logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zastąpić moduł w Aprilia SR50 Morini 2003 tańszym zamiennikiem?

kiszmanc 14 Cze 2013 01:14 6720 11
REKLAMA
  • #1 12415279
    kiszmanc
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.

Kupiłem chrześniakowi Skuterek aprilia sr50 rancing 2003 wszystko było dobrze do momentu umycia go. Mianowicie spalił się moduł w tym motorku ten moduł wygląda tak: Czy można zastąpić moduł w Aprilia SR50 Morini 2003 tańszym zamiennikiem?

Moduł, który jest w skuterku śmierdzi spalenizną i robi się bardzo gorący w jednym miejscu gdy kręci się rozrusznikiem.

Czy jest możliwość zastąpienia tego modułu jakimś innym, lub może jest możliwość włożenia całego iskrownika z jakiegoś innego skuterka (iskrownik, magneto, moduł, cewka, itd.)

Nie znam się na tym zupełnie.

Oryginalny moduł kosztuje około 400 zł nie stać mnie na taką naprawę

Proszę o pomoc Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12416653
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2550
    Nie ma praktycznie żadnej "sprawdzonej" alternatywy dla tego typu modułu zapłonowego DC-CDI.
    Przeróbka na inny rodzaj zapłonu kosztowała by tyle samo, albo i więcej.
    Pozostaje kupić nowy moduł, lub spróbować naprawić obecny.
  • REKLAMA
  • #3 12421410
    kiszmanc
    Poziom 10  
    nie można w jakiś sposób podłączyć innego modułu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12422961
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Założenie chińskiego modułu mija się z celem, ponieważ charakteryzują się bardzo niską jakością. Natomiast założenie markowego modułu to równie duży koszt i przeróbki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 12426702
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    No to proszę bardzo propozycje:
    Skutery Kymco Super 9 (dwusuwowy, stały kąt) - nowe "racing" 180 zł made in tajwan. Z chińskimi podróbkami z Wilmatu nie miałem styczności.
    Skutery Yamaha Aerox, Jog itp. od 2004 roku - chińskie żółte podróbki na Allegro od 70 zł.
    Yamaha TZR 50 - moduł MORIC ze zmiennym kątem wyprzedzenia zapłonu (opóźnianie od pewnej granicy) - tylko oryginał w cenie powyżej 100 zł
  • Pomocny post
    #8 12426811
    karolas123
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Zastosuj modłuł dowolnego producenta z pasującą wtyczką, chinscy producenci tak staraja sie unifikować swoje produkty ze pasuje niemal wszystko w czym pasuje wtyczka i liczba pinów. Nie sa wcale kiepskiej jakości, kupując moduł do na allegro moze Cie spotkać nieprzyjemność ale poszukaj w sklepie mieloch lub skuterytuning lub racingplanet, tam masz gwarancje.
  • Pomocny post
    #9 12427532
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Jaką gwarancję? We wszystkich sklepach/firmach handlujących tego typu gratami jasno jest zaznaczone, że "modułów i innych podzespołów elektrycznych gwarancja nie obejmuje jeśli są montowane poza serwisem". Nietrudno się domyślić, dlaczego...
  • Pomocny post
    #10 12427806
    karolas123
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Nie miałem nigdy problemu z wymianą modułu gdy fabrycznie nie działał.
  • #11 14646572
    Apriliasr50
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzien dobry.

Mam taki sam problem z moją aprilia. kupilem moduł orinal 506 zł. zrobilem na nim okolo 900km i znowu zdechł. Apka nie ma iskry. juz drugiego nie kupie.

Moje pytanie jak przerobić istniejącą instalację na moduł innego producetna.
  • #12 16571921
    kiszmanc
    Poziom 10  
    mi mechaniki podłączyli chinski moduł cd-cd odpalil skuter cd-cdi ale po 2 minutach pracy wystrzeliła uszczelka pod głowicą i plyn zalal swiecę . prawdopodobnie zapłon występuję wcześniej lub później i kompresja wydmuchuje uszczelkę , automatycznie zbiorniczek wyrównawczy puszcza zabezpieczeniem w korku nadmiar ciśnienia , a po odkręceniu korka w zbiorniczku widać jak bombluje płyn i wydobywa się dym spalin.
    Moduł chinski kosztowal około 50 zł , może inny by pasował ze zmiennym kątem , dałęm sobie z aaprilią spokój aż do zeszłego tygodnia. Aprilia stała popsuta około 3 może 4 lat, przykryta kocem.
    przypadkowo znalazłęm moduł orgyginalny na allego 250 zł z przesyłką, nowe uszczelki, nowy akumulator. jutro zaczynam działać. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuteru Aprilia SR50 z 2003 roku zgłasza problem z uszkodzonym modułem zapłonowym, który spalił się po umyciu skutera. Koszt oryginalnego modułu wynosi około 400 zł, co jest zbyt wysoką kwotą dla użytkownika. W odpowiedziach podano, że nie ma sprawdzonych alternatyw dla tego modułu, a chińskie zamienniki są niskiej jakości. Sugerowano poszukiwanie używanych modułów oraz możliwość przeróbki na inne modele, takie jak Kymco Super 9, Yamaha Aerox, czy Yamaha TZR 50. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z chińskimi modułami, które mogą powodować problemy z zapłonem i uszczelkami. Wskazano również na możliwość zakupu modułu z gwarancją w renomowanych sklepach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA