logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor multimedialny z rzutnika slajdów

speed250 11 Lut 2005 14:31 218135 381
REKLAMA
  • Chce wam sie pochwalic jak zrobilem z zwyklego projektora do slajdow Prexer na projektor multimedialny. Baza projektu byl wlasnie stary projektorek do slajdow Prexer, matryca 2" firmy Newision (cena kolo 360zl), dwa wentylatorki no i tyle. Sam montaz wymagal malych przerobek mocowania samej matrycy jak i elektroniki do niego. Projektor posiada zarowke halogenowa 50W, ktora jest umieszczona pomiedzy odblysnikiem a soczewkami (skupiajaca i rozpraszajaca) zwanych inaczej kondenserem.No ale mniejsza oto, wazne ze plan jest bardzo nowatorski a co za tym idzie bardzo tani zarowno w eksploatacji jak i stworzenie go i zlozenie do kupy. Projektor obencnie znajduje sie na stojaku ktory jest na scianie, oddalony od sciany jest 3 metry, a obraz jaki uzyskalem to ponad 60 cali.No coz patrzcie, jak cos to pytajcie...
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0011.jpg (37.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0010.jpg (30.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0009.jpg (50.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0008.jpg (35.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów 39594977.jpeg (9.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    speed250
    Poziom 15  
    Specjalizuje się w: specjalista d/s audio wizualnych
    speed250 napisał 181 postów o ocenie 1, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Wadowice. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1218790
    speed250
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    i kolejna seria zdjec tym razem z projekcji, dodam jeszcze ze projektorek sluzy zarowno do ogladania tv jak i grania na komputerze.
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0007.jpg (17.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0001.jpg (35.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0037.jpg (27.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0028.jpg (36.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0026.jpg (25.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1218814
    speed250
    Poziom 15  
    i ostatnia seria zdjec, aha zapomnialem dodac ze obraz jest wyswietlany na scianie , ktora jest wytapetowana taka biala tapeta pokryta styropianem i ma jakies wzorki, stad te wlasnie slady w jasnych miejscach na przedstawianych obrazach. Zdjecia z projekcji byly robione w ciemnsciach stad na niektorych widac male rozmazanie, dluzszy czas naswietlania w takich ciemnosciach i ruchomy obraz utrudnia zrobienie dobrego zdjecia.
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0025.jpg (21.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0045.jpg (42.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0048.jpg (24.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1218861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 1219244
    Erwin
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Super pomysl, a jakby uzyc obiektywu z aparatu fotograficznego jako soczewek?
  • #6 1219264
    speed250
    Poziom 15  
    mozna poeksperymentowac, najlepiej jakby to byl obiektyw z zenitha, ma on duzo regulacji i jest dostepny za pare groszy na gieldzie czy tez allegro, pamietac nalezy ze czym mniejsza ogniskowa obiektywu tym wiekszy uzyskamy obraz z malej odleglosci od sciany czy tez ekranu.
  • #7 1219363
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Napalilem sie jak... ;)

Czekamy na dokladny opis jak umiescic zarowke, wszelkie porady dotyczace montazu... Nie chce nic mowic, ale jesli obraz z tego urzadzenia da sie ogladac - to sens zakupu projektora za kilka kzl wydaje sie nie istniec.
    Wskazane beda jakies proste rysunki wyjasniajace co, jak i gdzie - aby kazdy mogl cos takiego wykonac (nawet ja :D ).

Skladam gratulacje na rece (tfu - mozg) projektanta - publicznie!
  • REKLAMA
  • #8 1219530
    plik4
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Jej przyznam projektor suuuper i wymiary jego tysz super ale ja bym zrobil z zutnika na slajdy Diapol automat tylko wyzbyc sie z niego tego mechanizmu na slajdy luz sprawa chlodzenie zarowy jest a zarowa na 24 V i 150 W to juz kawalek swiatla daje i jeszcze uklad soczewek gdzie daje idealnie rownomierne swiatlo.
    Teraz cos na temat matrycy :

1. Wymiary super.
    2. Odrazu z elektronika to tez zaleta.
    3. Rozdzielczosc ok 400 na 300 pixeli to jest zenujacy osiag obraz o wielkosci 1m to bedzi edobrze widac ale juz powyzej to pixeloza. JA bym doradzal jakies inne matryce a w zasadzie mikromatrycee gdzie jest 800x600 a sa takie nawet po 1280x1024. ALe zwykla pietnastka ma 800x600 wiec wziasc o takie jrozdzielczosci mikromatryce to dopiero cos.
  • #9 1219996
    speed250
    Poziom 15  
    tak jak pisalem , projektor sluzy wylacznie do ogladania filmow, jakoscia nie dorownuje tym projektorom co sa za 4 tys w zwyz, nie ma co porownywac nowatorskiego pomyslu z duzo lepszymi matrycami, idea tego projektora polega na tym ze za rozsadna kase i w miare mozliwa na kazda kieszen, a juz nie wspomne o wymiarach samego projektora i poboru pradu mozna samemu zrobic w zasadzie COŚ z niczego, a mowie wam warto. A co do tych matryc co wspomniales sa cholernie drogie i praktycznie nie dostepne (pisze o tych 2", 1,8" co sa w prawdziwych firmowych projektorach), robie kolejny projektor bazujacy na 7" matrycy LILLIPUT'a o wysokiej rozdziace (1024x768), a co za tym idzie ma wyjscie D-SUB, czyli jest wtyczka do karty graf. od kompa

[scalono 3molo]

------------

musicie sie uzbroic w cierpliwosc, sam nie wiem od czego zaczac, musze zdjecia wam porobic co i jak wyglada, wiec cierpliwosci

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

A wiec zacznijmy od tego co bedzie potrzebne do budowy takiego projektorka, a bedzie to projektor do slajdow sprawny, matryca 2" NEWISION, 2 wiatraki, troszke cierpliwosci i ostroznosci. Oswietlenia jak i calej optyki nie trzeba kupowac, jest w wyposarzeniu kazdego projektora do slajdow, kondenser, lustro zarowka i trafo znajduje sie juz na wlasciwych miejscach wiec nic nie bedzie trzeba kombinowac z ustawianiem calej optyki. Najwieksza uwage nalezy zwrocic na mocowanie matrycy i elektroniki, ostroznosci w jej montazu a w szczegolnosci cienkiej tasiemki sygnalowej no i odpowiednim ustawieniu chlodzenia.

Dodano po 1 [minuty]:

tak wyglada rozebrany monitorek
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów Bez nazwy 1.jpg (64.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1220569
    speed250
    Poziom 15  
    a to serce naszego projektorka, matryca wraz z elektronika
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów Bez nazwy 2.jpg (69.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1220579
    speed250
    Poziom 15  
    to jest natomiast ramka w ktorej montujemy lcd, przerobiona oczywiscie z tego podajnika do slajdow, o polowe skrocona i podszlifowana
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0006.JPG (35.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0005.JPG (41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0004.JPG (43.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0002.JPG (42.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 1220583
    speed250
    Poziom 15  
    a tu widoczek na zarowke i lustro ktore odbija zgfromadzone swiatlo, kolejno swiatlo przechodzi przez soczewke skupiajaca, gdzie tam cale swiatlo i te w osi jak i na calym lustrze jest skupiane i przechodzi przez szybke, ktora ta z koleji pochlania ogromna ilosc ciepla,a na koncu zanim swiatlo powedruje na matryce jest soczewka rozpraszajaca , ktora rozprasza swiatlo tylko po powierzchni lcd , tak aby wszystkie brzegi byly doswietlone
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0010.JPG (34.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0009.JPG (44.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0008.JPG (42.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1220586
    speed250
    Poziom 15  
    no i chlodzenie, u mnie rozwiazalem w to bardzo prosty sposob, jak wiadomo cieple powietrze jest lzejsze i wedruje do gory, ja to wykorzystalem i umiescilem wiatrak od spodu, tym sposobem mam przyspieszony ten wlasnie obieg powietrza, dzieki temu temp. jest nie duza w komorze swietlnej, co do chlodzenia lcd, mozna zrobc podobnie albo z boku tak jak ja to zrobilem
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0007.JPG (40.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1220937
    speed250
    Poziom 15  
    przekatna wszystkich fotografowanych zdjec to ponad 160 cm przekatnej , obraz testowy robiony na gladkiej bialej scianie w półmroku dzis rano, kolejne fotki wieczorem z testow obrazow i zastosowan
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów Bez nazwy 1f.jpg (45.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1220952
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Super pomysł. Gratulacje!
    Mam tylko takie małe pytanko - co z martwymi pixelkami na matrycy LCD ?;-) Czy w takim mini TV matryce sa pozbawione DEAD pixeli, czy jak sie trafi?

pozdrawiam
  • #16 1220982
    speed250
    Poziom 15  
    przed rozbiorka takiego lcd'ka jak go juz kupicie , podlaczcie go do tunera czy vide'a, moze sie zdazyc ze traficie na taki lcd, wiec odrazu trzeba go reklamowac.
  • #17 1221004
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    reklamowac ;-) ? przy takich lipnych firmach reklamowac mozna zapewne wtedy gdy masz kilkanasice dead pixeli i to w jakims obszarze ;-)(jeszcze zalezy jaki maja kolor) - wystarczy poczytac warunki gwarancji monitorow LCD. Jestem ciekaw czy wogole jest to uwzglednione w gwarancji takigo mini TV ?

pozdrawiam
  • #18 1221082
    speed250
    Poziom 15  
    jest to uwzgednione w gwarancji, mozesz napisac do tej firmy i sie zapytac czy takie cos jest uwzgledniane, zapewniam cie ze wystarczy jeden bad piksel i ci wymienia na nowy
  • #19 1221207
    Erwin
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Tylko sprawa przy zasysaniu powietrza z dolu obudowy- uwaga na zakurzenie. La przy takich wymirach kazdy zaciagniety kurzyk bedzie widoczny na latrycy.
  • #20 1221235
    speed250
    Poziom 15  
    no niestety kurz jest wszedzie, trzeba przedmuchiwac co jakis czas ten projektorek, aha nie palcujcie tego lcd, sa widoczne slady na scianie czy tez ekranie. Najlepiej przykrywac czym taki projektor jak nie pracuje zeby sie na niego nie kurzylo. Sluszna uwaga Erwin o ktorej nie wspomnialem wczesniej.

ta matryce mozna montowac w takich rzutnikach jak: Profil-S , KROKUS, DIAPOL , PREXER i jeszcze niemieckie.....zapomnialem jak się nazywaja

Dodano po 5 [minuty]:

aha, mala modyfikacje zrobilem, a mianowicie zminilem obiektyw z mniejsza ogniskowa, poprzednio byl f85 2,8 gdzie z 3 metrow obraz uzyskal ponad 160cm przekatnej, a teraz jest f55 2,8 gdzie z tej samej odleglosci uzyskana przekatna wyswietlanego obrazu to 190cm.

scalono: 3molo
  • #21 1228637
    Ash Ketchum
    Poziom 27  
    Ocena: 75
    Mam diapola więc może sobie zrobię takie cudo. Czy to wymaga dużo pracy przy użyciu tego telewizorka lcd? Jak z mocowaniem i regulacją optyki? Czy ta żarówka 50W 12V to zwykła halogenowa czy tzw przewoltowana (jasno swieci ale mała trwałość). Ja mam w swoim 12V 100W (niestety spalona).
  • #22 1229193
    Krzys 01
    Poziom 12  
    Witam
    A ja mam takie pytanie, czy mozna zastosowac matryce z uszkodzonego aparatu cyfrowego ?? Hmm, jak doprowadzic sygnal do takiej matrycy z kompa ??
    Rozwiazanie dosyc ciekawe :-) tez mam taki projektor Diapol automat
    tylko chyba mam uszkodzone trafo :-( odwiedze wolumen moze tam taki znajde na czesci.
    poz... Krzys
  • #23 1229620
    speed250
    Poziom 15  
    battery napisał:
    Mam diapola więc może sobie zrobię takie cudo. Czy to wymaga dużo pracy przy użyciu tego telewizorka lcd? Jak z mocowaniem i regulacją optyki? Czy ta żarówka 50W 12V to zwykła halogenowa czy tzw przewoltowana (jasno swieci ale mała trwałość). Ja mam w swoim 12V 100W (niestety spalona).

odpowiadam na twoje pytanie, duzo pracy nie ma przy budowie , istotna rzecz na jaka trzeba zwrocic to zamocowanie matrycy , ja uzylem tego orginalnego podajnika co byl, troche ciecia i szlifow i zrobione, jesli masz diapola to duzo pracy przy nim nie bedzie, cala optyke i oswietlenie zostaw , wymien zarowke na taka sama, pytaj jak cos nie bedziesz wiedzial na PW.

Pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Krzys 01 napisał:
    Witam
    A ja mam takie pytanie, czy mozna zastosowac matryce z uszkodzonego aparatu cyfrowego ?? Hmm, jak doprowadzic sygnal do takiej matrycy z kompa ??
    Rozwiazanie dosyc ciekawe :-) tez mam taki projektor Diapol automat
    tylko chyba mam uszkodzone trafo :-( odwiedze wolumen moze tam taki znajde na czesci.
    poz... Krzys

tej matrycy nie wykozystasz w zaden sposob , no chyba ze aparat ten posiadal wejscie video ;) ale napewno tak nie jest. Problem z tym ze do tej matrycy nie ma odpowiedniego sterownika ktory by sterowal ta matryca , a co do trafo , jest do nabycia na alle......
  • #24 1231666
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Moze to nie beda zbyt madre pytania ale bardzo mnie to interesuje bo chcial bym cos takiego zrobic :

Mianowicie chodzi mi o schemat elektryczny i optyczny tego urzadznia bo nie bardzo wiem na jakiej dziala zasadze :(
  • #25 1233702
    niepozorny
    Poziom 12  
    aż musiałem sie zalogować żeby sie włączyć do tej dyskusji i na samym starcie mówie świetna robota! ucze sie w szkole elektronicznej i jakbym coś takiego zmontował to bym miał dużego plusa u nauczycieli i chciałbym jak wcześniej wspomniaeś żebyś napisał poradnik jak krok po kroku to zrobiłeś a byłbym bardzo wdzięczny!!
    RESPEKT!!
  • #26 1234580
    speed250
    Poziom 15  
    tylko tak ja zrobie poradnik ,a ktos moze to wykorzystac w celach zarobkowych. Nie chce tu nikogo obrazac ani wmawiac ze tak zrobi, chodzi mi tylko oto ze z mojej pracy nad tym poradnikiem moze ktos sobie kase dorobic, sprzedajac to itd itd.
  • #27 1234811
    Krzys 01
    Poziom 12  
    Witam, już po pierwszych testach :-)
    Naprawiłem Diapola :-) uff tylko kabel zasilający był walnięty :-)
    Wywaliłem automat do przsuwu slajdów, zostawilem automat do regulacji ostrości, się przyda :-) Cooler ?? hmm ten orginalny to zbyt głaśno chodzi, do wymiany !!! chyba lepiej zamontować dwa od kompa te od zasilacza.
    Pierwszy test wykonałem na LCD starego radia samochodowego, powiem Wam że to DZIALA !!!
    Teraz kilka pytań, optyka, rozebrałem optyke wyczyściłem, ale rozbierając te coś co ustawia się ostrość, wypadło mi z ręki i się rozsypało :-( drogą dedukcji doszedłem jak to złożyć ( działa ) ale poprosze o jakiś opis w jakiej kolejności mają być soczewki ??
    Pisałeś ze zmieniłeś soczewkę którą ?? ( są trzy ) i gdzie ją kupić ?? ja mam PZO Krytar 2.8/85.

LCD 7" to dosyc sporo, jak sie uporac z montazem, chyba trzeba to odsunac od soczewki rozpraszajacej swiatlo ?? ale przy testach stwierdzilem ze im blizej tej soczewki tym lepszy obraz sie uzyskuje, a jak trzeba bedzie dalej odsunac LCD to regulujac ostrosc tracimy na wielkosci wyswietlanego obrazu :-(
    Obraz, jak uzyskales panoramiczny obraz ?? Bo ten co mi sie wyswietla jest w ksztacie kwadratu :-(
    Chyba trzeba wykonac szlify w tym orginalnym okienku, ktore ma wymiary 40 mm x 40 mm.
    I jeszcze jedno, jak doswietlic rogi i boki wyswietlanego obrazu, czy mam doswiadczalne bawic sie optyka ( ustawienie lusterka i soczewek regulacja po odkreceniu srubek ) ??
    Spytam jeszcze o LCD czy taki ekran od "samochodowego DVD" bedzie pasowal ?? podlaczenie elektroniczne i.t.p.
    Powiem ze tu jest najwiekszy dylemat jakie LCD wybarc, chodzi o cene, bo powiedzmy sobie ze to ma byc TANIE :-)
    Do kontaktu daje namiary na GG 4958546

Pozdrawiam Krzys
  • #28 1235018
    speed250
    Poziom 15  
    Nie pisalem ze zminilem soczewke ,a obiektyw na 55/2,8 , w takim obiektywie sa 3 soczewki , tulejka oraz taka nakretka ktora trzyma te soczewki w kupie. Gratuluje pierwszych testow i rezultatow na starym lcd z radia.
    Co do projektora opartego na 7" matrycy, wlasnie pracuje nad takim projektorem, oczywiscie zamieszcze tu screeny jak i opis co jak i dlaczego.

Poradnik sie robi.
  • #29 1235040
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Witam.
    Strasznie spodobal mi sie pomysl :) poklony dla wynalazcy
    Mam jedno pytanie jaki jest tak naprawde ten obraz na scianie z tego projektora ???
    Czy da sie ogladac filmy (glownie o to mi chodzi) ???
    Pozdrowienia dla wszystkich majsterkowiczow
  • #30 1235083
    speed250
    Poziom 15  
    obraz jest dokladnie taki jak na screenach a projektor zostal zrobiony wlasnie z mysla ogladanie glownie tv czy filmow z komputera, do tego miedzy innymi mi sluzy, film, mecze, relacje z wyscigow wszystko wygladana SUPER!!!

Dodano po 16 [minuty]:

wczorajsze zdjecia z projekcji, widac tu rogi nie doswietlone, ale to juz poprawilem

---

ekranu nadal nie mam stad te wzorki jak wczesniej, obraz wyswietlany na tapecie bialej z steropianem i takimi wzorkami

[scal. 3molo]
    Załączniki:
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0050.JPG (51.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0048.JPG (25.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0042.JPG (34.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0041.JPG (24.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projektor multimedialny z rzutnika slajdów PICT0039.JPG (44.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy multimedialnego projektora opartego na bazie starego rzutnika do slajdów Prexer z zastosowaniem 2-calowej matrycy LCD firmy Newision (około 360 zł). Projektor wykorzystuje halogenową żarówkę 50W (12V) umieszczoną między odbłyśnikiem a soczewkami (kondenserem skupiającym i rozpraszającym światło). Montaż wymagał modyfikacji mocowania matrycy i elektroniki. Obraz o przekątnej ponad 60 cali jest wyświetlany na białej, lekko fakturowanej ścianie w półmroku. Projektor służy do oglądania filmów, telewizji i grania na komputerze, z możliwością podłączenia DVD i innych źródeł video przez wyjście TV-out karty graficznej.

W dyskusji poruszono kwestie doboru matryc LCD o różnych przekątnych (1,8", 2", 2,5", 3", 5", 7"), ich rozdzielczości (np. 400x300, 800x600, 1024x768), dostępności i cen, a także problemów z martwymi pikselami i gwarancją. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego chłodzenia (wentylatory komputerowe, komora cieplna) ze względu na wydzielane ciepło przez żarówkę i matrycę. Dyskutowano o zastosowaniu różnych obiektywów fotograficznych (np. f/2.8 85mm, f/2.8 55mm, f/1.8 135mm) oraz soczewek Fresnela do doświetlenia krawędzi matrycy.

Poruszono także temat alternatywnych źródeł światła, takich jak lampy ksenonowe i metalohalogenkowe, które oferują większą jasność, ale wymagają specjalnego zasilania i wydajniejszego chłodzenia. Wspomniano o projektorach z trzema matrycami RGB i pryzmatem do łączenia obrazu, co zwiększa jakość, ale komplikuje konstrukcję i podnosi koszty.

Autor planuje stworzyć poradnik krok po kroku oraz rozwijać projektory oparte na większych matrycach (7" Lilliput z rozdzielczością 1024x768). Wskazano, że projektor zbudowany w ten sposób jest tani w eksploatacji i kompaktowy, choć nie dorównuje profesjonalnym urządzeniom kosztującym kilka tysięcy złotych. W dyskusji pojawiły się także propozycje zakupu gotowych rzutników do slajdów (np. Diapol, Krokus, Ania) oraz matryc LCD na aukcjach internetowych.

Podsumowując, projektor multimedialny z rzutnika slajdów to innowacyjne, ekonomiczne rozwiązanie dla majsterkowiczów, wymagające jednak precyzyjnego montażu, odpowiedniego doboru komponentów optycznych i elektronicznych oraz skutecznego chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA