logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 30kW z softstartem DS7...55 pobiera 200A - co zrobić?

karel47 21 Paź 2012 14:53 8151 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego silnik 30 kW z softstartem pobiera ok. 200 A podczas rozruchu i jak rozwiązać problem, żeby nie wyłączał zabezpieczenia silnikowego?

Problem wynika najpewniej z zbyt dużego momentu obciążenia wentylatora podczas startu oraz z tego, że softstart obniża moment rozruchowy silnika; wentylatory promieniowe powinny startować przy zamkniętej przepustnicy na ssaniu [#11438280][#11436373] Najpierw warto uruchomić sam silnik bez wentylatora i zmierzyć prąd, żeby odróżnić problem silnika od problemu układu powietrznego; jeśli na biegu jałowym prąd jest wyraźnie niższy od znamionowego, trzeba regulować ciąg powietrza i położenie przepustnicy [#11434829] Po próbie z pominięciem PKMZ4 silnik osiągnął obroty znamionowe po ok. 15 s i pobierał ok. 50 A, więc sam wyłącznik silnikowy jest zbyt „szybki” na ten rozruch [#11445649] W wątku sugerowano zastosowanie zabezpieczenia z dłuższą zwłoką, np. BM lub NZMN1-M63, ustawionego w okolicach 1,1 In, zamiast PKMZ4 [#11436096][#11450161]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 11434502
    karel47
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Silnik 30kW, 54A (trójkąt) 1470 obr.

Wyłącznik silnikowy PKMZ4-58
    Softstart DS7...55
    Silnik napędza wentylator promieniowy.

Silnik w trakcie rozruchu mimo zastosowanego softstartu pobiera prąd ok. 200A co po około 10s. powoduje wyłączenie wyłącznika silnikowego. Silnik do tego czasu nie zdąży jeszcze osiągnąć obrotów znamionowych.

Prosił bym o podpowiedz w rozwiązaniu problemu.
    Pozdrawiam.
  • #2 11434534
    Bogdanbenek
    Poziom 20  
    Ocena: 78
    Sprawdź łożyska czy się nie zatarły i czy się luźno wałek obraca , spróbuj załączyć silnik bez obciążenia .
  • #3 11434546
    karel47
    Poziom 19  
    Silnik jest nowy.
    Obraca się lekko. Obraca się jeszcze przez długi czas po próbie rozruchu.
  • #4 11434579
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6709
    Daj dłuszy rozruch na softstarcie lub lepiej połącz to dodatkowo do automatu trójkąt-gwiazda.
  • #5 11434616
    karel47
    Poziom 19  
    Próbowałem z czasem maksymalnym dla tego softstartu (30s).
    Niestety już dość szybko silnik osiąga duży prąd a rozruch trwa zbyt długo i wył. silnikowy tego nie przetrzymuje.
    Zrobienie przełączania trójkąt-gwiazda to teraz trochę skomplikowana i kosztowna inwestycja. No i przede wszystkim jakby w sprzeczności z ideą zastosowania softstartu.
  • #6 11434654
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    A sam wentylator nie ma jakichś oporów typu zatkane filtry, pozamykane przepustnice? Przekazanie napędu jest przez paski czy wentylator jest na wale silnika?
  • #7 11434716
    karel47
    Poziom 19  
    Wentylator jest bezpośrednio na wale silnika.
    Jest to nowa instalacja. Filtry są nowe, czyste.
    Co do przepustnicy - jest takowa w kanale, w tym momencie nie byłem w stanie jednoznacznie stwierdzić jej położenia. Ale próbowałem rozruchu przy jednym i drugim położeniu siłownika przepustnicy. Bez skutecznie.
  • #9 11434748
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    Witam
    No to może banalne pytanie.
    Jak jest ustawiony PKZM4??? Czy aby nie jest na minimum skali? Osobiście wolałbym zabezpieczenie PKZM4-63 (wbrew suwakowi Moellera) gdyż daje możliwość ustawienia 1,1xIn
    Pozdrawiam
    pm001
  • #10 11434756
    jurek84
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Kolego ale wg. charakterystyki Twojego softstartu przy 30 sekundzie silnik pobiera prąd około 80A także wszystko działa jak powinno, czyli nie działa, chociaż niby Twój wyłącznik jest w dokumentacji do niego, ale może chodzi o inne zastosowanie. Spróbuj użyć NZMN1−M63.
  • #11 11434785
    karel47
    Poziom 19  
    INTOUCH napisał:
    Jaka jest charakterystyka momentu obciążenia w trakcie rozruchu?
    Soft- Stary mają taką, wadę, że obniżają moment rozruchowy silnika.
    Polecam lekturę.
    http://www05.abb.com/global/scot/scot209.nsf/...9c/$file/softstarty%20kompendium%20wiedzy.pdf

Dzięki za materiał. Już wcześniej zaglądałem do niego.
    Nie potrafię powiedzieć jaka jest charakterystyka momentu obrotowego w tym przypadku.
    Może tu być ten moment obrotowy zbyt niski z powodu samego silnika no i na pewno z racji zastosowania softstartu.

Ja może zapytał bym jeszcze, czy ktoś ma wiedzę czy zamiast zastosowania wyłącznika silnikowego PKMZ4 korzystniejsze było by zastosowanie innego zabezpieczenia, np. wyłącznika NZMB1-63 lub przekaźnika termicznego np. ZB150-70 ?
    Czy może one mogły by dłużej przeczytać ten prąd rozruchowy ?

Dodano po 3 [minuty]:

pm.001 napisał:
    Witam
    No to może banalne pytanie.
    Jak jest ustawiony PKZM4??? Czy aby nie jest na minimum skali? Osobiście wolałbym zabezpieczenie PKZM0-63 (wbrew suwakowi Moellera) gdyż daje możliwość ustawienia 1,1xIn
    Pozdrawiam
    pm001

Ustawiony jest na max czyli 58A. Przy czy wyłączenie następuje gdy prąd wynosi jeszcze ok. 200A, czyli na ten moment ta wartość 58 lub 63A chyba jeszcze nie ma znaczenia.

Dodano po 3 [minuty]:

jurek84 napisał:
    Kolego ale wg. charakterystyki Twojego softstartu przy 30 sekundzie silnik pobiera prąd około 80A także wszystko działa jak powinno, czyli nie działa, chociaż niby Twój wyłącznik jest w dokumentacji do niego, ale może chodzi o inne zastosowanie. Spróbuj użyć NZMN1−M63.

Rozminąłem się z kolegi postem.
    Właśnie o to mi chodziło. Ale czy jest szansa na powodzenie tej zamiany. bo to też pewien nie mały koszt ?
  • Pomocny post
    #12 11434829
    pm.001
    Specjalista elektryk
    Ocena: 49
    Jeśli pomiar prądu jest prawidłowy i po 30s jest tam 200A to może inne podejście.
    Proponuję zdjąć wiatrak i uruchomić silnik dokonując pomiarów. Jeśli mierzone wartości prądów będą zdecydowanie poniżej nominalnych (silnik pracuje bez obciążenia) nie zostanie nic innego jak kombinować z ciągiem powietrza. Zmieniając ustawienia przepustnicy (ustawienia pośrednie). Tak przy okazji czy moc silnika została przez kogoś przeliczona pod kątem obciążeń układu powietrznego lub poskładano układ i niech się dzieje wola nieba.
    pozdrawiam
    pm001
  • #13 11434859
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    karel47 napisał:
    Nie potrafię powiedzieć jaka jest charakterystyka momentu obrotowego w tym przypadku.

Ustawienia dla soft-startów są w podanym linku.
    http://www.plcs.net.pl/downloads/moeller/DANE_TECHN_DS7.pdf
    Być może nieodpowiednio ustawiłeś parametry takie jak napięcie początkowe rozruchu, czas rozruchu.

Jeśli nie pomoże to spróbuj ustawić metodą prób i błędów.
    Tylko nie załączaj zbyt często wentylatora, bo możesz przegrzać soft-start, lub zabezpieczenie przeciążeniowe (termiczne) w wyłączniku silnikowym zacznie zbyt często wyłączać.
  • #14 11434889
    karel47
    Poziom 19  
    INTOUCH napisał:
    karel47 napisał:

Ustawienia dla soft-startów są w podanym linku.
    http://www.plcs.net.pl/downloads/moeller/DANE_TECHN_DS7.pdf
    Być może nieodpowiednio ustawiłeś parametry takie jak napięcie początkowe rozruchu, czas rozruchu.

Jeśli nie pomoże to spróbuj ustawić metodą prób i błędów.
    Tylko nie załączaj zbyt często wentylatora, bo możesz przegrzać soft-start, lub zabezpieczenie przeciążeniowe (termiczne) w wyłączniku silnikowym zacznie zbyt często wyłączać.

Znam ten dokument. Tak też na początku ustawiałem jak tu podają. No i próbowałem też innych ustawień
  • #15 11434986
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Czy wentylator był kupiony fabrycznie z silnikiem?
    Podaj na forum co to za wentylator i jego parametry techniczne, może coś zaradzę.

Najlepszym rozwiązaniem był by falownik. - Miałbyś wszystko pod kontrolą.
    Jeśli mogę to unikam soft-startów. Zamiast nich daję możliwie najtańsze falowniki.
  • #16 11434992
    karel47
    Poziom 19  
    pm.001 napisał:
    Jeśli pomiar prądu jest prawidłowy i po 30s jest tam 200A to może inne podejście.
    Proponuję zdjąć wiatrak i uruchomić silnik dokonując pomiarów. Jeśli mierzone wartości prądów będą zdecydowanie poniżej nominalnych (silnik pracuje bez obciążenia) nie zostanie nic innego jak kombinować z ciągiem powietrza. Zmieniając ustawienia przepustnicy (ustawienia pośrednie). Tak przy okazji czy moc silnika została przez kogoś przeliczona pod kątem obciążeń układu powietrznego lub poskładano układ i niech się dzieje wola nieba.
    pozdrawiam
    pm001

Instalacja został wykonana zgodnie z projektem, ale nie potrafię zweryfikować jego poprawności.
    Co do kwestii z przepustnicy to jutro jeszcze się jej przyjrzę. W każdym bądź razie znajduje się ona wcześniej przed wentylatorem (jakieś 10m) i jeszcze przed filtrocyklonem, (dodam, że jest to instalacja aspiracji pyłów).
    Przy samym wentylatorze przepustnicy nie ma.

Dodano po 10 [minuty]:

Silnik 30kW z softstartem DS7...55 pobiera 200A - co zrobić? Silnik 30kW z softstartem DS7...55 pobiera 200A - co zrobić?

Dodano po 4 [minuty]:

Silnik jest nowy. Wentylator fabrycznie z silnikiem.
    Jest już zabrudzony, ale to wynika ze środowiska w jakim się znajduje.
  • #18 11435238
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Witam. Zauważyłem w swojej praktyce, że sofstarty w układach pompowych powodują pobór znacznych prądów w czasie rozruchu, przy małym momencie rozruchowym. Maksymalny prąd jest jednak mniejszy niż w rozruchu bezpośrednim, ale czas znacznie dłuższy. Jako najwygodniejsze zabezpieczenia stosowałem BM-y. Wentylatory o podobnych mocach (75 kW) lepiej startują w rozruchu bezpośrednim, o ile pozwala na to zasilenie z własnej stacji trafo. Mają mniejszy moment oporu w czasie rozruchu z powodu mniejszej masy wirującej. Falowniki zamiast softstartów to większa sprawność, ale znacznie większy koszt.
  • #20 11435398
    karel47
    Poziom 19  
    INTOUCH napisał:
    Na stronie 3 pisze jak byk : "Wszystkie wentylatory przystosowane są do zasilania poprzez przemiennik częstotliwości (falownik)"
    http://www.nederman.com.pl/dantherm_pdf/new/wentylatory%20przemyslowe%20podglad.pdf

Ale to wcale nie oznacza, że muszą być zasilane przez falownik.

Dodano po 12 [minuty]:

pm.001 napisał:
    pm001

Nie nie, prąd po 30s nie jest znany.
    Czas rozruch na soft-starcie jest ustawiony na 30s, ale silnikowy wyłącza go już po ok. 10s.
  • #21 11435734
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    Kolego ustaw , czas rozruchu na 10s. Skoro nowa instalacja to ktoś to projektował, więc zapytaj, albo wezwij elektryka niech pomierzy i osądzi.

To że pisze że mogą być , to znaczy ze silniki sa pprzystosowane do pracy z falownikami,a nie muszą być zasilane z invertera.

Pozatym bezwładność wentylatora decyduje o czasie rozruchu. Sam silnik to pojedyncze sekundy przy 30kW.
  • #23 11435821
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    Pytanie do autora które cokolwiek może rozjaśnić: jakie obroty ma gdy jest wyłączany, jaki prąd, lub jakie napięcie daje softstart.

Czy kiedykolwiek dokonano pozytywnego rozruchu np. dwa rozruchy jeden po drugim powinny pomóc bo układ już ma nie zerowe obroty początku rozruchu.
  • #24 11435986
    kkknc
    Poziom 43  
    INTOUCH napisał:
    Na stronie 3 pisze jak byk : "Wszystkie wentylatory przystosowane są do zasilania poprzez przemiennik częstotliwości (falownik)"
    http://www.nederman.com.pl/dantherm_pdf/new/wentylatory%20przemyslowe%20podglad.pdf

A ja mam auto przystosowane do przewozu 5 osób 300kg ładunku. Jeżdzę sam i 20kg bagażu. Czy robie źle?
    Teraz powiedz mi czym może się różnić nawinięcie uzwojenie dla silnika o starcie bezpośrednim,softstartem, a falownikiem?
    Wskarz mi w tej instrukcji że zabrania się dla tego silnika używać sofstart. Bo w instrukcji do samochodu jest napisane co lać do baku. Falownik, softstart można dać do każdego silnika, ograniczeniem jest proces technologiczny dla którego ten silnik jest używany.
    Jak dla mnie co już pisałem zrobić przełącznik trójkąt-gwiazda i wykorzystać ten soft start do rozpędzania. Koszy niewielki stycznik dla tej mocy to wydatek 300-800zł za sztukę( zależy jakiej firmy )+ kawałek przewodu.
    Instalacja nowa i ktoś to zaprojektował podając sposób wykonania więc, jeżeli zostało to poprawnie wykonane to powino działać. Jeżeli jest inaczej trzeba to omówić z projektantem. Czy kolega może to na próbę połączyć w gwiazdę i opisać wyniki?
  • #25 11436096
    karel47
    Poziom 19  
    W poniedziałek ew. wtorek zrobię dalsze próby z tym silnikiem i podzielę się spostrzeżeniami.
    Skłaniam się jednak na początek zamienić PKMZ4 na BM-y (100A) i zobaczyć jak dokona się ten rozruch.
    Zrobienie przełączenia trójkąt-gwiazda nie będzie tu takie proste. Silnik znajduje się w strefie EX i nie mogę tak sobie w jego pobliżu zrobić tego układu. Musiał bym to zrobić w szafie która znajdującej się poza strefą, a to jest już 40m przewodu.
  • #26 11436341
    INTOUCH
    Poziom 30  
    kkknc napisał:
    A ja mam auto przystosowane do przewozu 5 osób 300kg ładunku. Jeżdzę sam i 20kg bagażu. Czy robie źle?

Tutaj nie chodzi o to, że nie samochód jest niedociążony, tylko nie właściwe paliwo jest zastosowane do danego napędu, a raczej niewłaściwy napęd do samochodu.
    kkknc napisał:
    Teraz powiedz mi czym może się różnić nawinięcie uzwojenie dla silnika o starcie bezpośrednim,softstartem, a falownikiem?

A kolega słyszał coś o klasach izolacji, silnika lub silnikach, które są specjalnie produkowane i przystosowane do pracy z falownikami.
    Nie o sam silnik tu chodzi tylko, o gotowe urządzenie, dla którego zastosowanie konkretnego układu soft-start stwarza konkretne problemy.

Jak by silnik był niedociążony, tak jak samochód którym jeździsz to by nie było takich problemów. Spróbuj przeciążyć samochód i jeszcze zamiast na benzynie jeździć na gazie. Będziesz bał się furmankę wyprzedzić widząc nadjeżdżające z nad przeciwka samochody.

Dla twojej wiadomości. Różnica między uzwojeniami w silnikach jest większa niż między oponami letnimi i zimowymi w samochodach.
  • #27 11436373
    ztom_36
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Miałem podobny problem z uruchomieniem silnika wentylatora poprzez softstart. Okazało się że przy całkowicie otwartej przepustnicy na ssaniu silnik pobierał ponad 2 krotnie większy prąd. Masz na pewno całkowicie otwartą przepustnice gdzieś na ssaniu.

Producenci takich zestawów na pewno nie dobierają silnika z dużym zapasem mocy tak aby umożliwić rozruch przy pełnym obciążeniu.

Sprawdź klapę na ssaniu.
  • #28 11437196
    kkknc
    Poziom 43  
    INTOUCH napisał:

A kolega słyszał coś o klasach izolacji, silnika lub silnikach, które są specjalnie produkowane i przystosowane do pracy z falownikami.

Tak o klasach izolacji coś słyszałem, ale żeby ta konkretnie nadawała się do falownika a tamta nie to już nigdzie się nie doczytałem. Więc konkrety kolego z padaniem źródła, z jakiego to wiozłeś.

INTOUCH napisał:

Dla twojej wiadomości. Różnica między uzwojeniami w silnikach jest większa niż między oponami letnimi i zimowymi w samochodach.

Pytanie nie dotyczyło samochodów, więc konkrety kolego.

karel47 napisał:

Zrobienie przełączenia trójkąt-gwiazda nie będzie tu takie proste. Silnik znajduje się w strefie EX i nie mogę tak sobie w jego pobliżu zrobić tego układu. Musiał bym to zrobić w szafie która znajdującej się poza strefą, a to jest już 40m przewodu.

Więc koszt niewielki w porównaniu tylko do samego silnika, a jak by policzyć całość tej inwestycji to po prostu pomijalny. Coś unikasz odpowiedzi na pytanie o projekt czyżby to własna inwencja?
  • #29 11437360
    INTOUCH
    Poziom 30  
    kkknc napisał:
    Więc koszt niewielki w porównaniu tylko do samego silnika, a jak by policzyć całość tej inwestycji to po prostu pomijalny. Coś unikasz odpowiedzi na pytanie o projekt czyżby to własna inwencja?

Strefa EX to strefa EX a nie żadna własna inwencja, szczególnie w strefie EX.
    Proponuję nie wdrażać żadnych zmian bez uzgodnień z projektantem.
  • #30 11438280
    pepson
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    ztom_36 napisał:
    Miałem podobny problem z uruchomieniem silnika wentylatora poprzez softstart. Okazało się że przy całkowicie otwartej przepustnicy na ssaniu silnik pobierał ponad 2 krotnie większy prąd. Masz na pewno całkowicie otwartą przepustnice gdzieś na ssaniu.

Producenci takich zestawów na pewno nie dobierają silnika z dużym zapasem mocy tak aby umożliwić rozruch przy pełnym obciążeniu.

Sprawdź klapę na ssaniu.

Potwierdzam doświadczenia kolegi ztom_36

Cytat ze strony 14 tego dokumentu
    http://www.reitz-ventilatoren.de/public/pdf/pl/01_PB_Produktbeschreibung_polnisch.pdf

"Wentylatory promieniowe
    mają moment obciążający rosnący w kwadracie ( patrz wykres krzywej momentu obciążającego ). Może to powodować niedopuszczalne
    czasy rozruchu oraz w zależności od sposobu podłączenia elektrycznego ( bezpośrednie lub gwiazda - trójkąt ) problemy z
    rozruchem ( wentylator nie rozpędza się do prędkości nominalnej ). Dlatego też, jeśli to możliwe, wentylatory powinny być uruchamiane
    przy zamkniętej przepustnicy
    ( okrągłej, żaluzjowej lub aparacie kierowniczym )."

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Silnik o mocy 30 kW z softstartem DS7...55 pobiera podczas rozruchu prąd rzędu 200A, co prowadzi do wyłączenia wyłącznika silnikowego PKMZ4-58 po około 10 sekundach. Użytkownik zauważył, że silnik nie osiąga obrotów znamionowych, mimo że jest nowy i obraca się lekko. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie obciążenia wentylatora, ustawienia softstartu oraz rozważenie zastosowania przełącznika trójkąt-gwiazda. Użytkownik próbował różnych ustawień softstartu, jednak problem z nadmiernym prądem rozruchowym pozostał. Proponowano również zamianę wyłącznika na model z większym zakresem, np. NZMN1-M63, oraz zastosowanie falownika jako alternatywy dla softstartu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA