Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Focus 1.6 gubi zapłony na LPG

krzm88 15 Paź 2013 21:17 2610 1
  • #1 15 Paź 2013 21:17
    krzm88
    Poziom 1  

    Witam,
    Chciałbym prosić o pomoc zdiagnozowaniu problemu z moim Fordem Focusem MK1 1.6 ZETEC SE z sekwencyjną instalacją LPG – BRC.
    Pół roku temu grzałka sondy lambda za katalizatorem wypaliła dziurę w tłumiku. Pospawali mi to ale od tego czasu zaczęły się problemy. Auto zaczęło gubić zapłony, ma małą moc, silnik strzela. Na benzynie jest ok, problemy są tylko na gazie.
    Podłączyłem auto pod kompa i jedynym błędem, jaki się pojawił był błąd katalizatora P0420 Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1). Na forach wyczytałem, że problem może być z sondą lambda i takową wymieniłem, po czym usunąłem błąd i zresetowałem kompa. Chwilowo (na kilka dni) sytuacja się poprawiła – brak strzelania i szarpania. Dzisiaj problem wrócił. Komp nie pokazuje żadnych błędów a wykresy napięć na sondach lambda (czerwona przed katalizatorem, zielona za katalizatorem) na rozgrzanym silniku i obrotach 800 - 1500 prezentują się następująco:
    Benzyna:
    Ford Focus 1.6 gubi zapłony na LPG

    LPG:
    Ford Focus 1.6 gubi zapłony na LPG

    Czy są to poprawne zakresy pracy sond? Czy można wywnioskować z tego, że problem jest z katalizatorem?
    Czy problem mogłaby rozwiązać regulacja gazu albo luzów na zaworach?

    0 1