Poprawiłem tytuł na zgodny z zasadami działu.
LordBlick
Jako,że to mój pierwszy post tutaj, to się najpierw przywitam: Witam!
a teraz przejdźmy do meritum sprawy.
chcę zrobić płytkę przyłączeniową w oparciu o uP Atmega128 z wtyczkami (by nie musieć lutować wszystkiego, co podłączam tam). znalazłem taki układ:
schemat układu
oczywiście zrobię to trochę większe i dołączę wyprowadzenia pinów coś w rodzaju tych tutaj:
Link
Programator chce mieć zewnętrzny (bo może będę go używał do innych układów).
ale teraz mam pytania następujące:
1. czy schemat z linka 1-szego jest ok?
2. czy da się to zrobić wytrawianiem płytki w domu z użyciem pisaka?
3. przeglądając datasheet widziałem, że wejścia napięć (VCC,AVCC) są w różnych miejscach uP. jak je połączyć do tego samego wyjścia ze stabilizatora napięcia?
4. na wejście stabilizatora w schemacie w linku1 wchodzi 5VDC, prawda?
5. jeżeli 4 to tak, to wystarczy podać tam wyprostowane napięcie z tranformatora 5V? czy lepiej zmienić ten układ zasilający na: podobny do tego (rys. 10 - na dole)
6. czytając ten temat na forum wyczytałem,że kondensatory muszą być możliwie blisko uP. jak to pogodzić z ptk 4 i 5?
7. jak oszacować moc maksymalną pobierana przez układ?
z góry dziękuje za pomoc.
LordBlick
Jako,że to mój pierwszy post tutaj, to się najpierw przywitam: Witam!
a teraz przejdźmy do meritum sprawy.
chcę zrobić płytkę przyłączeniową w oparciu o uP Atmega128 z wtyczkami (by nie musieć lutować wszystkiego, co podłączam tam). znalazłem taki układ:
schemat układu
oczywiście zrobię to trochę większe i dołączę wyprowadzenia pinów coś w rodzaju tych tutaj:
Link
Programator chce mieć zewnętrzny (bo może będę go używał do innych układów).
ale teraz mam pytania następujące:
1. czy schemat z linka 1-szego jest ok?
2. czy da się to zrobić wytrawianiem płytki w domu z użyciem pisaka?
3. przeglądając datasheet widziałem, że wejścia napięć (VCC,AVCC) są w różnych miejscach uP. jak je połączyć do tego samego wyjścia ze stabilizatora napięcia?
4. na wejście stabilizatora w schemacie w linku1 wchodzi 5VDC, prawda?
5. jeżeli 4 to tak, to wystarczy podać tam wyprostowane napięcie z tranformatora 5V? czy lepiej zmienić ten układ zasilający na: podobny do tego (rys. 10 - na dole)
6. czytając ten temat na forum wyczytałem,że kondensatory muszą być możliwie blisko uP. jak to pogodzić z ptk 4 i 5?
7. jak oszacować moc maksymalną pobierana przez układ?
z góry dziękuje za pomoc.