logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy transformator 12V 5A nadaje się do zasilacza 10x9V DC?

HOLLYWOOD 1885 02 Paź 2012 13:05 7461 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mogę użyć transformatora 12V/5A do zbudowania zasilacza z 10 niezależnymi wyjściami 9V dla efektów gitarowych?

Nie — transformator 12V/5A z jednym uzwojeniem nie jest dobrym rozwiązaniem do zasilacza 10×9V dla efektów gitarowych, jeśli chcesz mieć wiele niezależnych wyjść bez brumu i pętli mas [#11369645][#11369239] Zamiast jednego wspólnego wyjścia zrób kilka niezależnych sekcji: dla każdego kanału osobny mostek prostowniczy i stabilizator, np. 7809 albo LM317, a przy większym prądzie można dołożyć tranzystory TIP2955 [#11369336][#11477587] Jeżeli każde z 10 wyjść ma być obciążane jednocześnie, musisz zsumować pobory prądu wszystkich efektów i doliczyć zapas — podawano też, że przy 200 mA na wyjście trafo powinno mieć co najmniej około 300 mA na sekcję [#11502568][#11372660] Rozwiązanie z transformatorem mającym wiele uzwojeń wtórnych jest poprawniejsze, ale przy Twoim trafie pojedyncze uzwojenie nie da takich odseparowanych wyjść bez ryzyka zakłóceń [#11369645][#11372016]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 11369210
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam pytanie ponieważ chciałbym złożyć zasilacz 10-sięcio wyjściowy po 9V
    Problem w tym że mam transformator 12V 5A i czy powyższy rysunek nadawał by się na taki mocny transformator ,dodam że pracowało by 10-sięć takich torów tak żeby z każdego toru można było wziąść 9V .
    Pozdrawiam.

[/img]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11369239
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    Jakiś schemat? Zastosowanie? Po co 10 wyjść, skoro transformator ma jedno uzwojenie? Jeśli ma to zasilać np. 10 efektów gitarowych, to pomysł jest błędny - będziesz miał wiele pętli masy i wszystko będzie brumić.
  • Pomocny post
    #3 11369259
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 937
    W pytaniu powinieneś zawrzeć informację jaki prąd chcesz pobierać z każdego z wyjść lub jakiego sumarycznego obciążenia się spodziewasz.
  • #4 11369299
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Zastosowanie to efekty gitarowe mam transformator 12V 5A i chciałbym go wykorzystać go do zasilania 10 -ciu lub wiecej efektów,prąd jaki powinien być w przybliżeniu to max 500mA na jedno wyjscie.

Dodano po 4 [minuty]:

Znalazłem cos podobnego ,mniej więcej o to mi chodzi tylko dla rozłożenia amperażu powinno chyba być więcej wyjść?

W sumie to może być nawet inny schemat cos w stylu zasilaczy pedalbordów grunt w tym czy dało by sie taki transformator do tego wykorzystać bo 12V to ma ale 5A to chyba troche za wiele ale mam na dzieję że można było by go wykożystać do zbudowania zasilacza 10x9V.
    :D
  • Pomocny post
    #5 11369336
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2636
    AVE...

Jedno trafo, jeden mostek i pięć regulatorów 7809 równolegle, albo jeden regulator i dodatkowe tranzystory z nim współpracujące. Nie będzie problemów, jeśli wszystkie Twoje efekty i reszta sprzętu będą pracować na wspólnym potencjale masy. I nie kombinuj, bo nie przewiniesz tego transformatora dobrze...
  • REKLAMA
  • #6 11369365
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Dało by radę jakiś schemat? szkoda transformatora,o co chodzi z tym przewijaniem?,czy to znaczy że on sie spali czy bedzie za mocno obciażony,Myślałem też o czymś takim razy 10 Czy transformator 12V 5A nadaje się do zasilacza 10x9V DC?
    Nie wiem jak ten transformator wykorzystać jeżeli chodzi o 10-sieć wyjść 9V
  • REKLAMA
  • #7 11369584
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Chodziło o schemat, który wkleiłeś. Tam był transformator z wieloma uzwojeniami...
    Ale ponieważ widzę, że sobie nie radzisz z niczym, to Ci pomogę, co by mieć święty spokój z tym tematem:
    Tobie starczą dwa tranzystory TIP2955(albo nawet jeden, wtedy nie trzeba rezystora mocy w szeregu), i LM7812 możesz zamienić na taki, jaki jest Ci potrzebny...
  • Pomocny post
    #8 11369645
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 407
    HOLLYWOOD 1885 napisał:
    Znalazłem cos podobnego

Znalazłeś poprawne rozwiązanie problemu, które nie spowoduje kłopotów z efektami. Ale w tym rozwiązaniu użyto transformatora z wieloma uzwojeniami wtórnymi. Ty takiego transformatora nie masz.

Stosowanie pojedynczego wyjścia jest błędem! Efekty mają różne połączenia zasilania z masą. W niektórych zasilanie jest odpinane od masy przełącznikiem - użycie wspólnego zasilania może oznaczać kłopot. Do tego dochodzą pętle masy oraz efekty, w których zasilanie nie jest łączone w ogóle bezpośrednio z masą a używa się zasilania symetrycznego ze "sztuczną masą". Możliwości jest zbyt wiele, żeby ryzykować pojedynczy zasilacz.
  • #9 11370327
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Czyli z tego co rozumiem to profesjonalnego zasilacza na 10 nie da się z tego transformatora zrobić ,w takim bądź razie do czego można wykożystać taki transformator? Jeżeli chodzi o branżę muzyczną.
  • #10 11370708
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 11371041
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Bo prawda taka że to jest prostownik do akumulatora a ja mądry chciał.....przerobić
    może do radia sibi by się komuś nadało ,szkoda ładować do ognicha.
  • #12 11371136
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Sprzedaj na alledrogo, albo zanieś do zakładu przewijania silników, by Ci wtórne przewinęli. Albo zostaw sobie do innego projektu. Może coś wymyślisz. Albo kup samochód i zrób z tego prostownik...
  • REKLAMA
  • #13 11371371
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    To już w orginale prostownik firmy einhell może komuś by wiernie służył,będe szukał kupca na to.A za pieniadze z tego bedę zbierał na dobry transformator.
    I mam dyskretne pytanie odnośnie zasilaczy do gejbordów;czy lepsze są z jednym transformatorem np.jak janki,czy lepsze są takie zasilacze co maja kilka transformatorów zalewanych w srodku.
    Ahoj.
  • #14 11372016
    krzysztofh
    Poziom 29  
    W Twoim przypadku byłoby najlepiej, gdybyś dysponował transformatorem o takie licznie wtórnych uzwojeń ile potrzebujesz mieć wyjść 9V.
    Sam tego nie zrobisz dobrze.
    Najrozsądniej będzie obecne trafo sprzedać lub wykorzystać do innych celów, a w sprawie nowego trafo, to wpisz w Google toroidy a trafisz na firmę, która Ci wykona dowolny transformator wg potrzeb. Sam u nich coś zamawiałem.
  • #15 11372392
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    A o jakich parametrach powinien być toroid aby zrobić 10-sięć wyjść 9V w granicach 200mA ,Ile powinien mieć uzwojeń ? Albo jaki model transformatora.
    Sie ma pozdrawiam.
  • #16 11372414
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Wystarczy jeżeli podasz kryterium transformator sieciowy: 10 uzwojeń wtórnych o parametrach: 10VAC, 200mA (jeżeli potrzebujesz pobierać z każdego 200mA jednocześnie). Co oznacza że wszystkie wyjścia zasilacza będą obciążone.
  • #17 11372621
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Czy nie prościej będzie użyć np. transformatorów 230V/12V zalewanych do druku
    w ilości potrzebnej w zasilaczu?
    Są łatwo dostępne po ok. 10 PLN.
    Taki transformator 230V/10 x 12V może być trudno osiągalny i do tego dość nieporęczny.
  • #18 11372660
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 889
    Prąd transformatora powinien być o 1,5x większy, więc jak potrzebujesz 200mA to trafo musi mieć 300mA lub więcej. Prąd transformatora podaje się dla obciążenia rezystorem, przy obciążeniu przez stabilizator liniowy już nie jest tak różowo.
  • #19 11372866
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 11372933
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Dzieki za pomoc teraz już wiem że potrzeba 10-sięć uzwojeń na transformatorze.
    Znalazłem w sieci projekt zasilacza z zalewanymi transformatorami (kiedyś go będe robił jak będzie nadmiar pieniedzy)
    Ale tak sobie myslałem że poprostu zasilacz z jednym trafem wydaje sie jakoś tak bardziej masywny ,no i w razie najgorszego czyli spalenia idzie go przewinąć,wymienić itd,a takie zalewane (może sie myle) wydaja sie być delikatniejsze i zabierają durzo cennego miejsca które jest potrzebne na stadionie,transport ,fracht i te sprawy. Czy transformator 12V 5A nadaje się do zasilacza 10x9V DC?
  • #21 11375571
    mosfetkiler
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Uznałem, że taki transformator z 10 +1 uzwojeniami będzie dość niefortunny konstrukcyjnie - 22 wyjścia na karkasie lub tyleż przewodów wyjściowych - wyjdzie niezła "buła", chociaż pewnie lżejsza niż owe 10 transformatorków.
    Jednakże taki transformator z 10 uzwojeniami jest nietypowy i trzeba go specjalnie wyprodukować, będzie mnóstwo przekładek separacyjnych, itp.
    Tranformatorki pojedyńcze są typowe a oprócz tego owe 10 źródeł zasilania nie musi być w jednym pudełku czy nie będzie to niekiedy wygodniejsze?
    W przypadku spalenia uzwojenia do wymiany mamy 1 mały transformatorek zamiast rozbebeszania owego dużego.
    No cóż - decyzja należy do Ciebie.
  • #22 11375666
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    W przyszłości myslałem o taki i o takim ,chciałbym zrobic te dwa i porównać niezawodność.
    Jest taki zasilacz yankee co w bardzo małej obudowie mieści 18-ście wyjść ,czyli oznacza że bęzdie potrzebował 18-scie uzwojeń ten transformator?
    Widziałem rózne schematy stabilizowania od najprostszych czyli mostek dwa kondensatory i stabilizator i te bardziej rozbudowane układy z overload z tranzystorami .czym się różnią takie zasilacze?
  • #23 11375786
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Może ten zasilacz, co go widziałeś to była przetwornica impulsowa?
    Zasilacze różnią się stopniem skomplikowania i funkcjonalnością. Zabezpieczenie overload zabezpiecza przed zwarciem lub nadmiernym obciążeniem...

@Mosfetkiller...
    Toroidy.pl robią trafa nawet z trzydziestoma uzwojeniami wtórnymi. Wychodzi wtedy taki gruby pęk kabli...
  • #24 11375918
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Czy to jakoś wpływa na brzmienie i funkcjonowanie? (chodzi o różnicę)
  • #25 11469544
    sernikos
    Poziom 13  
    Ocena: 100
    Witam...
    Dziwi mnie to co napisałeś odnośne zapotrzebowania efektów w prąd?
    500mA? Co ty masz za efekty?
    Robiłem kiedyś taki zasilacz.
    Dwa trafka po 12V każde,6 mostków prostowniczych,6 stabilizatorów troche kondensatorów...
    Poprawnie zmontowane działa idealnie.Żadnych pętli mas.W końcu to 6 niezależnych zasilaczy :idea:

Zrób według tego schematu.
    Zrób sobie ile tam potrzebujesz sekcji(czyli tego co jest w podanym schemacie) i zasil je wszystkie swoim trafkiem...
    Znam temat zasilania efektów gitarowych,sam gram w kapeli...
    Jeżeli efekt "szarpie"100mV...to jest meega dużo! Z tymi 500mV wprowadziłeś kolegów troszkę w błąd... :idea:
    Gdybyś miał jakieś wątpliwości,pisz na "PW"...Coś zaradzimy.
  • #26 11473990
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Znam ten schemat jest to podstawowy układ dla mnie przy przerobieniu zwykłej 12-nastki na stabilizowany,jest to najprostszy bez zabezpieczeń bez overload i z gorszą filtracją ,mój pierwszy post pokazuje ci zasilacz profesionalny ma ogromne możliwości sceny ,stadiony,areny i w domu oczywiście.
  • #27 11475076
    sernikos
    Poziom 13  
    Jeżeli ma być tanio,to ten układ jest idealny :idea:
    Może i jest prosty,ale spisuje się rewelacyjnie.Zasilacz zbudowany w oparciu o ten schemat("pomnożony"o odpowiednią ilość sekcji)zasila mój pedalboard od dłuższego czasu i jestem z niego bardzo zadowolony.
    Żadnych przydźwięków...
    W najbliższym czasie będę budował drugi taki zasilacz,dla kolegi.
    Na pewno zrobię go również w oparciu o ten schemat.
    Moje zdanie jest następujące:Jeżeli coś jest sprawdzone w "boju" i zdaje egzamin na "5",nie ma co kombinować.
  • #28 11477044
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Brzmi to dobrze sam na takich przerobionych gram, miał byś może gdzieś w zanadrzu jakiś projekt,, czapoląga ''na dziesięc sztuk z jednej głowicy drutowej to znaczy trafa.
  • #29 11477587
    sernikos
    Poziom 13  
    Zbuduj zasilacz,którego schemat podałeś w swoim drugim poście w tym temacie...
    To jest to czego potrzebujesz.
    Jedno trafo,ale wiele niezależnych sekcji.Każda z osobnym mostkiem prostowniczym oraz stabilizatorem :idea: Co powoduje,że masz kilka zupełnie odseparowanych zasilaczy,pomimo jednego uzwojenia transformatora...
    Żadnych pętli mas...Żadnych przydźwięków,brumów,itp.!
  • #30 11495207
    HOLLYWOOD 1885
    Poziom 10  
    Nie wiem do końca jakie parametry powinien mieć transformator wiem tylko że powinien mieć 8-siem uzwojeń

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości wykorzystania transformatora 12V 5A do zasilania 10 wyjść 9V DC dla efektów gitarowych. W odpowiedziach podkreślono, że pojedyncze uzwojenie transformatora może prowadzić do problemów z pętlami masy i brumem, a także zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie transformatora z wieloma uzwojeniami wtórnymi. Użytkownik został poinformowany, że dla 10 wyjść 9V potrzebny byłby transformator z 10 uzwojeniami o parametrach 10VAC, 200mA. Wskazano również na możliwość przewinięcia obecnego transformatora lub jego sprzedaży, a także na różnice w konstrukcji zasilaczy, w tym zastosowanie stabilizatorów i mostków prostowniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA