logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proxxon MICROMOT 50 do PCB – zasilanie, statyw 20mm, zaciski <1mm – opinie?

marcin1990 02 Wrz 2012 23:03 10125 11
REKLAMA
  • #1 11273253
    marcin1990
    Poziom 14  
    Witam,
    Potrzebuje zakupić jakąś wiertarkę do PCB. Zastanawiam się nad proxxon MICROMOT 50. Wiele osób ją poleca, cena jest całkiem niezła ale mam kilka pytań:
    Po pierwsze potrzebny jest zasilacz:
    Czy jest możliwość zasilania wiertarki z zewnętrznego zasilacza samoróbki bez obcinania wtyczki (utraty gwarancji)? Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia wtyczki tej wiertarki a 90 zł za niestabilizowany zasilacz 40 W to trochę przesada.

Po drugie statyw:
    Zależy mi na statywie tego typu:
    Proxxon MICROMOT 50 do PCB – zasilanie, statyw 20mm, zaciski <1mm – opinie?
    Niestety standardowe stojaki mają średnice obejmy 43mm proxxon ma 20mm ale zastanawiam się czy dało by się zamontować wiertarkę do większego stojaka tylko zamiast "łapać" na samym dole to przymocować za szersza część wiertarki ?

Po trzecie zaciski
    W zestawie jest 6 zacisków : 1.0, 1.5, 2.0, 2.4, 3.0 i 3.2 mm co z wiertłami <1mm ? Da się je zamontować czy trzeba kupować wiertła z poszerzanym trzonkiem ?

A może macie inne ciekawe propozycje ?
    Z góry dziękuje za pomoc.[/quote]
  • REKLAMA
  • #2 11274018
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    Witam

Ze swojej strony polecam tanią - za ok 30PLN wiertarkę z Allegro.
    Np. tą:
    mini-wiertarka-precyzyjna-12v

Mam taką 10 lat i nie narzekam. Wiercę bez stojaka - z ręki.
    Żeby wiertło nie "chodziło" po płytce skracam jego długość - łamię je.
    Krótkie wiertło jest bardzo sztywne.

Do tego tani zasilacz też z Allegro i gotowe.
    Np. taki:
    zasilacz-stabilizowany-9v-4-0a

Powienien mieć powyżej 2.5A @ 9V żeby był pewien zapas.
    Zasilanie wiertarki i zasilacza proponuję przerobić na bananki.
    Zasilacz ok 9V. Wiertarka pracuje na niskich obrotach, ale wiertła wolno się zużywają.

Wiertła 0.8mm polecam HSS (stal szybko tnąca)
    Wiertła 1mm - te powlekane tytanem i molibdenem - złocone końcówki :D
  • #3 11274124
    marcin1990
    Poziom 14  
    Hmm prawdę mówiąc myślałem o czymś lepszym. Miałem tanią wiertarkę ale niestety ma już straszne luzy na łożyskach :/
  • REKLAMA
  • #4 11274209
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    marcin1990 napisał:
    Hmm prawdę mówiąc myślałem o czymś lepszym. Miałem tanią wiertarkę ale niestety ma już straszne luzy na łożyskach :/

To prawda ma luzy. Jak już wspominiałem skrócenie wiertła żeby wystawało do 10min z wiertarki elminuje problem luzów i "chodzenia" wiertła po płytce.

Mam też dremel-a (cena ok 250 PLN) ale do wiercenia płytek go nie używam, bo ta mała wiertarka jest dla mnie wygodniejsza i lżejsza.
    Zajmuje eż mało miejsca co jest ważne gdy mieszka się w bloku.

Do wiertarek typu dremel potrzebujesz też dodatkowy uchwyt samocentrujący - tzw "multi chwytak" cena ok 45 PLN. Nie wspominając o dobrym stojaku. Stojak warto wcześniej zobaczyć w sklepie i przetestować. Taki w miarę solidny bez luzów i chodzący lekko kosztuje nie mało -w Casoramie ok 150 PLN.
  • #5 11274348
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    Ja używam Proxona z dedykowanym statywem. Używałem różnych wynalazków, ale powiem szczerze, nic się nie umywa do porządnej, firmowej wiertareczki na stabilnym statywie. Teraz mam wiertełka widiowe i nie ma problemu z wierceniem nimi. A ile wierteł połamałem wcześniej to szkoda mówić.
  • REKLAMA
  • #6 11274395
    marcin1990
    Poziom 14  
    Jest możliwość zasilania Proxxona z własnego źródła bez obcinania wtyczki ?
    Da radę zamontować normalne wiertło <1mm czy muszą być wiertła z poszerzanym trzonkiem ?
  • #7 11274873
    RAFAŁ.M
    Poziom 19  
    Ocena: 61
    Poniżej 1mm nie zamocujesz centrycznie wiertła. Rozwiązaniem jest dokupienie małego uchwytu regulowanego od 0,4 do 3,5mm płynnie. Takie uchwyty są w TME ( uchwyt D-1532) około 40zł. Zasilacz to zwykły transformator z mostkiem prostowniczym bez kondensatora filtrującego. Dorobienie gniazdka to tylko kwestia dwóch nasadek wchodzących na bolce wtyczki . Zawsze coś można wyrzeźbić.
  • #8 11275355
    prompt_R
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Używam taniej, popularnej wiertarki szybkoobrotowej (Velleman) i nigdy nie miałem z nią problemu. Statyw uniwersalny, trochę przerobiony:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2143132.html
    Używam jej do wiercenia wiertłami od 0,6 do 1 mm. Nie ma problemów z centrowaniem, czy pływaniem wiertła po płytce, trzeba tylko podczas montażu dobrze "złapać" pion.
  • REKLAMA
  • #9 11276503
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 166
    marcin1990 napisał:
    Da radę zamontować normalne wiertło <1mm czy muszą być wiertła z poszerzanym trzonkiem ?

Ja używam takiego: Proxxon FBS 240/E. Jest na 230V więc odpada problem zasilania i ma "zwykły" uchwyt w który bez problemu wkręcałem wiertełka 0,8.
  • #10 11276885
    robreg
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    terminux napisał:
    marcin1990 napisał:

Ja używam takiego: Proxxon FBS 240/E. Jest na 230V więc odpada problem zasilania i ma "zwykły" uchwyt w który bez problemu wkręcałem wiertełka 0,8.

Do powyższej wiertarko-szlifierki ja, po roku jej eksploatacji, zakupiłem stojak PROXXON MB 140/S. Cena wspomnianego zestawu, choć sumarycznie bardzo duża, jest moim zdaniem całkowicie uzasadniona przez jakość wspominanego zestawu.

Uchwyt jej w moim przypadku bez problemów przyjął wiertło 0,5mm. Inna sprawa, że wiercenie nim jest bardziej ciekawe niż użyteczne - niektórzy nie są w stanie dostrzec tak małych otworków, nie mówiąc o wiertełkach je generujących. ;-)
  • #11 11310543
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Ja dodam od siebie, że ten statyw z poprzedniego zdjęcia (chyba z Lidla?) jest bardzo dobry.

Co do wiertarki, to warto kupić jakąś na akumulator, a nie na baterie!
    Bateryjna rozładowuje się w najmniej oczekiwanych momentach, a ponadto w miarę zużycia baterii spada jej moc. Ja swoją bateryjną przerobiłem na zasilanie zasilaczem 9V 4A.

W Lidlu można dostać fajną miniwiertarkę (to się nazywa miniszlifierka albo multiszlifierka) - firmy PRAKSIDE.

Kolejną sprawą jest mocowanie takiej wiertarki do statywu - niestety trzeba dotoczyć specjalną obejmę, w kształcie nakrętki z dziurką.

Następna sprawa - uchwyty do wierteł. Generalnie odradzam korzystanie z uchwytów zaciskowych, każdy do innej średnicy wiertła. Po pierwsze one łapią wiertła od 0,8mm, a często chcemy wiercić mniejsze otwory (pod nóżki układów scalonych, rezystory, kondensatory ceramiczne, przelotki) wiertłami 0,7, których taki uchwyt nie łapie.

Ponadto najmniejsze uchwyty nie są zbyt dokładne, i występuję bicie wiertła.

Dlatego ja najmniejsze wiertła zaciskałem w koszulkach termokurczliwych i obejmowałem większa obejmą. Niestety było to upierdliwe.

Dlatego postanowiłem zakupić samocentrujący uchwyt regulowany (tzw. futerko), który od strony mocowania do wiertarki ma trzpień fi 3mm.

Uchwyt taki pozwala na pracę z praktycznie dowolną średnicą wiertła. Z uwagi na fakt, że jest on dość długi, to na małych obrotach występują bicia, jednak z tego co zauważyłem, gdy ustawiam obroty na prawie maksymalne (10000), to bicie ustępuje i wiercimy idealnie prosto.

Wiercenie z ręki jest moim zdaniem nieporozumieniem - raz że otwór nie będzie prostopadły do PCB, dwa - bez napunktowania nie trafimy w środek, a trzy - życzę powodzenia przy wierceniu 100 otworów.

Nie wspomnę np. o otworach pod listwę goldpin, gdzie przesuniecie się jednej dziurki o część milimetra skutecznie uniemożliwi włożenie listwy.

Ostatnio tworzyłem płytkę, gdzie musiałem umieścić gniazdo PLCC44 oraz sporo listw goldpinowych. Wierciłem wyżej wspomnianym osprzętem i wszystko weszło w otwory za pierwszym razem.

Proxxon MICROMOT 50 do PCB – zasilanie, statyw 20mm, zaciski <1mm – opinie? Proxxon MICROMOT 50 do PCB – zasilanie, statyw 20mm, zaciski <1mm – opinie?
  • #12 11310593
    marcin1990
    Poziom 14  
    Dziękuje za odpowiedzi. Aktualnie zamówiłem wiertarkę http://allegro.pl/vthd01-miniwiertarka-mini-wiertarka-szlifierka-i2570479513.html wiem, że nie jest to najwyższa półka a powiedzmy sobie szczerze niska ale myślę, że rok pochodzi jak się zepsuje nie będzie szkoda (nie będzie się nawet opłacało odsyłać na gwarancji ) teraz będę myślał nad statywem coś w stylu kolegi prompt_R

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu wiertarki do wiercenia PCB, z szczególnym uwzględnieniem modelu Proxxon MICROMOT 50. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi wiertarkami, w tym tańszymi opcjami z Allegro oraz modelami Dremel i Velleman. Wskazano na potrzebę stabilnego statywu oraz odpowiednich uchwytów do wierteł, zwłaszcza dla średnic poniżej 1 mm. Użytkownicy podkreślali znaczenie zasilania wiertarki oraz możliwości przeróbki na zasilacz zewnętrzny. Wskazano również na problemy z luzami w tańszych modelach oraz zalecano użycie wierteł HSS i tytanowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA