logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proste zabezpieczenie placu i jakiś moduł powiadamiania GSM

00Jarek11 06 Lip 2014 10:32 1974 8
  • #1 13771077
    00Jarek11
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Do zabezpieczenia jest działka – coś w rodzaju parkingu i składowiska materiałów budowlanych (cztery samochody ciężarowe, trochę rur stalowych i betonowych itp.)
    Chcę ją w jak najprostszy sposób zabezpieczyć.
    Wokół całej działki chcę więc zastosować aktywną barierę podczerwieni - przecięcie wiązki ma wyzwolić alarm.
    Dodatkowo będą zamontowane czujniki ruchu - wykrycie ruchu na działce też ma wyzwolić alarm.
    Być może jak fundusze pozwolą będzie zamontowany także monitoring w oparciu o sześć kamer analogowych i rejestrator z detekcją ruchu.
    Teraz chodzi o to aby informacja o uruchomieniu któregoś z zabezpieczeń została wysłana smsem.
    Czyli potrzebowałbym powiadamiania gsm, które może zareagować na zmianę stanu jednego z wejść takiego dialera (zmiana ze stanu wejście zwarte - wejście rozwarte).
    Oczywiście moduł powiadamiania z przynajmniej trzema takimi wejściami no bo trzy stopniowe zabezpieczenie placu.
    O ile czytając opisy z tym nie powinienem mieć problemu - większość takich powiadomień ma przynajmniej cztery wejścia, to jednak priorytetem jest dla mnie stabilność takiego modułu.
    Będzie on pracował w warunkach otoczenia - będzie schowany przed deszczem i wiatrem ale nie temperaturą.
    I teraz co w warunkach zimowych - wtedy roboty budowlane ustają i na tą bazę sprzętu nie ma po co jeździć.
    Szukam więc pewnego modułu który nie będzie się zawieszał raz na tydzień (a Elmes GSM 2 podobno lubi się wieszać) i będzie działał mi stabilnie przez dłuższy czas.
    Co możecie z praktyki polecić?
  • #2 13771153
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

Może nie tyle z praktyki, bo to w miarę nowy moduł, ale myślę, że T6 Satel-a będzie odpowiedni: http://www.satel.pl/pl/product/649/GPRS-T6,Modul-monitoringu-GPRS-SMS-z-zasilaczem-buforowym# Ma dodatkowo wbudowany zasilacz buforowy. Jeśli zasilacz nie będzie konieczny to wersja T4.

Pozdrawiam.
  • #3 13773221
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Jedna bariera na pewno nie wystarczy. Jaki budżet, jaka wielkość chronionego terenu, w jaki sposób ogrodzony?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 13773808
    00Jarek11
    Poziom 10  
    Wymiary placu 22 x 90 m.
    Ogrodzenie z płyt betonowych o wysokości 4 płyt.
    Bariera podczerwieni w odległości około 1 m od ogrodzenia, w sumie cztery linie po jednej na każdy bok placu. Nadajnik i odbiornik każdy po 3 wiązki, dwie sztuki AN900-A60 (na każdy bok 22 m) oraz dwie sztuki AN900-B250 (na każdy bok 90 m).
  • #5 13773867
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 744
    00Jarek11 napisał:

Wokół całej działki chcę więc zastosować aktywną barierę podczerwieni - przecięcie wiązki ma wyzwolić alarm.

Zapomnij o barierze na podczerwień. Na otwartej przestrzeni kompletnie się nie sprawdzają. Mamy takie zamontowane na obiekcie. Słońce wywołuje alarmy. Chyba, że sa jakieś lepsze bariery bo, może u nas jakiś badziew jest zamontowany.
  • #6 13773996
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15533
    Życzę powodzenia z ustawianiem tych "cudów", szczególnie na odległości 90m. Odległość 1m od ogrodzenia to także trochę dużo, no ale z drugiej strony... Nie zapomnij że i tak musisz okablować cały teren dookoła, stosując porządnej jakości kabel żelowany. Całość możesz podpiąć do modułu np.Ropam NEO 3.5 podłączonego do zasilacza buforowego, załączanie i wyłączanie zrealizować za pomocą jakieś radio linii.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 13776369
    00Jarek11
    Poziom 10  
    maurycy123 napisał:
    (...) Na otwartej przestrzeni kompletnie się nie sprawdzają. Mamy takie zamontowane na obiekcie. (...)
    Pomysł takiej bariery powstał po wizycie na bazie pewnej firmy transportowej gdzie takie mają zamontowane i właściciel tego terenu jest z nich zadowolony. Co do strony technicznej człowiek ten nic nie wie - całość (monitoring, bariery podczerwieni, łącze radiowe do niego do domu itd.) robiła mu firma ochroniarska i on tylko zapłacił rachunek i w szczegóły techniczne nie wnikał. Niemniej zadowolony z tego jest.
    sosarek napisał:
    Życzę powodzenia z ustawianiem tych "cudów", szczególnie na odległości 90m.(...)
    U wyżej wymienionego człowieka działa to na dystansie około 150 m (zmierzone, bo sam nie dowierzałem). Nie wiem, jeżeli będzie problem to podzielę te odcinki 90 m na dwa kawałki po jakieś 45 m z nadajnikami skierowanymi w przeciwne strony.

A co do kabla to będzie on zakopany w ziemi i wyłącznie żelowany.
  • #8 13776852
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Bariery do ochrony dużego i co ważne dobrze ogrodzonego placu to dobry pomysł. Tyle że pełne zabezpieczenie jednego boku to trzy bariery ( dolna , górna, odchylona)
    00Jarek11 napisał:
    U wyżej wymienionego człowieka działa to na dystansie około 150 m (zmierzone, bo sam nie dowierzałem).
    A czemu dobra i dobrze zainstalowana bariera miał by nie działać na takiej odległości. Pytanie tylko jak będą sprawowały się te które Ty wybrałeś. Nie chcesz centrali To już Twój wybór. Ale moz posłuchaj sosarka i weź Ropam Neo. Plusem jest to że ma sporo wejść i można o kolejne to to rozbudować. ( trzy to chyba żart). Pomysł dobry, kwestia budżetu.
    Pozdrawiam
  • #9 13776921
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 744
    Nie wiem czy dokładne te ale podobnie wyglądające do AN900-A60 i AN900-B250 mamy właśnie zamontowane. Totalna porażka. W poprzedniej firmie były zamontowane bariery radiowe (mikrofalowe?) takie białe okrągłe. Spokojnie na 200m działały i nie było z nimi problemów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje prostego sposobu zabezpieczenia działki, która służy jako parking i składowisko materiałów budowlanych. Planowane jest zastosowanie aktywnej bariery podczerwieni oraz czujników ruchu, które mają wyzwalać alarm. Dodatkowo, rozważane jest zainstalowanie monitoringu z analogowymi kamerami. Kluczowym elementem jest moduł powiadamiania GSM, który ma informować o aktywacji zabezpieczeń. W dyskusji podkreślono, że jedna bariera podczerwieni może być niewystarczająca, a także zwrócono uwagę na problemy z ich działaniem w otwartej przestrzeni. Użytkownik rozważa również zastosowanie bariery radiowej, która sprawdziła się w innych obiektach. Wskazano na potrzebę użycia wysokiej jakości kabli oraz rozważono różne modele modułów powiadamiania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA