logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie dane zbiera telefon komórkowy i jak ograniczyć inwigilację smartfona?

vorlog 11 Lut 2012 00:22 2154 6
REKLAMA
  • #1 10526919
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2585
    Może czas rozstać się z telefonem komórkowym?
    Niby człowiek Bogu ducha winien, a jednak jakiś niepokój się wkrada.
    Wolność, równość, demokracja, niech to szlag...
    http://lazacylazarz.nowyekran.pl/post/52082,inwigilacja-przez-komorke-instrukcja-obslugi
    V.
  • REKLAMA
  • #2 10526951
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    No co, bez komórki żyć nie możesz? Ja swoją biorę jak wychodzę do roboty- gdzie mogą inwigilować mnie do woli, na wszelkie możliwe sposoby, z utrwalaniem odgłosów układu trawiennego do woli. Tak samo jak kopiować kontakty/SMS z mojej karty oraz treści rozmów - umawiam się zasadniczo tylko z kobietami stanu wolnego i o nieposzlakowanej opinii partyjnej. A z mężatkami tylko "live". Interesy w dziedzinie handlu bronią, ludźmi, dragami i mat. rozszczepialnymi prowadzę tylko z budek TP.SA, ewentualnie w trakcie prywatnych spotkań, posługując się szyfrem nie do złamania - dla przeciętnego zjadacza chleba treść takiej rozmowy to bajdurzenie o polityce, kobitkach i pogodzie. Więc co mi to przeszkadza? Nawet nie przeszkadza mi to że wiedzą gdzie aktualnie przebywam - jeśli wykładnią tej informacji jest miejsce zalogowania mojego terminala GSM :)
  • REKLAMA
  • #3 10527017
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5165
    E...tam, zaraz ingiwilacja, zostaw telefon w domu, poza tym jeżeli masz anonimowy pakiet startowy i aparat z bazaru jesteś ,,Anonimo Veneciano". Gorzej, a o tym słyszałem, może plotka, może nie, że nowe dowody osobiste będą miały wbudowany RFID i będzie przymus administracyjny noszenia ich przy sobie. A potem to już wszczepiony mikroukład do mózgu, którego zaekranowanie spowoduje natychmiastowa smierc :cry:
  • REKLAMA
  • #4 10527022
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2585
    Wiesz jak to jest, tymczasowo rzeczywiście mi to zwisa kalafiorem, ale jak już kiedyś dostanę się do GTW, to poczuję się zagrożony :|
    V.

Dodano po 9 [minuty]:

Krzysztof, co do RFID- (jak wygrzebię linka to wrzucę)- w Tajlandii czy innym Tajwanie zrobili to prościej i dyskretniej- mikrochipy w płatkach śniadaniowych, ponoć to był tylko eksperyment :)
    V.
    O, jest podobny art:
    http://www.wolna.tv/czytniki-rfid-w-jedzeniu-pod-chwytliwa-nazwa-nutrismart-2011_95f889ce6.html
  • #5 10527726
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    vorlog napisał:
    To jeszcze wymaga jakiegoś wysiłku ze strony inwigilatora. Ale pomyśl sobie jakie pole do popisu ma tutaj google i jego system na smartfony - android. Ludzie sami się do tego pchają a potem google wie o nich wszystko - kontakty do znjomych, rozmowy, smsy, maile, łącznie z pozycją GPS.
  • REKLAMA
  • #6 10542869
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Najgorsze jest to że rządy wychodzą z tego założenia że jeżeli obywatel jest uczciwy to nie ma nic do ukrycia i nie powinien się sprzeciwiać temu aby rząd , odpowiednia instytucja a nawet szerokie grono społeczeństwa mogło wiedzieć co robi, gdzie przebywa co kupuje ile zarabia jakie ma poglądy, z kim i o czym rozmawia itd. no bo przecież czemu ma to ukrywać przecież jeżeli nie łamie prawa nie ma nic na sumieniu więc dlaczego miało by być to zatajone przez niego.Ale o prywatności osobistej, tożsamości jednostki i jej poczuciu bezpieczeństwa w aspekcie psychologicznym nikt nie mówi bo paragrafy nie potrafią jeszcze tego określić lub nikt znający się na prawie nie ma wiedzy i wykształcenia w tym kierunku. No i dożyliśmy tych czasów gdzie sci-fi sprzed już 10 czy przynajmniej 20 lat staje się rzeczywistym problemem do rozwiązania. Domniemanie niewinności zaczyna działać przeciwko nam ech co za czasy.
  • #7 10547190
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Robi wrażenie....
    Ciekawe jak to jest z ręcznym wyborem sieci (czego chyba nikt nie robi).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy inwigilacji ludzi za pomocą telefonów komórkowych, z naciskiem na obawy związane z prywatnością i bezpieczeństwem. Uczestnicy rozmowy podnoszą kwestie dotyczące możliwości śledzenia lokalizacji, zbierania danych osobowych oraz wpływu technologii, takich jak systemy Android, na prywatność użytkowników. Wskazują na rosnące zaufanie do rządów, które argumentują, że uczciwi obywatele nie mają nic do ukrycia, co prowadzi do naruszenia prywatności. Pojawiają się również spekulacje na temat przyszłych technologii, takich jak RFID w dokumentach tożsamości oraz mikrochipy w żywności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA