logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DC Servocontroller by ELM

macgyver4 27 Gru 2011 20:41 7516 6
REKLAMA
  • DC Servocontroller by ELM

Witam.Jest to moja pierwsza konstrukcja prezentowana w dziale DIY proszę więc o wyrozumiałość za ewentualne błędy.Prezentowana konstrukcja to moja kopia projektu serwokontrolera DC opartego na projekcie Link.Jest to modyfikacja znanego projektu elm-chan dostępnego na stronie Link.Sterownik jest jeszcze w fazie uruchamiania,docelowo planuję wykonać jeszcze 2 sztuki a całość będzie zabudowana w powstającej powoli frezarce CNC. Sterownik wykonany na płytce jednostronnej,opis i same ścieżki wykonane metodą termotransferu.
    DC Servocontroller by ELM DC Servocontroller by ELM

Koszt elementów ok. 150 zł na jeden sterownik,kluczowe elementy tj. Atmega88, drivery oraz tranzystory IRFP260 kupione w TME.Nie zamieszczam plików z projektu gdyż są one dostępne pod wskazanym wyżej linkiem.Wstępny projekt frezarki CNC znajduje się Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    macgyver4
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: elektronika przemysłowa
    macgyver4 napisał 263 postów o ocenie 46, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Polska ....chyba;). Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 10312012
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472
    Niewiele modyfikacji widzę tutaj ;) Ale mnogość modyfikacji tego sterowania przyprawia o zawrót głowy, osobiście mam wersje gdzie kosz elementów to około 40-60zł i też śmiga i łączy się z z serwo tuningiem. Z tego co widzę frezarka zaprojektowana w GoogleSketchUp-ie

Jeśli chcesz pooglądać modyfikacje to pogrzeb na cnc zone pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10313487
    macgyver4
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Zgadza się, przejrzałem kilka wątków na cnczone i wybrałem tą wersję sterownika UHU,mam zamiar umieścić tutaj opis uruchamiania oraz strojenia servokontrolera przy pomocy programu servo tunning.
  • REKLAMA
  • #4 10313499
    PETERS
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Czy ta wersja sterownika ma jakiś zabezpieczenia nadprądowe ??
    Napisz coś więcej o uruchomieniu i strojeniu serw na tym sterowniku.
  • #5 10316085
    macgyver4
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Ta wersja sterownika ma zrealizowany pomiar prądu na boczniku pomiarowym,są inne wersje bardziej rozbudowane które wykorzystują np. przetworniki LEM.Prezentowany sterownik to PID a idea strojenia i regulacji polega na skonfigurowaniu poprzez program Servo Tunning takich parametrów sterowania silnikiem DC sprzężonym z enkoderem aby uzyskać właściwą reakcję ukł. napędowego na sygnały z enkodera,właściwy moment trzymający itp.
  • REKLAMA
  • #7 10356940
    olollo
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Też latem robiłem ten sterownik i powiem, że z servem 50W chodzi bardzo ładnie ale z mocniejszym 250W i 40V coś się często scalaki IR2184 psuły może to przez to, że w podstawce były umieszczone. Czywedług was dobrze zestroiłem servo fotka niżej.
    DC Servocontroller by ELM

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono konstrukcję serwokontrolera DC, który jest modyfikacją projektu ELM-chan. Użytkownik zaprezentował swoją wersję sterownika, który jest w fazie uruchamiania i planuje zbudować kolejne egzemplarze do frezarki CNC. Koszt elementów wynosi około 150 zł, a kluczowe komponenty to Atmega88, drivery oraz tranzystory IRFP260. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami, wskazując na różne wersje sterowników oraz ich modyfikacje. Pojawiły się pytania o zabezpieczenia nadprądowe oraz o proces strojenia serw przy użyciu programu Servo Tunning. Wspomniano również o problemach z układami IR2184 przy wyższych mocach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA