Witam,
Zakupiłem piętrowy dom z przygotowaną instalacją alarmową. Mam zaplanowane (rozprowadzone):
- 10 czujek ruchu
- 4 czujki zalania
- 6 czujek dymu
- 3 manipulatory (wejście, garaż, piętro)
- sygnalizator zewnętrzny.
Chcę założyć prosty alarm:
- sygnalizowanie włamania/dymu/zalania syreną i powiadomieniem (dostępna sieć telefoniczna lub internet)
- dwa rodzaje załączanego alarmu:
a) pełny - cały dom, z opóźnieniem na wejściu/garażu)
b) nocny - tylko parter
- zalanie uruchamia zasilanie elektrozaworu na przyłączu wody
Pytania:
- Jaka centrala - myślałem o integrze 32, w przyszłości do rozbudowania
- czujki chcę satela, dobiorę w zależności czy jest kominek/garaż, zwięrząt brak - chyba będzie ok?
- Czy brać 3 manipulatory takie same, czy "wpleść" w któreś miejsc klawiaturę strefową?
- jeśli gdzieś będzie brakować czujek (nie ma np. kontraktonów), to może w przyszłości pomyślę o rozszerzeniu o moduł Abax.
Będę robił etapami. Chętnie pierwszy etap (centrala, 1 manipulator, czujki ruchu, sygnalizator) do 1500 zł. Będę wdzięczny za uwagi.
Zakupiłem piętrowy dom z przygotowaną instalacją alarmową. Mam zaplanowane (rozprowadzone):
- 10 czujek ruchu
- 4 czujki zalania
- 6 czujek dymu
- 3 manipulatory (wejście, garaż, piętro)
- sygnalizator zewnętrzny.
Chcę założyć prosty alarm:
- sygnalizowanie włamania/dymu/zalania syreną i powiadomieniem (dostępna sieć telefoniczna lub internet)
- dwa rodzaje załączanego alarmu:
a) pełny - cały dom, z opóźnieniem na wejściu/garażu)
b) nocny - tylko parter
- zalanie uruchamia zasilanie elektrozaworu na przyłączu wody
Pytania:
- Jaka centrala - myślałem o integrze 32, w przyszłości do rozbudowania
- czujki chcę satela, dobiorę w zależności czy jest kominek/garaż, zwięrząt brak - chyba będzie ok?
- Czy brać 3 manipulatory takie same, czy "wpleść" w któreś miejsc klawiaturę strefową?
- jeśli gdzieś będzie brakować czujek (nie ma np. kontraktonów), to może w przyszłości pomyślę o rozszerzeniu o moduł Abax.
Będę robił etapami. Chętnie pierwszy etap (centrala, 1 manipulator, czujki ruchu, sygnalizator) do 1500 zł. Będę wdzięczny za uwagi.