logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór centrali alarmowej do domu: Integra 32, czujki Satel, manipulatory

cheese 26 Maj 2014 13:48 5994 13
  • #1 13635341
    cheese
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam,
    Zakupiłem piętrowy dom z przygotowaną instalacją alarmową. Mam zaplanowane (rozprowadzone):
    - 10 czujek ruchu
    - 4 czujki zalania
    - 6 czujek dymu
    - 3 manipulatory (wejście, garaż, piętro)
    - sygnalizator zewnętrzny.

Chcę założyć prosty alarm:
    - sygnalizowanie włamania/dymu/zalania syreną i powiadomieniem (dostępna sieć telefoniczna lub internet)
    - dwa rodzaje załączanego alarmu:
    a) pełny - cały dom, z opóźnieniem na wejściu/garażu)
    b) nocny - tylko parter
    - zalanie uruchamia zasilanie elektrozaworu na przyłączu wody

Pytania:
    - Jaka centrala - myślałem o integrze 32, w przyszłości do rozbudowania
    - czujki chcę satela, dobiorę w zależności czy jest kominek/garaż, zwięrząt brak - chyba będzie ok?
    - Czy brać 3 manipulatory takie same, czy "wpleść" w któreś miejsc klawiaturę strefową?
    - jeśli gdzieś będzie brakować czujek (nie ma np. kontraktonów), to może w przyszłości pomyślę o rozszerzeniu o moduł Abax.

Będę robił etapami. Chętnie pierwszy etap (centrala, 1 manipulator, czujki ruchu, sygnalizator) do 1500 zł. Będę wdzięczny za uwagi.
  • #2 13635763
    mirekq
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Witam,
    Proponuje zamiast Integry 32 wziąć 64 i tak trzeba będzie dokładać ekspandery a 64 mam dodatkowe wyjścia. Tutaj trzeba będzie dołożyć .

Co do klawiatur to można zaoszczędzić zakładając 1 LCD i 2 LED, zbrojenie parteru na czas snu będzie realizowane poprzez blokowanie wejść przy braku wyścia.
    Cały dom będzie jedną strefą co ułatwi obsługę

Proponuje na tym etapie dołożyć przewody "na zaś" bo potem dokladanie abaxa z powodu braku przewodów to niepotrzebny wydatek. 1 czujnik abax+ kontroler = 500m kabla :)

Czujniki dobierz jakie chcesz pamiętając że w garażu i "na kominek" dobrze dać duala.
    Rozważ czujniki Boscha Blue Line - dobra jakość i dość niezła cena, jeden minus to mniej miejsca w czujniku i bardziej kłopotliwe w montażu od np Aqua plusów ale to kwestia subiektywna.
  • #3 13656381
    cheese
    Poziom 10  
    Dzięki za informację.
    Jeśli chodzi o integrę 32 vs. 64, to rozumiem, że w 32 mam 8 wejść na płycie głównej a w 64 mam ich 16, tak?

W mojej instalacji mam czujek 10+6+4=20. Więc albo biorę integrę 64 i jakieś podpinam razem, albo do integry 64 też muszę dokupić ekspander. Dobrze kombinuję?

I drugie pytanie co do tego podziału na strefy. Proponowałeś blokowanie wejść. O ile dobrze czytam z instrukcji instalatora, to byłaby dobra opcja, ale u mnie te strefy będą dwie - jedna z 9 czujkami i druga tylko z 1 czujką. Chciałbym, żeby w nocy ta jedna czujka nie działała. Czy w tym układzie, to dalej będzie dobrze funkcjonować?
  • #4 13656508
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    cheese napisał:
    W mojej instalacji mam czujek 10+6+4=20. Więc albo biorę integrę 64 i jakieś podpinam razem, albo do integry 64 też muszę dokupić ekspander. Dobrze kombinuję?

Dobrze - ekspander, a w przypadku Integry 32 - dwa ekspandery. Dlatego 32 jest w Twoim wypadku nieopłacalna bo w podobnej cenie zyskasz wyjścia i mocniejszy zasilacz.
  • #5 13656722
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15530
    Kolego, potrzebujesz 22 linii, a to jeszcze nie koniec - potrzebne będą kolejne gdy rozbudujesz system np.o radiolinię.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 13656910
    cheese
    Poziom 10  
    No właśnie, czyli integra 64 (16 wejść) plus ekspander CA64-E na 8 wejść, da mi potrzebne minimum plus niewielki zapas.
  • #7 13656966
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15530
    cheese napisał:
    No właśnie, czyli integra 64 (16 wejść) plus ekspander CA64-E na 8 wejść, da mi potrzebne minimum plus niewielki zapas.

Zgadza się.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 13732985
    cheese
    Poziom 10  
    Witam ponownie,
    Chciałem prosić, żeby ktoś bardziej ode mnie doświadczony spojrzał na poniższy schemat. Pytania podstawowe: czy niczego nie spalę i czy po poprawnym oprogramowaniu powinno działać?:)

Wielkie dzięki.
    EDIT: poprawione szeregowo/równolegle, antymasking

Wybór centrali alarmowej do domu: Integra 32, czujki Satel, manipulatory
  • Pomocny post
    #9 13733055
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    na pierwszy rzut oka:
    Proponuję na początek opanować pojęcia: szeregowo, równolegle. ( piszesz szeregowo, rysujesz i pewnie podłączasz prawidłowo równolegle- patrz klawiatury.)
    Pomysł łączenia sabotażu sygnalizatora z antymaskingiem czujki wyjątkowo oryginalny.tym bardziej że zdaje się wykonałeś połączenie równoległe. Jeżeli już ta żałujesz linii to daj go w szereg z sabotażem czujnika.
    Gratuluję odkrycia " że nie starczy linii:. Zdaje się że koledzy mówili Ci to do samego początku że minimum to ca64 i expander. Masz jeszcze po dwie linie w klawiaturach..

Pozdrawiam
  • #10 13733143
    cheese
    Poziom 10  
    Dzięki.
    1. Rzeczywiście, pomyliłem równolegle/szeregowo - poprawiłem.
    2. Antymasking dam zatem docelowo na osobnym wejściu.
    3. Dzięki za te złośliwości, ale nie przypisuję sobie odkrycia Ameryki, od początku wiedziałem, że zabraknie wejść. Może źle się wyraziłem.

Pozdrawiam.
  • #11 13733247
    suworow
    ad3.zawsze do usług. Będę sie bronił że rzeczywiście tak to zabrzmiało......
    Podłączaj. Ze schematu nie wynika abyś planował podać 230 na płytę lub zamienić zmienne ze stałym, więc nic wielkiego nie powinno się przydarzyć. To czego bardziej bym się obawiał i to raczej pod względem rozmieszczenia elementów to tego "gotowego" okablowania. Jeżeli starczy Ci zapału to podłącz również w deol czujniki dymu i zalania. ( zawsze łatwiej diagnozować np problemy z okablowaniem)
    Tak jeszcze spojrzałem. Może do sterowania zaworem ( przeciez i ta dasz przekaźnik) warto wykorzystac wyjscie niskopradowe a wysoko zachować na rozbicie zasilań.

Pozdrawiam
  • #12 13734370
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Pytanie, co kryje się pod definicją słowa "poprawne oprogramowanie"
    W dzisiejszych czasach podłączanie nowej instalacji w sposób inny niż 2eolNC jest co najmniej profanacją, nie mówiąc już o kompletnej amatorszczyźnie.
    Po co wydawać kasę na czujki z antymaskingiem skoro i tak zamierzasz podłączyć je w szeregu z czymś tam jeszcze.
    Lepiej założyć tańsze czujki , a mieć je podłączone jak należy.
    Tym bardziej, że w warunkach domowych antymasking średnio się przydaje.
  • #13 13735453
    suworow
    No nie wiem. Znam przypadki gdy skorzystano przy włamaniu z faktu ze czujniki nie miały antymaskingu.( nie wnikam w szczegóły ale pewnie dobrze wiesz o co chodzi) Wiem też jak trudno jest klienta namówić na chociaż jeden taki czujnik. Gdy więc ktoś sam taki wybiera to chyba nie warto odradzać. Inna rzecz to jka słusznie zauważasz odpowiednie podłączenie i konfiguracja.......
    Pozdrawiam
  • #14 13737152
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    W gruncie rzeczy tylko o to mi chodziło :)
    Tym bardziej, że ekspander przy tym wszystkim kosztuje niewiele.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zainstalować system alarmowy w nowym domu, mając już rozprowadzone czujki i manipulatory. Rozważa wybór centrali alarmowej, preferując Integra 32, ale otrzymuje sugestie, aby zamiast niej wybrać Integra 64 z powodu większej liczby wejść i możliwości rozbudowy. Dyskutanci podkreślają potrzebę zastosowania ekspanderów, aby zaspokoić wymagania dotyczące liczby czujek. Użytkownik planuje podział na strefy alarmowe oraz wykorzystanie czujników Satel, a także rozważa zastosowanie czujników dualnych w garażu i przy kominku. W dyskusji poruszane są również kwestie dotyczące podłączenia czujników, ich konfiguracji oraz zastosowania antymaskingu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA