logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz DIY: Equalizer czy regulator barwy? Schemat REVOX B-251

kaseihome 23 Kwi 2005 10:36 17734 19
REKLAMA
  • #1 1429661
    kaseihome
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Budując swój wzmacniacz zastanawiałem się nad dodaniem tzw. "ulepszaczy" dźwięku. Najprościej byłoby dołożyć korektor barwy, ale taki który będzie wnosił najmniejsze zniekształcenia, niestety przy 10 pasmach to ok. 12 wzm.op. no i na dobre potencjometry też nie mało trzeba wydać. Zauważyłem, że w sprzęcie z wyższej półki jest tylko regulacja niskie/wysokie ale wszystkie zmontowane regulatory były "niezadowalające" więc zacząłem szukać po oryginalnych schematach i tu nagle trach. Schemat bardzo ciekawego regulatora ukazał się w Radioelektroniku znanej na świecie firmy REVOX. Schemat pochodzi ze wzmacniacza model B-251 i jest naprawdę super. Na korektorze z reguły podbijałem dolne i górne pasma, środkowe zostawiając w spokoju i nie tylko chyba ja (po prostu niepotrzbne, a zapłacić za nie trzeba, no i zniekształcenia też wnoszą). Wykonałem więc płytkę (w postaci modułu) no i gra sobie do dzisiaj. Naprawdę fajnie. Dla wszystkich chcących to sprawdzić zamieszczam płytkę, schemat i opis.
    Załączniki:
    • Płytka.pdf (43.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Regulator barwy REVOX B-251.pdf (30.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz DIY: Equalizer czy regulator barwy? Schemat REVOX B-251 Revox_B251.GIF (8.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1434349
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Equalizer to na pewno nie jest dobre rozwiązanie pod każdym względem we wzmacniaczu, zarówno jakości jak i montażu... Dobry regulator barwy jest wystarczający, a jeśli tak Ci zależy na kształtowaniu (chociaż naprawdę"psuciu") dźwięku to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić dodatkowe, wyłączane wejście we wzmacniaczu służące do podłączenia zewnętrznego equalizera.

A co do schematu co pokazałeś, to wydaje mi się, że jest on dobry, ale do współpracy ze źródłem mającym dość dużą rezystancję wejściową.
  • #3 1434403
    kaseihome
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Tak jak w opisie. Wejście do wzmacniacza jest tranzystorze polowym 2SK170. U mnie na bipolarnym (stopień dopasowujący) ok. 7MOhm. Oczywiście można ten regulator wyłączyć co czasami robię. Jestem zbyt leniwy aby przerysowywać charakterystyki ale zapewniam że w porównaniu z innymi regulatorami są naprawdę ciekawe.
  • REKLAMA
  • #4 2931930
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Zastosowałem ten układ w moim wzmacniaczu w 1999 roku, jesty opisany na DIY, fakt, jest naprawdę niezły. Z oryginałem Revoxa nie ma jednak wiele wspólnego - tam WO jest zbudowany z elementów dyskretnych. Schemat Revoxa po długich poszukiwaniach znalazłem w internecie i zamieściłem na Elektrodzie. To jest fragment tego schematu z regulatorem:

Wzmacniacz DIY: Equalizer czy regulator barwy? Schemat REVOX B-251

kaseihome dzięki, wykorzystam Twoją płytkę w następnym projekcie.
    Pozdrawiam.
  • #5 12098221
    cincin85
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam
    Dwa takie układy mogą pracować z jednego zasilania? Jaki scalak można zastosować? jakiś z rodziny LM? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 12103095
    cincin85
    Poziom 15  
    Czyli musza być 2 kości na takiej przejsciówce?, czytałem i podobno lepiej brzmi opa762 , czy akurat z tymi elementami lepsze te przytoczone?
  • #9 12103487
    cincin85
    Poziom 15  
    Przepraszam, pisałem z telefonu, miałem na myśli OPA 627. Czyli muszą być 2 wzmacniacze, nie ma takich, które są od razu podwójne w jednej kości, trochę szukałem, ale na prawdę nie znalazłem odpowiedzi...
  • #11 12105688
    cincin85
    Poziom 15  
    Potencjometr głośności dać między przedwzmacniacz, a wzmacniacz? Może być o wartości 50k? Czy jest jakiś lepszy sposób, nie wniesie to dodatkowych zakłóceń/ zniekształceń?
  • #13 12106475
    cincin85
    Poziom 15  
    Jaki scalak to może być? muszę zrobić dwa takie układy tak? Potencjometr ma być ustawiony regulacją do wzmacniacza, a 2 wyprowadzeniami do wtórnika? Nie przynosi to dodatkowej straty jakości dźwięku?
  • #14 12106891
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Proponuję lekturę na początek, bo nie chce mi się wirtualnie montować dla ciebie wzmacniacza.

http://wortal.majsterkowicza.pl/2010/09/kurs-podstaw-elektroniki-cz-8/

http://elportal.pl/pdf/k01/46_08.pdf

http://sound.westhost.com/projects-0.htm#pre

itp., itd.
  • #15 12165995
    cincin85
    Poziom 15  
    Jeszcze jedno pytanko, wystarczy 8 v +/- według noty katalogowej wystarcza 4,5v, będzie wszystko ok? Mam takie odczepy wolne na trafie, nie będę musiał kombinować z obniżaniem napięcia.
  • #16 14226825
    bolek_cl
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    W sieci można znaleźć wiele o tym układzie jednak są na schematach małe różnice

- rezystor na wejściu sygnału do masy raz jest raz go nie ma na schematach

jakie ma on znaczenie ?
  • #18 14297275
    bolek_cl
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Dzięki za info

Wykonałem ten regulator i muszę przyznać, że działa on całkiem sprawnie.
    Przed i za regulatorem dałem bufor na NE5532.
    Chętnie bym się pobawił pasmem regulacji basu aby podbijał troszkę wcześniej, wyżej, ale jestem cienki bolek i nie wiem które kondensatory odpowiadają za co.
  • #19 15422080
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 667
    bolek_cl napisał:
    Chętnie bym się pobawił pasmem regulacji basu aby podbijał troszkę wcześniej, wyżej, ale jestem cienki bolek i nie wiem które kondensatory odpowiadają za co.

Też mi to przyszło do głowy. Trochę za nisko podbija, bo około 33Hz. Podbicie basu przy 60Hz daje wrażenie lepszej szybkości niż podbijanie tak niskiego zakresu. Z kolei przestrajanie filtra korektora w górę, niesie ze sobą też podbijanie/osłabianie wartości sąsiednich 100 i więcej Hz. To z kolei może brzmieć bucząco, więc nie należy przesadzać. Taki filtr ma dość niską dobroć.

Żeby korektor działał nieco wyżej trzeba zmienić kondensatory 470nF na 330nF, a kondenesator 330nF na 220nF.
  • #20 16680464
    nadzorca2
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Granat :) napisał:
    bolek_cl napisał:

Też mi to przyszło do głowy. Trochę za nisko podbija, bo około 33Hz. Podbicie basu przy 60Hz daje wrażenie lepszej szybkości niż podbijanie tak niskiego zakresu. Z kolei przestrajanie filtra korektora w górę, niesie ze sobą też podbijanie/osłabianie wartości sąsiednich 100 i więcej Hz. To z kolei może brzmieć bucząco, więc nie należy przesadzać. Taki filtr ma dość niską dobroć.

Żeby korektor działał nieco wyżej trzeba zmienić kondensatory 470nF na 330nF, a kondenesator 330nF na 220nF.

Miałem ten regulator zrobiony jeszcze w 1987 roku na "pająku" i faktycznie nie nadaje się do zestawu ze słabymi kolumnami. Najlepiej spisuje się z kolumnami podłogowymi z nisko schodzącym basem. Teraz sam chyba wrócę do tego regulatora budując wzmacniacz słuchawkowy bo jak się okazuje czasami brakuje korekcji we wzmacniaczach z uwagi na różne słuchawki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania regulatora barwy zamiast korektora wielopasmowego w projekcie wzmacniacza DIY, bazując na schemacie regulatora z wzmacniacza REVOX B-251. Regulator ten oferuje prostszą i mniej zniekształcającą regulację niskich i wysokich tonów, co jest korzystne w porównaniu do klasycznych korektorów 10-pasmowych wymagających wielu wzmacniaczy operacyjnych i wysokiej jakości potencjometrów. Układ jest kompatybilny z wejściem o wysokiej impedancji (ok. 7 MΩ) i może być wyłączany. W dyskusji poruszono kwestie doboru wzmacniaczy operacyjnych, gdzie rekomendowany jest OPA2604 (podwójny, zasilanie do ±25 V), a także porównano go z OPA627. Omówiono też zastosowanie bufora (wtórnika) za regulatorem dla poprawy jakości sygnału i minimalizacji zniekształceń, z wykorzystaniem np. NE5532. Wskazano na możliwość modyfikacji pasma basu przez zmianę wartości kondensatorów (np. z 470nF na 330nF i 330nF na 220nF) w celu przesunięcia punktu podbicia basu z około 33 Hz na wyższe częstotliwości, co wpływa na szybsze i bardziej naturalne brzmienie. Regulator najlepiej sprawdza się z kolumnami podłogowymi o niskim basie, a także może być używany we wzmacniaczach słuchawkowych, gdzie korekcja barwy jest często potrzebna. Poruszono również kwestie stabilności układu, podkreślając konieczność rezystora na wejściu sygnału do masy, aby zapobiec wzbudzeniom i stabilizować charakterystykę regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA