logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screen i komunikat no boot device przy starcie – Windows 7, podejrzenie awarii HDD

Dozorca771 15 Cze 2014 15:43 1668 13
REKLAMA
  • #1 13709767
    Dozorca771
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Mam pytanko. A więc z góry dodam, że z komputerem nic nie robię specjalnego, jedyne co na nim uruchamiam to przeglądarka, i czasem gierki z 2003 - 2006 roku, co nie oznacza, że nie pójdą te z 2013 (z lagami, ale pójdą). Nie ważne. Wracam sobie do domu, włączam komputer z myślą, że zaraz sobie pogram a tu jebs, informacja przy włączaniu komputera, jeszcze zanim wyskakuje okno windows (mam windows 7), że nie odnaleziono żadnego dysku na tym komputerze (oczywiście po angielsku), ja tak patrze wmurowany, no nie wierze. Jeszcze raz go włącze, dobra wyskoczyło mi coś, że komputer został źle wyłączony i czy chce naprawić jakieś tam błędy, oczywiście dałem tak, coś tam się powczytywało jakieś pierdoły. Włączam jeszcze raz znowu to samo. No to ja znowu odpalam kompa tym razem, komputer się włączył całkowicie normalnie jednak na pulpicie pozostało, ponieważ komputer zlagował mi się dosłownie na 10 minut i potem wyskoczył tzw. Blue screen. Potem włączyłem go od nowa i taki jakby cykl powtórzyłem ze 3 razy, ale nic to nie daje. Teraz wszedłem na tryb awaryjny i próbowałem pokasować, jakieś rzeczy z dysku twardego, myśląc, że może dysk jest tak zapchany, że nie może się komputer włączyć i że nie może go odszukać czy coś takiego, ale nic z tego, mam jeszcze 40GB wolnego miejsca na obydwu partycjach i dalej nici. Co z tym zrobić?

P.S
    Jeżeli zły dział to przepraszam, na szybko szukałem, bo w tym trybie awaryjnym to ciężko cokolwiek zdziałać.
  • REKLAMA
  • #3 13709810
    Dozorca771
    Poziom 9  
    Komp stacjonarny, a specyfikacje to:

Mysz : Logic LM-15 Silver
    Klawiatura : OPTIMUS
    CPU : Dual Core Intel Penitum D 820, 2800 MHz (14x200)
    GPU : nVidia GeForce GTX 550 Ti 1024MB - v335.23
    RAM : 2046 MB
    Płyta główna : ASUS P5VD2 - MX
    System operacyjny : MS Windows 7 Professional 64-bit SP1
    Głośniki : Logitech LS21 Głośniki 2.1 980-000056
    Drukarka : EPSON Stylus SX218
    Kamerka : Creative TP - VF0540 Live! Cam Video IM/Video Chat
    Monitor : LG FLATRON W1934S - 19'
    Zasilacz : MODECOM Feel 500 - 500W
    Dysk Twardy : SAMSUNG HD322HJ - 298 GB
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 13709885
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    Cały obrazek, a nie tylko jego część.
    Dodatkowo zasilacz do podstawienia na jakiś firmowy.
  • #7 13715854
    Dozorca771
    Poziom 9  
    Dobra potem się tym zajmę. Piszę teraz z laptopa, bo tamten komputer jak mówiłem, się nie włącza, teraz nawet w trybie awaryjnym. Po 2 wyskoczył mi jakiś komunikat jak tam mi się udało wejść jakimś cudem, że coś tam coś tam plik NvBackend.exe jest uszkodzony, czy coś takiego.
  • #8 13716300
    bioshocker26
    Poziom 9  
    Blue screen może też świadczyć o przegrzewaniu się procesora. Spróbuj wymienić pastę na CPU.
  • #9 13716396
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Jeśli chłodzenie jest wg zamontowane to nawet zupełnie bez pasty by się włączył i chwilę popracował. Niemożliwe żeby wg się nie uruchamiał przez temperaturę.
    Pierwsze co zrób to załatw od znajomego zasilacz do podmiany na chwilę. Ten który posiadasz jest wątpliwej jakości.
    Czy w biosie jest wykrywany dysk? Nagraj z laptopa płytę live z linuxem i uruchom go i powiedz czy problemy będą nadal.
  • REKLAMA
  • #11 13716797
    Dozorca771
    Poziom 9  
    Sęk w tym, że w BIOSI'e ten dysk nie był wykrywalny, tak zgadza się nie był, ponieważ teraz już ten dysk wiem, że jest do wymiany. Dlaczego? Bo nagle zaczęło coś tak haratać, że myślałem, że sąsiad robi remont. Rozkręcam komputer, patrzę a tam na dysku twardym ta wskazóweczka skacze dookoła. Wiecie może czy da sie odzyskać jakoś dane chociaż? Bo dysk na pewno już nie opłaca się naprawiać.
  • #13 13716981
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Jeśli przedmówca ma rację i rozkręciłeś dysk to owszem, dane da się odzyskać ale tylko za pośrednictwem odpowiedniej firmy która za taką usługę policzy sobie kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tysięcy ;)
  • #14 13717878
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Takie kwoty to może wziąć tylko firma OnTrack albo inni tego typu naciągacze!

I nie wiem w ogóle skąd Ty takie ceny wziąłeś?!

Może po prostu zobacz w cennik - ile kosztuje tego typu usługa? Najbardziej praktykowanym faktem jest doliczenie 50% za otwarcie dysku, zrobienie samej kopii to koszt kilkuset złotych. Niedużo.

Jeżeli autorowi szkoda kasy to może się pokusić o próbę naprawdy tego samego. Chociaż nie ukrywam, że z racji tego iż głowicę nazwał wskazówką... to sukcesu nie wróżę.
    Najpierw autor musi się doszkolić w zakresie robienia kopii posektorowej. Tak żeby tylko podłączyć przygotowany dysk, wykorzystując hot-swap.
    Z dyskiem trzeba się udać do chłodnego pomieszczenia o jak najmniejszej cyrkulacji powietrza, zdjac obudowe i przedmuchać ten dysk sprężonym aerozolem - kolokwialnie się na to mówi sprężone powietrze. I tutaj mała uwaga - trzeba uważać, czyli odpowiednio naciskać dozowonik, żeby substancja lotna się nie kondensowała i "nie pluła".
    Możesz też pokusić się o zrobienie własnego clean boxa:
    http://yura.puslapiai.lt/archiv/PUSLAPIAI/hdd_recovery.htm

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem stacjonarnym, który nie wykrywa dysku twardego i wyświetla niebieski ekran (BSOD) podczas uruchamiania. Po kilku próbach uruchomienia, komputer czasami się włącza, ale występują długie opóźnienia i komunikaty o uszkodzonych plikach. Użytkownik podejrzewa, że dysk twardy (SAMSUNG HD322HJ) jest uszkodzony, co potwierdzają objawy, takie jak hałas z dysku. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie zasilacza (MODECOM Feel 500) oraz wymianę pasty termoprzewodzącej na procesorze. Pojawia się również pytanie o możliwość odzyskania danych z uszkodzonego dysku, co może wymagać profesjonalnej usługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA