logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się zamienić prąd jednopołówkowy na przemienny??

SebaD 13 Mar 2005 11:16 3341 19
REKLAMA
  • #1 1311477
    SebaD
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam

Mam pytanie: Czy da się zamienić prąd jednopołówkowy na przemienny??

pozdro
    SebaD
  • REKLAMA
  • #2 1311516
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Zamienić się zawsze da, problem jest tylko w tym jaki koszt jesteś w stanie ponieść. Napisz do czego ci to potrzebne.
  • REKLAMA
  • #3 1311538
    SebaD
    Poziom 16  
    Najlepiej byłoby jak najtaniej. Potrzebuję to ponieważ w garażu mam właśnie taki prąd, a jest on trochę oddalony od domu. Chciałbym włączyć sobie tam kompa :-)

Więc jeśli ktoś by miał jakieś schematy czy pomysły proszę pisać. Jestem elektronikiem :-)
  • #4 1311629
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Zasilacz w kompie jest impulsowy. Na wejściu jest prostownik dwupołówkowy. Wtdajemi się że komp będzie działał bezproblemowo.
    Jedynie trzeba pamiętać aby nie podłączać np. głośników z transformatorem.

Problem że dostajesz tylko połowę przebiegu (prostowanie jedną diodą) więc trudno powiedzieć jak takie tętnienia wpłyną na pracę zasilacza....
    (może dodać większe kondensatory w zasilaczu ?)
  • REKLAMA
  • #5 1311642
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Mogę podrzucić taki pomysł: jakbyś się mocno uparł, to możesz wykorzystać ten prąd do ładowania kondensatora/-ów (jak w zwyczajnym zasilaczu), wstawić stabilizator, i pominąć zasilacz w komputerze.
    Koniec końców, zasilacz w kompie ma za zadanie dostarczać napięcia stałego, więc możesz pominąć ten stopień. Będzie z tym trochę kombinowania, bo zasilacz od kompa dostarcza kilku różnych napięć, ale wydaje się to możliwe do zrealizowania.
    Nie wiem jak sprawa wygląda w przypadku monitora, zwyłe CRT chyba potrzebują sinusa do przetwornic wysokiego napięcia do ekranu.

Ostatecznie możesz tym napięciem ładować jakieś akumulatory do których ew.podłączysz przetwornicę podwyższającą napięcie i generującą 50Hz.

Może da siędo tego celu zaadoptować UPS (UPSy mają akumulatory które ładuje się napięciem z sieci, a potem jest on przekształcany na sinusa). Ta opcja wydaje mi się najlepsza.
  • #6 1311704
    RSP
    Poziom 27  
    Jeśli to jest tętniące zrobione z 230V to niema problemu z kompem gorzej z monitorem . W monitorze jest również zasilacz impulsowy który się też nie „pogniewa” problem jest inny. W monitorach CRT jest coś takiego jak cewki rozmagnesowujące „kineskop” i te cewki wymagają prądu zmiennego przy tętniącym będziesz miał bardzo kolorowy ekran , nawet jak przyniesiesz monitor i włączysz w domu . Trzeba by było zwiększyć kondensatory w zasilaczach kompa i monitora , i pewnie odłączyć cewki rozmagnesowujące.
  • #7 1312252
    SebaD
    Poziom 16  
    Ok rozumiem, ale nie tylko kompa chiałbym tam mieć, np. jakąś wieżę itd, bo mam taki sprzęt, że rodzice nie pozwalają mi słuchać muzy w domu.

Potrzebowałby coś w rodzaju przetwornicy, która pozwalała by mi podłączyć różne sprzęty. Najlepiej nie ingerując we wnętrze tych sprzętów.

A jeśli chodzi o zasilacz z kompa, to może dało by się wykorzystać ten prostownik dwupołówkowy. Mam drógi zasilacz i chętnie go poświęce tylko czy jest to możliwe do zrobienia??
  • #8 1312266
    stroop
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Prąd jednopołówkowy można zmienić za pomocą przetwornicy
  • #9 1312584
    And!
    Wszystko zależy jakie moce chcesz osiągnąć.

Kuszące jest wykorzystanie przetwonicy z UPS (pod warunkiem że posiadasz jakiś złomowany)

Natomiast jeśli nie to cała zamiana sprowadza się albo do zrobienia przetwornicy impulsowej wytwarzającej zasilanie do oryginalnego przekształnika (np takie do samochodu 12=>230V). Ew zasilanie tego z akumulatora.

Możnaby też spróbować przepuścić prąd przez diodę a następnie ładować kondensator. I napięcie na tym kondensatorze posiekać mostkiem na tranzystorach. (nie będzie to sinusoida ale UPS-y też zwykle nie tworzą sinusa)

Niestety te rozwiązania nie są tanie....

Jak daleko jest garaż ?
    Może taniej wyjdzie kupić przewód, ew porozmawiać z administratorem.
  • #10 1312597
    SebaD
    Poziom 16  
    Ja mieszkam w środku miasta, a garaż jest na obrzeżach.

Może jakieś schematy zrobienia takiej przetwornicy z prądu jednopołówkowego na sinusa
  • #11 1312841
    telewizory
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Mam pytanie: Dlaczego w garażu jest prąd wyprostowany? Poco się coś takiego stosuje?

Proponuję zrobić tak: duży kondensator i falownik na tyrystorach.
  • #12 1313608
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    a ta połowka sinusoidy to nie jest przypadkiem zabezpieczenie przed zbyt duzym zuzyciem pradu przez uzytkowników garazy lub innej piwnicy ?
  • #13 1313619
    And!
    Pewnie prąd jest ryczałtem rozliczany i dali diodę aby alektronarzędzi nie podłączać.

Szkoda że jest prostowany jednopołówkowo.
    Bo można by dać mostek na tyrystorach i przełączać polaryzację przy każdym przejściu przez zero. Przy prostowaniu dwupołówkowym powstałaby zwykła sinusoida.
    A przy jednopołówkowym będą przerwy pomiędzy połówkami . Trudo mi określić jaki może to dać efekt.
  • REKLAMA
  • #14 1313909
    SebaD
    Poziom 16  
    telewizory napisał:
    Mam pytanie: Dlaczego w garażu jest prąd wyprostowany? Poco się coś takiego stosuje?

Proponuję zrobić tak: duży kondensator i falownik na tyrystorach.

Jak zrobić ten falownik?? Może jakieś schematy
  • #15 1315728
    RSP
    Poziom 27  
    Najpierw niech kolega sprawdzi jak bardzo można obciążyć ten „prąd” ( gniazdko , czy co tam kolega ma). Może się okazać że ktoś założył bezpiecznik np. 1A lub 2A i w takim układzie szkoda zachodu.
  • #16 1316354
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Może lepiej niech nie sprawdza, bo następne pytanie będzie jak pociągnąć 20A przez bezpiecznik 1A nie mając do niego dostępu ... ;-)

(Problem może być też z tym elementem co to robi tę jedną połówkę sieci - nie wiadomo ile prądu wydoli )
  • #17 1316878
    SebaD
    Poziom 16  
    jeśli chodzi oto jakie obciążenie jest dopuszczalne to niewiem, Ale dowiedziałem się że napięcie to ok 110v prądu połówkowego.
  • #18 1316938
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    chyba nie zostaje nic innego jak odfiltrować prąd do napięcia stałego i wykorzystać falownik.. będzie to niestety niezbyt tanie rozwiązanie :(( ..

a tak wogóle to po co stosuje sie takie napięcia ?? proponuje zmierzyć prametry.. czyli wielkość napięcia.. jeśli się uda sprawdzić to obciążalność no i wtedy będziemy myśleć dalej jak Ci pomóc :)
  • #19 1319502
    SebaD
    Poziom 16  
    Dowiedziałem się, że nie ma żadnego ograniczenia prądowego.

Zmierzylem napięcie miernikiem i jest 110v napięcia stalego
  • #20 1330257
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4184
    Pytanie, jak ten miernik mierzy, zwykły (nie cyfrowy, nie ze wzmacniaczem)
    pokazuje napięcie średnie, a z prostownika jednopołówkowego będzie
    średnie 110V, kiedy prostowane było około 230V, a szczytowe 330V...
    Jak podłączysz diodę i za nią kondensator, to na nim dostaniesz szczytowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zamiany prądu jednopołówkowego na przemienny w celu zasilania urządzeń elektronicznych, takich jak komputer czy wieża muzyczna, w garażu oddalonym od domu. Prąd jednopołówkowy to napięcie prostowane jedną diodą, co powoduje tętnienia i brak pełnej sinusoidy. Komputer zasilany jest zasilaczem impulsowym z prostownikiem dwupołówkowym, który może działać na prądzie jednopołówkowym, choć zasilanie głośników z transformatorem może sprawiać problemy. Monitor CRT wymaga prądu zmiennego do cewek rozmagnesowujących kineskop, co przy prądzie jednopołówkowym powoduje zakłócenia obrazu. Proponowane rozwiązania to: zastosowanie przetwornicy (falownika) do generowania napięcia przemiennego 230 V z prądu stałego, wykorzystanie zasilacza UPS z akumulatorami i falownikiem, ładowanie kondensatorów i stabilizatorów napięcia, a także budowa falownika na tyrystorach. Wskazano, że prąd w garażu ma napięcie około 110 V stałego, bez ograniczenia prądowego, co wymaga dokładnego pomiaru i oceny obciążalności. Zastosowanie przetwornicy impulsowej lub falownika jest najczęściej rekomendowane, choć rozwiązania te mogą być kosztowne. Wskazano również, że prąd jednopołówkowy może być stosowany jako zabezpieczenie przed nadmiernym zużyciem energii lub ograniczeniem dostępu do pełnego napięcia w garażach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA