logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Punto mkI - Alarm podłączenie zamego centralnego zamka

HuBo92 16 Lut 2013 22:38 4140 5
REKLAMA
  • #1 11944635
    HuBo92
    Poziom 11  
    Witam. Jestem posiadaczem nieszczęsnego Fiata Punto mk1. Mój problem wygląda następująco. Moje autko nie lubi dłużej stać ponieważ coś zjadało mu ampery i rano nie chce gadać. Po zdiagnozowaniu problemu padła decyzja odłączenia alarmu, ponieważ zamknięty samochód pobierał 0,7 A. Posiadam alarm CS 9228. Problem w tym, że mam niesprawne obydwie wkładki zamków w drzwiach, ale jest centralny zamek sterowany z alarmu. Moje pytanie brzmi - Czy można wykorzystać alarm w taki sposób, aby nie pobierał tyle prądu a jednocześnie można było korzystać z centralnego zamka na pilota?

Niżej podaję schemat alarmu

Z góry dziękuję za odpowiedź
    Załączniki:
    • schemat po�acze� CS9228 1.GIF (656.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11944668
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Czy to na pewno alarm pobiera tyle prądu? Nie świeci się czasem lampka albo może jakieś radio założone (w mk.1 na kostkach ISO jest stale zasilanie).

Jeśli to alarm i działa to ew. może być problem z syrenką, jeśli jest tzw. aktywna. Inne podłączenie nie wchodzi w grę... co do wkładek w zamkach to na pewno są uszkodzone? Moje były skorodowane, ale dało je radę rozruszać, tylko tą z tylnej klapy musiałem rozbierać.
  • REKLAMA
  • #3 11944685
    Błażej
    Ocena: 3625
    Jakoś ciężko uwierzyć, ze alarm ciągnie 0.7A. Zdiagnozuj poprawnie instalację elektryczną. Jak tzok pisze. nie zapomnij o alternatorze.
    A jeśli jednak to alarm, to nie ma możliwości przełączenia go tak, by nagle przestał pobierać tyle prądu.
  • REKLAMA
  • #4 11944704
    HuBo92
    Poziom 11  
    wkładka jedna jest uszkodzona ( od strony kierowcy i jej nie da rady wymienić bo jest wykrzywiona, a od strony pasażera chodzi ale strasznie ciężko. Radia nie mam, bo to też pobierało dużo prądu. Lampke z bagażnika wyciągnąłem. Ogólnie wyeliminowałem potencjalne zagrożenia wyładowywania akumulatora. Czyli nie da rady taiego podłączenia alarmu, aby działał tylko centralny?
  • REKLAMA
  • #5 11944719
    tzok
    Ocena: 6529
    Nie da rady, a nawet jakby dało to i tak nie miałoby wpływu na pobór prądu. Jeśli rzeczywiście centralka tyle bierze to jest uszkodzona. Oczywiście można kupić sterownik radiowy centralnego zamka bez alarmu. Nie masz tam czasem fabrycznego centralnego z pilotem IR w kluczyku?
  • #6 11944736
    HuBo92
    Poziom 11  
    nie. mam osobny pilot od alarmu i w nim jest centralny
REKLAMA