logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zawór , gdzie są wklady starego typu do kupienia?

23 Maj 2012 19:39 11982 6
REKLAMA
  • #1 10927422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 10927543
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1652
    Miałem podobny problem kilka lat temu.
    Kupiłem zawód z gwintami zewnętrzymi i wymieniłem rurkę z nakrętką w kaloryferze.

Poniżej zdjęcie zaworu i szkic elementów.

Jaki zawór , gdzie są wklady starego typu do kupienia? Jaki zawór , gdzie są wklady starego typu do kupienia?
  • REKLAMA
  • #3 10930274
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10930911
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1539
    Na tym zdjęciu u góry ten gwint męski (wyjście) wcale nie wygląda na 3/8!!! To jest stary typ zaworu grzejnikowego (bez głowicy termostatycznej), który lubił przeciekać na wrzecionie przy częstym pokręcaniu. Gwint "wyjścia" nie ma znaczenia, gdyż w skład zaworu wchodzi także ta "rurka z nakrętką w kaloryferze", przy czym gwint tej rurki jest zawsze taki sam, jak gwint "wejścia" do zaworu. Gdy się wymienia zawór, to należy to zrobić w całości, gdyż stożek jest u producenta doszlifowany do danego zaworu (nie tylko typu, ale nawet i egzemplarza, stąd niewskazane jest zamienianie ich pomiędzy różnymi zaworami). Tę starą "rurkę z nakrętką" trzeba wykręcić z kaloryfera a nową - tę będącą częścią nowego zaworu - trzeba do grzejnika wkręcić, pamiętając o nałożeniu pakuł i PASTY DO GWINTÓW na gwint zewnętrzny i o nieuszkodzeniu stożka (w razie uszkodzenia z zaworu napewno będzie się lać, gdyż połączenie jest na szlif). tę część zaworu się wkręca do kaloryfera specjalnym kluczem, wkładanym do wewnątrz tej "rurki" a w razie braku można wkecić żabką, chwytając za rurkę (ale nigdy nie za stożek). Oczywiście do gałązki zasilającej wkręca się zawór (pamiętając o pakułach i paście) a następnie skręca się obie części zaworu kluczem (płaskim lub nastawnym, ale unikać "szweda", by nie pokaleczyć nakrętki).
  • REKLAMA
  • #5 10930923
    LA72
    Poziom 41  
    Od prawie 4 lat mam takie zawory pomontowane w domu i nie narzekam.
    Jeśli chodzi o rurkę to ma faktycznie 3/4".
    Po wykręceniu starej ta pasowała u mnie idealnie. Ten tzw. sznurek to uszczelnienie starego typu :D
    Jak robiłem instalację wodną w miedzi to już stosowałem taśmę silikonową. Nie ruszał jej płomień palnika.
  • #6 10931012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10931111
    LA72
    Poziom 41  
    Rurki można kupić w kilku wymiarach, ja potrzebowałem 5cm łącznie.
    Dzięki różnym wymiarom rurki mogłem zmieścić się w starym miejscu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wymiany starego zaworu grzejnikowego, który ma gwinty 1/2'' (żeńskie) i 3/8'' (męskie). Wskazano, że wymiana na nowy zawór wymaga zachowania podobnych wymiarów, aby nie przestawiać kaloryfera. W odpowiedziach podano, że można zastosować zawory z gwintami zewnętrznymi oraz wymienić rurkę z nakrętką w kaloryferze. Zauważono, że gwint męski nie zawsze jest 3/8'', a wymiana powinna obejmować całość zaworu, aby uniknąć przecieków. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi rodzajami uszczelnień oraz wymiarami rurki, które można kupić w różnych długościach, co pozwala na dostosowanie do starych miejsc instalacji.
REKLAMA