logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz "Dwu-dniowy" (żeby nie było, że wszystko ma być tip-top)

04 Mar 2012 18:22 11872 18
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 10634473
    sebagnych
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ile ten transformator ma W.
    I jak się sprawuje ten LM1036 bo sobie kupiłem dwie sztuki i nie mam zastosowania.
    I co tam pisze we prawym górnym rogu?
  • #3 10634550
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    dj-MatyAS napisał:
    Niestety - w pracach czysto mechanicznych dopiero początkujący, więc nie obyło się bez wpadki ...

Oczywiście najlepiej na "młodego" zrzucić :D
    Nie ma się do czego przyczepić. Wiem jak to jest robic wzmacniacz w pośpiechu - gra, to zostawiamy tak jak jest. Chociaż jak tak patrzę do środka to w niejednej mojej przemyślanej konstrukcji nie ma takiego porządku jak tutaj.
    Takie mam pytanie odnośnie tych wskaźników wysterowania gdzie mógł bym takie dostać? Widziałem na alledrogo ale ceny troche wysokie.
  • REKLAMA
  • #4 10634971
    vip1993
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Konstrukcja jak na stworzoną w 2 dni dość dobrze zrobiona, w środku dużo miejsca, wszystko jakoś poukładane.
    Chciałem się zapytać o schemat selektora wejść.
    Pozdrawiam.
  • #5 10635221
    ElectroTom
    Poziom 25  
    Ocena: 203
    Jak na taki czas niezła robota. Może jeszcze gniazdo słuchawkowe dorobić.
    Pozdrawiam.
  • #6 10635963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10636180
    CiągleSięUczę
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam ;)

Ciesze się że ktoś używa jeszcze mierników VU jako wskaźników...

Ps jeśli syn nigdy nie wykonywał zabaw z elektroniką typu lutowanie i wiercenie to i tak zdolna bestia z niego, jak i dobry nauczyciel (chwała że ktoś jeszcze chce uczyć syna, ba pozazdrościć takiego ojca, jak sam bym miał takie to kto wie, może by coś ciekawego wyrosło ze mnie:P )

A teraz do urządzenia, szału nie ma, układy dość oklepane, wykonanie na prędkiego choć i tak schludniejsze niż w nie jednej konstrukcji robionej długimi godzinami :P
  • #8 10637603
    ledniowski99
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jaki koszt takiego wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #9 10638059
    redliniak1996
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Ile sprzętu na szafce=). Mniejsza o to. Jak podłączyłeś wskaźniki? No bo chyba nie na wyjściu.
  • REKLAMA
  • #10 10638502
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10641406
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    dj-MatyAS napisał:
    Na jednym ze zdjęć widać - przez potencjometr montażowy, przez diodę z wyjścia
    No widać i widać, że jest on jakby w powietrzu (na drutach), trochę mało profesjonalne podejście. Użyłbym choć kawałek płytki uniwersalnej.
    dj-MatyAS napisał:
    Gdyby chcieć robić od podstaw (wszystkie elementy kupować)
    No właśnie, nie opłaca się. Nawet gdyby mieć wszystkie części to lepiej kupić coś z unitry uszkodzonego za 30-50zł niż trawić płytki i wiercić otwory w obudowie.
  • #12 10641541
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10641849
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    dj-MatyAS napisał:
    specjalnie do tego robić płytkę...ale poco?
    Nie robić specjalnie tylko zastosować uniwersalną. A po co? Dla estetyki, bo wszędzie płytki a tu między nimi jakieś elementy wiszące. Przyznaj szczerze, czy to nie psuje całego wykonania? Powiem więcej skoro sam rysowałeś ścieżki to mogłeś cztery więcej zrobić na płytce końcówki i tam to umieścić.
  • #14 10641967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 10642156
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    dj-MatyAS napisał:
    czy naprawdę musi być na tip-top
    No nie, ale chciałeś krytykę :D
    Czy wszyscy muszą tylko chwalić?
  • #16 10642887
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 10644237
    kulfon16
    Poziom 13  
    Ocena: 95
    Jak były wykonywane otwory pod gniazda chinch? Frezarką czy dziurka i pilnik? Bo z tego co widze są dość dokładnie spasowane z kołnierzem gniazda. Czy wskaźniki działają prawidłowo?
  • #18 10645203
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 10698743
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Ech, niby na szybko, a i tak widać Twoją rękę (prace "mechaniczne" przy obudowie). Fajnie, że wspólne "zabawy" w DIY łączą pokolenia. Gdyby konstrukcja powstała w trzy dni, to strach się bać. :)
    Dj-MatyAS przyzwyczaił nas do pewnej "jakości" swych popełnionych konstrukcji, czyli w środku panuje większy ład a na zewnątrz ładne opisy. Niemniej jeśli chodzi "priorytety" to wzmacniacz prezentuje się naprawdę okazale.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy wzmacniacza audio, który został stworzony w krótkim czasie z wykorzystaniem komponentów takich jak TDA 2052, LM 1036 oraz TDA 1029. Użytkownik opisał proces montażu, w którym jego syn brał aktywny udział, co podkreśla wartość edukacyjną projektu. W odpowiedziach pojawiły się pytania dotyczące specyfikacji transformatora (50 W), schematu selektora wejść oraz kosztów budowy wzmacniacza, które szacowano na około 150 zł. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na estetykę wykonania oraz funkcjonalność wskaźników wysterowania, a także podzielili się doświadczeniami związanymi z lutowaniem i montażem. Wzmacniacz, mimo że wykonany w pośpiechu, został oceniony jako solidny projekt DIY.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA