logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto I 55 98r - jak odłączyć rozrusznik od pompki paliwa?

Roker87 09 Sty 2013 23:57 3381 5
REKLAMA
  • #1 11767465
    Roker87
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mój problem polega na tym że przy odpalaniu awaryjnym muszę kręcić rozrusznikiem gdyż jest on podłączony z pompką paliwa. Pytanie brzmi co ja mam zrobić żeby było to nie zależne od pompy. Mam instalacje Bingo M i przełącznik bez bez kontrolek poziomu paliwa. Z tego co oglądam po schematach wydaje mi się, że chodzi o ten brązowy kabel do cewki ale wole się upewnić, bo wydaje mi się to za proste. Czy mógł by ktoś mądry mnie oświecić?
    Fiat Punto I 55 98r - jak odłączyć rozrusznik od pompki paliwa?
  • REKLAMA
  • #2 11768312
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Nie rozumiem o co Ci chodzi, strasznie zagmatwana i niejasna wypowiedź w której jest chyba więcej Twoich domysłów niż faktów...

Co rozumiesz przez "awaryjne odpalanie" i przez to, że musisz "kręcić rozrusznikiem"? Jak dla mnie to normalne, że trzeba zakręcić rozrusznikiem, żeby uruchomić silnik. Nie wiem natomiast w jaki sposób wydedukowałeś to połączenie pompy paliwa z rozrusznikiem. Pompa paliwa jest zasilana bezpośrednio z głównego przekaźnika, równolegle z zasilaniem cewek zapłonowych i paru innych elementów, ew. może być dołożony przekaźnik, który odłącza pompę benzyny gdy jest załączony elektrozawór LPG.
  • REKLAMA
  • #3 11772523
    Roker87
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    nie wiem jak to wytłumaczyc ale guzik lpg/pb na nie odpalonym silniku np po przekreceniu kluczyka na zaplon dziala tyle samo czasu co pompka paliwa jesli chce odpalic na lpg musze czymac go jakies 40 sekund a on gasnie calkiem jak pompka konczy ssac czyli po jakis 4 sekundach potem dziala tylko jak krece rozrusznikiem przez cly czas przełaczania na awaryjne lpg bez krecenia nie mam pradu w sterowaniu lpg/pb

Proszę NIEZWŁOCZNIE poprawić pisownię!
    TzOk
  • REKLAMA
  • #4 11772707
    tzok
    Nie bardzo rozumiem co piszesz, łatwiej by było jakbyś stosował interpunkcję... popraw więc ten post by był czytelny albo cały temat wyleci do kosza. Raz piszesz o 40s raz o 4s. Wszystko co piszesz to są Twoje podejrzenia, nie poparte ŻADNYMI pomiarami. Więc jak już bawimy się w podejrzenia, to podejrzewam, że albo masz słaby akumulator albo skorodowane połączenie masy albo skorodowane styki w bezpiecznika w obwodzie zasilania LPG, co powoduje restartowanie się sterownika LPG podczas kręcenia rozrusznikiem.

Tak całkiem poza tematem, to awaryjne uruchamianie LPG służy do uruchomienia samochodu z ciepłym silnikiem, np. jak zgaśnie. Przy obecnie panujących temperaturach kategorycznie nie powinno się z niego korzystać na zimnym silniku, w przeciwnym razie dojdzie do awarii parownika, której następstwa mogą być bardzo poważne.

Sterownik powinien być podłączony do zasilania za stacyjką. Brązowy kabel o którym wspominasz to impulsy zapłonowe z cewki do sterownika LPG, służą do normalnego przełączenia na LPG po osiągnięciu ustalonych obrotów.

Jeśli jednak masz rację to problemem jest kabel czerwony - jeśli gazownik wziął zasilanie centralki LPG ze "stałego" zasilania na cewkę zapłonową to będzie tak jak opisujesz. Czerwony kabel ma być podłączony do obwodu "15" czyli 12V po stacyjce, a cewka jak i pompa paliwa mają zasilane sterowane przez ECU.
  • REKLAMA
  • #5 11772757
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5038
    Mniejszego schematu się nie dało zamieścić?
    Zobacz czy jest napięcie po stacyjce na tym czerwonym przewodzie z bezpiecznikiem.
    Może komuś się nie chciało i podpiął się pod pompę benzyny zamiast pod stacyjkę, chociaż jest to głupota bo jak nie odpalisz w ciągu kilku sekund to trzeba znów zapłon włączać.
  • #6 11772795
    tzok
    Pompa, cewka, wtryski i EVAP są na jednym przekaźniku, można podejrzewać, że z przyzwyczajenia podpiął pod cewkę...
REKLAMA