logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WiFi - jak zbudować domową sieć w oparciu o internet sąsiada

elnygus 23 Lip 2014 21:16 3195 17
  • #1 13819821
    elnygus
    Poziom 10  
    Witam serdecznie,

Jest to mój pierwszy post, ponieważ na poprzednie problemy zawsze znajdowałem rozwiązania gotowe na Waszym forum, bez konieczności zawracania Wam głowy. Niestety wraz z postępem w sieciach wifi chciałbym poprosić Was o radę.

Do tej pory dostawcą mojego internetu jest sąsiad. On ma go z UPC i sieje routerem u siebie i u mnie prawie po całym mieszkaniu. Zdecydowałem się ostatnio na zakup kina domowego i aby rozszerzyć jego możliwości potrzebuje podłączyć go kablem do internetu. Rozumiem, że potrzebuje AccesPointa? Który dodatkowo wzmocni mi sygnał wifi w mieszkaniu. Myślałem też o Routerze z funkcją AP. Chciałbym również przesyłać pliki multimedialne po wifi z laptopa, w przyszłości podłączyć kablem do AP: NAS, drukarkę, ewentualnie streamera aby to wszystko ładnie chulało. Zatem najlepiej jakby miało porty sieciowe gigabajtowe. Póki co znalazłem w niemałych cenach: Netgear EX6200 oraz
    Linksys WUMC710

Chciałem zapytać czy pominąłem jakąś opcje? Oczywiście poza wierceniem dziury do sąsiada, która nie wchodzi w grę. Może znajdzie się coś innego, tańszego? Czy też lepiej zainwestować w wyżej prezentowane produkty i cieszyć się stabilnością? Proszę o cenne sugestie, rady i opinie.

Pozdrawiam, hej!
  • #2 13819838
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    elnygus napisał:
    Chciałem zapytać czy pominąłem jakąś opcje?

Tak. Założenie własnego łącza.
  • #3 13819844
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    Sąsiad zdaje sobie sprawę że robi to nielegalnie?
  • #4 13819909
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    Tobie jest potrzebny nie accespoint a raczej client acces pointa.
    >jimasek.
    Ja z koei mam neostrade to pewnie też robie nielegalnie bo przez zabezpieczone wifi w willi net rozsyłam. Willa ma trzy mieszkania. Udostępniam internet przez wifi z AP rodzicom, szwagrowi i sobie.
  • #5 13819921
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    mdm150 napisał:
    Ja z koei mam neostrade to pewnie też robie nielegalnie bo po wifi w willi net rozsyłam. Willa ma trzy mieszkania. udostępniam go poprzez wifi z AP rodzicom, szwagrowi i sobie.

Przeczytasz sobie regulamin usługi to będziesz wiedział. Wspominam tylko o tym czy użytkownik jest tego świadomy. Nic mi do tego co on robi ze swoim łączem.
  • #6 13820559
    elnygus
    Poziom 10  
    Nie wiem czy sąsiad robi to legalnie czy tez nie, ponieważ nie mam wglądu do jego umowy z usługodawcą.

Zakładanie własnego łącza mi się nie opłaca, bo za pół roku wejdzie konkurencja ze światłowodem do bloku i wówczas wezmę łącze od nich.

Client AccesPoint... czy to funkcja w routerze czy tez oddzielne urzadzenie? Propozycja jakiegos konkretnego typu?
  • #7 13820638
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 13820736
    mdm150
    Poziom 27  
    Ocena: 133
    >elnygus
    Client AP to funkcja w wielu AP/routerach. Zportami 1Gbit to nie znam modeli, ale z 100Mbit to np.TPlink:tl-wr543G*,tl-wa701nd*/801nd/901nd.
    *Mam akurat te typy. TL-wa701nd robi typowo za ap(posiada funkcję client ap, ale tej funkcji nie sprawdzałem jak to działa) a tl-wr543g za clienta ap-choć ten też posiada funkcję ap.
  • #9 13821300
    chemiqs842
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Panowie - zeszliscie z tematu - koles zadał pytanie stricte sieciowe a wy od razu go tekstami prawniczymi :). Ich temat. Zgodzicie się chyba ze tutaj rozwiązywane są problemy informatyczne a nie prawne - przynajmniej tak mi się wydaje.
  • #10 13821392
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5735
    Wszystko zależy od budżetu oraz umiejętności zmiany FW na alternatywne.Wtedy kolega może znaleźć wiele urządzeń z Gigabit LAN, na których po zmianie firmware ustawi AP Client czy WISP. Do wyboru do koloru. Począwszy od TP-Link WR-1043v2 z Gargoyle.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 13821886
    elnygus
    Poziom 10  
    Cytat:
    Wszystko zależy od budżetu oraz umiejętności zmiany FW na alternatywne.Wtedy kolega może znaleźć wiele urządzeń z Gigabit LAN, na których po zmianie firmware ustawi AP Client czy WISP. Do wyboru do koloru. Począwszy od TP-Link WR-1043v2 z Gargoyle.

Co do kasy, to wczoraj bylem gotow zaplacic nawet 500zl za netgear EX6200. Zależy mi na sprzęcie stabilnym. A jeśli mam zmieniać jego FW to ok, ale żebym nie musiał tego robić co chwilę, np. po zaniku napięcia przed urzadzeniem.

Matek 451, czy chodziło Ci o ten model:
    TP-Link WR1043ND
    Czy takie urządzenie sprosta moim wymaganiom?
    TP-Link WDR4300
  • #12 13821947
    kurozukin
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    WDR4300 jest ok, ale nie ma AP client na oryginalnym sofcie, więc dd-wrt lub openwrt musiałbyś wrzucić. Dodatkowo niestety ma dość słaby zasięg (jak mieszkałem w Anglii to korzystałem z takiego i niestety, 3 ściany betonowe i 10 metrów to już było dla niego za daleko).
  • #13 13822076
    matek451
    Poziom 43  
    Tak miałem na myśli WR-1043v2.Ten router zbiera dobre opinie.Jeśli chodzi o WDR-4300 tu masz test http://digileaks.pl/2913-test-20-tp-link-tl-wdr4300-n750/ Aby pełniły potrzebne ci funkcje musisz zmienić ich FW na alternatywne. Polecam Gargoyle i konfigurację http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprog...29-i-przekaznik%28repeater%29-na-gargoyle-pl/ Osobiście nie polecam tego rozwiązania , będziesz w jednej sieci z sąsiadem. Dlatego proponuję tryb WISP http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprogramowanie/konfiguracja-wisp-na-gargoyle/ i utworzenie swojej sieci. W WISP dostęp tylko po LAN , dlatego do WiFi musisz kupić dodatkowy AP i połączyć LAN-LAN z routerem. Drożej ale twoja sieć będzie niewidoczna dla sąsiada.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 13822626
    elnygus
    Poziom 10  
    Przekonałeś mnie na ten sprzęt:
    matek451 napisał:
    Tak miałem na myśli WR-1043v2.Ten router zbiera dobre opinie.

oraz to rozwiązanie
    Cytat:
    Dlatego proponuję tryb WISP http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne-oprogramowanie/konfiguracja-wisp-na-gargoyle/ i utworzenie swojej sieci. W WISP dostęp tylko po LAN , dlatego do WiFi musisz kupić dodatkowy AP i połączyć LAN-LAN z routerem. Drożej ale twoja sieć będzie niewidoczna dla sąsiada.

Rozumiem, że sąsiad będzie wówczas tylko dostawcą internetu, natomiast ja bez problemu będę mógł po wifi przesyłać film z laptopa na dodatkowy AP, a ten po kablu przesle do WR-1043v2 i pozniej trafi to do kina domowego, tak?

Czy możesz mi doradzić jaki wybrać ten dodatkowy AP? Proszę o markę i typ. Rozumiem, że na dodatkowy AP też wypadałoby zmienić oprogramowanie na Gargoyle?
  • Pomocny post
    #15 13823023
    matek451
    Poziom 43  
    Tak, kupisz WR-1043v2. Zmienisz na nim FW na Gargoyle.Ustawisz na nim tryb WISP.Będzie się łączył z routerem sąsiada po WiFi ale dostęp do internetu będzie na nim tylko po LAN. Stworzysz na nim własną sieć, niewidoczną dla sąsiada. Do jednego z portów LAN podepniesz kablem LAN-LAN drugi router ustawiony jako AP. Najlepiej też z portami Gigabit i WiFi z pełnym N 300Mb/s. Urządzenia po LAN będziesz mógł podpiąć zarówno do WR-1043 jaki tego AP. Laptop i inne urządzenia po WiFi będą łączyły się z tym AP i dalej z routerem głównym,który tworzy twoją sieć i nadaje w niej adresy wewnętrzne.Wszystkie urządzenia podpięte po LAN i WiFi będą się widziały i możliwa będzie komunikacja między nimi,będą miały dostęp do internetu . Do przesyłania dużych plików z wysokim bitrate( filmy MKV) lepiej zastosować kabel.TV, kino domowe, NAS też po kablu. Na routerze ustawionym jako AP możesz zostawić oryginalne FW.Jeśli masz kasę możesz kupić drugiego WR-1043v2 i na nim ustawić APwg. http://tplink-forum.pl/faq-konfiguracja-tp-li...router-bezprzewodowy-jako-ap-punkt-dostepowy/ Koszt całości 350 zł. Rozwiązanie oparte o dwa szybkie radia i gigabitowe switche. Router z WISP ustaw w miejscu, w którym poziom sygnału z routera sąsiada jest największy, minimum to ok. -70dBm. Zrób pomiary inSSIDerem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 13824925
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 340
    Jako WISP akurat polecam coś tańszego - nie potrzebujesz do tego jakiegoś wypasionego AP - osobiście korzystam z TL-WR741ND który z Gargoyle świetnie sprawdza sie w tej roli. Główny AP to właśnie 1043 również z Gargoyle.
    opcjonalnie możesz jeszcze pomyśleć o extenderze WLAN i korzystać z AP sąsiada.
  • #17 13826641
    elnygus
    Poziom 10  
    Dzięki Wszystkim za pomoc. Zdecyduje sie jednak na dwie sztuki WR-1043v2, chociaż ostatnio na allegro widziałem WR-1043v2.1. Jednak nie wiem czym sie rożni wersja 2 vs 2.1.

Czy to jest taka łopatologiczna instrukcja do instalacji Gargoyle na tym modelu?
    Instrukcja

Tylko jest tutaj kilka rodzajów Gargoyle. Czy polecacie jakiś konkretny?

Mierzyłem sygnał inssiderem i waha się między -60 a -70 i ciut poniżej, siła sygnału znakomita. Mam nadzieję, że wystarczy.
  • #18 14411257
    djvolt
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Przypnę się pod temat dosyć trudny...

Zamierzam założyć sieć, ale nie jako operator, może później :)

Padło tutaj słowo sieć i internet, a są to jak wiadomo dwa różne nośniki...

A co jeśli zechciałbym udostępnić własną sieć LAN lub WiFi swoim "znajomym", a w sieci tej znajduje się internet? Nie udostępniam łącza internetowego tylko swoją własną sieć, której udostępniania mi nikt nie zabroni nawet sam operator...

Prawo UKE oraz KC także nic nie mówi o takim działaniu, zaś jeśli chodzi o samo UKE to operatorzy maja za zadanie zbierać logi, w tym przypadku my także możemy używać logów, postawić serwer do zarządzania pasmem itd. i to w razie W gdyby ktoś z sieci coś przeskrobał i zainteresowałaby się Policja lub co gorsza CBŚ, ABW to zawsze się obronimy tak jak w przypadku będąc lokalnym ISP.

Co do takich linków polecam stare ale jare TP-LINK TL-WA5210G, spokojnie na tych urządzeniach wyciągniemy do 20Mbps w trybie G lub TL-WA7210N/TL-WA7510N wówczas będzie na czym zawiesić łącze 80Mbps, fakt jest taki, że są one dwa razy większe niż UBNT i co ważne posiadają uziemienie...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej budowy domowej sieci WiFi opartej na połączeniu internetowym sąsiada, który korzysta z usług UPC. Chce podłączyć kino domowe do internetu za pomocą kabla oraz przesyłać multimedia z laptopa. Wskazano, że potrzebny jest Access Point (AP) lub router z funkcją AP, z portami gigabitowymi. Użytkownik rozważa modele Netgear EX6200 oraz Linksys WUMC710, ale otrzymuje sugestie dotyczące TP-Link WR-1043v2 oraz TL-WR741ND, które mogą działać z alternatywnym oprogramowaniem Gargoyle. Dyskutanci podkreślają również kwestie legalności udostępniania internetu oraz techniczne aspekty konfiguracji sieci, w tym tryb WISP, który pozwala na stworzenie własnej, niewidocznej sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA