irek2 napisał: Ludzi ktorzy wiedza co to jest dobroc jest na forum tylu ze mozna ich zliczyc na palcach u rak. Dla wiekszosci jest to za trudny program.
kaseihome to policz mi pasmo subwofera jak glosnik w obudowie bedzie mial f3=40Hz a filtr dolnoprzepustowy f3=20Hz. Obie charakterystyki o dobroci Q=0,7
Pewnie, że mógłym siedzieć z kalkulatorem w ręce i liczyć sobie dobroć, charakterystyki przenoszenia, odpowiedzi impulsowe, sprawdzać dla danego filtru rozkład biegunów itd., ale chyba nie o to chodzi. Kolega
Buliwyf miał kłopot z filtrem i trzeba mu pomóc, a nie ganić, że program podaje wartości Q dla poszczególnych stopni. Nie oblicza on filtru na podstawie tegoż parametru, a chce wyeliminować głos solisty. Nie znam parametrów głośnika, nie wiem w jakiego typu obudowie został umieszczony i wielu innych rzeczy, natomiast zaproponowałem program ze względów praktycznych. W przypadku mało satysfakcjonujących efektów można zawsze dołożyć stopień następny czy dobrać wartości elementów (choć wiadomo w przypadku filtrów powinny być wysokiej jakości). Nie trzeba być specjalistą aby na podstawie kilku danych otrzymać coś co spełnia założone warunki. Kolega
irek2 proponuje program Elektronic Workbench. Może jakiś konkretny link. Chętnie sprawdzę przewagę tego programu nad tymi które posiadam, tylko proszę o taki w pełnej wersji.
Pozdrawiam, Arek.
P.S.
Kilka pojęć dla laików.
Szerokość Pasma (Bandwidth) - zakres czestotliwość, na które wpływa dany filtr. W korektorach parametrycznych szerokośc ta jest regulowana. W korektorach graficznych, szerokość pasma zazwyczaj rośnie wraz ze zmianami wzmocnienia filtru.
Częstotliwość Środkowa (Center Frequency) - częstotliwość wyznaczona szczytem charakterystyki filtru.
Dobroć (Q) - to parametr definiujący zakres częstotliwości objętych działaniem filtru.