logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel komp -> wzmacniacz .

chaka 19 Lut 2005 20:06 6606 18
  • Witam.

Wnerwiala mnie jakosc tanich kabli chinch a potrzebne mi byly 10 metrowe wiec wykonalem cos takiego:

2x10 kabla mikrofonowego alphard po 2,5zl/m
    4x wtyk Jack firmy Neutrik
    4x gzniazdo jack no name ale dobrej jakosci
    4x gniazdo zloty chinch
    1x gniazdo maly jack stereo(raczej nienajlepszy ale innych nie bylo)
    2x obudowa z-7

Przewody mikrofonowe zakonczylem wtykami jack. W obudowach wykonalem przelotki z jackow:) na 1. chinche do wzmaka 2. malego jacka do kompa. Roznicza w dzwieku jest kolosanla - w koncu to 10m, Bas jest duzo glebszy a wysokie wyrazniejsze, nie jestem jakims audiof....uf nie wypowiem nawet tego slowa i tylko tyle w dziweku potrafie opisac:) (no ale ja wszelki wypadek gdyby to czytal ktos kogo nawet nie chce nazywac to od razy mowie ze scena jest *******iście szeroka a bas jest miesisty jak kobyla.)

Ponizej fotki.
    Załączniki:
    • Kabel komp -> wzmacniacz . k4.JPG (38.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kabel komp -> wzmacniacz . k3.JPG (21.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kabel komp -> wzmacniacz . k1.JPG (21.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kabel komp -> wzmacniacz . k2.JPG (25.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    chaka napisał 3221 postów o ocenie 100, pomógł 134 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 1246186
    digital14
    Poziom 14  
    wg. mnie bardzo praktyczne
  • #3 1246206
    chaka
    Ocena: 100
    Takie bylo zalozenie stad sa jacki a nie chinche:) Czesto grywam na roznych imprezach a tam w sprzecie najczesciej sa jacki.
  • #4 1246300
    digital14
    Poziom 14  
    cos mi sie wydaje, ze zrobie to samo... bo z ampli do kompa mam prawie 10m ;]
  • #5 1247193
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    A i w warunkach studyjnych może się przydać...
  • #6 1249302
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Nie ulega wątpliwości, że jest to praktyczne, ale teksty typu "Bas jest duzo glebszy a wysokie wyrazniejsze (...)" trochę mnie śmieszą :)
  • #7 1249323
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    lechoo napisał:
    Nie ulega wątpliwości, że jest to praktyczne, ale teksty typu "Bas jest duzo glebszy a wysokie wyrazniejsze (...)" trochę mnie śmieszą :)

Czasem (niestety) tak jest. Skok jakościowy przy przesiadce z kawałka najprostrzego drutu na (markowy?) dobrze wyglądajacy jest spory. Później według mnie (nietoperzem nie jestem) nie ma już prawie żadnej różnicy.
  • #8 1249341
    chaka
    mnie tez smieszylo ale jednak na 10m to miezy tania chinszczyzna gdzie ekranleci obok zyly.. a kablem mikrofonowym roznica jest zauwazalna. Moze przesadzilem z tymi tonami ale naprawde ladniej to brzmi:)
  • #10 1283665
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Jeszcze lepsze rozwiązanie będzie jeżeli zastosujemy tzw. 'line-driver->reciver" np. DRV134->INA134 .DRV134 daje symetryczny sygnał więc zakłucenia nawet na długim kablu będą mniejsze, problem w tym że nie będzie to już takie praktyczne.
  • #11 1285998
    chaka
    Praktyczne bedzie dalej bo sumetryzatory i desymetryzatory siedzial by w obudowach a te mozna zawsze odpiac. Myslalem o tym ale to troche kosztuje.
  • #12 1286040
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Z tego co wiem to możesz to zrobić na zwykłych wzmacniaczach operacyjnych, puki co to możesz jeszcze zamówić sample z analoga SSM2141 i SSM2142, sam chcialem coś takiego zrobić ale jakoś niemogę się zebrać a poza tym nie mam gdzie tego wykorzystać.
  • #13 1286079
    cycu1118
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    fajny motyw, kiedys myslałem o tym zeby te 10m sie nie plątały to założyć do tego takie cos do zwijania jak jest czesto w odzkurzaczach (nie z odkurzacza tylko takie cos ) :P
  • #14 1291523
    pacraf
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    hej!
    mam podobny problem z "chinszczyzna kablową"
    nie bede na pewno robil takiego pudelka etc, ale chodzi mi o sam kabel. jest to dobrej jakosci ??
    nie chodzi mi o audiofilskie okreslenia (brrrr )
    tylko o to czy jest miekki, gietki (duzo gumy) ??
    No i jeszcze wtyki jack do karty dzwiekowej, nie mają "luzów", trzasków? nie znosze tego plastikowego badziewia za 50gr/szt, a z drugiej strony metalowe kiedys probowalem, to tez kiepskie sie okazaly....

pzdr.
  • #15 1292351
    chaka
    Kabelki za wporzadku. Ekran w miare szczelny (nie ma folii) sporo gumy dobrej jakosci, obok zyl leci sznurek wzmacniajacy. Takie pudelko musialem zrobic bo 2 grubych przewodow nie wepchnalbym w malego jacka:) a nie lubie lutowac i izolowac kabli. Z malym jackiem jest problem bo praktycznie nie da sie kupic takiego wtyku o dobrej jakosci:| Lepiej kupic gotowy przewod z malym jackiem i odciac wtyczke po drugiej stronie.
  • #16 1292540
    budzik88
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    ladne fotki... ja cos podobnego zrobilem i przytwierdzilem do biorka wyglada szpanersko :p
  • #17 1293589
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    No nie wiem... Ja u siebie w ogóle nie stosuję małych jacków. Wszystko jedzie na dużych, albo na XLRach. Symetryzacja sygnału będzie się odbywać (bo na razie jeszcze tak nie jest) na transformatorach Td-48 itp., których to zdobywam coraz więcej ;). Co do interkonektów- dostałem niedawno około 8m (w kawałkach po 2,5- 3m) linki ekranowanej 2x0,75mm2, używanej zapewne do połączeń automatyki (jakieś przemienniki częstotliwości itp.). Jest w polwinicie i ma dość sztywny ekran, więc nie nadaje się jako kabel mikrofonowy (zresztą tego też trochę mam)- ale jako studyjny interkonekt jest jak najbardziej na miejscu.
  • #18 1296071
    chaka
    a skad masz takie trafka?:) nie ograniczaja pasma?
  • #19 1324331
    stan000
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    byly w starych polskich "tranzystorkach" - koliber chyba
    :p

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania własnego kabla 10-metrowego do połączenia komputera ze wzmacniaczem, z wykorzystaniem kabla mikrofonowego Alphard oraz wtyków jack i chinch. Zastosowanie kabla mikrofonowego zamiast tanich kabli chinch znacząco poprawiło jakość dźwięku, zwłaszcza w zakresie basów i wysokich tonów. Autor zastosował wtyki jack firmy Neutrik oraz gniazda chinch pozłacane, a także mały jack stereo, choć z nim są problemy jakościowe. W dyskusji poruszono kwestie praktyczności takiego rozwiązania, zwłaszcza na imprezach, gdzie sprzęt często posiada wejścia jack. Pojawiły się sugestie dotyczące stosowania symetryzatorów sygnału (line-driver/receiver) np. DRV134 i INA134, co zmniejsza zakłócenia na długich kablach, choć zwiększa koszt i komplikacje. Wspomniano także o możliwości użycia wzmacniaczy operacyjnych lub gotowych układów SSM2141 i SSM2142 do symetryzacji sygnału. Dyskutowano o jakości kabla Alphard – jest miękki, elastyczny, z dobrym ekranem i wzmocnieniem mechanicznym. Problematyczne są natomiast tanie wtyki jack, dlatego lepiej kupić gotowy przewód z małym jackiem i odciąć niepotrzebną końcówkę. Poruszono też temat transformatorów audio Td-48 stosowanych do symetryzacji sygnału, które nie ograniczają pasma i pochodzą ze starych polskich urządzeń. Całość rozwiązania jest praktyczna i polecana do zastosowań studyjnych oraz na imprezy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA