logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nieaktywny kursor, pasek tytułu, przyciski minimalizuj/zamknij Win7 64

rk_1980 31 Maj 2013 12:12 6198 22
REKLAMA
  • #1 12365515
    rk_1980
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Mam problem z win 7 64bit. Co jakiś czas z nie wyjaśnionego dotąd powodu, system przechodzi w dziwny stan. Myszką nie mogę uruchomić żadnego programu na pasku zadań, nawet włączyć start menu - jakby kursor nie widział w ogóle tego paska - mam przy tym możliwość klikania na foldery i elementy pulpitu, oraz pokazuje się prostokąt zaznaczania. Co więcej kiedy otworzę dane okno przez klawiaturę, czy też otworzę jakiś folder na pulpicie klikając na niego myszką, kursor nie widzi funkcji zamknij, minimalizuj,powiększ/zmniejsz.

Zauważyłem, że kiedy przy normalnym rozruchu po uruchomieniu się systemu naciśnie się ctrl+alt+del i kliknie potem "anuluj" system wraca do normalności i można już klikać wszędzie gdzie się chce (rozwiązanie chwilowe).

Antywirus NOD. Format nie rozwiązuje problemu. Sterowniki/myszki - ich wymiana także nic nie daje.

Dodatkowo czasem system zastyga (konieczny twardy restart) przy ładowaniu apletów Java (niezależnie czy 32 czy 64 bity).

mój sprzet to:
    system: oryginalny windows 7 Pro 64bit
    procek: i5

Pozdrowienia - rk.
  • REKLAMA
  • #2 12365764
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    Czy za pomocą klawiatury można operować w oknach i pasku Start?
  • REKLAMA
  • #3 12365778
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Mysz na usb?. Sprawdzone jej działanie w innym porcie usb?.
  • #4 12365791
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Zawiesza Ci się Explorer. Prawdopodobnie masz jakiś problem sprzętowy z dyskiem lub pamięcią RAM. Podrzuć raport S.M.A.R.T. dysku i dokładną specyfikację komputera.
  • #5 12365831
    rk_1980
    Poziom 10  
    Leszcz72 napisał:
    Czy za pomocą klawiatury można operować w oknach i pasku Start?

Tak - klawiatura umożliwia pełną obsługę tj. przechodzenie pomiędzy "nieaktywnymi" oknami, działa klawisz windowsowy itp.
    Nie działa tylko pad oraz myszka (tj. kursor nie potrafi uaktywnić danej funkcji).

Dodano po 1 [minuty]:

RADU23 napisał:
    Mysz na usb?. Sprawdzone jej działanie w innym porcie usb?.

Mysz na USB - działa na innym komputerze, inna mysz na tym zachowuje się też nieprawidłowo. W ogóle wykluczam mysz jako powód, gdyż podobnie tj. źle zachowuje się też pad laptopa.
  • #6 12365845
    RADU23
    PeteSh napisał:
    Podrzuć raport S.M.A.R.T. dysku i dokładną specyfikację komputera.
  • #7 12365873
    rk_1980
    Poziom 10  
    PeteSh napisał:
    Zawiesza Ci się Explorer. Prawdopodobnie masz jakiś problem sprzętowy z dyskiem lub pamięcią RAM. Podrzuć raport S.M.A.R.T. dysku i dokładną specyfikację komputera.

Zawiesza się na wszystkim tj.: IE, Mozilla, Chrome. Np. na Live (poczta) nie działa też przewijanie (pasek boczny).
    Dysk skanowałem pełnym CHKDSK /R - czysto tj. bez uszkodzonych sektorów itp.
    Niestety MHDD muszę jeszcze pomęczyć gdyż mam kłopot z znalezieniem dysku (miałem kiedyś na nim też hasło dostępowe ale nawet po jego zdjęciu program nie odnajduje dysku - może stara wersja).
    Proszę o info jak przygotować raport smart?
    Komputer to:
    FS Lifebook E780, Intel i5 M520, Ram 2GB, Dysk 360 ST9160412AS, Win7Pro64
  • #8 12365885
    RADU23
    Wystarczy że dasz screena z Crystal Disk Info.
  • #9 12365972
    LA72
    Poziom 41  
    Uruchom na komputerze system w wersji LiveCD.
    Jakakolwiek dystrybucja.

Czy inne urządzenia pod USB pracują poprawnie?
  • REKLAMA
  • #10 12365975
    rk_1980
    Poziom 10  
    RADU23 napisał:
    Wystarczy że dasz screena z Crystal Disk Info.

nieaktywny kursor, pasek tytułu, przyciski minimalizuj/zamknij Win7 64

Dodano po 2 [minuty]:

Leszcz72 napisał:
    Jakakolwiek dystrybucja.

Tak inne urządzenia działają poprawnie!
  • #11 12376386
    rk_1980
    Poziom 10  
    witam!
    czy powyższe informacje wniosły coś nowego do tematu?
    czy przygotować coś jeszcze?

pozdrowienia - rk.
  • REKLAMA
  • #12 12380469
    rk_1980
    Poziom 10  
    witam!
    wykonałem test RAMu memtest-em. program nie wykrył błędów.
    test dysku twardego też nie odnalazł żadnych złych sektorów.
    zostaje albo jakiś błąd systemu (odnalazłem podobny temat z innym komputerem win7 procesor i5 - może to jest jakiś ślad), albo problem z płytą główną (portami USB)?
    czy ktoś posiada jeszcze jakieś pomysły? czy można przetestować w jakiś sposób porty USB?
    pozdrawiam - rk.
  • #13 12380961
    PeteSh
    Poziom 30  
    Wrzuć nowy temat w dziale antywirusowym i podaj linka do tego tematu. Może masz jakiegoś złośliwego trojana w MBR.
  • #14 12381446
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Zaktualizuj sterowniki od karty graficznej. Taki objaw występuje również przy problemach z kartą graficzną. Co masz jeszcze pod USB? Czytnik kart? Dysk? Pendrive? DVD? Drukarkę z portem USB na pendrive? Modem wykrywany w systemie jako pendrive? Każde z tych urządzeń może powodować wymieniony objaw.
  • #15 12383928
    rk_1980
    Poziom 10  
    helmud7543 napisał:
    Zaktualizuj sterowniki od karty graficznej. Taki objaw występuje również przy problemach z kartą graficzną. Co masz jeszcze pod USB? Czytnik kart? Dysk? Pendrive? DVD? Drukarkę z portem USB na pendrive? Modem wykrywany w systemie jako pendrive? Każde z tych urządzeń może powodować wymieniony objaw.

pod USB na stałe działa tylko myszka oraz FDD. czasem podłączam telefon (do podładowania), oraz drukarkę atramentową (zwykle jest ona jednak wypięta z portu). wpinanie tych urządzeń nie wpływa bezpośrednio na działanie lapka (tzn. w chwili kiedy je podłączam lub wypinam nie dzieje się nic niepokojącego a problem wyżej opisany pojawia się niezależnie od tego czy te urządzenia są podłączone czy nie). sprawdzę jeszcze te sterowniki do grafiki.

Dodano po 2 [minuty]:

PeteSh napisał:
    Wrzuć nowy temat w dziale antywirusowym i podaj linka do tego tematu. Może masz jakiegoś złośliwego trojana w MBR.

czy problem z trojanem mógłby się pojawić jeżeli od samego początku (tj. zaraz po uruchomieniu po raz pierwszy kompa a przed podłączeniem do sieci) zainstalowałem program eset nod (program posiada oczywiście aktualną wersję oraz subskrypcję tj. stale kontroluje nowe definicje wirusów)?
  • #16 12384029
    PeteSh
    Poziom 30  
    rk_1980 napisał:
    czy problem z trojanem mógłby się pojawić jeżeli od samego początku (tj. zaraz po uruchomieniu po raz pierwszy kompa a przed podłączeniem do sieci) zainstalowałem program eset nod (program posiada oczywiście aktualną wersję oraz subskrypcję tj. stale kontroluje nowe definicje wirusów)?

Może się to wydawać trudne, ale nie jest niemożliwe. W przypadku niektórych złośliwców w MBR, zarówno partycjonowanie jak i formatowanie nic nie daje. Ponieważ wykluczonych została większość hipotez, myślę że warto sprawdzić ten trop.
  • #17 12384052
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 12384184
    rk_1980
    Poziom 10  
    slawek_ko napisał:
    -----Uruchom na komputerze system w wersji LiveCD.
    Jakakolwiek dystrybucja. -----
    I zobacz zachowanie. Czy problem sprzętu czy oprogramowania.
    Z tymi wirusami w MBR to bez przesady.

z tym livecd mam mały problem. bo opisane błędy pojawiają się co jakiś czas (w chwili obecnej komp działa normalnie) - czasami pomaga już jeden restart, czasem trzeba wyłączyć kompa kilkanaście razy, przejść np. w awaryjny, czy zrobić jakieś skanowanie.
    nie będę miał więc pewności, czy odpalenie płyty wywoła błąd czy nie. musiałbym np. parę dni pracować na tym systemie z płyty, żeby to zdiagnozować (może będzie trzeba).
    Może pomoże też takie spostrzeżenie, iż często, gdy uruchamiają się jakieś aplety javy (np. przy logowaniu do witryn), system zawiesza się tak jakby ekran zastygł (taki screen). w tym czasie nie działa nic: ani miękki restart, ani kursor - widzę tylko zawieszony ekran (po chwili przestaje migać kontrolka dysku i tyle. czekam kilka minut i dalej nic - ekran świeci, ale nic nie jest aktywne. pozostaje więc twardy restart (na guziku) no a po ponownych uruchomieniu systemu mam jak malowany ww. problem! podobnie dzieje się np. przy zaciągnięciu niektórych aktualizacji do win! uruchamiam grzecznie kompa a po restarcie ww. problem. Najdziwniejsze jest to, że czasem działa po jednym ponownym restarcie, a czasem restartuję go kilkanaście razy (pracując w między czasie na tym co działa), aż np. następnego dnia znowu wszystko wraca do normy- ni z tego ni z owego) - masakra!
  • #19 12384468
    PeteSh
    Poziom 30  
    rk_1980 napisał:
    nie działa nic: ani miękki restart, ani kursor - widzę tylko zawieszony ekran (po chwili przestaje migać kontrolka dysku i tyle. czekam kilka minut i dalej nic - ekran świeci, ale nic nie jest aktywne. pozostaje więc twardy restart (na guziku)

O zawieszaniu komputera wcześniej nie pisałeś. Wygląda więc na problem sprzętowy. Może przegrzewanie procesora/chipsetu/grafiki, może jednak jakiś problem z RAM. Zapuść może na pół godzinki test: http://www.ocbase.com/
  • #20 12408680
    rk_1980
    Poziom 10  
    przetestowany dysk - ok
    przetestowany ram - ok
    temperatura procesora - ok
    pozostaje problem soft lub z płytą (a raczej portami usb). na chwilę obecną wypiąłem wszystkie peryferia usb a myszkę przepiąłem do innego portu. niestety ze względu na fakt, iż problem pojawiał się ni stąd ni zowąd na rezultaty oraz dalsze spostrzeżenia trzeba będzie trochę poczekać.
    czy znacie może domowe sposoby testowania portów usb? tj. wykrywania ew. uszkodzeń tych portów?
  • #21 12888031
    mehu
    Poziom 9  
    Jak się rozwiązał twój problem ? bo mam chyba to samo
  • #22 14133456
    xNIEPOZORNYx
    Poziom 1  
    Ja również posiadam ten sam problem. Może ktoś podać odpowiedź jak sobie z tym problemem poradzić? Dodam że komputer jakiś tydzień temu miał format i problem jak był tak jest, mimo formata i nowego sprzętu.
  • #23 14134704
    LA72
    Poziom 41  
    LA72 napisał:
    Jakakolwiek dystrybucja.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows 7 64-bit, w którym kursor myszy przestaje działać na pasku zadań oraz przyciskach okien, mimo że klawiatura działa poprawnie. Problem występuje sporadycznie, a tymczasowe rozwiązanie polega na użyciu kombinacji klawiszy Ctrl+Alt+Del. Użytkownik wyklucza uszkodzenie myszy, ponieważ problem występuje również z innymi urządzeniami wskazującymi. Sugerowane są testy sprzętowe, w tym raport S.M.A.R.T. dysku oraz testy pamięci RAM, które nie wykazały błędów. Pojawiają się również sugestie dotyczące aktualizacji sterowników graficznych oraz sprawdzenia portów USB. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z oprogramowaniem lub płytą główną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA