logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz 2x35W na TDA2050? Koszty i specyfikacja projektu

25 Sty 2013 19:32 1284 8
REKLAMA
  • #1 11840759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 11841156
    KKonradev2
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Ludzie po co takie wielkie te obudowy, przecież można by to zmieścić w 1/3 tego co Ty masz. W czasach gdzie mieszkania są małe trzeba oszczędzać każdą objętość, poza tym więcej kurzu ci na tym osiądzie.
  • REKLAMA
  • #3 11841177
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2805
    Chaos w okablowaniu, pustka wielka w obudowie, krzywo wycięte otwory pod wskaźniki i piękna choinka z LED. Jedynie to chyba płytki nieźle wykonane, bo fabryczne, na pierwszy rzut oka.

Obudowy robi sie metalowe, bądź metalizowane, aby był ekran.
    Nie podoba mi sie zupełnie.
  • REKLAMA
  • #4 11841228
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2632
    Z 7812 zasilasz te końcówki??
    Miejsca tam masz, to wrzuć jakiś procesor dźwięku, analizator, przełącznik wejść...
  • #5 11841292
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Przerost wymiarów obudowy nad zawartością. Nie jestem zwolennikiem ciasnego upychania ale tu przesadziłeś w drugą stronę.
    salto97 napisał:
    Napięcie zasilania: 230V zamieniane przez transformator na Napięcie stabilizowane 12V

Transformator nie daje stabilizowanego napięcia.
  • REKLAMA
  • #6 11841329
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11841493
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Przy zasilaniu +/-12V te kostki dają maksimum kilkanaście watów mocy, a nie 35W. Nie piszesz czy masz zasilanie jednobiegunowe 12V czy symetryczne +/-12V, ale w obu przypadkach nie wykorzystujesz możliwości wzmacniacza. Jednak, nawet dla tak wykastrowanej mocy, zastosowane radiatory wyglądają dość mizernie.
    Estetyki obudowy komentował nie będę. To twój pierwszy wzmacniacz. Jak na pierwsze rękodzieło ujdzie.
  • #8 11842573
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2805
    Szanowny kolego salto97 trochę pokory i dobrego wychowania !

Zamieściłeś swoje dzieło na forum, to przyjmuj wszystkie komentarze i uwagi z godnością.
    Jeśli Ci się to nie podoba, to po prostu nie zamieszczaj nic na forum.
    To, że ktoś z nas nie zamieszcza na forum, nie świadczy o tym, że nic nie robi.
    Poza tym, jeśli ktoś zamieszcza, to w jego stopce strony info są spisy artykułów i linki do nich.
    -------------------------
    Twierdzisz, że otwory nie są krzywo, to idź do okulisty !
    Moc 35W jest osiągalna dopiero przy zasilaniu +/- 20V i rezystancji głośników 4Ω. Przy rezystancji 8Ω taka moc nie jest osiągalna. Przy podanym przez Ciebie zasilaniu 12V na głośnikach 4Ω możesz mieć w porywach do 5W.
  • #9 11842589
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    salto97 napisał:
    ...
    Dobrze wszyscy ważni Panowie którzy poskradali rozumy. Jako że niezbyt się przejąłem waszymi hejtami, nie będę odpowiadał na komentarze tego ,gdyż to jest moja konstrukcja której wygląd mi się podoba i nie mogę sobie nic zarzucić. Także panowie przedstawcie coś swojego potem oceniajcie innych.
    P.S Jest to moja pierwsza konstrukcja tego typu.

Skoro tak, to do czego służy wentylator w tym wzmacniaczu? Otworów wentylacyjnych w obudowie nie widać, radiatory "kilometr" od wentylatora... Jakie jest przeznaczenie tego wentylatora więc?

GM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował swoją pierwszą konstrukcję wzmacniacza audio na układzie TDA2050, o mocy nominalnej 2x32W i maksymalnej 2x35W, zasilanego napięciem 230V przekształcanym na około 14,7V. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące estetyki obudowy, okablowania oraz wydajności zasilania. Krytyka dotyczyła zbyt dużych wymiarów obudowy, braku wentylacji oraz niewłaściwego zasilania, które nie pozwala na osiągnięcie deklarowanej mocy. Użytkownik bronił swojego projektu, podkreślając satysfakcję z wykonania oraz fakt, że to jego pierwsza konstrukcja. Wskazano również na potrzebę lepszego zrozumienia specyfikacji technicznych, aby w pełni wykorzystać możliwości wzmacniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA