logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dopasować redukcję do żeliwnego grzejnika z gwintem 5 cm?

Kara93 20 Lis 2012 23:01 4152 8
REKLAMA
  • #1 11554472
    Kara93
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie! Posiadam stary, żeliwny grzejnik i chciałem podłączyć go sobie do garażu. Grzejnik jest z demontażu i na grzejniku zostały nie wykręcone śrubunki i brakuje jednej części. Problem polega na tym, że nie idzie dopasować do tego żadnej redukcji, ani przejścia, ponieważ średnica gwintu wynosi 5 cm. Jeżeli ktoś mógłby to ocenić jaką redukcję bym do tego potrzebował to z góry bardzo dziękuje. Próbowałem dopasować redukcję 2", 1", 1 1/2", 1 1/4". 2" była za duża, a pozostałe wszystkie za małe..

Dla przybliżenia sprawy dołączam zdjęcie:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 11554497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11554507
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    Musisz mieć nie żadną redukcję, tylko drugą, brakującą część identycznego śrubunku; do tego podkładkę papierową dla uszczelnienia.
  • #4 11554550
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    To jest srubunek z uszczelnieniem soczewkowym i jesli znajdziesz taki sam to powinna ta druga czesc pasowac (nawet stozkowy). Pamietaj ze nakretki srubunkow rzadko maja typowy gwint mierzalny w " lub mm , wiec albo ktos ci to dorobi, albo musisz kupic takie same srubunki i uzyc tylko wewnetrzna czesc. Sprawdz czy nowe maja takie same gwinty, bo jak pisalem wczesniej sa to nietypowe gwinty i czesto firmy robia to jak im sie podoba ( nie ma na to zadnych norm.
    Zrobisz jak uwazasz, ta czesc wkrecona jest prawdopodobnie szczelna na gwincie, zmieniajac ja mozesz nie uzyskac dobrej szczelnosci, bo to mosiadz, wiec twoja w tym decyzja.
  • REKLAMA
  • #5 11554688
    Kara93
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dziękuje za odpowiedzi.
    U kogo mogę dorobić potrzebną mi część lub gdzie mogę znaleźć taką drugą połowę?
  • REKLAMA
  • #6 11554965
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2615
    Dorobi każdy tokarz. Ale obawiam się, że może się okazać, że taniej będzie kupić nowy grzejnik.
    Najlepiej trzeba poszukać gdzieś na złomie starego zaworu lub założyć nowy śrubunek. Czasami można jeszcze w hurtowniach kupić takie śrubunki i wtedy można wykorzystać jego połówkę. Choć obecnie to już prawie wszędzie są na oringi.
  • #7 11563108
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 11563408
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Z tym że pokazany w linku korek ma lewy gwint, a kolega potrzebuje taki z prawym, wynika to z tego że pasuje tam śrubunek.
    Wszystkie grzejniki żeberkowe, a konkretnie każde żeberko posiada z jednej strony dół góra gwint lewy i z drugiej strony dół góra gwint prawy, dlatego można je poskręcać w dowolny grzejnik.
    Kup 2 korki (co jest na dole?) z prawym gwintem z otworami pasującymi do reszty instalacji, standardem teraz są zawory śrubunkowe (proste lub kolankowe w zależności od potrzeb - dolotów), to bardzo wygodne bo można bez spuszczania wody taki grzejnik odłączyć/wymienić/powiększyć.
  • #9 11563414
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2615
    Może być jednak problem z wykręceniem tego śrubunku.
    Pomaga wtedy palnik acetylenowy, ewentualnie propan-butan.
    Trzeba tylko uważać, bo zbyt gwałtownie podgrzewane lub zbyt gwałtownie chłodzone żeliwo pęka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stary żeliwny grzejnik, który chce podłączyć do garażu, jednak napotyka problem z dopasowaniem śrubunku, ponieważ średnica gwintu wynosi 5 cm. Użytkownik próbował różnych redukcji, ale żadna nie pasuje. Odpowiedzi sugerują, aby wykręcić pozostałość śrubunku i wkręcić nowy, identyczny śrubunek, a także zwrócić uwagę na nietypowe gwinty. Wskazano, że można dorobić brakującą część u tokarza lub poszukać na złomie. Zasugerowano również użycie korków z prawym gwintem oraz standardowych zaworów śrubunkowych, które ułatwiają wymianę grzejnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA