OK, mam pomysł, podkręcę to wszystko na maksymalny kwarc dla tego HCF4060, 'zutylizuję' filtry i spróbuję zauważyć szpilki na oscyloskopie. Dobry to pomysł?
Masz może pod ręką notę 74HC4053?
Masz może pod ręką notę 74HC4053?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammontertb napisał:Witam,
Już kiedyś podawałem link do tego progemu, teraz nowa, wypasiona wersja. Koszt - 60zł.
Program idealnie współpracuje z kartą E-MU0404 (396zł)
http://www.heinecke.nl/airomate2.html
psooya napisał:Dzieki zaraz sobie to obejrze
Dodano po 7 [minuty]:
heh Wiec tak jak przypuszczałem i ile sie nie myle a raczej nie to zauważ istnienie jednego szczególu który napewno da Ci do myślenia. pomysł niezy ale jeśli przyjmiesz że ten multiplexer analogowy nie jest idealny (bo niejest) to w momencie przełącznia klucza następuje mikro przerwa gdzie wyjście CD4051 "wisi w powietrzu" co powoduje zwiększenie szumów. Przemysl to a co do MC1496 to ja mam złe doświadczenia ale próbuj. jeśli już to wykożystaj jakieś potenciometry elektroniczne np uPC1406HA i steruj dwoma sinusami w przeciwnych fazach (to jest moja koncepcja na nastepny koder niestety jeszcze jesj dokładnie nie przemyslałem więc moge sie mylić co do tych potenciometrów elektronicznych czy beda poprawne sygnały) Dodam jeszcze że warto jest zrobić sume kanałów L+P a nie tylko L-P bo na odbiornikach mono może być słychac "trzaski" Pozdro
czarutek napisał:Ale to jest generator prostokątów. 38kHz będzie sterować dwoma kluczami typu 4066, a 19kHz trzeba przerobić na sinus i ustawić mu fazę.
Skoro tak, to lepiej to przerobić na np. ATtiny12 i zamiast 38kHz zrobić 76kHz. Wtedy można to włożyć do Weroniki, którą zamieściłem gdzieś na Elektrodzie, zamiast generatora na 4060 i na kwarcu 4.864MHz.
Dodano po 6 [minuty]:
czarutek napisał:P.S. Albo w ogóle jakoś tak:
Nikt nic nie mówi, a to przecież zupełny bezsens, bo w ten sposób obniżyłem amplitudę, a nie częstotliwość...![]()
Tak czy siak, DAC08 - to jest synuś jak należy.
psooya napisał:przy przesunięciu o 180 stopni powinny sie zamienić kanały
czarutek napisał:psooya napisał:przy przesunięciu o 180 stopni powinny sie zamienić kanały
W koderze 'na kluczach', czy też inaczej "chopping"-owanym (tak to chyba zwą Angole), czy na modulatorze analogowym? To mnie interesuje.
Bo w koderze na kluczach, odwrócenie fazy pilota nie zamienia mi kanałów.