logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Umieszczenie kolumn XW-165-1394 i ARV-104-04-4 pod sufitem - wpływ na dźwięk?

Logan 30 Sty 2005 23:42 3597 6
REKLAMA
  • #1 1183553
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Witam ;)

Koncze wlasnie kolumny na XW-165-1394 oraz ARV-104-04-4, obudowa bassreflex okolo 35 litrow brutto. Ze wzgledu na mocno ograniczona ilosc miejsca w pokoju zastanawiam sie nad umieszczeniem kolumn pod sufitem. Kolumny maja robic za przody w kinie domowym (w przyszlosci).

Jaki bedzie dzwiek w porownaniu z nizsza lokalizacja (na podstawkach lub na podlodze) ?? Czy takie rozwiazanie jest do przyjecia ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1183764
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    napewno nie będzie takiego podbicia basu jaki by występował gdyby były położone na ziemi
    poeksperymentuj co za problem przemeblować troche :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1183783
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    POczytaj w ksiażkach Witorda - w większosci bibliotek mozna takie ksiażeczki znaleźć. Są sposoby montowania głosnikow w przeróznych pomieszczeniach. Co do montowania to można kupić specjalne wieszaki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 1183918
    Logan
    Poziom 30  
    tyle to i ja wiem ;) chodzi mi o to czy umieszczenie kolumn na takiej wysokosci nie bedzie psulo wrazen odsluchowych ? czy ustawiac kolumny pod jakims specjalnym katem czy wystarczy wycelowac je w kanape na ktorej ogladam filmy ?
  • Pomocny post
    #5 1183956
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Człowiek to taka istotka, która potrafi rozpoznawać dokładnie miejsce z którego płynie dźwięk, jeśli chodzi o częstotliwości średnie i wysokie, także w kierunku góra-dół.

Nie spotkałem głośników, które całkiem się rozpływają w scenie akustycznej, jaką budują. Myślę, że bez problemu rozpoznasz, że te głośniki są wysoko... Wtedy, oglądając film na telewizorze stojącym na wysokości metra nie będziesz miał wrażenia, że dźwięk płynie z tego filmu, co go właśne oglądasz.

Wrażenie, do którego idzie się przyzwyczaić, ale głośniki główne, powinny być raczej na wysokości słuchacza, podobnie jak dialogowy (blisko centrum sceny dźwiękowej), i efektowe, też na wysokości uszu...

Jedynie w zasadzie subwoofer może stać gdzie się to nam podoba. Niskie częstotliwości nie są kierunkowe...
  • REKLAMA
  • #6 1184348
    Logan
    Poziom 30  
    Bardzo dziekuje :) Takiej odpowiedzi oczekiwalem :)

Centralka bedzie na podlodze, fronty i efekty pod sufitem.
  • #7 1184763
    Erwin
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    a co wy na skierowanie glosnikow tak zeby centrum akustyczne frontow wypadlo tuz prze sluchaczem zamiast na nim? moze zmniejszy to efekt zlyszenia z gory.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy umieszczenia kolumn głośnikowych XW-165-1394 i ARV-104-04-4 pod sufitem w kinie domowym, gdzie ze względu na ograniczoną przestrzeń nie ma możliwości ustawienia ich na podstawkach lub podłodze. Zwrócono uwagę, że montaż kolumn na wysokości sufitu spowoduje brak naturalnego podbicia basu, które występuje przy ustawieniu na podłodze. Wskazano, że głośniki wysokotonowe i średniotonowe są kierunkowe i ich pozycja wysoko nad słuchaczem może zaburzyć wrażenia przestrzenne oraz lokalizację dźwięku, co może powodować odczucie, że dźwięk nie pochodzi z ekranu. Zaleca się, aby frontowe kolumny były ustawione na wysokości uszu słuchacza, a jeśli montaż pod sufitem jest konieczny, to należy je odpowiednio skierować w stronę kanapy, na której odbywa się odsłuch. Centralny głośnik może być umieszczony na podłodze, a subwoofer może stać w dowolnym miejscu, gdyż niskie częstotliwości są mniej kierunkowe. Pojawiła się także sugestia, aby skierować kolumny tak, by centrum akustyczne frontów znajdowało się tuż przed słuchaczem, co może zmniejszyć efekt słyszenia dźwięku z góry. Wskazano również na możliwość użycia specjalnych wieszaków do montażu kolumn na ścianach lub suficie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA