logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX zasilany 12V do płyty głównej miniITX

kozło 24 Maj 2013 23:51 34386 44
  • #31 12356181
    kapi11711
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Płytki miniITX nie potrzebują napięcia -12V do pracy...
    A poza tym projekt b. fajny i można zaoszczędzić 150-250zł ;)
  • #32 12356476
    JAbłecznik
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Projekt fajny ALE jeśli na wejściu jest 12V. Co w przypadku samochodu - CARPC - tm występują wahania od 10-14V.
    Myślałem o wstępnym podniesieniu napięcia w samochodzie do 16V, coś na zasadzie zasilacza do Laptopa a później stabilizowaniu go na poziomie 12V.
    Pytanie tylko czy wstępna przetwornica na TL494 , jednym tranzystorze i dławiku nie będzie się zakłócała ze stabilizatorem impulsowym na wyjściu?
    Co o tym sądzicie?
    Pytanie drugie dotyczy cewki na wyjściu LM2576 - nota aplikacyjna podaje dławik 100uH. W projekcie użyto 68uH - na co wpływa indukcyjność tej cewki - na częstotliwość pracy stabilizatora? W jakim zakresie można zmieniać indukcyjność tej cewki.
  • #33 12357368
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Można by pójść dalej i zrobić od razu cały zasilacz na TL494 lub SG3525, kwestia odpowiedniego trafa impulsowego (takie dobranie liczby zwojów, by wszystkie linie trzymały się w normie i dało się je jakoś ustabilizować, można by było się wzorować na zwykłym zasilaczu ATX, tylko oczywiście strona pierwotna wyglądałaby inaczej).
  • #34 12357477
    JAbłecznik
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    O tym też myślałem - chyba za wschodnia granicą coś takiego skonstruowali.
    Na dobrą sprawę jak się spojrzy na zasilacze do CARPC - wszelkie PICoPSU i inne nawet te z szerokim zakresem napięcia wejściowego (6-30V) to żaden nie jest zrobiony na trafie tylko układ+ mosfety i dławiki.
    Może to jest słuszniejsza droga....
    Łatwiej znaleźć pojedynczy dławik o konkretnych parametrach niż nawinąć trafo i pilnować kilku napięć na nim.
  • #35 12357621
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    kozło napisał:
    ...
    Widok płytki przedstawiają poniższe zdjęcia zarazie celowo nie dodaje płytki ani schematu jeżeli ktoś będzie zainteresowany uporządkuje je i dodam w późniejszym terminie.

...

Ja bym poprosił o te dodatki :)
    Chyba sobie sprawię ten zasilacz ;)
  • #36 12357857
    kofi84
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    JAbłecznik napisał:
    Pytanie drugie dotyczy cewki na wyjściu LM2576 - nota aplikacyjna podaje dławik 100uH. W projekcie użyto 68uH - na co wpływa indukcyjność tej cewki - na częstotliwość pracy stabilizatora? W jakim zakresie można zmieniać indukcyjność tej cewki.

Cewkę dobierasz do obciążenia. Przy tej przetwornicy w dokumentacji są charakterystyki odnośnie przedziału napięcia wejściowego oraz obciążenia. I właśnie do tych wartości dobierasz cewkę.
  • #37 12360252
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    elektryku5 napisał:
    Dobre kilka zasilaczy, które mi się przewinęły nie mają już -5V.

Mówisz o ATX'ach do PC? W każdym musi być -5V i -12V.
  • #38 12360366
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Choćby w tym:
    Na tabliczce nie ma, we wtyczce również brakuje białego przewodu.
    Zdjęcia z http://archiwumallegro.pl/chieftec_500w_gps500ab_apfc_sata_pcie_gwar_wwa-639761726.html , dla niedowiarków mogę zrobić dokładniejsze zdjęcie...

Linia -12V jest nadal, więc może do czegoś jest używana, ale to trzeba byłoby sprawdzić.

EDIT:
    Literówka
  • #39 12360607
    Sebas9k
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Linia -12V jest wykorzystywana choćby do portu szeregowego (RS-232)
    Linii -5V już się nie stosuje, producenci zasilaczy od niej odeszli. Była ona wykorzystywana w czasach, kiedy na płytach głównych były sloty kart ISA oraz królowały trój-napięciowe układy RAM typu 4116 i inne dziwactwa. Obciążalność tych linii w zasilaczach wynosiła około 500mA.

Bez -5V śmiało można odpalać sprzęt. Bez -12V nie próbowałem.
  • #40 12424335
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 401
    Jakieś 2 lata temu budowałem urządzenie (w obudowie RACK), oparte na płycie mini ITX - wielokanałowy odtwarzacz audio (16 kanałów). W sumie to była płytka mini ITX + 2 karty audio. Okazało się, że właśnie te karty (mimo, że znanej i porządnej firmy) korzystają właśnie z tych -12V. Z czego miałem zresztą sporo problemów, bo okazało się , że płyta dawała co prawda - 12V, ale bardzo małej wydajności prądowej, i po włożeniu 2 kart napięcie spadało do -10V, i działy się cuda. Musiałem dorobić własną przetwornicę. Sama płytka miała wbudowany zasilacz, i wymagała jedynie zasilania 12V (INTEL D945 GSEJT bodajże).
  • #41 12475092
    Max_147
    Poziom 11  
    We wtyczce zasilacza ATX są jeszcze piny PS_ON i PWR_OK. Jak została rozwiązana ta sprawa?
    Proszę również o podanie pojemności zastosowanych kondensatorów, bo na schemacie ich nie widzę.
  • #42 12475856
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Nawet jeśli konkretna płyta nie korzysta z linii -12V, to mogą z niej korzystać niektóre karty rozszerzeń w standardzie PCI. Choćby co lepsze karty dźwiękowe. Mój kilkuletni Audiotrak wykorzystuje -12V do symetrycznego zasilania wzmacniaczy operacyjnych.
    Być może w płytach miniITX nieposiadających złącza PCI, a tylko PCI Express, -12V nie jest potrzebne...
  • #43 12478425
    Max_147
    Poziom 11  
    Z linią -12V w pełni się zgadzam. Zastanawiają mnie tylko piny PS_ON i PWR_OK.
    Z tego co czytałem PS_ON jest zwierany do masy, natomiast na PWR_OK powinno być podane napięcie ok. 3-5V (czytałem różne informacje).
  • #44 12497242
    Sebas9k
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Max_147 napisał:
    We wtyczce zasilacza ATX są jeszcze piny PS_ON i PWR_OK. Jak została rozwiązana ta sprawa?

PWR_OK *w zamierzeniu* powinien być podawany około 100-500ms po włączeniu zasilacza. Sygnał ten informuje o ustabilizowaniu się jego pracy i wtedy ruszają podzespoły bazowe w komputerze. W razie mocnych odchyłek sygnał zanika i komputer się resetuje. Taka była ideologia.*

* - nie dotyczy w większości przypadków zasilaczy z "czarnej listy"

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_Good_Signal

PS_ON - jak dobrze wiesz, na płytach ATX masz zawsze napięcie +5VSB zasilające kontroler i także USB / PS/2, gdy jest ustawiona zworka zasilania (dziś już niekoniecznie taki manewr da się wykonać) Kontroler aktywuje zasilacz przez zwarcie tej linii do masy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy zasilacza ATX zasilanego 12V do płyty głównej miniITX, który ma na celu zasilanie różnych komponentów, w tym dysków i napędów optycznych. Autor projektu wykorzystał stabilizatory impulsowe LM2576T-ADJ do uzyskania napięć 5VSB, 3.3V oraz 5V, a także przetwornicę MC34063 do -12V. Uczestnicy rozmowy poruszają kwestie dotyczące konstrukcji płytki, w tym użycia przelotek, oraz zabezpieczeń nadnapięciowych. Wskazują na alternatywy dla zasilaczy PicoPSU oraz omawiają zastosowanie linii -12V, która jest potrzebna w niektórych płytach głównych i kartach rozszerzeń. Pojawiają się również pytania o maksymalne obciążenie linii oraz sprawność zasilacza, a także o możliwość zastosowania nowszych stabilizatorów, takich jak LM2596.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA