Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Punto mkI - Alarm podłączenie zamego centralnego zamka

HuBo92 16 Feb 2013 22:38 3987 5
    HuBo92
    Level 11  
    Witam. Jestem posiadaczem nieszczęsnego Fiata Punto mk1. Mój problem wygląda następująco. Moje autko nie lubi dłużej stać ponieważ coś zjadało mu ampery i rano nie chce gadać. Po zdiagnozowaniu problemu padła decyzja odłączenia alarmu, ponieważ zamknięty samochód pobierał 0,7 A. Posiadam alarm CS 9228. Problem w tym, że mam niesprawne obydwie wkładki zamków w drzwiach, ale jest centralny zamek sterowany z alarmu. Moje pytanie brzmi - Czy można wykorzystać alarm w taki sposób, aby nie pobierał tyle prądu a jednocześnie można było korzystać z centralnego zamka na pilota?

Niżej podaję schemat alarmu

Z góry dziękuję za odpowiedź
    tzok
    Moderator of Cars
    Czy to na pewno alarm pobiera tyle prądu? Nie świeci się czasem lampka albo może jakieś radio założone (w mk.1 na kostkach ISO jest stale zasilanie).

Jeśli to alarm i działa to ew. może być problem z syrenką, jeśli jest tzw. aktywna. Inne podłączenie nie wchodzi w grę... co do wkładek w zamkach to na pewno są uszkodzone? Moje były skorodowane, ale dało je radę rozruszać, tylko tą z tylnej klapy musiałem rozbierać.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jakoś ciężko uwierzyć, ze alarm ciągnie 0.7A. Zdiagnozuj poprawnie instalację elektryczną. Jak tzok pisze. nie zapomnij o alternatorze.
    A jeśli jednak to alarm, to nie ma możliwości przełączenia go tak, by nagle przestał pobierać tyle prądu.
    HuBo92
    Level 11  
    wkładka jedna jest uszkodzona ( od strony kierowcy i jej nie da rady wymienić bo jest wykrzywiona, a od strony pasażera chodzi ale strasznie ciężko. Radia nie mam, bo to też pobierało dużo prądu. Lampke z bagażnika wyciągnąłem. Ogólnie wyeliminowałem potencjalne zagrożenia wyładowywania akumulatora. Czyli nie da rady taiego podłączenia alarmu, aby działał tylko centralny?
    tzok
    Moderator of Cars
    Nie da rady, a nawet jakby dało to i tak nie miałoby wpływu na pobór prądu. Jeśli rzeczywiście centralka tyle bierze to jest uszkodzona. Oczywiście można kupić sterownik radiowy centralnego zamka bez alarmu. Nie masz tam czasem fabrycznego centralnego z pilotem IR w kluczyku?
    HuBo92
    Level 11  
    nie. mam osobny pilot od alarmu i w nim jest centralny