logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się laptopa lenovo y550 podczas grania w "bardziej" ambitn

vidanos 23 Cze 2014 03:26 1716 4
REKLAMA
  • #1 13732816
    vidanos
    Poziom 9  
    Zawieszanie się laptopa lenovo y550 podczas grania w "bardziej" ambitn Witam, a więc problem wygląda tak:
    Mam laptop Lenovo y550 i podczas gry np. w League of Legends, laptop po jakims czasie gry po prostu się zawiesza; robi się czarny ekran i slychac taki "przycięty" dźwięk, poza tym lampka pracy dysku zupełnie gaśnie podczas gdy gram lampka mruga jak powinna. Z tego co udało mi się wywnioskować to wina dysku, ale nie rozumiem dlaczego mało wymagające gry/youtube + facebook + inne programy obciążające prace komputera działają nawet przez 10h bez zarzutu. Powyżej daje zrzut ekranu z crystal disk info oraz TechPowerUP GPU.
    Poza tym chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakieś narzędzie do poprawienia pracy dysku; bo zgodnie z paramterami widocznymi w CrystalDiskInfo dysk chyba nie jest w dobrym stanie
    Z góry dziękuje za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 13732842
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1649
    Dysko posiada znaczną ilość sektorów, których nie naprawisz (C5).
    Dodatkowo ma już problemy ze strukturą dysku i komunikacją z komputerem.
  • REKLAMA
  • #3 13732859
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Poza Dyskiem do wymiany to HW monitor i wklej tutaj jego wyniki. Laptop może się przegrzewać przy bardziej wymagających grach i stąd te zwisy.
  • REKLAMA
  • #4 13732872
    vidanos
    Poziom 9  
    Zawieszanie się laptopa lenovo y550 podczas grania w "bardziej" ambitn

Aha zapomniałem napisać, że przy rozruchu pojawia mi się error S.M.A.R.T. failure~
    i muszę wcisnąć f1, żeby w ogóle ruszył.
    Czyliii nie da sie z tym nic zrobić?
    Aha i jeszcze jedno czy znacie jakiś niekonwencjonalny sposób chłodzenia?
  • #5 13732900
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    To Ci się pokazuje bo dysk jest uszkodzony i bios Cię o tym informuje.

Najnowszym HW monitor zrobiłeś ten test ? - strasznie mało danych. Włącz ten program i uruchom gę jakąś co zwiesza komputer i po 5 - 10 min wyłącz i podaj screen z hw monitora.
REKLAMA