logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kingway Koliber - Brak napięcia na cewkę ssania, lokalizacja termoelementu?

2929 07 Paź 2012 12:17 13710 9
REKLAMA
  • #1 11385786
    2929
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Witam
    Kupiłem skuter kingway koliber. Nie chciał zapalać,więc podejrzewałem automatyczne ssanie .Po spawdzeniu stwierdziłem ,ze nie dochodzi napiecie na cewkę zaworu od ssania ,sama cewka jest dobra.Proszę o podpowiedż skąd dochodzi to napięcie i gdzie znajduje się termoelement, który wyłącza ssanie.Jak dziala to ssanie,czy po włączeniu stacyjki już powinno być to napięcie i ile wynosi voltów.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11385826
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2785
    Z reguły zasilanie grzałki (tak grzałki a nie cewki) zaworu ssania zasilane jest z obwodu świateł, ale przed ew. stacyjką. Po prostu zapalenie silnika rozpoczyna proces wyłączania ssania.
    Coś dziwnie piszesz:
    Najpierw:
    Cytat:
    "Po spawdzeniu stwierdziłem ,ze nie dochodzi napiecie na cewkę zaworu od ssania ,sama cewka jest dobra."

A potem:
    Cytat:
    Proszę o podpowiedż skąd dochodzi to napięcie i gdzie znajduje się termoelement, który wyłącza ssanie.Jak dziala to ssanie,czy po włączeniu stacyjki już powinno być to napięcie.

Jedno przeczy drugiemu.
    A poza tym. Czy tak trudno znaleźć schemat do dość popularnego skutera i sprawdzić to samodzielnie???
  • #3 11385889
    2929
    Poziom 14  
    Myslałem ,ze przy zaworze jest cewka,a termoelement jest w innym miejscu. Sprawdziłem omomierzem grzełkę i nie ma przerwy.Czy napiecie zasilające tą grzałkę powinno być od razu po właczeniu stacyjki i ile wynosi .Ze schematy trudno rozszyfrować.
  • REKLAMA
  • #4 11385976
    jack63
    Poziom 43  
    Czy umiesz czytać ze zrozumieniem??? Przecież napisałem wyżej jak się to odbywa.
    Widać że nie masz pojęcia o tym czym się zająłeś. Musisz się sporo douczyć lub oddać skutera w bardziej fachowe ręce.
  • #5 11386473
    2929
    Poziom 14  
    Nie odpowiada mi pan konkretnie na pytanie.pisze pan że ssanie jest zasilane z obwodu świateł ,a światła działają dopiero po uruchomieniu silnika ,wiec ssanie zaczyna działać dopiero po uruchomieniu silnika ,chyba bez sensu Jestem elektronikiem i jeśli nie znajdzie się ktoś kto dobrze zna istalację tego skutera to sam będę musiał rozszyfrować zasadę działania tego ssania i naprawić.
  • REKLAMA
  • #6 11386500
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 11388064
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2555
    Jedna uwaga. Często w chińskich skuterach z silnikiem czterosuwowym stosowany jest rezystor połączony szeregowo z automatem ssania. Czasami się o nim zapomina, choć osobiście nie spotkałem się z jego uszkodzeniem. Z tego co pamiętam to rezystor o mocy 5W umieszczony obok rezystora 20W odciążającego regulator napięcia.
    W niektórych markowych skuterach są stosowane wymyślne układy sterujące automatycznym ssaniem, podgrzewaniem gaźnika które też potrafią przysporzyć problemów, ale to dyskusja na inny temat.
  • #8 11388328
    robert199
    Poziom 21  
    Ocena: 289
    ja n ie miałem zaslania na "ssanie", gdzies zgineło. Połączyłem z wyjściem do regulatora napiecia i działa bez zadnych rezystorów i wyłącza sie po około 1min może troche wczesniej.
    W tych skuterach ssanie włączone jest na stałe. wyłącza sie dopiero jak podasz napiecie na grzałkę ssania
  • #9 11389121
    jack63
    Poziom 43  
    2929 napisał:
    Nie odpowiada mi pan konkretnie na pytanie.pisze pan że ssanie jest zasilane z obwodu świateł ,a światła działają dopiero po uruchomieniu silnika ,wiec ssanie zaczyna działać dopiero po uruchomieniu silnika ,chyba bez sensu Jestem elektronikiem i jeśli nie znajdzie się ktoś kto dobrze zna istalację tego skutera to sam będę musiał rozszyfrować zasadę działania tego ssania i naprawić.

Panie elektroniku. Czy w naprawach układów elektronicznych schemat nie jest przypadkiem podstawą rozumnej (a nie na chybił trafił) naprawy?
    Ale nawet schemat nie pomoże jeżeli nie rozumie się układu na tym schemacie narysowanego...
    Czy sytuacja, że coś jest WYŁĄCZANE płynącym prądem jest takie trudne do zrozumienia i nielogiczne?
    A to że musisz sam zrozumieć i następnie naprawić układ jest oczywiste. Nikt przez internet za ciebie tego nie zrobi! Więc pohamuj swoje roszczeniowe żale i weź się do pracy.
    Wg. mnie masz już wszystkie informacje teoretyczne podane na tacy.
    Uwaga kolegi BANANvanDYK jest bardzo ważna. Wynika z niej, iż niektóre grzałki zaworów ssania (poczytaj o zaworach sterowanych termicznie) pracują przy niższych napięciach i aby nie nastąpiło ich uszkodzenie muszą mieć ograniczenie prądu rezystorem. Zauważ że grzałka zaworu jest nagrzana przez cały czas pracy silnika.
    W związku z powyższym próby działania zaworu, a właściwie jego głowicy wykonawczej, opisane przez Rycho T trzeba wykonywać ostrożnie. Tzn. krótko i zwracając uwagę na temperaturę do jakiej nagrzewa się głowica. Zbyt długie podłączenie głowicy, wymagającej rezystora, do napięcia stałego 12V może prowadzić do jej uszkodzenia! Więc tu znów wracamy do schematu instalacji... i jego zrozumienia.
  • #10 11389270
    2929
    Poziom 14  
    Już wszystko zrozumiałem .Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.Chodzilo mi o takie wyjaśnienie jakie podał Rycho T.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuteru Kingway Koliber zgłosił problem z brakiem napięcia na cewkę automatycznego ssania, co uniemożliwia uruchomienie silnika. W odpowiedziach wyjaśniono, że zasilanie grzałki zaworu ssania pochodzi z obwodu świateł, które działają po uruchomieniu silnika. Użytkownik był zdezorientowany, ponieważ sądził, że napięcie powinno być dostępne od razu po włączeniu stacyjki. Wskazano również na możliwość występowania rezystora w obwodzie, który może wpływać na działanie ssania. Po wymianie informacji, użytkownik zrozumiał zasadę działania układu i podziękował za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA