logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co polecacie na zabezpieczenie działki i blaszaka...

hollock 16 Lip 2016 20:09 2319 10
  • #1 15811897
    hollock
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, działka 20mx25m ogrodzona siatką żadnych wysokich słupów, drzew na działce nie mam aby coś powiesić wysoko. Mam prąd w blaszaku (garaż), sąsiadów w pobliżu nie ma. Jak zabezpieczyć materiały budowlane, które będą leżały na działce (drzewo na dach, itp.) Wiem, że zdarzały się w tej okolicy kradzieże materiałów z działek i blaszaków. Do działki mam 10min samochodem.

Czy takie zestawy jak
    SATLINK SL-G10D do tego czujnik PIR, drzwi, pilot, syrena, zasilacz instrukcja obsługi

lub
    Model: ACTIO AC3828
    Bezprzewodowy Alarm, System Alarmowy z dialerem GSM, android, iPhone, Czujka PIR, Kontaktron, 2x pilot

spełnią swoja rolę.

Lub gdzie korzystnie kupić jakiś zestaw

Czy mogę czujkę PIR umieścić na niższej wysokości np. 120cm i będzie ona spełniało swoje zadanie. Widziałem, że chodzą po działce koty.

A, może darować sobie czujki PIR w terenie i użyć samych kontaktronów i je zamontować w materiale ?

I czy samodzielnie można czujki wewnętrzne zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi deszcz itp. i będą dalej działały ?

To tylko moje przemyślenia- czekam na propozycje.
    Nie chcę wydawać dużych pieniędzy aby nie być stratnym w przypadku aktu wandalizmu. Pozdrawiam
  • #2 15813277
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    hollock napisał:
    Czy mogę czujkę PIR umieścić na niższej wysokości np. 120cm i będzie ona spełniało swoje zadanie

Przeczytaj instrukcję.
    hollock napisał:
    Widziałem, że chodzą po działce koty.

Poczytaj o PIR i zwierzakach na forum.

hollock napisał:
    czy samodzielnie można czujki wewnętrzne zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi deszcz itp

Modlitwą? Jak myślisz co jest powodem różnic w rodzajach obudowy dla czujek zewnętrznych i wewnętrznych.

hollock napisał:
    Nie chcę wydawać dużych pieniędzy aby nie być stratnym w przypadku aktu wandalizmu.

Przy montażu na wysokości buta masz spore szanse, że zanim zaczną kraść to zaczną niszczyć.
  • #3 15813530
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

hollock napisał:
    Nie chcę wydawać dużych pieniędzy aby nie być stratnym w przypadku aktu wandalizmu. Pozdrawiam

To lepiej jak ukradną, zniszczą, tak będzie taniej?
    Może warto sprawę przemyśleć, dołożyć trochę grosza i zainwestować w coś co będzie można później zainstalować w nowym domu? Nie oszczędzać i nie kupować zabawek nie mających nic wspólnego z prawdziwym systemem alarmowym...

Pozdrawiam.
  • #4 15813811
    hollock
    Poziom 10  
    bhtom napisał:
    Witam,

hollock napisał:

To lepiej jak ukradną, zniszczą, tak będzie taniej?

Chodzi o to, jeżeli system alarmowy powiedzmy za 400zł spełni swoje zadanie (zawiadomi o włamaniu, kradzieży materiałów). To po co przepłacać skoro nawet jak kupie za 2000zł ktoś wejdzie do blaszka i ukradnie lub zniszczy zanim przyjadę ?

Dlatego pytam znawców tematu w co warto zainwestować obecnie ?
    Pomysł mam, aby użyć samych kontaktronów w przypadku materiałów, które będą leżały na działce. A w blaszaku czujka PIR i kontaktron. Syrena obowiązkowo.
  • #6 15813851
    marek216
    Poziom 43  
    PX100 wyjdzie taniej niż Micra a możliwościami nie ustępuje - różnica to klawiatura, no i cena. Tak czy siak to w takim rozwiązaniu g.... a nie zabezpieczenie.
  • #7 15813856
    hollock
    Poziom 10  
    Czytałem o nich, ale syrena może wystraszyć potencjalnych złodziei.

Dodano po 1 [minuty]:

Wiem, że temat trudny do ogarnięcia. Sam blaszak to ok ale materiał na działce to problem ;)
  • #8 15814063
    marek216
    Poziom 43  
    hollock napisał:
    Czytałem o nich, ale syrena może wystraszyć potencjalnych złodziei.

Jak będzie w zasięgu to unicestwią ją zanim się włączy.
  • #9 15815423
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15503
    Dobrej jakości czujniki zewnętrzne lub bariery.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 15815650
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3850
    Wizyta w schronisku i po temacie. Profesjonalny zloczynca nie płaszczy się na kilka cegieł czy worków cementu. Ciężkie to i grosze warte. A dobrze nakarmiony i w miarę wściekły pies każdego obszczymura zniechęci.
  • #11 15815925
    hollock
    Poziom 10  
    Dzięki za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje skutecznych rozwiązań zabezpieczających działkę o wymiarach 20mx25m, ogrodzoną siatką, oraz blaszaka, w którym przechowuje materiały budowlane. Zastanawia się nad systemami alarmowymi, takimi jak SATLINK SL-G10D oraz ACTIO AC3828, i pyta o możliwość umieszczenia czujnika PIR na niższej wysokości. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące użycia kontaktronów oraz cichych alarmów z powiadomieniem GSM. Użytkownicy podkreślają, że syrena może nie być skuteczna, a lepszym rozwiązaniem mogą być czujniki zewnętrzne lub bariery. Wspomniano również o możliwości zabezpieczenia działki poprzez posiadanie psa, co może zniechęcić potencjalnych złodziei.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA