logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejna skrzynka na TDA2040

PrezesSkt 23 Gru 2006 00:35 5469 22
REKLAMA
  • Kolejna skrzynka na TDA2040
    Witam chciałbym zaprezentować efekt mojej dwudniowej pracy.
    Jest to wzmacniacz z przedwzmacniaczem regulacją tonów i głaśności oraz wskażnikiem wysterowania na 5 ledach .
    Koszt to około 10pln za 2x tda2040 reszte żeczy miałem w domu.
    Wszystko wsadziłem w starą obudowe po tunerze unitry tylko przedni panel zrobiłem z żebrowanej blachy aluminiowej.
    Prosił bym o jakieś komentarze i opinie gdyż to jest mój pierwszy projekt który prezentuję na elektrodzie.
    Załączniki:
    • Kolejna skrzynka na TDA2040 DSC02369.JPG (144.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejna skrzynka na TDA2040 DSC02366.JPG (145.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejna skrzynka na TDA2040 DSC02365.JPG (154.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejna skrzynka na TDA2040 DSC02360.JPG (122.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolejna skrzynka na TDA2040 DSC02359.JPG (115.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Specjalizuje się w: hardware
    PrezesSkt napisał 291 postów o ocenie 6, pomógł 35 razy. Mieszka w mieście Korolówka Osada. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3361493
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    trzeba Cie pochwalic za chęci ale.... mogłbys sie troche bardziej postarac. Kable w srodku porozwalane nie boisz sie ze zrobią jakies zwarcie??
  • REKLAMA
  • #3 3362335
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Zwarcia nie będzie kable są dobrze poizolowane.
  • #4 3362614
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2598
    Bez urazy ale ten przedni panel jest paskudny nie mowiac juz o tym ze wskaznik wysterowania jest krzywo (a poza tym przydaly by sie dwa - dla obu kanalow)
  • #5 3362618
    parafka
    Poziom 20  
    Ocena: 181
    Następne projekty będą lepsze.
    Ze swojego doświadczenia polecam pracować
    dorywczo. Pozwoli to na dokładniejszą robótkę.
    Twoje 2 dni to za szybko. Sobie za taki wzmacniacz
    postawiłbym lufkę bo już stary jestem.
    Ty pewnie jeszcze jesteś młody i daję Ci 4 bo zakładam, że gra toto w miarę dobrze.
    Teraz za to już wiesz ile trzeba się nadłubać.
    Powodzenia na dalszej drodze życia.
  • #6 3362654
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Robiłem z tego co miałem .
    Parafka dzięki zo pozytywną opinie właśnie najwięcej czsu mi zbrało dobranie odpowiedznich tranzystorów do przedwzmacniacza ale w końcu dobrałem i jakość naprawde zaskoczyła mnie samego.
  • REKLAMA
  • #7 3362685
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    estetyka marna. W tym dziale przede wszystkim ocenia się pomysł i wykonanie, a więc i wygląd. myślę, że po doprowadzeniu panelu przedniego i tylnego do jakotakiego wyglądu można byłoby ocenić tę konstrukcję nawet na 5/6. Zobacz wzmacniacze kolegi Trzygrosze. Robione są z odpadów, a do wyglądu przyczepić się nie można.
  • REKLAMA
  • #8 3362696
    flashrider1989
    Poziom 17  
    Właśnie powiedz jak jest z dźwiękiem , czy nie ma żadnego przydźwięku z trafa bo kable sygnałowe chyba nie są ekranowane?
  • #9 3363370
    kruklife
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    bez urazy ale lipa.....
  • #10 3363982
    ATOMICH 007
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Rzeczywiście łopatologiczne wykonanie. Brzydko wykończony przód i tył też niespecjalnie. Ale trzeba nad sobą pracować.
  • #11 3364121
    Krzychu_185
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    z jakiego radia jest ta obudowa?? co do wykonania przodu to sie nie postarałeś za bardzo, to ze zrobiłeś w tylko dwa dni to cie nie usprawiedliwia bo jak sie robi to porządnie
  • #12 3365127
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Obudowa będzie malowana łaćznie z przednim i tylnim panaelem po swiętach wrzuce zdjęcie. Przedzwięków żadnych nie ma część kabli jest ekranowanych, ale nie wsystkie.. Obudowa jest po tunerze unitry.
  • #13 3365155
    matielektro
    Poziom 15  
    heh jak ktos kiedys powiedział licza sie checi, ale estetyka tez jest wymagana;) Ogolnie rzecz biorac skoro ktos wystawił swoje dzieło to pewnie włozył w nie wiele swojej pracy. Mysle, ze zmiana obudowy zmieni pogląd na ten wzmacniacz:] Szkoda, ze wiekszosć wzmacniaczy jest na TDA:( Przeciez STK nie gryza;p
  • #14 3367593
    flashrider1989
    Poziom 17  
    no tak ale oryginalne stk jes strasznie drogie a tda proste i tanie :)
  • #16 3377007
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Hej,

Przedni panel to taki jakis dziwny (wiocha)
    Kable nie ekranowane
    Masz balagan z tymi kablami

Napisz cos o zasilaniu : moc trafa, jake filtrowanie,
    mostek prostowniczy

Nie masz zadnych brumow przy rozkreceniu galki na maxa i nie podlaczeniu sygnalu wejsciowego ?

Pozdrawiam :D

P.S.
    Dobrze widze...? Kondensator filtrujacy to 2200uF/40V ???
  • #17 3380901
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Wzmaicniacz spoko, ale jest to ale:
    1)zmien przedni panel
    2)przejedz tylni panel papierem sciernym, albo wyczyść w jakiś inny sposób
    3)poukładaj kable w środku.
  • #18 3381084
    zydek89
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kawal dobrej roboty
    nie przejmuj się tymi opiniami wyżej
    są tu zazwyczaj ludzie ktorym wszystko nie pasuje
    i napewno nie zobaczysz tu nigdy ich projektu :)
  • #19 3382049
    macio8888
    Poziom 22  
    Ydek, ja myśle, ze powinien się troszke przejąć, po to tutaj siepokazuje tez swoje rzeczy, zeby inni podpowiedzieli Ci co możesz zrobić, zeby to bylo efektowniejsze. Jeśli chcesz zobaczyć mój projekt to zapraszam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic632439.html
    Nikt nie jest doskonały to oczywiste, ale poto jest to forum, zeby nie stać w miejscu tylko iśc do przodu.
    Ja dałem autorowi postu 3 wskazówki, po których jego wzmacniacz wyglądałby o niebo lepiej.
    pozdrawiam
  • #20 3382081
    zydek89
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    macio8888
    heh no projekt tez fajny ale u Ciebie tez bym mogl napisać ze obudowa nie jest najlepsza jak każdy bot na tym forum
    to oczywiste w dzisiejszych czasach liczy się kasa i napewno jak bys mial na lepszą obudowę to bys kupil
    a nie wszystkich stać i każdy robi z tego co ma
    a jak ktoś wogole robil jakiś projekt od podstaw to wie że obudowa to najcięższa rzecz żeby ją dopasować itd :]
  • #21 3382420
    macio8888
    Poziom 22  
    No obudowa to wiadomo - najgorsze, wiadomo, ze każdy robi z tego co ma.
    Ja wcale nie pisałem, ze moj projekt jest super i w ogole, też sie licze z kasą, jakbym miał duzo to pewnie bym zrobił jakas chromowaną, albo pozłacaną, bo co to za sztuka jak sie ma kase.
    W konstrukcji Kolegi PrzesSkt, przód możnaby było zrobić np. z plastiku i już by lepiej wyglądało(np. kawałek obudowy ze starego TV), a tył wystarczy przeszlifoawć papierem ściernym i juz wygląda to ładniej. Kable to 5 minut roboty i wszystko łądni epospinane we wiązki i poukładane, więc te modyfikacje nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pieniędzy.
    pozdrawiam macio8888
  • #22 3388353
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    obudowa straszna. Mam nadzieję, że po malowaniu będzie to jakoś wyglądać. Te płytki krzywo poucinane przykręcone do przedniego panelu... włosu dęba stają. Ocena 6/10
    PZDR
  • #23 3389289
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    barteusius napisał:
    Witam,
    obudowa straszna. Mam nadzieję, że po malowaniu będzie to jakoś wyglądać. Te płytki krzywo poucinane przykręcone do przedniego panelu... włosu dęba stają. Ocena 6/10
    PZDR

To co jest tam krzywo poucinane to uklady ktory zdaje sie kolega mial gotowe wyjete z czegos i wstawil do swojego wzmaka :)

Podsumowanie tematu

✨ Prezentowany projekt to wzmacniacz audio oparty na układzie TDA2040, wyposażony w przedwzmacniacz z regulacją tonów i głośności oraz wskaźnik wysterowania na 5 diodach LED. Całość została zamknięta w obudowie po tunerze Unitry, z przednim panelem wykonanym z żebrowanej blachy aluminiowej. Koszt układów TDA2040 wyniósł około 10 PLN za dwa sztuki, pozostałe elementy pochodziły z posiadanych zapasów. Wykonanie wzmacniacza zostało ocenione jako szybkie (2 dni), co wpłynęło na estetykę i porządek wewnątrz – zwracano uwagę na nieuporządkowane kable i krzywo zamontowany wskaźnik wysterowania. Zasugerowano poprawę estetyki panelu przedniego i tylnego, lepsze ułożenie okablowania oraz ewentualne malowanie obudowy. Dyskutowano o braku przydźwięków, mimo że nie wszystkie kable sygnałowe są ekranowane. Autor potwierdził, że część kabli jest ekranowana, a zasilanie opiera się na transformatorze i mostku prostowniczym z kondensatorem filtrującym 2200uF/40V. W dyskusji pojawiły się porównania do innych wzmacniaczy, m.in. z układami STK, które są droższe, oraz sugestie, że estetyka i porządek w wykonaniu są równie ważne jak jakość dźwięku. Wskazano, że projekt jest dobrym początkiem, ale wymaga dalszej pracy nad wykończeniem i organizacją wnętrza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA