2929 napisał: Nie odpowiada mi pan konkretnie na pytanie.pisze pan że ssanie jest zasilane z obwodu świateł ,a światła działają dopiero po uruchomieniu silnika ,wiec ssanie zaczyna działać dopiero po uruchomieniu silnika ,chyba bez sensu Jestem elektronikiem i jeśli nie znajdzie się ktoś kto dobrze zna istalację tego skutera to sam będę musiał rozszyfrować zasadę działania tego ssania i naprawić.
Panie elektroniku. Czy w naprawach układów elektronicznych schemat nie jest przypadkiem podstawą rozumnej (a nie na chybił trafił) naprawy?
Ale nawet schemat nie pomoże jeżeli nie rozumie się układu na tym schemacie narysowanego...
Czy sytuacja, że coś jest WYŁĄCZANE płynącym prądem jest takie trudne do zrozumienia i nielogiczne?
A to że musisz sam zrozumieć i
następnie naprawić układ jest oczywiste. Nikt przez internet za ciebie tego nie zrobi! Więc pohamuj swoje roszczeniowe żale i weź się do pracy.
Wg. mnie masz już wszystkie informacje teoretyczne podane na tacy.
Uwaga kolegi
BANANvanDYK jest bardzo ważna. Wynika z niej, iż niektóre grzałki zaworów ssania (poczytaj o zaworach sterowanych termicznie) pracują przy niższych napięciach i aby nie nastąpiło ich uszkodzenie muszą mieć ograniczenie prądu rezystorem. Zauważ że grzałka zaworu jest nagrzana przez cały czas pracy silnika.
W związku z powyższym próby działania zaworu, a właściwie jego głowicy wykonawczej, opisane przez
Rycho T trzeba wykonywać ostrożnie. Tzn. krótko i zwracając uwagę na temperaturę do jakiej nagrzewa się głowica. Zbyt długie podłączenie głowicy, wymagającej rezystora, do napięcia stałego 12V może prowadzić do jej uszkodzenia! Więc tu znów wracamy do schematu instalacji... i jego zrozumienia.