logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

radiowe sterowanie oświetleniem, roletami, wentylacją itp

Grzegorz_n 06 Maj 2013 10:01 6627 14
  • #1 12277058
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Witam :)

Bardzo proszę zorientowanych o pomoc :)

Na początku zaznaczam, że nie chodzi mi o rozwiązania pod inteligentny dom, tylko o rozwiązania sterowania za pomocą pilota do sali konferencyjnej. Dokładniej rzecz ujmując chodzi o to, żeby w trakcie trwania spotkania, za pomocą pilota, można było opuścić/podnieść rolety, zmienić rodzaj oświetlenia: włączyć/wyłączyć lub ściemnić/rozjaśnić kilka niezależnych obwodów oświetleniowych, uruchomić wentylator wyciągowy (klima ma swojego pilota), opuścić/podnieść ekran rzutnika itp. Interesują mnie rozwiązania radiowe, nie na podczerwień.

Szukałem w necie i znalazłem 2 systemy: fif.com.pl oraz zamel.pl, ale szukam jeszcze innych producentów, żeby znaleźć kompromis pomiędzy ceną, a funkcjonalnością/możliwościami urządzeń.

I w tym miejscu mam pytanie. Czy Szanowni Koledzy mają jakieś swoje typy, sugestie, czy też może nawet gotowe rozwiązania za wyjątkiem tych wyżej wymienionych?

Za każde info z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam :)
    Grzegorz
  • #2 12408590
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Polecam produkty Elmes. MAja miniaturowe sterownik rolet i oswietlenia, jak i inne . Oraz fajny pilot 30 kanałowy.
  • #3 12532634
    StaniX
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, chcialbym przylaczyc sie do tematu.

Buduje na nowo pokoj i chcialbym zainstalowac sterowanie oswietleniem oraz roletami za pomoca pilota. Jakie elementy bede do tego potrzebowal..? Z kosztami raczej niechce szalec, ma to byc prosty uklad. Mam teraz mozliwosc wykonania pelnej instalacji takze spokojnie mozna wszystko podciagnac do rozdzielni. Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
  • #4 12534142
    stkop
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    StaniX: Opisz. szeżej co właściwie chciałbyć osiągnąć [od strony oczekiwań i bieżącej sytuacji w "pokoju"]. "Buduje na nowo pokoj"?
  • #5 12534411
    StaniX
    Poziom 11  
    stkop napisał:
    StaniX: Opisz. szeżej co właściwie chciałbyć osiągnąć [od strony oczekiwań i bieżącej sytuacji w "pokoju"]. "Buduje na nowo pokoj"?

"Buduje na nowo pokoj" Chodzi o to ze do domu dobudowywany jest garaz a nad nim bedzie pokoj. Takze wszystkie kable moga byc sprowadzone do garazu do rozdzielni. Czego oczekuje: W pokoju bedzie z 6 obwodow oswietlenia do tego na balkonie moze dwa. Beda jeszcze dwie rolety z napedem. Chcialbym zeby to wszystko bylo sterowane z pilota, oswietlenie bez sciemniaczy bo to podnosi kolosalnie koszta z tego co sie zorientowalem. Pilot musialby byc radiowy.

Mysle ze to chyba wszystko. pozdrawiam
  • #6 12534425
    stkop
    Poziom 15  
    Dlaczego pilot radiowy? Do czego ma Ci to służyć? Interesuje cię sterownie każdego punktu z osobna czy jakieś sceny świetlene? Jaki budżet na urządzenie [bez kabli, łączników itp] [widełki]. W ilu punktach mają być tradycyjne łącznikido tego fragmentu instalacji.
  • #7 12535036
    StaniX
    Poziom 11  
    stkop napisał:
    Dlaczego pilot radiowy? Do czego ma Ci to służyć? Interesuje cię sterownie każdego punktu z osobna czy jakieś sceny świetlene? Jaki budżet na urządzenie [bez kabli, łączników itp] [widełki]. W ilu punktach mają być tradycyjne łącznikido tego fragmentu instalacji.

Moze nie koniecznie radiowy, wszystko zalezy jak miala by byc wykonana instalacja, jezeli odbiornik bylby w rozdzielni czyli pietro nizej to wydaje mi sie ze radiowy musialby byc ale jestem otwarty na propozycje. Interesuje mnie sterowanie kazdego punktu z osobna, bez jakis zbednych przyciemnien i scen.

stkop napisał:
    W ilu punktach mają być tradycyjne łącznikido tego fragmentu instalacji.

Tego zdania do konca nie rozumie. Chodzi o wylaczniki tak.?

Zrobilem na szybko taki projekt zeby zoobrazowac jak to bedzie wygladac mniej wiecej, moze bedziej mniej obwodow a moze bedzie wiecej ale wstepnie jest tak i mysle ze tak zostanie. pozdrawiam

radiowe sterowanie oświetleniem, roletami, wentylacją itp
  • #8 12535070
    stkop
    Poziom 15  
    Jest kilka urządzeń, które znam niestety tylko z netu, a które mogły by się tobie przydać. Nie wymagają jakiś bardzo specjalnych zabiegów od strony elektryki, a integrują kilka punktów świetlnych, rolety i można to obsłużyć z pilota. Mam namyśli takie wynalazki jak to:

http://speedkey.pl/sterowanieoswietleniem

...aczkolwiek wcześniej wspomniany Elmes, czy Exta Free [radiowe] też mogłyby się u Ciebie sprawdzić.

Po taniości możesz sobie zobaczyć takie rozwiązanie na uniwersalny pilot np.TV podczerwień:
    http://www.jbpartner.pl/pl/p/Sterownik-oswietlenia-RC5/325

Sterownik powinnien się "jakoś" zmieścić do puszki simet MultiWall M3x60F 33167008. Ze wględu na klikanie można go umieścić w rozdzielnicy, a wyprowadzić do pomieszczenia tylko diodę i sygnały od styków zwiernych łączników.

Jak widać sporo możliwści w różnych cenach pracochłonności. Z prawdopodobnie z różnymi efektami finalnymi w zależności od doświadczenia montera :)
  • #11 12610233
    stkop
    Poziom 15  
    Niestety nie mam czasu się przyjrzeć, ale sterownie rolet serwomechanizmem to chyba jakaś egzotyka.
  • #12 12616124
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Może pomyślisz o czymś gotowym, a jednocześnie nie drogim ? Oczywiście zawsze budowa czegoś samodzielnie, albo montaż kitu wyjdzie taniej, ale jak przeliczysz później czas spędzony na uruchamianiu to bilans nie jest już taki korzystny ;-)
    Nie chciałbym przypadkiem tu czegoś kryptoreklamować, ale na początek możesz rzucić okiem na popularnym portalu aukcyjnym na hasło "fibaro".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 12631896
    elektryk84
    Poziom 2  
    Zdecydowanie szkoda czasu na zajmowanie się fibaro.
    Niestety miałem do czynienia z tym produktem i kategorycznie odraczam.
    Powodów jest wiele i długo by wymieniać, ale może podam kilka z nich. Centrala niestabilna - często się wiesza. Ciągłe niedopracowane aktualizacje, niedopracowanego softa. Dział pomocy technicznej (2 osoby) to mówiąc delikatnie kpina.
  • #14 12698302
    PrzyjaznyDom
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Sterowanie roletami oraz oświetleniem posiada także firma Nice.
    Silniki sterowane radiowo, lub centralki do sterowania silnikami innych producentów. Centrale do sterowania oświetleniem z funkcjami czasowymi.
    Piloty 80-cio i 240-kanałowe oraz pilot z funkcjami czasowymi z pamięcią 100 zdarzeń tygodniowo.

http://www.nice.pl/Produkty,2193/Automatyka_do_rolet/Piloty/Sterowanie_radiowe/Plano_Flor_

http://www.nice.pl/Produkty,2198/Automatyka_do_rolet/Centrale_sterujace/TT2

Kilka instrukcji w załączniku - może się przydadzą.
    Załączniki:
    • TT2N_wyd.00.pdf (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TT2L_TT2D_wyd.00.pdf (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PLANOTIME_wyd.00.pdf (403.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 13430543
    krzyssp
    Poziom 1  
    Witam, też się podłączę. Posiadam pokój, w którym chciałbym móc bezprzewodowo sterować jedną lampą i czterema roletami, fajnie by też było żebym mógł ustawić że np. o danej godzinie rolety same się podnoszą itp. Przeczytałem ten temat, przejrzałem linki ale ciągle nie wiem co dokładnie bym potrzebował, jakie elementy musiałbym kupić itd. Mógłby mi ktoś to proszę w miarę przystępnie opowiedzieć?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat radiowego sterowania oświetleniem, roletami i wentylacją w kontekście sal konferencyjnych. Użytkownicy poszukują rozwiązań, które umożliwią zdalne sterowanie różnymi obwodami oświetleniowymi, roletami oraz wentylacją za pomocą pilota. Wskazano na kilka systemów, takich jak Elmes, Exta Free, Nice oraz Insteon, które oferują odpowiednie urządzenia. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie prostoty instalacji oraz kosztów, a także preferencje dotyczące radiowego sterowania. Pojawiły się również sugestie dotyczące gotowych rozwiązań oraz zestawów do samodzielnego montażu, które mogą być bardziej opłacalne niż budowa systemu od podstaw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA