest "włączony" w każdym PCie nie dziwne że taki efekt występuje. Po prostu na starcie potrzebują troszkę mocy. Poczytaj sobie informacji na temat instalacji w salach komputerowych.
  • #7 10266507
    darpajdp
    Poziom 22  
    BURMAR napisał:
    Nie wprowadzano oprócz tego żadnych zmian, z tym że kineskopowe były włączone osobno do gniazd zasilania 230 V.
    Nie pisze czy czasem nie były to gniazda zasilane z innego obwodu a tak mogło być, lub monitory CTR miały "pełny" wyłącznik sieciowy i były nim wyłączane.
  • #8 10266971
    BURMAR
    Poziom 23  
    Serdeczne dzięki za tak dużo porad. Chyba w każdej jest coś co pomoże rozwiązać ten problem. Pracownia jest zamknięta do poniedziałku więc zaraz tam będę sprawdzał wszystko o czym piszecie, ale już dziś coś mi się wydaje, że jeden z PCtów miał wymieniany zasilacz który nie ma przejścia na zasilacz i został podłączony do gniazdka z innej fazy. Nie sprawdzałem też każdego zestawu po kolei (może faktycznie któryś kabel ma zwarcie).Co do wykonanej instalacji to nie mam na to wpływu. Taka już była ale działała. W skrzynce są dwa "hebelki". Na jednym z nich jest napis 25 B.(nie jestem elektrykiem, ja tylko chciałem pomóc).I wszystkie są zasilane z jednej fazy (instalacja pod tynkiem). Ale przed wymianą monitorów działało. Monitory były CRT 15" a teraz są TOSHIBA chyba 16". Te stare CRT nie były wyłączane osobno. Wyłączało się wszystkie zabezpieczeniem hebelkowym.
    Wszystko sprawdzę.
    Dziękuję za pomoc i podrawiam.
  • #9 10267154
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Zadziałało prawidłowe zabezpieczenie bezpiecznika, po prostu za duże obciążenie.
    Jak koledzy już pisali trzeba zmienić zabezpieczenie i zasilanie na odpowiednie.
  • #10 10267458
    darpajdp
    Poziom 22  
    BURMAR napisał:
    Po włączeniu głównego bezpiecznika (25 A) momentalnie jest on wyłączany tak jakby zasilanie było przeciążone. Jeżeli wyłączę z gniazd 230 V kilka komputerów i później je włączę wszystko jest OK.
    Objaw jaki opisałeś to przeciążenie w momencie załączenia zasilania a nie zwarcie, bo jak by było zwarcie i tak ten wyłącznik by się wyłączał.
    Tylko niech ci nie przyjdzie do głowy zwiększanie jego amperażu!!! 25A to i tak za dużo dla tej instalacji!!!
    BURMAR napisał:
    Te stare CRT nie były wyłączane osobno. Wyłączało się wszystkie zabezpieczeniem hebelkowym.

BURMAR napisał:
    W skrzynce są dwa "hebelki".

A może ten drugi"hebelek" był wcześniej od monitorów i obciążenie się rozkładało?
  • #11 10267509
    BURMAR
    Poziom 23  
    darpajd, ten drugi "hebelek" nie wygląda jak typowy bezpiecznik hebelkowy np. 25 B. Nie mam go teraz przed oczami ale z tego co pamiętam był on szerszy od typowego "hebelka". Na pewno nie było podziału na zasilanie monitorów i PCtów. Przewód jest w tynku i przy każdym stanowisku jest podwójne gniazdo.
    cały czas podejrzewam to jedno stanowisko w którym PC jest podłączony do ogólnej instalacji a jego monitor do gniazda z innej fazy.
    A czy przeciążenie ? Tam jest 16 PCtów z monitorami LCD. Jak działało z CRT to i tu powinno działać. Tak mi się wydaje ale nie jestem elektrykiem.
    Jeszcze raz dzięki za każdą sugestie.
  • #12 10267544
    darpajdp
    Poziom 22  
    BURMAR napisał:
    cały czas podejrzewam to jedno stanowisko w którym PC jest podłączony do ogólnej instalacji a jego monitor do gniazda z innej fazy.
    A dlaczego twierdzisz, że z innej fazy zasilany jest? Może przedtem wszystkie monitory były zasilane z gniazd z innej fazy?
    BURMAR napisał:
    A czy przeciążenie ? Tam jest 16 PCtów z monitorami LCD. Jak działało z CRT to i tu powinno działać. Tak mi się wydaje ale nie jestem elektrykiem.

Ja bym spróbował podłączyć najpierw wszystkie monitory w ten sam sposób jak były zasilane stare monitory i zobaczył jak wtedy zachowa się "hebelek". Bo coś mi się tu nie zgadza.
    (tak trochę poza tematem, dziwie się ludziom, którzy podpisują się pod protokółami z pomiarów takiej instalacji, bo według mnie grozi ona pożarem)
  • #13 10267630
    carot
    Poziom 26  
    Ocena: 643
    U mnie w szkole, jest 24 komputery w pracowni i są podzielone na 8 grup po 3 komputery. Każda grupa zabezpieczona bezpiecznikiem 10A. Co ciekawe główny bezpiecznik to ES na 100A! Kabel zasilający skrzynkę jest grubości palca, więc całkiem możliwe, ze u Ciebie nie wytrzymuje. Za duży pobór prądu.
  • #15 10267702
    carot
    Poziom 26  
    Łukasz-O napisał:
    A nie FR?

Wybacz, FR303 dokładnie.
  • #16 10267751
    darpajdp
    Poziom 22  
    carot napisał:
    Co ciekawe główny bezpiecznik to ES na 100A!
    Nie podpowiadaj takich rzeczy komuś kto nie jest elektrykiem bo jeszcze wymieni ten 25A na 100A. Podejrzewam że ten twój ES 100A to nie jest ES(potoczna nazwa wyłącznika instalacyjnego nadmiarowo-prądowego) a rozłącznik typu FR .
  • #17 10267775
    carot
    Poziom 26  
    darpajdp napisał:

Nie podpowiadaj takich rzeczy komuś kto nie jest elektrykiem bo jeszcze wymieni ten 25A na 100A. Podejrzewam że ten twój ES 100A to nie jest ES(potoczna nazwa wyłącznika nadmiarowo-prądowego) a rozłącznik typu FR o prądzie znamionowym 100A.

Juz napisałem, że FR, nie znam się na elektryce jedynie na samochodowej , napisałem tylko co widziałem. A, że nie widziałem napisów, to już inna sprawa.
    Są w ogóle ESy an 100A?
  • #18 10267830
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1505
    carot napisał:

Są w ogóle ESy an 100A?

Esy-floresy -> nie spotkałem.
    Esy - nielimitiesy -> też nie spotkałem.
    Wyłącznik nadprądowy (nadmiarowy)-> tak.
  • #19 10267834
    BURMAR
    Poziom 23  
    "Ja bym spróbował podłączyć najpierw wszystkie monitory w ten sam sposób jak były zasilane stare monitory i zobaczył jak wtedy zachowa się "hebelek". Bo coś mi się tu nie zgadza."

Będzie to trochę trudne, ponieważ stare monitory miały przewody zakończone "wtykiem trapezowym" włączanym do gniazd sieci 230 V a te LCD maja"koniczynki" i mogę je łączyć tylko do wyjść zasilaczy. Ale coś wykombinuję. I muszę uspokoić wszystkich profesjonalistów. Wiem, że jestem amatorem i na pewno nie wymienię tego bezpiecznika 25 A na większy bo wiem czym to grozi. Jeżeli w poniedziałek nie opanuję tematu biorąc pod uwagę Wasze podpowiedzi to przekażę sprawę elektrykowi z prawdziwego zdarzenia.
  • #20 10267943
    darpajdp
    Poziom 22  
    BURMAR napisał:
    Będzie to trochę trudne, ponieważ stare monitory miały przewody zakończone "wtykiem trapezowym" włączanym do gniazd sieci 230 V a te LCD maja"koniczynki" i mogę je łączyć tylko do wyjść zasilaczy.
    Ale "koniczynka" jest od strony monitora a od strony zasilania "trapez". Bierzemy kable od starych monitorów i po problemie.
  • #21 10267973
    BURMAR
    Poziom 23  
    Trochę nie tak. Stare miały trapez do monitora i zwykłą wtyczkę do gniazda sieci i tak były łączone. LCD ma koniczynkę i trapez do zasilacz w PC. Nie mogę starych przewodów od CRT włączyć do LCD bo nie mają koniczynki tylko trapez i nawet siłą ich nie włożę.
  • #22 10267999
    darpajdp
    Poziom 22  
    Ale kabel w kabel można: monitor - koniczynka kabel trapez męski - trapez żeński kabel zwykła wtyczka do gniazdka 230V.
  • #23 10268037
    BURMAR
    Poziom 23  
    No faktycznie ! Co fachowiec to fachowiec. Dziękuję za pomysł.
    Odezwę się w poniedziałek wieczorem. Sam jestem ciekaw: uda mi się to opanować i znaleźć przyczynę czy będę musiał się poddać i poprosić elektryków o pomoc.
    Do poniedziałku.
    Jeszcze raz dziękuję Wszystkim za zainteresowanie tematem i pomoc.
  • #24 10279065
    BURMAR
    Poziom 23  
    Witam ponownie,
    właśnie wróciłem z pracowni. Nadal nie usunąłem usterki ale mam dodatkowe informacje. Otóż Żaden komputer ani monitor nie jest podłączony do innej fazy (tak mi się tylko wydawało). Przeprowadziłem próbę i próbowałem włączać ten "hebelek" przy wyłączonych kilku odbiornikach. Jeżeli wyłączę trzy komputery z gniazd sieciowych wszystko odpala dobrze. Jak je włączę znowu nie mogę włączyć hebelka.
    Myślę więc, że jest to przeciążenie podczas włączania. Podaję parametry tych zabezpieczeń. Ten węższy to 63 A FR 101. Ten szerszy obok niego to P 302 25 A.
    I jednym i drugim mogę wyłączać instalację sieciową. Co jeszcze zauważyłem, Kiedy najpierw włączę ten P 302 a później FR 101 to wszystko odpala dobrze. W odwrotnej kolejności nie daje się włączyć ten P 302. Jak mogę to zrobić, żeby instalacja działała bez przeróbek kabli w ścianie ?
    Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam
  • #25 10279089
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Czegoś tu nie rozumiem. żaden komputer nie jest w jednej fazie czyli masz instalację trój fazową? ten P 302 25 A to wyłącznik różnicowo-prądowy z tego co widzę w google, dlaczego typ AC a nie A? z Twojego opisu wynika, że załączasz wszystkie stanowiska wyłącznikiem jednofazowym... czy ja się gubię czy Ty źle opisałeś? może lepiej narysować schemat jeżeli masz taką możliwość.
  • #26 10279126
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Najpewniej zadziałania dotyczą wyłącznika różnicowo - prądowego. Jednoczesne załączenie takiej ilości komputerów i monitorów... czyli podsumujcie prądy upływu zasilaczy impulsowych i
  • #27 10279189
    darpajdp
    Poziom 22  
    BURMAR napisał:
    Kiedy najpierw włączę ten P 302 a później FR 101 to wszystko odpala dobrze.
    Bo tak powinno się je załączać a w zasadzie powinno się tylko używać FR101.
    Co można poradzić, nie widzę jak instalacja jest wykonana, najprościej podzielić ją na 2 równe części, zamontować drugi wyłącznik różnicowo-prądowe (po jednym na obwód), FR101 może zostać, dołożył powinno się jeszcze 2 wyłączniki nadmiarowo -prądowe (Esy, po jednym na obwód) ale o jakim prądzie, ciężko w ciemno powiedzieć?(według mnie nie większy niż C16A)
    Gregory_bg napisał:
    ten P 302 25 A to wyłącznik różnicowo-prądowy z tego co widzę w google, dlaczego typ AC a nie A?
    Te różnicówki są wykonywane jako AC i A, nie wiem po czym poznałeś, że ta jest AC?
  • #28 10279287
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Po wpisaniu do wyszukiwarki P302 25A ukazał się wyłącznik typu AC i dlatego zadałem te pytanie.
  • #29 10279318
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 294
    Instalacja jest totalnie spartaczona, a oto moje główne uwagi:
    1. Prąd upływu jednego stanowiska komputerowego wynosi 1-3mA, dlatego na jeden wyłącznik różnicowoprądowy nie powinno przypadać więcej, jak 5 komputerów, ponieważ, jak wiadomo zakres działania RCD 30mA mieści się w przedziale 15-30mA.
    2. Instalacja nie jest w żaden sposób zabezpieczona przed zwarciami i przeciążeniami, ponieważ P302 to jest tylko wyłącznik różnicowoprądowy bez członu przeciążeniowego.
    3. W obecnym kształcie nie widzę najmniejszych szans na prawidłowe funkcjonowanie pracowni komputerowej, dlatego proponuję wizytę jakiegoś solidnego elektryka.

EDIT: nie ma żadnych gwarancji, że RCD typu A w tego rodzaju instalacjach jest najwłaściwszym wyborem.
  • #30 10279330
    BURMAR
    Poziom 23  
    Może jeszcze wyjaśnię ten zwrot, ŻE ŻADEN KOMPUTER NIE JEST WŁĄCZONY DO INNE FAZY. Chodziło o to, że myślałem, że wszystkie komputery wraz podłączonymi do nich monitorami są zasilane z jednej fazy a jeden z monitorów (połączony z jednym z komputerów przewodem VGA) jest zasilany z innego gniazdka (czyli innej fazy).(bo zasilacz tego komputera nie miał wyjścia zasilania na monitor). Tak jednak nie jest.Wszystkie komputery są włączone do gniazdek tej samej fazy a do tych komputerów włączone są monitory LCD.Po włączeniu "hebelka" całość odpala jednocześnie. Przed remontem były monitory CRT i je odpalało się po kolei kiedy komputery już pracowały.
    Co do instalacji to wygląda ona tak, z z licznika energii wyprowadzony jest potrójny przewód 3 x 2,5 do P 302 (25 A) i FR 101 (63 A). Z nich do jednego przewodu 3 x 2,5 wmurowanego w ścinę , z którego są odgałęzienia do 16 gniazd z uziemieniem.
    Dodam też, że każdy z zasilaczy komputera ma bezpiecznik wewnętrzny 1,5 A/250 V a monitory LCD 1A/250 V.
    Wydaje mi się więc, że skoro wszystko włączę jednocześnie to dlatego wyrzuci ten różnicowy. Mam pytanie czy nie można na przykład zmienić tego różnicowego na większy (skoro ten FR 101 jest na 63 A). Słyszałem też, że są bezpieczniki , które w symbolu mają A lub B i te z B nie dzadziałąją tak szybko jak A.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pracowni komputerowej z 16 komputerami PC, po wymianie monitorów CRT na LCD, wystąpił problem z wyłączaniem bezpiecznika (25 A) przy włączaniu zasilania. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być przeciążenie instalacji elektrycznej, ponieważ monitory LCD są zasilane z wyjść zasilaczy komputerów, co zwiększa pobór mocy. Wskazano na niewłaściwe wykonanie instalacji, zalecając podział obciążenia na mniejsze obwody oraz zastosowanie wyłączników różnicowo-prądowych (RCD) o odpowiednich parametrach. Użytkownik planuje skonsultować się z elektrykiem, aby poprawić instalację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA