Witam!
Posiadam:
- dwa siłowniki 230V/0.26A (trzy przewody, jeden wspólny (czarny), podanie napięcia na czarny i niebieski wyciąga siłownik. Podanie napięcia na czarny i zielony ściąga siłownik. Czas podania napięcia zarówno do wyciągania jak i do ściągania siłownika to max 20s. Brak wyłączników krańcowych.
- czujkę dymu (NC lub NO) na 12V, ALARM: 60V/100 mA max
- dwa włączniki monostabilne (switche)
- UPS 230V/620W
- sygnalizator 12V
Chcę zrealizować:
1. Gdy nacisnę włącznik monostabilny "1" LUB czujka dymu wykryje alarm oba siłowniki (na raz) wyciągną sie oraz załączy się syrena. Syrena ma wyć cały czas a napięcia na siłownikach powiedzmy że max na 30s ma się pojawiać.
2. Gdy z kolei nacisnę włącznik monostabilny "2" syrena ma przestać wyć oraz siłowniki mają się wciągnąć.
3. Posiadany system ma działać również bez zasilania (poprzez UPS)
Myślę że można to zrealizować na pomocą przekaźników czasowych?
Bardzo proszę o pomoc jak to wszystko połączyć i co mi jeszcze potrzeba?
Pozdrawiam
Łukasz
Posiadam:
- dwa siłowniki 230V/0.26A (trzy przewody, jeden wspólny (czarny), podanie napięcia na czarny i niebieski wyciąga siłownik. Podanie napięcia na czarny i zielony ściąga siłownik. Czas podania napięcia zarówno do wyciągania jak i do ściągania siłownika to max 20s. Brak wyłączników krańcowych.
- czujkę dymu (NC lub NO) na 12V, ALARM: 60V/100 mA max
- dwa włączniki monostabilne (switche)
- UPS 230V/620W
- sygnalizator 12V
Chcę zrealizować:
1. Gdy nacisnę włącznik monostabilny "1" LUB czujka dymu wykryje alarm oba siłowniki (na raz) wyciągną sie oraz załączy się syrena. Syrena ma wyć cały czas a napięcia na siłownikach powiedzmy że max na 30s ma się pojawiać.
2. Gdy z kolei nacisnę włącznik monostabilny "2" syrena ma przestać wyć oraz siłowniki mają się wciągnąć.
3. Posiadany system ma działać również bez zasilania (poprzez UPS)
Myślę że można to zrealizować na pomocą przekaźników czasowych?
Bardzo proszę o pomoc jak to wszystko połączyć i co mi jeszcze potrzeba?
Pozdrawiam
Łukasz