logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować koder stereo? Szukam sprawdzonego schematu i wzoru płytki PCB

Dj Gacek 12 Lut 2005 19:55 159542 547
Najlepsze odpowiedzi

Jak zbudować sprawdzony koder stereo z łatwo dostępnych elementów i gotowym wzorem PCB?

Najpraktyczniej zrobić klasyczny analogowy koder stereo na modulatorze MC1496/LM1496 albo lepiej AD633, ale trzeba mu dać porządne filtry dolnoprzepustowe 15 kHz na wejściu, pułapkę na 19 kHz oraz bardzo dokładnie zgrać fazę pilota 19 kHz z podnośną 38 kHz [#1366379][#3886235][#3976025] Jeśli zależy Ci na gotowym schemacie i PCB, w wątku najbardziej konkretna była poprawiona wersja NRG Pro4; autor podał, że w oryginale przy próbkach audio była odwrócona szyna ABC, więc warto użyć właśnie skorygowanej wersji [#6495976] Dla prostszej konstrukcji z łatwo dostępnych części polecano też stary układ z RE/Elektrody, ale z kluczami CMOS zamiast tranzystorowych, bo to wyraźnie poprawia jakość względem pierwotnego wariantu [#1229149][#1231111] Z kolei BA1404 działa, ale jest traktowany jako rozwiązanie raczej „na kompromis” niż do naprawdę dobrej jakości [#1350074]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #211 1569534
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 85
    OK, mam pomysł, podkręcę to wszystko na maksymalny kwarc dla tego HCF4060, 'zutylizuję' filtry i spróbuję zauważyć szpilki na oscyloskopie. Dobry to pomysł?
    Masz może pod ręką notę 74HC4053?
  • #212 1569556
    mistsh
    Poziom 12  
    nie trzeba podkrecac na maksymalny kwarc, podepnij sobie oscyloskop na wyprowadzenie multipleksera 4067 i zobacz jaki ladny garbaty "plotek" masz :D

Dodano po 3 [minuty]:

pod reka nie mam, fachowych not katalogowych trzeba szukac dlugo, kiedys mialem, te klucze maja najmniejsze znieksztalcenia, najszybszy czas przelaczania, szczegolnie polecam oryginalne produkcji philips, ale ciezko kupic, ja mialem akurat szczescie i pare kupilem kiedys
  • #213 1569586
    czarutek
    Poziom 34  
    "Plotek"... Schody? One będą, to oczywiste. Chodzi mi o te niedostrzegalne Twoim zdaniem na oscyloskopie piki.
  • #214 1569603
    mistsh
    Poziom 12  
    nie da sie dyskutowac przez forum :D ja nie mam szpilek na wyjsciu kluczy, maja ponizej 1mV wedlug mojego oscyloskopu, a po filtrze LC juz sladu nie ma, na wyjsciu czysty sinus 19khz
  • #215 1571100
    czarutek
    Poziom 34  
    Ech, za słabo rozumiem budowę sygnału złożonego MPX. Nie wydawało mi się to dotąd aż tak potrzebne. Powoli się doszkalam, niestety mało materiałów typu edukacyjnego, tylko sama esencja... :(
    Dzięki Mistshu za wiele wyjaśnień!
  • #217 1580660
    czarutek
    Poziom 34  
    Wysłałem dziś około 16-tej.
  • #218 1687007
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Odpowiedz tą kieruję w zasadzie do narrow bo próbował coś podobnego zrobić i czarutka bo zechciał to przetestować w praktyce.
    W załączniku komplet materiałów do generatora podstawowych sygnałów dla kodera czyli 38kHz (prostokąt) o przeciwnych fazach i 19kHz (sinus) dla pilota w oparciu o procesor 90s2313. Przypominam o zaprogramowaniu pamięci EEPROM plikiem *.eep bo inaczej generator nie wystartuje. Sterowanie poprzez RS-a bardzo polularnym programem na PC typu "Terminal". W opisie zamieściłem komendy sterujące dla kodera i troche fotek oraz schemat, niestety odręczny ale nie miałem czasu się z nim bawić.

Byłoby dobrze gdyby ktoś ten układ zechciał przetestować, szczególnie oscyloskopem 4-ro kanałowych, żeby złapać wszystkie trzy podstawowe przebiegi jednocześnie.

W odpowiedzi na pytania.
    Oczywiście jest możliwość zwiększenia rozdzielczości poprzez zmniejszenie kroku przestrajania.
    Płytke wykonałem w SMD tylko dlatego bo służy mi jeszcze jako "bazówka" w innym projekcie.
    Załączniki:
    • Kstereo.rar (769.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #220 1957686
    Cicha
    Poziom 11  
    jest na to znacznie prostszy sposob:klucze pzelaczajace firmy maxim-pomiedzy jednym a drugim przelaczeniem jest w nich trwajacy bardzo krotko stan wylaczenia obu , i nie zacinaja sieprzy przelaczaniu , widzialem takie w notach aplikacyjnych , ale na ta chwile niepotrafie podac symbolu , sa to niskoszumne do ukladow wideo, i jeden tez audio , z tym ze vyly nieco kosztowne - ponad kilkanascie zlotych !

Dodano po 8 [minuty]:

montertb napisał:
    Witam,
    Już kiedyś podawałem link do tego progemu, teraz nowa, wypasiona wersja. Koszt - 60zł.
    Program idealnie współpracuje z kartą E-MU0404 (396zł)

http://www.heinecke.nl/airomate2.html

a pdpowie mi ktos cy ten program dziala z Sound Blaster X-Fi (chyba extreme music) , zwlaszcza tym najtanszym za okolo 460zl
    podejrzewam ze nie bo tam sa przetworniki od nagrywania 96 KHz----czy mam nadzieje sie myle?
    -Poprosze o odpowiedz

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

psooya napisał:
    Dzieki zaraz sobie to obejrze

Dodano po 7 [minuty]:

heh Wiec tak jak przypuszczałem i ile sie nie myle a raczej nie to zauważ istnienie jednego szczególu który napewno da Ci do myślenia. pomysł niezy ale jeśli przyjmiesz że ten multiplexer analogowy nie jest idealny (bo niejest) to w momencie przełącznia klucza następuje mikro przerwa gdzie wyjście CD4051 "wisi w powietrzu" co powoduje zwiększenie szumów. Przemysl to a co do MC1496 to ja mam złe doświadczenia ale próbuj. jeśli już to wykożystaj jakieś potenciometry elektroniczne np uPC1406HA i steruj dwoma sinusami w przeciwnych fazach (to jest moja koncepcja na nastepny koder niestety jeszcze jesj dokładnie nie przemyslałem więc moge sie mylić co do tych potenciometrów elektronicznych czy beda poprawne sygnały) Dodam jeszcze że warto jest zrobić sume kanałów L+P a nie tylko L-P bo na odbiornikach mono może być słychac "trzaski" Pozdro

to podsune mego dawnego pomysla , lecz niezrealizowany jeszcze niestety, mianowicie XR2206 http://www1.jaycar.com.au/images_uploaded/XR2206V1.PDF dostepny min.w TME za kilkanascie zlotych- jest to generator VCO (niestety bez petli PLL, trzeba dorobiC i zsynchronizowac, testy mozna przeprowadic bez niej , zbudowany na rezystorach typu Młt przstraja sie okolo 100hercow pzry zmianie temperatury o 30stopni, czyli nieco ponad normy standartu RDS, a na zwyklych weglowych z 5 razy wiecej) posiada wyjscia :sinus,trojkat, prostokat, I Co Najwazniejsze Modulator Zrownowazony-wyjscie pin(2), czyli odpada MC1496,wyjscie prostokat(pin11) podzielic przez 2 i ,(albo drugi XR2206+druga petla PLL- wyjscie sinusa 19 KHz) ,na wejscie modulujace(pin1) podac sygnal roznicowy L-R , a na regulacje amlitudy sygnalu mamy na pin 3 i tym sposobem mamy koder - nieco odmienny ,ale sinusik wycchodzi z niego ladny!!!, pozostaje tylko sprawdzic w praktyce!!!! jak by ktos sobie zyczyl to postaram sie narysowac schemacik na kartce i zeskanowac GG6172466

Dodano po 34 [minuty]:

czarutek napisał:
    Ale to jest generator prostokątów. 38kHz będzie sterować dwoma kluczami typu 4066, a 19kHz trzeba przerobić na sinus i ustawić mu fazę.
    Skoro tak, to lepiej to przerobić na np. ATtiny12 i zamiast 38kHz zrobić 76kHz. Wtedy można to włożyć do Weroniki, którą zamieściłem gdzieś na Elektrodzie, zamiast generatora na 4060 i na kwarcu 4.864MHz.

Dodano po 6 [minuty]:

czarutek napisał:
    P.S. Albo w ogóle jakoś tak:

Nikt nic nie mówi, a to przecież zupełny bezsens, bo w ten sposób obniżyłem amplitudę, a nie częstotliwość... :)
    Tak czy siak, DAC08 - to jest synuś jak należy.

---------skorzystaj z oferty firmy SE Spezial Electronic sp.zoo http://www.google.pl/search? Generatory programowalne SG8002-hl=pl&q=se+spezial&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
    programowane w wyzej wymienionej firmie na zyczenie , zakres pracy 1-125MHz z krokiem 4Hz dostawa w kilka dni , koszt 2-2.5 euro za sztuke , 100ppm i 50 ppm stabilnosc , rozne obudowy:D,acha jest w nim rowniez wejscie usypiania/synchronizacji przebiegu wyjsciowego
  • #221 2448801
    czarutek
    Poziom 34  
    Czy ktoś już coś konkretnego zrobił w temacie? ;)
  • #223 2450022
    czarutek
    Poziom 34  
    Masz może schemat? Nie mogę znaleźć... :(
  • #224 2451361
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    http://img1.yoxio.com/img/172583.jpg był na stronie wczęsniej

Już mam ponad dwa lata ten koder i poza jednym co zmieniłem w sumie nie potrzebie ale zmieniłem to dołożyłem jeszcze jeden filtr na pilota (rezystorek i kondek 2,2K i 1n ) bo mi sie kształt niepodobał w jedym miejscu :D
    Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

Dodam tylko zę jak ktoś che zmian kodera to nic lepszego mu nie pozostaje od procesora DSP tylko poco?? Może jakiś koder RDS sie wymyśli bo o stereo już jest wszystko co portrzeba. Może jakis ciekawy Filtr na 15KHz obrabiajacy dżwięk cyfrowo wraz z preemfazą bo w analogu tego dobrze się nieda zrobić ??
  • #225 2488735
    wzmak123
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    psooya mozesz mi podrzocic schemat plytki do stereokodera. z gory dziekuje. moj mail to zipera 997(_at_)wp.pl
  • #227 2550142
    czarutek
    Poziom 34  
    psooya napisał:
    ... Dobrych rzeczy sie nie zmienia ...

Chciałbym coś lepszego... :(

Czy przesunięcie pilota o jego π ma znaczenie?
    Załączniki:
    • Jak zbudować koder stereo? Szukam sprawdzonego schematu i wzoru płytki PCB Faza.jpg (3.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #229 2550509
    czarutek
    Poziom 34  
    Eee, kanały zamieni chyba tylko R-L zamiast L-R...:?:
  • #230 2550773
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    tak tylko R z L sie zamieni nic więcej to niema znadczenia ma być w fazie zsynchronizowane a czy bedzie to tak czy odwrotnie to już nie istotne
    . Jest nowa wersja tego kodera na 6 kluczach na www.ukf.pl z kwarcem 8664 i porcesorem oraz wsadem do niego. Pozdrawiam
  • #231 2551410
    czarutek
    Poziom 34  
    Nie o to mi chodzi.
    Czy przesunięcie pilota 19kHz o jego π względem podnośnej 38kHz jest 'bezkarnie' dopuszczalne?
    Moim zdaniem tak. Nie zamieni kanałów, bo przecież norma mówi - 'modulowane 38kHz-ami L-R', a nie R-L.
    Mniejsza z tym, sprawdzę sam.
    Pozdrowinki.
  • #232 2552113
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Przesunięcie pilota w fazie o 180° spowoduje zamianę kanałów. Kropka.
  • #233 2552201
    czarutek
    Poziom 34  
    No ja odwracam i lewy pozostaje lewym, prawy prawym, ech...:?:
  • #235 2556213
    czarutek
    Poziom 34  
    psooya napisał:
    przy przesunięciu o 180 stopni powinny sie zamienić kanały

W koderze 'na kluczach', czy też inaczej "chopping"-owanym (tak to chyba zwą Angole), czy na modulatorze analogowym? To mnie interesuje.
    Bo w koderze na kluczach, odwrócenie fazy pilota nie zamienia mi kanałów.
  • #236 2556580
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    czarutek napisał:
    psooya napisał:
    przy przesunięciu o 180 stopni powinny sie zamienić kanały

W koderze 'na kluczach', czy też inaczej "chopping"-owanym (tak to chyba zwą Angole), czy na modulatorze analogowym? To mnie interesuje.
    Bo w koderze na kluczach, odwrócenie fazy pilota nie zamienia mi kanałów.

Obojętnie w którym.
  • #237 2556657
    czarutek
    Poziom 34  
    No to nie rozumiem zjawiska. Odwracam pilota, czyli przesuwam go o Π i kanały się nie zamieniają.
  • #238 2557048
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! myślę że Kol. Czarutek ma rację - przecierz pilot służy do odtworzenia podnośnej 38 khz i jeżeli będzie przesunięty tak jak pisze Czarutek to ( po powieleniu w dekoderze ) wszystko trafi sobie na siebie . w sygnale MPX podnośnej ma być jak najmniej ( tak jak w sygnale DSB ) . dlaczego miały by się zamieniać kanały ? nie rozumiem . pozdrawiam !!
  • #239 2557221
    czarutek
    Poziom 34  
    No nie no nie róbcie "Ukrytej Kamery", jak Rany...
    W kluczowanym nie zamienia i basta!
    Chodzi mi o to, czy zamieni przy użyciu modulatora analogowego.
    Pozdrawiam Wszystkich.
  • #240 2557277
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    witam !! kamera jest jawna:D wg. mnie nie zmieni i basta ! pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stereokodera FM, poszukiwania sprawdzonych schematów i wzorów płytek PCB z dostępnych elementów. Wskazano na problemy z dostępnością kwarców 38 kHz, które są kluczowe dla stabilności pilota 19 kHz i podnośnej 38 kHz. Omawiano różne podejścia: klasyczne układy analogowe z kluczami CMOS (np. 4066, 4051, 4067), generatory oparte na scalakach LM1496, NJM2035, XR2208CP oraz programowalne generatory na mikrokontrolerach AVR (AT90S2313, ATtiny12) z wykorzystaniem przetworników DAC08 i drabinek R2R. Poruszono temat filtrów dolnoprzepustowych (FDP-01, FDP-02) i filtrów LC do tłumienia zakłóceń i poprawy jakości sygnału MPX, a także przesunięcia fazowego pilota względem podnośnej. Wskazano na zalety i wady kodera opartego na układzie BA1404 oraz na softwarowe kodery współpracujące z kartami dźwiękowymi 24bit/192kHz (np. Terratec Aureon Space, Creative Audigy, M-Audio Audiophile 192). Podkreślono, że stabilność i dokładność generatora pilota jest kluczowa dla jakości stereo, a implementacje oparte na mikrokontrolerach pozwalają na precyzyjne generowanie sygnałów pilotowych i podnośnej. Wskazano również na dostępność schematów i projektów na stronach takich jak elektroda.pl, stereo-fm.net oraz heinecke.nl. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące problemów z przesłuchami, szumami i koniecznością stosowania odpowiednich filtrów i przesunięć fazowych w układzie kodera stereo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA